BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimler
Komüniteye KatılTDCBlogPodcastKariyer RehberiTeknik Sözlük
Şirketler

Yeni teknoloji kariyerini seçmeye hazır mısın?

İsimlerini sıkça duyduğun onlarca teknoloji pozisyonunu senin için bir araya getirdik! Kariyer Rehberi ile teknoloji pozisyonlarının ne iş yaptığını, öğrenme yolculuklarını ve tüm bilgilerini öğreneceksin.

Kariyer Patikaları ve Pozisyonları

Software Development

Software Development

Backend Developer

Kariyer Basamaklarını Tırmanmaya Başla

Kariyer Basamaklarını Tırmanmaya Başla

Kariyer Rehberi ile eşsiz bir kariyer rehberine sahip olacaksın. Öğrenmek istediğin teknoloji alanıyla ilgili kariyer fikirlerini bu alanda edinecek, kariyer basamaklarını hızla tırmanacaksın.

Onlarca teknoloji pozisyonu hakkında bilgi bulacak, her pozisyon için gerekli olan eğitim ve becerileri öğreneceksin. İlgilendiğin teknoloji pozisyonunun iş tanımı nedir, ne iş yapar, nerelerde çalışır, nasıl olunur, neler öğrenilmesi gerekir, kariyer yolu nasıl seçilir gibi soruların cevaplarını Kariyer Rehberi ile bulacaksın.

Kazanacağın kariyer fikirleri ile teknoloji alanında seçmek istediğin tüm pozisyonlar hakkında detaylı bilgi öğreneceksin. Kariyer basamaklarını tırmanmaya hazırsan hemen şimdi senin için en uygun kariyer patikasını seçmeye ve planlamaya başla!

Sahip olduğun yetkinlikler ve eğitim seviyen doğrultusunda attığın tüm adımlar, kariyer basamaklarını oluşturuyor. Bu basamakları çıkarken sağlam adımlar atman ise oldukça önemli. Tatmin edici ve gelişmeye teşvik eden bir kariyer süreci, iş hayatındaki faaliyetlerini kolaylaştırıyor. Tam da bu noktada bir kariyer rehberi doğrultusunda hareket etmen gerekiyor. Teknolojinin bu denli geliştiği modern dünyada değişimlerden pek çok sektörün etkilenmesi dikkat çekiyor. Yazılım, dijital gibi başlıca sektörlerin yanı sıra pek çok alanda mesleğini icra edebilmen mümkün hale geliyor. Teknoloji merkezli sektörler, kariyer patikasında yürürken her daim bir adım ileri gitmene olanak sağlıyor. Yapman gereken ise; ilgi alanların ve yetkinliklerin doğrultusunda uygun adımlar atmak oluyor. Software developer, web developer, android developer gibi çeşitli meslek gruplarında yer almadan önce, ilgili meslekler hakkında bilgi sahibi olman gerekiyor. Yazılım dünyasına adım atmadan önce öğrenmen gereken tüm bilgiler yazının devamında yer alıyor.

 

Developer Nedir?

Öne çıkan sektörler arasında yer alan yazılım dünyasında çeşitli meslek kolları yer alıyor. Yazılım dünyasının popüler meslek kollarından biri de ‘’developer’’ yani uygulama geliştiricileri oluyor. Developerlar, mesleğini icra ettikleri iş alanlarında genellikle benzer amaçlar doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yazılım sektöründe gelişme imkanı oldukça yüksek olan developerlar, şirketlerin dışarıya sunmak istedikleri projeleri hayata geçirme noktasında başrol oluyorlar. Bilgisayar, telefon, tablet gibi dijital aygıtların kapsamında uygulama ve yazılım sistemleri geliştiren developerlar, kaynak kodu oluşturarak yazılım programlarının çalışmasını sağlar. Developer olarak mesleğini icra eden kişiler kod yazımının yanı sıra çeşitli plan ve programlar yapıyor. Aynı zamanda analiz çıkarma ve tasarım planlama gibi çeşitli görev ve sorumlulukları bulunan uygulama geliştiricileri, farklı uzmanlık alanlarına hakim olarak yazılım sektöründe çalışmalarını sürdürüyor.

 

Junior Developer Nasıl Olunur?

Yazılım sektörünün başlıca mesleklerinden biri olan uygulama geliştiriciliği, modern dünyanın hızla gelişen meslekleri arasında yer alıyor. Web developer alanında hizmet vermek isteyen bir junior olmak istiyorsan, ilk olarak kendini yazılım alanında geliştirmen gerekiyor. İlgili alandaki bilgi ve tecrüben, bu meslekte öne çıkman noktasında önem taşıyor. Bunun yanı sıra sahip olman gereken zorunlu bir eğitim şartı bulunmuyor. Bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği gibi lisans bölümlerinden mezun olmak, eğitim kriteri bulunan şirketlere olumlu bir etki bırakabiliyor. İlgili pozisyonda çalışabilmek için ilk olarak developer nedir sorusunun cevabını kapsamlı bir şekilde bilmek gerekiyor. Yani pozisyonun genel görev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olmalısın. Mesleğe adım atmadan önce işverenlerin kriterlerine sahip olup olmadığını da göz önünde bulundurman gerekiyor. Sen de bu alanda çalışmaya uygun olduğunu düşünüyorsan iş ilanlarını yayınlayan şirketlere başvuruda bulunabilir, kariyer fikirlerin için ilk adımı atabilirsin.

 

Developer Hangi Özelliklere Sahip Olmalı?

Discord developer gibi farklı pozisyonlarda görev almak isteyen kişilerin sahip olması gereken birtakım temel özellikler bulunuyor. İşverenler tarafından istenen özelliklere sahip olan kişiler, iş görüşmesi ve mülakat gibi durumlarda bir adım öne çıkıyor. Bu alanda mesleğini icra etmek isteyen kişilerin planlı ve dikkatli bir şekilde uygulama ve planlama yapabilmesi gerekiyor. Bu husus, test aşaması ve yazılım geliştirme uygulamaları açısından önem taşıyor. Sorumluluk bilincine sahip olması gereken developerların, proje teslim tarihine sadık kalması gerekiyor. İlgili pozisyonda çalışan kişinin işlerin belirlenen zamanda yetiştirilmesi için uygun bir program hazırlaması gerekiyor. Developer olmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özelliklerden biri de pratik düşünme kabiliyeti oluyor. Google Developer Console gibi platformlarda etkin bir şekilde faaliyet sürme yeteneği de aranan özellikler arasında yer alıyor. Teknik detaylara ve yazılım programlama diline hakim olması gereken bireylerin aynı zamanda yazılım alanındaki yenilikleri de düzenli bir şekilde takip etmesi geriyor. 

 

Kaç Çeşit Developer Var?

Yazılım alanında faaliyet gösteren developer, mesleğini çeşitli uzmanlık alanlarında icra ediyor. Bu noktada farklı uzmanlıkları olan developerlardan söz etmek mümkün oluyor. Bahsedilen uzmanlıklar incelendiğinde ilk olarak front and developer dikkat çekiyor. Uygulama ve projelerin ön yüzünü kodlayan front and developer, aynı zamanda sitelerin ve web uygulamaların tasarımını yapan kişiler olarak öne çıkıyor. Projelerin cihazlarda doğru bir şekilde görünmesini sağlarken, son kullanıcı ile temasa geçiyorlar. Geliştiricilerden bir diğeri de back end developer oluyor. Data depolama, yazılım sistemi performansı ve kullanılması ile ilgilenen back end developer, genellikle arka planda yer alan işlemler üzerine çalışıyor. Full stack developer da bu alandaki bir diğer uzman geliştirici olarak öne çıkıyor. Projelerin clint-side ve server-side tarafında bulunan full stack developer, operasyonların güvenliğinin ve geliştiricilerin üretkenliğinin optimize edilmesi amacıyla mesleğini icra ediyor. Android programlarına ürün geliştiren android developer, kullanıcıya sunulan arayüz tasarımları ve kodlamalar üzerine çalışıyor. Bunların yanı sıra uzmanlıklar arasında app ve game developer da yer alıyor. Oyun geliştirme alanında kariyerindeki ilk adımlarını junior game developer olarak atabilir, deneyim kazandıkça yükselme fırsatı elde edebilirsin.

 

Developer Ne İş Yapar?

App developer gibi farklı versiyonları bulunan yazılım geliştirme uzmanlarının birtakım temel görev ve sorumlulukları bulunuyor. İhtiyaç duyulan yazılımların ve bilgisayar programlarının kodlarını kullanarak ürün geliştiren meslek çalışanları, yazılım alanındaki mevcut süreçleri yakından takip ediyor. Google developer, yazılım ile ilgili kullanıcı ihtiyaçlarını tespit ederek temel sistem taleplerini belirliyor. Yazılım alanında ihtiyaç duyulan tasarımları hazırlama gibi görevleri bulunanlar, ihtiyaç duyulan kodları yazarak mesleklerini icra ediyor. Yazdığı kodları test etme ve olası bir problemi önleme gibi görevler de bu meslek grubunun sorumlulukları arasında yer alıyor. Apple Developer Console gibi platformda da aktif olmaları gerekiyor. Eğitim dokümanlarının hazırlanmasına yardımcı olarak ilgili alandaki bilgi ve birikimlerini aktarıyorlar. İlgili pozisyonda çalışanların temel görev ve sorumluluklarından biri de yazılım danışmanlarına eğitim vermek oluyor. Tasarım dokümanlarını hazırlama işlemi de bu pozisyonda görev alanların yaptığı işler arasında yer alıyor.

 

Back End Developer Ne İş Yapar?

Microsoft developer, yazılım projelerinin arka planında görev alan kişi olarak öne çıkıyor. Görünmeyen sistemleri inşa eden ve akabinde kod yazımını gerçekleştiren back en developer, sorumlu oldukları projelerin eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Yazılım sistemlerini geliştiren ve veri toplama, depolama, işleme gibi görevleri bulunan back end developer, veri tabanı yönetiminden de sorumlu oluyor. Bu noktada back end developerın veri tabanı sistemlerini kurma ve tasarlama gibi görevlerinin de olduğu biliniyor. Back end developerın temel görevlerinden biri de API kodlamak ve tasarlamak. Aynı zamanda server yönetiminden de sorumlu olan çalışanlar, web uygulamalarının sorunsuz bir şekilde çalışması için gereken sunucuları yapılandırıyor ve ardından kurulumunu yaparak yönetme işlemini gerçekleştiriyor. Java developer gibi back end developer da verilerin analiz edilmesi amacıyla yazılım tasarlıyor ve ardından kodlama işlemlerini gerçekleştiriyor.

 

Developer Olunur mu?

PHP developer olarak çalışmak isteyen kişiler, neden developer olunmalı sorusunun cevabını araştırıyor. Bu noktada ilk olarak yazılım geliştirmenin, sürekli genişleyen bir alan olduğundan söz etmek gerekiyor. Dolayısıyla pek çok endüstri tarafından talep edilen yazılım geliştirme uygulamaları, bu mesleği cazip hale getiriyor. Firefox developer olarak çalışmanın avantajlarından biri de problem çözme becerilerini geliştirme fırsatını sunması oluyor. İlgili pozisyonda çalışırken çözüm arayışında bulunabilir, karmaşık problemleri daha çözülebilir bir hale getirme fırsatını yakalayabilirsin. Video game developer olarak çalışmanın sunduğu avantajlardan biri de kodlama işlemindeki yaratıcılık kabiliyetini artırmak oluyor. Bu noktada yenilikçi sistemler yaratabilir, çözümü bulmak amacıyla yeni entegrasyonlar sağlayabilirsin. Proje bazlı çalışma yapısına hakim olarak yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olma imkanını da elde etmen mümkün. Developer olmanın sunduğu avantajlardan bir diğeri de sürekli öğrenme fırsatı. Teknik becerilerini güncel gelişmeler ile harmanlayarak her geçen gün daha fazla bilgiye sahip olabilirsin.

 

Veri Yönetimi Nedir?

Çeşitli verileri, güvenli ve uygun maliyetli bir şekilde toplama, saklama ve kullanma sürecine veri yönetimi deniyor. Veri yönetiminin temel amacı incelendiğinde; kurumların, bağlantıların ve çeşitli araçların kullanımını optimize etme işlemi görülüyor. Bu işlem sırasında veriler, politika ve düzenleme sınırları kapsamında kullanılıyor. Veri analizi ile birlikte ilgili kuruma en yüksek faydayı sağlayacak kararların alınması ve hayata geçirilmesi hedefleniyor. Python machine learning sayesinde gerçekleştirilen veri analizi, şirketlerin ihtiyaç duyduğu dataya kısa sürede ulaşmasını sağlar. Tam da bu noktada veri yönetimi stratejisi güç kazanarak adından söz ettirmeyi başarıyor. İlgili kurumdaki dijital verileri sorunsuz bir şekilde yönetmek için gerekli programlarla ilgili bilgi birikiminin önemli olduğu görülüyor. 

 

Veri Analisti Ne İş Yapar?

Veri analisti olarak görevini icra eden kişiler, pek çok sektörde ihtiyaç duyulan meslek grubu içerisinde yer alıyor. Şirket kayıtlarında yer alan verileri ilk olarak bilgisayar aracılığıyla analiz eden ve yorumlayarak raporlayan veri analistleri; istatistik tespit etme, veri işleme gibi çeşitli görevlere de sahip. Bunların yanı sıra veri bilimcilerin genel görev ve sorumluluklarını şu şekilde sıralamak mümkün: 

  • Verilerin ölçüm ve analiz yöntemlerini tespit etme,
  • Yapılan ölçümlerden elde edilen verileri daha anlaşılır hale getirme,
  • Şirketlerin mali kayıtlarını araştırma,
  • Machine learning alanında kullanışlı ve sade çözümler bulma,
  • Şirketler arasında iletişimi sağlama,
  • İş ihtiyaçlarını belirleme,
  • Hedefleri karşılayan iş çözümleri üretme,
  • Makine öğrenmesi uzmanı ile iş birliği içerisinde olma.

Veri ambarı konusunda da bilgi sahibi olan veri analistleri, bünyesinde yer aldığı şirkete stratejik ve taktiksel açıdan destek sağlıyor. Çeşitli kaynaklardan toplanan bilgileri analiz eden veri analisti, iş zekası uzmanı ile birlikte ilgili şirkete iş değeri kazandırması ile de öne çıkıyor.

 

Veri Tabanı Nedir?

Genel olarak bir bilgisayar sisteminde elektronik bir şekilde depolanmış olan, yapılandırılmış veri ya da bilgiden oluşan düzenli koleksiyona veri tabanı adı veriliyor. Yaygın olarak kullanılan veri tabanı türlerinde yer alan veriler, işlemeyi ve veri sorgulamayı daha verimli hale getiriyor. Bu noktada verilerin dizi şeklinde satır ve sütunlarda modellendiği görülüyor. Böylelikle verilere kolayca ulaşıp yönetmek, değiştirmek, güncellemek, organize etmek ve kontrol etmek mümkün hale getiriliyor. Büyük veri ve diğer dataların yer aldığı veri tabanında sorgulama ve yazma işlemi için SQL olarak tanımlanan yapılandırılmış dil tercih ediliyor. Pek çok farklı veri tabanı türü bulunuyor. Bu noktada büyük veri yönetimi uzmanı ve diğer meslek profesyonellerinin ilgi alanı farklılık gösterebiliyor. Veri tabanı türleri ise şu şekilde: 

  • İlişkisel Veri Tabanı,
  • Nesne Odaklı Veri Tabanı,
  • Veri Ambarı,
  • NoSQL Veri Tabanı,
  • Grafik Veri Tabanı,
  • OLTP Veri Tabanı,
  • Açık Kaynak Veri Tabanı,
  • Bulut Veri Tabanı,
  • Çoklu Model Veri Tabanı,
  • Belge/JSON Veri Tabanı,
  • Kendi Kendini Yöneten Veri Tabanı.

 

Veri Tabanı Uzmanı Ne İş Yapar?

Veri tabanı sistemi; kurumlar için önemli bir yere sahip olan bilgileri, fiziksel olarak tutması ile dikkat çekiyor. Bu sistemin kurulması ve tasarlanması noktasında önemli bir yere sahip olan veri merkezi uzmanı, veri tabanının güvenliğinin sağlanması için de çeşitli işlemleri gerçekleştiriyor. Veri tabanı uzmanının görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanıyor: 

  • Mantıksal data modelleme işlemlerini gerçekleştirme,
  • Fiziksel veri tabanı dizaynını tasarlama,
  • Fiziksel bir veri tabanı oluşturma,
  • Transact-SQL programından yararlanarak sorgu yazma,
  • Microsoft SQL Server kurulumu ve konfigürasyonunu veri tabanı için sağlama, 
  • Veri tabanının güvenliği için güvenlik yöntemleri oluşturma,
  • Veri tabanının düzenli kontrolünü sağlama, yönetme ve bakımlarını gerçekleştirme, 
  • Yedekleme ve performans iyileştirmesi yapma,
  • Veri tabanının yüksek devamlılığı için çeşitli kontroller yapma.

 

Veri Tabanı Yöneticisi Nasıl Olunur?

Veri tabanı sistem yöneticisi olarak mesleğini icra etmek isteyen kişilerin karşılaşacağı birtakım şartlar bulunuyor. Bu noktada ilk olarak eğitim şartı yer alıyor. Veri tabanı yöneticisi olmak isteyen kişilerin Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Programcılığı gibi ön lisans ya da lisans programlarından mezun olması gerekiyor. Bilgisayar eğitimi veren üniversite bölümlerinden mezun olmanın yanı sıra ilgili kişinin veri tabanı ve veri güvenliği alanında belirli bir bilgi birikimine sahip olması önemli. Bu noktada veri tabanı alanında en az 3-4 yıllık bir sektör tecrübesi gerekli oluyor. Bahsedilen temel şartlar ile birlikte; yöneticilik vasfına, dikkatli ve detaycı bir yapıya, organizasyon becerisine ve veri güvenliği konularına hakim olan kişiler veri tabanı yöneticisi olarak çalışma fırsatına sahip olabiliyor.

 

İş Süreçleri Yönetimi Nedir?

İş süreçleri yönetimi, kurumların stratejik yaklaşımları olarak kısa ve öz bir şekilde tanımlanabiliyor. Kurumların stratejik yaklaşımları içerisinde; süreç hedefleri doğrultusunda iş akışı optimizasyonu, mantıksal ve durumsal modellemenin izlenmesi, belirlenmesi ve iyileştirilmesi aşamaları yer alıyor. İş süreçleri yönetimi sırasında ilgili kuruma ait süreç analizlerinin ayrıntılı bir şekilde yapılması ve adımların tamamlanması hususu önem arz ediyor. Bununla birlikte iyileştirme odaklı bir yönetim şekli olan iş süreçleri yönetimi; planlama, aktivite aşaması ve sonuçları ölçümlüyor. Yönetilemeyen bir iş süreci iyileştirilemeyeceği için aktiviteler ve sonuçlarının ölçümlenmesi önemli bir husus olarak öne çıkıyor. Projeleri, iş süreçleri yönetimi ile sürdüren bir kurumun düzgün işleyen bir sistem oluşturması mümkün hale geliyor. 

 

İş Analisti Ne İş Yapar?

Kurumların gerekliliklerini öngörme, iş süreçlerini değerlendirme, çözüm üretme ve iyileştirme alanlarını açığa çıkarma konusunda iş analistleri önem kazanıyor. Program ve projelerin ihtiyaçlarını belirleyerek ortak ve yöneticilere ileten iş analistleri, iş sorunlarına teknik çözümler getiriyor. İş analistlerinin diğer görev ve sorumlulukları ise şu şekilde sıralanıyor: 

  • İş analistleri, operasyonel hedefleri belirlemek ve bilgi toplamak amacıyla işletme fonksiyonlarını inceliyor. 
  • İş akışının kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi amacıyla diyagram ve çizelgeler oluşturuyor. 
  • İş analistlerinin görev ve sorumluluklarından biri de halihazırdaki uygulamaları inceleyerek değişiklikler tasarlamak ve sistemler geliştirmek oluyor. 
  • Proje ekibi ve bütçesi oluşturan iş analistleri, sistemlerin çalışır hale gelmesini sağlıyor ve akabinde modernize hale getirilmesi için çalışmalar sürdürüyor. 
  • Proje problemlerine çözüm getiren ve ilerleme raporları yayınlayan iş analistleri, teknik raporlar hazırlayarak sunum gerçekleştiriyor.

 

Yazılım Test Uzmanı Nedir?

Oyun sistemleri ya da mobil uygulamaların sorunlarını test eden kişilere yazılım test uzmanı adı veriliyor. Çeşitli yazılımlar üzerinden de testler yapan yazılım test uzmanları, problemleri tanımlayarak gereken durumlarda hata düzelten programları çalıştırıyor. Çeşitli sektörlerde mesleğini icra eden yazılım test uzmanlarının birtakım görev ve sorumlulukları bulunuyor. Yazılım test uzmanlarının genel görev ve sorumlulukları incelendiğinde; 

  • Yazılım sorunlarını belirlemek ve sorunları tanımlamak,
  • Test planları oluşturmak,
  • Test planlarını geliştirmek ve yönetmek,
  • Yeni yazılım ürünleri üzerinden test ve analizler yapmak,
  • Otomatik test konut dosyaları hazırlamak,
  • Hata sorunlarını belirlemek ve çözümü için rapor hazırlamak. 

Alanında detaylı bilgi ve birikime sahip olması gereken yazılım test uzmanlarının, analitik düşünme yönlerinin de iyi olması gerekiyor. 

 

Proje Yöneticisi Görevleri Nelerdir?

Belirli bir projenin başından sonuna kadar olan süreci yöneten kişilere proje yöneticisi deniyor. Proje üretimi sürecindeki tüm ayrıntılardan sorumlu olan proje yöneticileri, süreçte yer alacak olan ekibi kurarken aynı zamanda kişiler arasındaki koordinasyonu da sağlıyor. Bilgi güvenliği uzmanı ve daha pek çok farklı meslek profesyoneli süreçte yer alıyor. Proje yöneticisinin görevleri ise şu şekilde: 

  • Proje sunumu hazırlamak, 
  • Proje sürecinde yer alacak kişileri belirlemek,
  • Proje hakkında toplantılar düzenlemek,
  • Developerlar ve proje ekibi arasındaki iletişimi sağlamak,
  • Zaman yönetimi yapmak,
  • Deadline belirlemek,
  • Performans kontrolü gerçekleştirmek,
  • Bütçe yönetimi yapmak,
  • Projede gerçekleştirilen değişikliğin etkisini ölçümlemek, 
  • Eğitim ve seminer düzenlemek, 
  • Proje sürecindeki tüm ayrıntılara hakim olmak.

 

Developer nasıl olunur?

Öne çıkan sektörler arasında ilk sıralarda yazılım yer alıyor. Yazılım sektöründe ilgi gören meslek gruplarından biri de developerlar oluyor. Yazılım geliştirici yani developer olmak isteyen bireyler, kendini yazılım alanında mümkün olduğunca geliştirmelidir. Aynı zamanda developer adaylarının yazılım alanındaki güncel gelişmelere hakim olması ve ilgili alandaki yeteneklerini geliştirmesi de önemlidir. Yazılım alanında çeşitli eğitim ve sertifika programları düzenleyen yazılım eğitim kurumlarına kayıt olunarak sektöre adım atmaya hazır hale gelinebilir. Ayrıca üniversitelerin ilgili bölümlerinden eğitim almak da developer olmak için fayda sağlayan adımlar arasında yer alır.

 

Developer hangi dilleri bilmeli?

Web uygulamalarının ve yazılım sistemlerinin popülaritesinin artmasıyla birlikte developerlara olan ihtiyacın da arttığı görülüyor. Developerların bilmesi gereken olmazsa olmaz programlama dilleri arasında JavaScript, CSS ve HTML bulunuyor. Aynı zamanda developerlar için hayati bir öneme sahip olan dillerden bir diğeri de Node.js oluyor. Web geliştirme noktasında oldukça önemli olan Python programlama dilinin de bilinmesi gerekiyor. Bunların yanı sıra; Ruby, Ruby on Rails, SQL, React, Angular, PHP, MongoDB, AWS ve Azure dillerinin de öneminden söz etmek mümkün. Ayrıca İngilizce bilmek bu programlama dillerini öğrenirken ve kullanırken kolaylık sağlar. 

 

Developer olmak için üniversite şart mı?

Yazılım geliştirici olmak için zorunlu bir eğitim şartı bulunmamakla birlikte; Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Bilimleri gibi bölümlerden mezun olunması bireyi bir adım öne taşıyabilir. Bu noktada önem arz eden husus, developer ihtiyacı duyan şirketin prensipleri oluyor. Bazı şirketler bünyesinde görev alacağı developer’ın lisans mezunu olmasını isterken bazıları da tecrübe odaklı olabiliyor. Dolayısıyla iş başvurusu yaparken adayda aranan kriterler önemli. Developer olmak isteyen bireylerin, teorik bilgilerini pratik bilgileri ile temellendirmesi sektörde öne çıkmasını sağlayabilir.

 

Kursa giderek yazılımcı olunur mu?

Developer yani yazılım geliştirici olmak isteyen pek çok aday, kursa giderek yazılımcı olunup olunamayacağı hakkında araştırmalar yapıyor. Bu noktada kursa giderek yazılımcı olunabileceğinden söz etmek mümkün. Yazılım alanına ilgi duyan ve bu alanda belirli bir bilgi birikimine sahip olan bireyler, yazılım kurslarına giderek bilgilerini temel bir düzeye getirebilir. Aynı zamanda yazılım kursları sayesinde sektöre ilk adımı atmak ve bu alandaki temel bilgilere hakim olunabilir. Bu noktada yazılım kurslarından ziyade, kişinin yazılım alanına olan ilgisi ve tecrübesi gerekiyor. 

 

Yazılım için nereden başlanmalı?

Yazılıma başlamak isteyen kişiler, ilk olarak bilgisayar birimlerinin nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde kavramalıdır. Bu noktada bireyin, iyi bir donanım bilgisine sahip olması önem arz ediyor. Anakart, bellek, sabit disk, monitör, ekran kartı, ses kartı, işlemci gibi donanımlar hakkında bilgi sahibi olunması gerekiyor. Bilgisayar biliminin temelleri de yazılıma başlamak isteyen kişiler için oldukça önemli. Sayı sistemleri, algoritmik yaklaşım, kontrol yapıları ve daha pek çok farklı temeller hakkında kapsamlı bir araştırma yapılması gerekiyor. Bunların yanı sıra; önerme mantığı, algoritmalar, veri yapıları, programlama dilleri ve türleri noktasında tecrübe edinilmesi gerekiyor.

 

Yazılımcı olmak için nereden başlamalıyım?

Sıfırdan yazılımcı olmak isteyen bireyler, ilk olarak tüm dikkatini ve ilgisini yazılım alanında yoğunlaştırmalıdır. Bu noktada ilgili birey tarafından yazılım alanındaki hedef belirlenmeli ve bu doğrultuda aksiyon alınmalı. Eğer mümkünse üniversite eğitimi bilgisayarın hakim olduğu bir lisans ya da ön lisans programı ile tamamlanmalı. Ardından yazılım alanında tecrübe kazanmak için iş fırsatları değerlendirilmeli ve sektöre ilk adım atılmalı. Yukarıda söz edilen donanım bilgisi ve bilgisayar bilimi temellerine hakim olan ve kariyer basamaklarını bu yönde tırmanmak isteyen bireyler, yazılımcı olarak mesleğini icra etme fırsatına sahip olabilirler.

Al Developer ne demek?

Al Developer terimi, genellikle "Artificial Intelligence Developer" anlamına gelir. Bu kişiler, yapay zeka uygulamaları geliştirmek ve kullanmak için yazılım ve algoritmalar oluşturan kişilerdir.

Senior Game Developer nedir?

Senior Game Developer, deneyimli ve uzmanlaşmış bir oyun geliştiricisini tanımlar. Bu kişiler, oyun geliştirme sürecinde liderlik rolü üstlenirken oyun mekaniği, grafikler, yapay zeka, ses ve diğer unsurlar üzerinde çalışır. Ayrıca genellikle daha genç veya deneyimsiz geliştiricilere de rehberlik ederler.

Front-end developer hangi dilleri bilmeli?

Front-end developer, web sitelerinin kullanıcı ara yüzünü oluşturan kodları yazan ve tasarlayan kişidir. Bu tür bir geliştirici, HTML, CSS ve JavaScript gibi dilleri bilmelidir. HTML, web sayfalarının yapısını belirtir. CSS web sayfalarının görünümünü düzenlerken JavaScript ise web sayfalarına etkileşim ve dinamizm ekler. Bu dillerin yanı sıra, front-end geliştiricileri, tasarım araçlarına, web standartlarına ve kullanıcı deneyimi prensiplerine de hakim olmalıdır.

iOS Developer ne iş yapar?

iOS Developer, Apple'ın iOS işletim sistemini kullanan cihazlar için mobil uygulamalar geliştiren bir yazılım geliştiricidir. Bu alanda çalışma yapan geliştiriciler Swift veya Objective-C gibi programlama dillerini kullanarak iOS cihazlar için mobil uygulamalar oluşturur. 

 

Junior developer ne demek?

Junior developer, genellikle az deneyimli olan ve henüz yazılım geliştirme konusunda yeni olan bir geliştirici seviyesini ifade eder. Junior geliştiriciler, temel becerilere sahip olabilirler, ancak daha fazla deneyim kazanmak ve karmaşık projelerde çalışmak için mentorluk ve öğrenmeye ihtiyaç duyarlar.

 

Web developer nasıl olunur?

Web developer olmak için bazı adımları takip etmek gerekir. Öncelikle, HTML, CSS, JavaScript gibi temel programlama dilleri hakkında bilgi edinmelisiniz. Web teknolojilerini öğrenmeniz ve uygulamaların çalışma prensiplerini anlamanız gereklidir. Backend geliştirme için Python ya da Ruby gibi bir programlama dili seçip öğrenebilirsiniz. Web geliştirme araçlarını ve çerçevelerini kullanmayı öğrenmeniz faydalı olur. Mutlaka pratik yaparak projeler geliştirerek deneyim kazanmalısınız.

 

Full Stack Developer neler bilmeli?

Full Stack Developer, hem frontend hem de backend geliştirme alanlarında yetenekli olan bir geliştirici türüdür. Full Stack Developer, hem HTML, CSS, JavaScript, React gibi frontend programlama dillerini hem de Node.js, Python, Ruby, Java gibi backend programlama dillerini öğrenmelidir. SQL veya NoSQL veri tabanlarına hakim olmalı, web sunucusu yapılandırma ve güvenlik konuları hakkında bilgi sahibi olmalı, Git gibi araçları kullanmayı bilmeli, proje yönetimi ve iletişim becerilerine sahip olmalıdır.

Game Developer neleri bilmeli?

Oyun geliştiricisi olmak için bazı alanlarda bilgi ve deneyime ihtiyaç vardır. Bu alanda çalışma yapabilmek için Unreal Engine, Unity gibi oyun motorlarını kullanmayı öğrenmek gereklidir. Bunun yanında C++, C#, Python gibi oyun geliştirme için yaygın kullanılan dilleri bilmek gerekir. 2D ya da 3D grafik tasarımı, animasyon prensiplerine sahip olmak faydalı olur. Oyun mekaniği, çarpışma algılama, hareket hesaplamaları, seviye tasarımı, oyun deneyimi düzenlemesi, ses efektleri gibi farklı alanlarda da bilgi sahibi olmak önemlidir. Oyun geliştirme çok geniş bir alanı kapsar. Bu nedenle bir oyun geliştirici olarak farklı alanlarda uzmanlık elde edebilirsin. 

 

C Mobil Developer neler bilmeli?

C Mobil Developer, genellikle C ve C++ gibi dilleri kullanarak mobil cihazlar için yazılım geliştiren bir uzmandır. Bu tür bir geliştirici, öncelikle C ve C++ programlama dillerini bilmelidir. Mobil platformların (iOS, Android) yapıları ve SDK'ları hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bunların yanında derleme süreçleri ve bellek yönetimi, veri yapısı ve algoritmalar, mobil uygulama tasarımı ve performans optimizasyonu, geliştirme araçları ve hata ayıklama tekniklerini bilmek de faydalıdır.

 

Kariyer Rehberinde ilgilendiğin teknoloji alanlarını incelemeden önce popüler soru ve konuları senin için cevaplamak istiyoruz. Teknoloji kariyerinin için çok yararlı olacak bu bilgilerle öğrenmek istediğin her konuda Techcareer.net olarak her zaman yanındayız. Haydi, başlayalım!

"Software developer nasıl olunur?" sorusu, bu alanda kariyer yapmak isteyen birçok teknoloji yeteneğinin kafasındaki en önemli sorulardan biridir. Bu konuda adım atmak isteyenler için en önemli adımlardan biri, bir bilgisayar bilimleri veya yazılım mühendisliği bölümünden mezun olmak veya self-taugh olarak da bilinen ''kendini yetiştirmiş'', eğitimler almış olmaktır.

"Developer" kelimesi, yazılım geliştirme sürecinde kod yazan ve programlama dillerini kullanan kişiyi ifade eder.

Genellikle yeni mezun veya sektörde az tecrübeli olanların sorduğu "Junior developer nasıl olunur?" sorusuna cevap olarak, staj yapmak veya açık kaynak projelerinde yer alarak tecrübe kazanmak bu konuda önemli bir başlangıçtır. Birlikte güzel projelere imza attığımız şirketlerin etkinliklerini kaçırmamanı ve gözünü kulağını Techcareer.net'in duyurularından ayırmamanı da ayrıca öneriyoruz.

‘’Web developer olmak isteyenler neler bilmeli?’’ sorusuna cevap olarak HTML, CSS ve JavaScript gibi temel web teknolojilerini bilmeleri ve back-end teknolojileri, web sunucuları ve veritabanları gibi diğer bileşenler hakkında da bilgi sahibi olmaları gerektiğini söyleyebiliriz. "Kaç çeşit developer vardır?" sorusuna cevap olarak ise farklı türde developer pozisyonlarının olduğu gerçeği ile karşılaşıyoruz. Bunlar arasında web developer, mobile developer, oyun developer ve veri tabanı developer gibi çeşitli pozisyonlar bulunuyor.

"Junior full stack developer ne iş yapar?" sorusuna bakacak olursak, bu pozisyondaki kişiler, hem front-end hem de back-end teknolojilerini kullanarak uygulamalar geliştirmede ön plana çıkan kişilerdir.

Software developer, yazılım geliştirme sürecinde görev alan ve kod yazan kişi; web developer ise web siteleri veya uygulamalar geliştiren kişidir. App developer ise mobil uygulama geliştiren kişidir.

Birçok yazılımcının veya yazılımcı adayının kendini geliştirirken iletişim kurması çok önemli bir aşamadır. Geliştiricilerin kendi aralarında kurdukları iletişime en iyi araç olan platformlardan biri de Discord mecrasıdır. Discord developer, Discord platformu için uygulama geliştiren kişiyi ifade eder. Google developers ise Google tarafından sunulan geliştirici araçlarına erişmek için kayıt olunabilen bir platform ve Google tarafından sunulan geliştirici araçlarına erişmek için sunulan bir platformdur.

"Developer ne iş yapar?" sorusuna cevap olarak, kod yazarak ve programlama dillerini kullanarak yazılım veya uygulama geliştirmek öncelikli görevler arasında yer alır.

Java developer olmak isteyenlerin Java programlama dilini bilmeleri gerekiyor. Ayrıca, full stack developer olmak da mümkündür. Bu pozisyondaki kişiler, hem front-end hem de back-end teknolojilerini kullanarak uygulamalar geliştirirler.

Son olarak, "Software developer kaç yıllık?" sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu sektörde çalışan kişilerin ücretleri, deneyim seviyesi, pozisyon ve şirket gibi faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir.
 

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26