BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Nedir? Ne İşe Yarar?

AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) teknolojisinin ne olduğunu ve web siteleri için sağladığı hız ve performans avantajlarını öğreneceksin.
Techcareer.net
Techcareer.net
27.09.2024
5 Dakika

İnternetin hızlı ve dinamik dünyasında hepimiz, ziyaret ettiğimiz web sayfalarının da bu hıza ayak uydurmasını bekliyoruz. Yavaş açılan veya geç yüklenen sayfalar, bilgiye ulaşmayı zorlaştırdığı gibi kullanıcı deneyimimizi de olumsuz yönde etkiliyor. Neyse ki AMP (Accelerated Mobil Pages) olarak adlandırılan hızlandırılmış mobil sayfalar, günü kurtarmayı başarıyor. Peki AMP ne demek ve avantajları neler? Hazırsan birlikte inceleyelim.

AMP Nedir?

Google tarafından 2015 yılında duyurulan AMP, temel olarak mobil web sayfalarının daha hızlı yüklenmesini amaçlayan açık kaynak kodlu bir teknolojidir. Mobil cihaz kullanımının giderek arttığı bir dönemde kullanıcıların aradıkları içeriklere çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilmesini sağlayan bu teknoloji, web sayfalarını içerik dağıtım ağı (CDN) gibi farklı yöntemlerle kullanıcılara ulaştırır. Özellikle haber siteleri gibi kullanıcı deneyimi ve hızı ön planda tutan platformlar, AMP sayesinde çok daha hızlı bir şekilde erişilebilir bir içerik sunabilir.

Günümüzde mobil kullanıcı dostu web sitelerinin AMP’ye ihtiyacı olmasa da, çok sayıda web sitesi tarafından kullanılmaya devam etmektedir. Hızlandırılmış mobil sayfalar, aslında sadeleştirilmiş bir HTML türüdür. Açık kaynak kodlu olması, AMP’nin herkes tarafından özgürce kullanılmasına imkan tanır. Kısacası web sayfanı mobil kullanıcılar için optimize etmek istersen AMP kurulumu yaparak içeriklerini çok daha hızlı bir şekilde kullanıcılara sunabilirsin.

AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Ne İşe Yarar?

AMP ne kadar basit bir teknoloji olsa da, web siteleri ve kullanıcılar için faydaları yadsınamaz. Uygun formatta ve doğrulanmış web sayfaları Google tarafından önbelleğe alınır ve kullanıcı sayfayı ziyaret etmek istediğinde web sitesinden verileri transfer etmek yerine kendi önbelleğinde sakladığı AMP versiyonu iletir. Bu sayede transfer ve sunucu sürelerini minimuma indirerek ve içeriği optimize ederek sayfanın çok daha kısa bir sürede görüntülenebilmesini sağlar. AMP’nin ne işe yaradığını birkaç madde halinde sıralayacak olursak:

  • Mobil kullanıcılar için web içeriklerinin çok daha hızlı bir şekilde görüntülenebilmesini sağlar.
  • Sayfa açılış sürelerini düşürerek sitelerin arama motoru sıralama performansını olumlu yönde etkiler.
  • Düşük bant genişliğine ve teknik donanıma sahip cihazlarda sağlıklı bir kullanıcı deneyimi sunulmasına yardımcı olur.
  • Mail, reklam ve web sayfası gibi farklı içerik türlerine entegre edilerek çok yönlü kullanım imkanı sunar.

Kısacası hızlandırılmış mobil sayfalar, bir web sitesi sahibi olarak kullanıcılarına mobil cihazlarında çok daha akıcı ve hızlı bir deneyim sunmak için web sitenin sayfalarını optimize edebileceğin bir teknolojidir. Bu sayede kullanıcı deneyimini iyileştirirken web sitenin SEO parformansını da artırabilirsin.

AMP Site Hızı İçin Neden Önemli?

Web sitelerinin açılış ve içerik yükleme süreleri, uzun süredir performans için önemli bir kriter. Google gibi dev arama motorları, kullanıcı deneyimini ön planda tuttukları için web siteleri öne çıkarırken site hızına en önemli kriterlerin başında yer verir. Durum böyleyken web sitesi sahiplerinin yalnızca özgün ve kaliteli içerikler üretmesi değil, bu içeriklerin hızlı bir şekilde kullanıcılara sunuduğundan da emin olması gerekir. AMP, bu konuda site yöneticilerinin başvurabileceği ücretsiz ve etkili bir tercih olarak öne çıkar.

Web sitelerindeki içerikler, sunucularda barındırılır ve kullanıcı sayfayı ziyaret ettiğinde sunucudan sayfaya ait verileri kullanıcıya iletmesi istenir. Web sayfalarının ve içeriklerin türüne göre bu iletim süresi uzayabilir. Uzayan açılış ve yükleme süreleriyse daha önce de dile getirdiğimiz gibi mutsuz kullanıcılara ve daha da önemlisi kötü bir site performansına yol açar. Ancak hızlandırılmış mobil sayfaları kullanan bir web sitesi, zaten önbelleğe alınmış bir sayfayı çok kısa bir süre içinde kullanıcıya sunarak hız faktöründe bir adım öne geçebilir.

AMP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Hızlandırılmış mobil sayfaları kullanmaya uygun olan web siteleri, AMP teknolojisinin pek çok avantajından faydalanabilir. Ancak komplike ve özel tasarım unsurları içeren web sitelerinin AMP’ye uygun olmayabileceğini unutmamakta fayda var. AMP, yalnızca kullanıcılara hızlı içerik sunmayı değil, bunun yanında web sitesinin performansını artırmayı da başarır. İşte en çok merak edilen AMP avantajları:

  • Google AMP Cache gibi platformlarda önbellekte barındırılan içerikler, web sitesinin sunucu yükünün azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu da web sitelerinin daha hızlı hizmet vermesini destekler.
  • AMP sayesinde hızlandırılan reklamlar, kullanıcıların karşısına daha hızlı çıkabilir ve bu da reklamların tıklanma olasılığını artırarak web sitesinin reklam gelirlerini artırabilir.
  • SEO açısından önemli olan sayfa açılış ve yükleme süreleri, web sitelerinin arama sonuçlarında daha yüksek sıralarda yer almasını destekleyebilir.
  • Kullanıcı dostu bir mobil deneyim, sayfayı ziyaret eden kullanıcıların sadakatini ve tekrar siteyi ziyaret etmeyi sürdürmelerini sağlayabilir.
  • Daha düşük bant genişliği ve yavaş internet bağlantısına sahip kullanıcılar, AMP sayesinde içerikleri sağlıklı bir şekilde görüntüleyebilir.

AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) Kurulumu Nasıl Yapılır?

Hızlandırılmış mobil sayfalar, HTML ve JavaScript gibi platformlarla birlikte web sitelerine entegre edilebilir. AMP’yi web sitenize entegre etmek için kod satırı düzenlemesinde AMP öğelerini kullanman yeterlidir. Örneğin <html> etiketi içinde AMP kullanmak için <html amp> düzenlemesini yapabilirsin. Ayrıca JS kütüphanesine eklemek için “<script async src="https://cdn.ampproject.org/v0.js"></script>” etiketini kullanabilirsin.

Wordpress ve benzeri bir altyapı kullanıyorsan AMP’yi sitene entegre etmek oldukça kolaydır. Hazır eklentiler sayesinde siteni hızlı bir şekilde uyumlu hale getirebilirsin. Ayrıca Wordpress AMP eklentileri, sitenin hızlandırılmış mobil sayfalar özelliklerini özelleştirebilmeni ve Analytics’e erişebilmeni sağlar.

AMP’yi sitene entegre ettikten sonra farklı kontrol araçları sayesinde hızlandırılmış mobil sayfaların doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsin. Google AMP Validator gibi online araçlar, sayfaların AMP uyumlu olup olmadığını kontrol etmenin etkili bir yoludur. Ayrıca Wordpress için içerik linkinin sonuna /amp ekleyerek de kontrol sağlayabilirsin.

AMP hakkında öğrendiğin bu bilgiler sayesinde kullanıcılarına daha iyi hizmet veren hızlı bir web sitesine sahip olabilirsin. Ayrıca bilişim ve yazılım alanındaki diğer konuları keşfetmek için Techcareer.net blog sayfasını ziyaret edebilir, eğitim programlarına katılarak kendini geliştirmek ve yeni kariyer fırsatlarını yakalamak için etkinliklere göz atabilirsin. Techcareer.net, bilişim dünyasında büyük bir topluluğun parçası olabileceğin ve kendi sınırlarını zorlayarak yeni şeyler keşfedebileceğin harika bir platformdur. Ne duruyorsun? Sen de aramıza katıl ve yepyeni fırsatları keşfet!


Daha Fazla

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Techcareer.net Komünite Bülteni: Eylül 2024

Eylül ayında Techcareer.net olarak çok heyecan verici etkinlikler ve gelişmeler yaşadık. İşte bu ayın öne çıkanları!
30.09.2024
3 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26