BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Datathon Nedir?

Datathon Nedir?

Datathon nedir? Datathon'a kimler katılabilir? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
8.01.2023

Datathon Nedir?


Bir yarıştırma türü olan Datathon; gerçek dünyadaki iş vakalarına çözebilme yeteneği kazanmanızı sağlaması ile öne çıkıyor. Datathon’da; veri bilimi, yapay zeka ve makine öğrenimi kavramları önem arz ediyor. Katılımcılarına farklı bir bakış açısı kazandırmayı hedefleyen Datathon yarışmaları, çeşitli alanlarda çözümler geliştirerek uygun ortamların sağlanmasını mümkün hale getiriyor. Datathon yarışmalarında çözüm getirilen konular arasında; veri bilimi, yapay zeka ve açık kaynak veriler yer alıyor. Pek çok kişi Datathon hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyor. 

Peki Datathon nedir? Datathon; hackfest, ideathon, hackathon, codefest ve educathon olarak da biliniyor. Tasarım etkinliği olarak öne çıkan Datathon’da; 
● Grafik Tasarımcısı,
● Bilgisayar Programcısı,
● Arayüz Tasarımcısı,
● Ürün Yöneticisi ,
● Proje Geliştiricisi,
vasfına sahip olan kişiler, yazılım geliştirme alanında yer alan ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler bulunuyor. Farklı meslek gruplarında yer alan kişiler Datathon’da yoğun bir şekilde iş birliği yapıyor ve programın işlevselliğinin artmasını sağlıyor. 

Datathon yarışmaları, belirli bir amaç doğrultusunda gerçekleştiriliyor. Yarışmaların temel amacı, alanında uzman kişiler ile bir eğitim düzenlemek ve ilgili eğitimin sonucunda işlevsel bir donanım ya da yazılım oluşturmak oluyor. Datathon’ların belirli bir odak noktası bulunuyor. Datathon’ların odak noktasını oluşturabilecek unsurlar şu şekilde sıralanıyor; 
● Programlama Dili
● İşletim Sistemi 
● Uygulama
● API


Görüldüğü üzere Datathon programlarının odak noktasını farklı unsurlar oluşturabiliyor. Hackfest ve Hackday adı altında gerçekleştirilen uygulamalarda ise yazılım ve tasarım alanında herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

Datathon’un Yapısı Nasıldır? 


Datathon’lar belirli bir program doğrultusunda düzenlenir ve her aşama farklı bir amaç için tasarlanır. Veri bilimi, yapay zeka gibi çeşitli alanlarda gerçekleştirilen Datathon programlarının sistemi şu şekilde işler; 
● İlk olarak Datathon düzenleyecek olan ev sahibi kuruluş; Datathon’un amacını, koşulunu ve ayrıntılarını bir şekilde yansıtan sunum ya da web sayfası hazırlar.  
● Ardından Datathon’a katılmak isteyen kişiler özgeçmişleri ve becerileri ile birlikte Datathon’a başvuruda bulunur. 
● Ev sahibi kuruluş Datathon’a başvuran kişilerin özgeçmişlerini ve becerilerini inceler, ardından katılmaya hak kazanan kişileri belirler. 
● Etkinlik başladığı ilk andan itibaren ekipler ve grup katılımcıları programlama işlemlerini gerçekleştirir. Datathon görevlisi ya da yöneticisi, katılımcılar tarafından yöneltilen soruları tatmin edici bir şekilde yanıtlar ve herhangi bir sorun yaşandığında yardım teklifinde bulunur. 
● Datathon’ların süresi programı düzenleyen ev sahibine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak incelendiğinde Datathon’ların 24-48 saat ya da birkaç gün sürdüğü görülür. 
● Datathon programının sonuna gelindiğinde ise programda yer alan gruplar çalışmalarının sonuçlarını sunar. 
● Organizatör ve sponsorlardan oluşan jüri üyeleri, kazanan takımları ve kazanılan ödülleri açıklar. Bu aşama ise yarışma etabı olarak tanımlanır.

Datathon’lar Hangi Amaçla Gerçekleştirilir? 


Yapay zeka ve veri biliminin kullanıldığı Datathon’lar, ev sahibi kuruluşlar tarafından çeşitli amaçlar ile düzenlenebilir. Çeşitli amaçlar ile düzenlenen Datathon türleri şu şekildedir;


Uygulama Türü İçeren Datathon’lar: Uygulama türü içeren Datathon’larda; masaüstü işletim sistemi, video oyunu, web ve daha pek çok farklı kategoriye odaklanılır ve bu doğrultuda çalışma faaliyetleri sürdürülür. 
Programlama Dili: Belirlenen bir programlama dili üzerine çalışma amacı ile yapılan Datathon’lar bulunur. 
Bir Amaç ya da Sebep: Teşvik etme, kâr amacı gütme, eğitim geliştirme ve sorun çözümü amacı ile gerçekleştirilen Datathon programları bulunur. 
Anma: Bir kişiyi anmak amacı ile kişinin anısına yapılan Datathon’lar mevcuttur. 
Demografik Grup: Yalnızca kadınlar, üniversite öğrencileri, gençler gibi belirli bir gruba yönelik gerçekleştirilen Datathon’lardır. 
Motivasyon: Ev sahibi kuruluşlar yeni ürün inovasyonunun teşvik etmek amacı ile motivasyon Datathon’ları düzenleyebilir. 
Kod Sprintleri: Yalnızca tek bir uygulama üzerine gerçekleştirilen Datathon’lar bulunur.

Datathon’un Sağladığı Avantajlar Nelerdir?


Datathon programı katılımcılarına çeşitli avantajlar sağlar. Datathon’un sağladığı avantajlar şu şekilde özetlenebilir; 
● Datathon programına katılan kişiler analitik bir şekilde düşünebilme yetisine sahip olur. Analitik düşünme becerisi, kriz yönetebilme becerisini de beraberinde getirir. 
● Datathon’da hızlı süreçler bulunur. Datathon süreçleri, hızlı bir şekilde uygulanabilen çözüm odaklı kazanımlar sağlar. 
● Datathon programları ile makine öğrenimi, yapay zeka ve veri bilimi gibi yazılım geliştirme alanlarında gelişim fırsatı yakalanabilir. Aynı zamanda katılımcılar kazanımlarını sahada uygulayabilir hale gelir. 
● Datathon ile bakış açısı genişletilebilir. Bakış açısı genişleyen kişiler, vakalara farklı açılardan yaklaşarak çeşitli çözüm önerileri geliştirebilir.

Veri Bilimi Topluluğu Nedir? 


Uluslararası dijital bir topluluk olan Veri Bilimi Topluluğu, belirli aralıklarla Datathon’lar düzenler ve veri bilimi ile ilgili bilgilendirici paylaşımlar sunar. Veri bilimi alanında gelişmek isteyen ve aynı zamanda bu alandaki bilgilerini paylaşmak isteyen kişilerin katıldığı bir topluluktur. Veri Bilimi Topluluğu’na katılan kişiler, gerçek veri vakalarını öğrenebilme ve veri bilimini küreselleştirmek için çalışma fırsatına sahip olur. Veri Bilimi Topluluğu’nda veri meraklıları için; atölyeler, yaz okulları ve bilgilendirici seminerler düzenleniyor. Topluluğun Data.Chat adında kendi oluşturdukları şahsi bir kanal da bulunuyor.

Datathon Örnekleri 
Türkiye’de de Datathon programı düzenleyen çeşitli kuruluşlar bulunuyor. Çok yaygın bir şekilde görülmemekle birlikte, Türkiye’deki Datathon örnekleri şu şekilde sıralanıyor: 
● BTK Akademi Datathon
● Trendyol Datathon
● Kaggle Datathon
● Boğaziçi Datathon
● Doğuş Datathon
 


Daha Fazla

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) nedir? Design Thinking ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
30.12.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26