BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
AR, VR ve MR Nedir, Hackathon'larda Nasıl Kullanılır?

AR, VR ve MR Nedir, Hackathon'larda Nasıl Kullanılır?

AR, VR ve MR teknolojileriyle hayal edilemeyen dünyalar yaratmak, gerçek hayatta karşılaşılan sorunlara yenilikçi çözümler bulmak mümkün oluyor. Heyecan verici bir maceraya hazır mısın?
Techcareer.net
Techcareer.net
28.02.2023

AR, VR ve MR Nedir, Hackathon'larda Nasıl Kullanılır?


AR VR MR, günümüz teknolojik gelişmeleri ile kendine çok daha fazla kullanım alanı bulan, görsel teknolojilerdir. AR; bilgisayarlar aracılığı ile oluşturulan, sanal dünyaların gerçek ile bütünleşmesini sağlar. Kişilerin çevrelerinde algılamış olduğu her şeye, sanal parçalar ekleyerek, entegre işlemi tamamlanır. Bu özelliği ile birlikte baştan sanal dünya oluşturmak yerine olan dünyayı sanala aktarmış olur. VR teknolojisi; bilgisayar tarafından, gerçek olmayan ve sadece sanal mecrada olan bir dünya yaratılır. Hareketli ve daha önceden yüklenmiş olan veriler ışığında çalışır. Sanal gerçeklik gözlükleri kullanılarak, farklı evrenlerin kapılarının açılmasını sağlar. MR diğer adıyla karma gerçeklik sistemi; ikisinin karışımı gibi bir sistem olduğu için buna hibrit sistem denir. Sanal nesneleri ve gerçek dünyayı bir araya getiren bu sistemler, kullanıcı ile etkileşimi arttırmak amacı ile tasarlanır.

AR VR MR nedir sorusuna ortak bir cevap vermek gerekirse; sanal veya gerçek dünya üzerindeki nesnelerin görselleştirme işlemi sayesinde, insanlar ile etkileşime sokulmasını sağlayan teknolojilerdir, cevabı verilir. 

Hackathon; bilgisayar programlaması ile uğraşan kişiler, grafik tasarımcılar, arayüz tasarlayan kişiler, firma yöneticileri gibi birçok yazılım geliştirme konusunda uzman kişilerin katıldığı bir programdır. Bu kişiler kendi içlerinde işbirliği yapmak sureti ile projeleri hazırlar. Bu Hackathon etkinliklerine katılan kişilerin başarmak istediği hedef bu etkinlik sonuna kadar işlevsel bir yazılım veya donanım üretmektir. Teknoloji ve yazılım konusunda akla gelebilecek her türlü imkan bu etkinliklerde kullanılır. 

Hackathon’larda AR VR MR nasıl kullanılır sorusu bu anlamda akıllara gelir. Üretilecek olan yazılım veya donanım sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik alanında olabilir. Bu sebeple bu yazılımların kullanım alanı doğar. Bu alanlar ile yarışacak yarışmacılar mutlaka AR VR MR sistemlerini araştırarak hangi sistemleri kullanacağına karar vermelidir. 

AR, VR ve MR Arasındaki Farklar Nelerdir?

Görsel teknoloji alanındaki bu sistemler, kişilerin çevreleri ile etkileşim kurabilmesi için tasarlanır. Bu etkileşimden kasıt dijital etkileşimlerdir. Bu sistemlerin her birinin kendi içerisinde farklı özellikleri ve farklı kullanım alanları vardır. Bu uygulamalardan yararlanacak kişilerin hangi sistemi kullanacağı konusunda seçim yapması gerekir. AR VR MR sistemleri arasındaki farklar;

  •  VR sistemler tamamı ile sanal dünyalar üzerinde etkileşim kurulmasına izin verir. Tamamen bilgisayar aracılığı ile kurgulanır. AR sistemler ise gerçek yaşamda fiziken etkileşime geçilebilen nesneler üzerine bir sanal dünya eklentisi ekler. AR VR farkı açısından bunları söylemek mümkündür. MR ise daha karma bir şekilde işler. Daha çok insanların nesneler ile etkileşimini konu alır.
     
  • Bu sistemler arasındaki diğer bir fark, kullanıcıların kendilerini hangi ortamda hissettiği konusudur. Sanal gerçeklik evreninde kişiler tamamı ile sanal bir dünyada olduğunu bilir. Buna karşın artırılmış gerçeklik sistemlerinde, gerçek dünyadan nesnelerin de olduğu hissettirilir. Bu fark AR VR nedir sorusuna da cevap niteliğindedir. 

     
  •  VR yani sanal gerçeklik sistemleri, birinci şahıs gözü ile deneyimlenen, etkileşimin ve çeşitli aksiyonların yer aldığı simülasyon evrenidir. AR yani artırılmış gerçeklik ise yine birinci şahıs türünde görüntülenen ancak farklı olarak gerçek dünyada etkileşim ve aksiyona girme amacı olan evrendir. MR sistemi ise her ikisini de içerisinde barındırır. Farklı olarak kişilerin daha çok etkileşime girmesi amaçlanır. 
     
  • Aralarında bazı farklar olsa da çoğu zaman bir arada bulunan bu teknolojiler, görselleştirme yöntemi ile gerçek veya sanal evrenlerin oluşturulmasında kullanılırlar. Farklı iş alanları arasında kullanım türlerine göre beraber veya ayrı ayrı kullanımları mümkündür.

AR, VR ve MR Hangi Alanlarda Kullanılır?


Bu teknolojik sistemlerin birçok kullanım alanı vardır. Kullanım alanları teknolojinin gelişimi ile birlikte sürekli olarak artar. Bu sayede, sistemler,  gündelik hayatta da çokça karşı karşıya kalınan teknolojiler haline gelir. AR VR MR sistemlerinin kullanım alanları aşağıda belirtilen şekildedir;

  1.  Eğitim: Eğitimde teknolojinin yaygın olarak kullanılması ile bu sistemler de eğitimin içerisine girer. Çeşitli deneylerin gösterilmesinde kullanımı yaygındır. Simülasyon içerikli eğitimler açısından bu sistemlerin kullanımı mümkündür.
     
  2.  Sağlık: Bu teknolojiler, çoğu hastalık hakkında önceden bilgi almaya yarayan ve teşhis işleminin yapılmasını kolaylaştıran sistemlerdir. Ameliyat esnasında da bu sistemler sayesinde hem güvenlik hem de pratiklik kazanılır.
     
  3.  Savunma Sistemleri: Bu sistemlerin sağladığı görüntüler aracılığı ile askeri alanda kullanımı fayda sağlar. Ayrıca eğitim ve karar alma süreçlerinde de kullanılır. 
     
  4.  Havacılık Sanayii: Uçakların proje aşamasından üretimine kadar bu sistemler yardımı ile çeşitli prototipler çıkarılarak üretim gerçekleşir. Ayrıca uçuş eğitimleri konusunda da bu sistemler bir arada kullanılılarak bir simülasyon oluşturulur. Uçakların performanslarının ölçülebilmesi konusunda da faydalı sistemlerdir.
     
  5.  Turizm: Turist olarak gidilecek yerlere ön bakış için veya gitmek istenildiği halde gidilemeyen yerleri sanal ortamda gezebilmek için bu sistemler kullanılır.
     
  6.  Moda ve Tasarım: Moda defileleri ve tanıtımlarının sanal ortamlarda yapılabilmesine olanak sağlanarak müşterilerin kolayca ürünleri inceleyebilmesi sağlanır.
     
  7.  Eğlence: Oyun oynamak ve film izlemek gibi günlük rutin hareketleri daha eğlenceli ve daha gerçekçi kılmak bu sistemler sayesinde mümkündür.
     
  8.  İç Tasarım ve Endüstri: Mobilya veya ev eşyası alırken, o eşyaların evler üzerinde nasıl duracağı konusunda bu sistemler yardımı ile bilgi alınır. Aynı şekilde endüstriyel alanda, firmaların, operasyon faaliyetlerinin daha iyi bir hale getirmeleri için de bu sistemler kullanılır. 
     
  9.  Uzaktan Çalışma ve Pazarlama: Bu sistemler sayesinde uluslararası işlerin rahatlıkla yapılması mümkün olur. Böylece uzak çalışma alanlarına da ulaşım sağlanır. Aynı zamanda, ürünlerin insanlara tanıtımı açısından da bu sistemlerin kullanımı yaygındır. Basit ve sade tanıtımlar yerine artırılmış gerçeklik ile desteklenen reklamlar çok daha etkileyici bir hal alır. 
     

Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Nelerdir?


Artırılmış gerçeklik uygulamaları, hayatın çeşitli noktalarına temas eden birçok konuda kişilerin karşısına çıkar. Kullanım alanlarına göre çeşitleri ve özellikleri de değişen AR sistemleri, gün geçtikçe kişilerin gündelik hayatta yapacağı aktivitelerin, sanal ortamda da rahatça yapılabilmesi için gelişim gösterir. Bu gelişim ile kişiler belki de yerlerinden kalkmadan ve herhangi bir fiziksel efor sarf etmeden ulaşmak istedikleri amaçlara AR sistemleri sayesinde ulaşabilir hale gelir. Bu uygulamaların kullanım alanlarından bazıları aşağıda belirtildiği şekildedir:

  •  Artırılmış gerçeklik uygulamaları, çoğu büyük marka tarafından, müşterilerin firmalarını sanal ortamda ve gerçek zamanlı olarak gezebilmesi imkanı sunmak için kullanılır. Aynı zamanda bu sayede çeşitli reklam ve pazarlama stratejileri de oluşturulur.
     
  •  Bu uygulamalar, çeşitli eğitim dallarında, birbirinden farklı simülasyonlar ile öğrencilerin aktif bir öğrenim sürecine girmesini sağlar. Her okul seviyesine uygun olacak şekilde, AR uygulamaları farklı türlere ayrılır.
     
  •  Artırılmış gerçeklik teknolojileri, bilgisayar programları ve oyunları alanında sıkça kullanılır. Özellikle oyunların gerçekliğinin artırılması konusunda başarılı sistemlerdir.
     
  •  Çeşitli iş dallarında, grafiklerin, şirket belgelerinin görsel açıdan daha etkileyici ve anlaşılabilir kılınmasında da bu yöntemlere başvurulur. Bu grafikler 3 boyutlu hale gelerek okuma ve analiz etme anlamında çok daha verimli sonuçlar elde edilmesini sağlar. 
     
  •  Mühendislik ve mimarlık alanında kullanılan çizim ve proje oluşturma programlarında da bu sistemler sıkça kullanılır.
     

Daha Fazla

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bu blogumuzda, Bootstrap’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve web geliştirmede neden önemli olduğunu öğrenerek, mobil öncelikli ve duyarlı web siteleri oluşturmak için Bootstrap'i nasıl kullanabileceği konusunda bilgi kazanacaksın.
22.11.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26