Mobidictum Conference 2023 Dünya Oyun Sektörünü Bir Araya Getiriyor!
Mobidictum Conference 2023 Dünya Oyun Sektörünü Bir Araya Getiriyor!
Her geçen gün daha fazla insanı büyüleyen ve içine çeken, ayrıca son derece rekabetçi hâle gelen oyun sektörü, teknolojinin nasıl şekilleneceğini de belirleyen faktörlerden biri oluyor. Ortaya çıkan yeni teknolojiler, pazarlama stratejileri ve daha birçok unsur, oyun endüstrisinin devinimini sürekli kılıyor. Tabii bahse konu devinim, beraberinde; oyuncular, oyun geliştiriciler ve yatırımcılar için yepyeni fırsatları da getiriyor. Bu dinamik ekosistemin dinamosu konumundaki Mobidictum Conference, sektörü canlandırıp yeniliklere yön vermek üzere bu yıl da oyun tutkunlarını ve profesyonelleri bir araya getirdi. 5-6 Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Mobidictum Conference 2023, bölgenin en büyük oyun endüstrisi konferansı durumunda. Ticaret Bakanlığının bu yıl da desteklediği konferans, oldukça doyurucu bir içeriğe sahip.
Oyun Endüstrisinin Tüm Yönleri Mobidictum Event Kapsamında
Mobidictum Konferansı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüzlerce markanın katılımı ve onlarca konuşmacının katkısıyla oyun endüstrisinin tüm yönlerini katılımcılarla buluşturdu. Konferansın bu yılki içeriği, sekiz ana başlık altında toplanıyor. Sıralamak gerekirse:
- Acquisition/Kullanıcı Kazanımı: Video oyunu pazarlaması sürecinin en önemli ayaklarından biri olan kullanıcı kazanımı, geliştirilen oyunların başarı elde edebilmesinde etkili bir faktör oluyor. Kullanıcı kazanımı sürecinde analitik araçlardan reklam kampanyalarına dek pek çok parametre bulunuyor. Mobidictum Event kapsamında; sayısız oyuncunun Web3 oyunculuğuna adım atmaya hazırlandığı ve TikTok gibi mecraların, kullanıcıların, trendler aracılığıyla nasıl belli başlı oyunlara kanalize edilebileceği konuları, alanında uzman isimlerce ele alındı.
- Publishing/Oyun Yayımcılığı: Geliştirilen oyunların, pazarda görünürlüğünü artırma noktasında değerli olan yayımcılık; lisanslama, dağıtım kanalları ve yayımcılık modelleri gibi alt başlıkları da içeriyor. Türkiye’nin dünya çapında ses getirdiği hyper-casual oyun pazarında oyun geliştirme aşamasından yayımcılığa uzanan süreç, Mobidictum Conference 2023 konuşmacıları tarafından detaylı şekilde anlatıldı.
- Mobile Gaming/Mobil Oyunlar: Oyun endüstrisindeki ağırlığı gün geçtikçe artan ve geri kalan diğer platformlara kıyasla 2,7 kat daha büyük bir pazara sahip olan mobil oyunların, 2023 yılında toplam 108 milyar dolarlık gelir elde etmesi bekleniyor. Statista verilerine göre dijital oyun gelirlerinin %74,4’ünü oluşturan mobil oyunlar tam da bu nedenle “Mobile Gaming” başlığı altında, Mobidictum Konferansı içinde farklı konuşmacıların, aktardıkları konular içinde kendine yer buldu.
- PR & Localization/Halkla İlişkiler ve Yerelleştirme: Türk oyun geliştiricilerin, oyunlarını farklı pazarlara ve kültürlere nasıl daha iyi uyum sağlayacağı, oyunların satış grafiklerini doğrudan belirleyebiliyor. Benzer bir durum, yabancı geliştiricilerin, Türkiye pazarına getirdiği oyunların, Türkçe dili özelinde yerelleştirmeleri için de geçerli oluyor. Oyun tutkunları, ne kadar iyi bir İngilizceye sahip olsa da kendi dillerinde, iyi bir yerelleştirme ile sunulan oyunları, daha keyifle oynayabiliyor. AAA oyunlara yaptığı etkileyici yerelleştirmeleriyle takdir toplayan 23 Studios’un CAO’su konumundaki Osman Erkol ve beraberindeki isimler, “Localization 101” paneliyle katılımcılara çok değerli bilgiler verdiler.
- Web3 & Blockchain/Web3 ve Blockchain Teknolojileri: Gerek teknoloji meraklıları gerekse oyuncular için heyecan verici gelişmeler olan Web3 ve Blockchain teknolojileri, oyun endüstrisini de yakından ilgilendiriyor. Blockchain tabanlı oyunlar, oyunlardaki token ekonomileri ve NFT’ler, Mobidictum Conference 2023’ün, önemli başlıklarından biri oldu. Web 3,0 fırsatlarının anlaşılması üzerine özel oturumlar, konferans katılımcılarına farklı vizyonlar kazandırdı.
- Marketing/Pazarlama: Bir oyunun ne kadar iyi olduğu kadar ne kadar iyi pazarlandığı, oyunun endüstrideki yeri ve oyuncular nezdindeki değerini de belirleyebiliyor. Aslında çok daha önceki yıllarda geliştirilip yayımlanmış olmasına karşın ilerleyen dönemde Twitch yayıncıları arasında popülerlik kazanmasıyla satış rekorları elde eden Among Us, pazarlamanın ne kadar mühim bir konu olduğunu gözler önüne seriyor. Oynanabilir reklamlar ve interaktif pazarlama, pazarlama stratejisine aşama atlatma gibi oturum konuları, Mobidictum Event içinde ele alındı.
- Monetization/Gelir Modelleri: Son yıllarda yalnızca mobil oyunlarda değil PC ve konsol oyunlarındaki oyun içi satın alımlar ve mikro ödeme yöntemleri, oyun geliştiricilerinin başlıca gelir modellerini oluşturuyor. Bunun yanında abonelik modelleri ve reklam gelirleri de oyunlardan elde edilen kazancı artırıyor. Veri bilimi odaklı reklamlarla gelirleri artırma başta olmak üzere gelir modeli odaklı birçok oturum, Mobidictum Conference’ta gerçekleştirildi.
- Investment & Business/Yatırım ve İş Fırsatları: Oyun endüstrisi, yatırımcılar ve girişimcilerle büyüyen bir ekosistem olmaya devam ederken oyun geliştiricileri için yatırım almanın yolları ve geliştirilen oyunların değerleme stratejileri de oyun üretim/dağıtım aşamasında önem kazanıyor. Boğaziçi Ventures CEO’su Barış Özistek, bu konu kapsamında değerli bilgiler verdi.
Mobidictum Conference, Networking ve İş Birliği Fırsatları için İdeal Ortam
Hızla büyüyen ve dinamik olarak değişen bir ekosistem olan oyun endüstrisinde ayakta kalmak ve başarı kazanmak için yalnızca iyi bir oyun fikri bulmak ya da yaratıcı bir pazarlama stratejisini sürdürmek çoğu zaman yeterli olmuyor. İşte tam bu aşamada devreye networking giriyor. Ulusal ve uluslararası alanda bilinirliğe sahip birçok konuğa ev sahipliği yapan Mobidictum Conference 2023, hem oyun geliştiricileri hem de sektör profesyonelleri ve yatırımcılar için paha biçilmez bir networking fırsatı sunuyor. Mobidictum Event, katılımcılara tecrübe ve bilgi kazandırmakla kalmıyor, bunun yanında sektörde söz sahibi, önemli kişiliklerle de tanışma imkânı tanıyor. Etkinlik kapsamında özel tasarlanan networking alanları ve standlar, etkinlik süresince yepyeni iş ortaklıkları, mentorluk ilişkileri ve yatırım fırsatları yakalanabilmesini mümkün kılıyor.
Mayhem Brawler adlı oyunuyla yalnızca ülkemizde değil dünya çapında ses getiren Hero Concept’in kurucusu ve yaratıcı yönetmeni Serkan Özay, mentorluk noktasında önemli isimlerden biri olarak etkinlikte yer aldı. Kendi oturumunda, bağımsız bir oyunun beta test sürecinin nasıl yönetilmesi gerektiği, beta test kullanıcı profilleri ve kaçınılması gereken olası negatif durumlar hakkında konuşma yapan Özay, oyun geliştirmeye meraklı gençler için çok değerli bilgiler paylaştı. Unutmadan ekleyelim, Mayhem Brawler 2’nin erken sürümü de etkinlik katılımcılarının beğenisine sunuldu ve oyunu deneyimleyenler, Mayhem Brawler 2’ye bayıldıklarını ifade ettiler.
Networking ve iş birliklerinin yeni oyun şirketlerine ne denli katkıda bulunduğuyla ilgili etkileyici konular anlatan konuşmacılar da vardı. “Yeni Oyun Şirketlerinin Yükselişi: Zorluklar ve Başarı Öyküleri” başlığı altında konuşmaya katılan ve oyunseverlerin; Level, Oyungezer gibi oyun dergilerinden tanıdığı, sektörün duayenlerinden Burak Akmenek, katılımcılara değerli bilgiler verdi.
Mobidictum Konferansı için Professional + Business bilet alan katılımcılar, Networking Party’ye katılarak kendi ağlarını genişletme fırsatı buldu. Özellikle projelerini belirli bir olgunluğa getirmiş olan geliştiriciler için son derece değerli olan bu etkinlik, Türkiye’nin, oyun sektöründe daha büyük bir yer edinmesinde pay sahibi oluyor.
Mobidictum Konferansının Güçlü Sponsoru Techcareer.net
2022 yılındaki etkinlikten daha renkli ve dolu dolu geçen Mobidictum Konferansı 2023, oyun endüstrisine dair pek çok konuyu ele alırken bu büyüleyici dünyada kariyer yapmak ve kariyer basamaklarını hızla çıkmak isteyenler için de büyük fırsatlar sunuyor. Bu noktada, Mobidictum 2023 Conference’ın ana sponsoru Techcareer.net, sahip olduğu vizyon ve sunduğu hizmetlerle devreye giriyor. Türkiye’de teknoloji, yazılım ve oyun sektöründe kariyer inşa etme arzusunda olanlara çeşitli hizmetler sunan Techcareer.net olarak bizler; bahse konu sektörlerde faaliyet gösteren yetenekli insanları, sektörün önde gelen şirketleriyle buluşturmayı amaç ediniyoruz. Bununla birlikte bu alanlarda ilerlemek isteyenlere ücretsiz bootcampler, eğitim kampları düzenleyerek sektörde bir adım önde olmaları için destekliyoruz. Böylece yetenekli geliştiriciler, tasarımcılar ve diğer dallarda hünerlerini sergileyen profesyoneller, kariyerlerini bir üst level’a taşıyabiliyor. Bunlara ek olarak Mobidictum Event gibi Türkiye’nin, dünya çapında ses getiren etkinlikleriyle iş birliği yaparak, genç yeteneklerin, kendi alanlarındaki bilgi ve deneyimlerini artırmalarına yardım ediyoruz. Etkinliğin ikinci gününde “Oyun Sektöründe Eğitim ve Kariyer” konulu panele konuşmacı olarak katılan Techcareer.net Pazarlama Müdürü Begüm Uslusoy bu konu çerçevesinde Techcareer.net’in önemine vurgu yaptı.
Techcareer.net Pazarlama Müdürü Begüm Uslusoy’un aktardığı gibi günümüzde şirketler, mevcut çalışanlara şirketler arasında geçiş yaptırmak suretiyle iş teklifleri yapıyor. Techcareer.net olarak biz bu yapıyı biraz değiştirmek ve sektörün büyümesini desteklemek için bootcamp adı verdiğimiz programlar düzenliyoruz. Yazılım/tasarım/oyun geliştirme gibi dijital yeteneklere hitap eden alanlarda, adaylar için tamamen ücretsiz eğitim kampları gerçekleştiriyoruz. Sektörün önde gelen eğitmenleri ile bu arkadaşları bir araya getirerek ve canlı eğitimler veriyoruz.
Sadece iş ilanları ve eğitim kampları ile sınırlı kalmıyor, aynı zamanda bu alanlarda aradıkları her bilgiyi, sektörel raporlar gibi değerli kaynaklar da sunuyoruz. Özellikle sektöre yeni adım atmış ya da adım atmaya hazırlanan genç yetenekler için böylesi kaynaklar, onların kariyer yolculuğunda önemli kilometre taşları olabiliyor. Düzenlediğimiz etkinlikler, eğitim kampları ve kendini bu sektörde ilerletmek isteyenler için iş fırsatları sunarak şirketlerle buluşturuyoruz. Sektördeki güncel trendler ve fırsatlar hakkında bilgi sahibi olunabilmesini de sağlarken, panelde de gelen sorulardan biri olarak Techcareer.net bootcamplerinden başarıyla mezun olup, sertifika alan başarılı mezunlarının kendilerini geliştirmek için bir fırsat olduğunu söylüyor. Bunların yanı sıra Techcareer.net platformu üzerinden erişilebilen podcast yayınları, Kariyer Rehberi ve etkinlikler, genç yeteneklerin, kariyer planlamalarını daha bilinçli ve doğru bir şekilde yapabilmelerine hizmet ediyor.
Eğer sen de oyun sektöründe kariyer yapmayı hedefliyorsan, Techcareer.net’in sunduğu iş ilanlarına göz atabilir, Bootcamp eğitimleri ile yeteneklerini geliştirebilir veya bir sonraki Hackathon etkinliğine katılarak kendini kanıtlayabilirsin. Ayrıca, aktif Discord kanalına katılarak, sektör profesyonelleri ve diğer yetenekli isimlerle iletişime geçebilir, kariyerini hayal dahi edemeyeceğiniz noktalara kolayca taşıyabilirsin.
techcareer.net ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
- İş ilanlarına hangi özellikleri sağlarsam başvurabilirim?
Teknoloji odaklı bir kariyer inşa etmeyi hedefleyenler için farklı pozisyonlarda sayısız ilan bulunduran Techcareer.net’teki ilanlar, şirketlerin, kendi gereksinimleri doğrultusunda farklılık gösterir. Kimi şirketler, deneyimsiz çalışanların hâlihazırdaki yetenekleri çerçevesinde başvurularını değerlendirmeye alırken kimi şirketler açık pozisyonları için birkaç yıllık deneyim arar.
- İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?
İş ilanlarına, Techcareer.net web sayfası aracılığıyla kolayca ulaşabilirsin. İlan sayfasında; çalışma konumu, çalışma şekli ve deneyim gibi filtrelerden yardım alarak ilgini çekebilecek ilanlara başvurunu gerçekleştirebilirsin.
- Junior aday olarak iş ilanlarına başvurabilir miyim?
Techcareer.net üzerinden iş ilanı veren bazı şirketler, junior adaylara da şirketlerindeki pozisyonlarda yer verir. Bu nedenle kariyerinin hangi aşamasında olursan ol, Techcareer.net’teki iş ilanlarını dikkatlice inceleyerek kendine uygun bir pozisyonu bulabilirsin.
- Bootcamp katılım şartları nelerdir?
Veri bilimi, yazılım teknolojileri ve ürün yönetimi gibi birçok bilişim alanındaki konular için düzenlenen ücretsiz öğrenme maratonu olan Bootcamp’e katılım için; yıl içinde mezun olacak, yeni mezun ya da son yıllarda mezun olmuş, tam zamanlı bir işte çalışmıyor olman gereklidir. Bunun yanında yazılım kariyerine yeni başladıysan ve kendini, güncel teknolojilerle daha da geliştirmek istiyorsan Bootcamp’e programlarına başvuru yapabilirsin.
- Bootcamp eğitimleri ücretli midir?
6 ila 8 hafta sürecek eğitimler sonunda, şirketlerde bir yazılımcı olarak çalışabilecek yetenekleri sektöre kazandırmak üzere düzenlenen Bootcamp, tamamen ücretsizdir.
- Hackathon yarışmalarına katılım şartı nelerdir?
Belli bir zaman dilimi içinde fikirlerini ya da ürünlerini, kodlara döktükten sonra jüri değerlendirmesinden geçmeye çalışacağın Hackathon yarışmalarına, ilgi alanın yazılımsa ve yarışma içeriğine hâkim olduğunu düşünüyorsan katılabilirsin.
- Hiring Challenge süresi ne kadar?
Şirketlerin önceden belirledikleri platformlardaki problemleri, limitli bir süre içinde çözüp; hız, algoritma tasarımı, özgünlük ve kod kalitesi alanlarında puan toplayacağın Hiring Challenge yarışmalarının süresi, etkinlikten etkinliğe değişebilir.
- Discord kanalına nasıl katılabilirim?
Topluluk alanında her geçen gün biraz daha büyüyen Techcareer.net’in Discord kanalına, linktr.ee/techcareer.net sayfasındaki ilgili davet bağlantılarını takip ederek kolayca katılabilir, teknolojiye meraklı yüzlerce insanla iletişimde kalabilirsin.