BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
ASP. Net Web API Nedir?

ASP. Net Web API Nedir?

ASP.Net nedir? ASP.Net Web API ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
24.11.2023

 

ASP. Net Web API Nedir?

ASP.NET Web API, HTTP’yi kullanan ve .NET Framework’ün üzerinde web API’ları oluşturmaya yönelik çalışan bir çerçevedir. Verileri uygulamalara ve tarayıcılara daha hızlı ve güvenli bir şekilde göstermek istiyorsan uyumlu bir API’a ihtiyacın vardır. ASP.NET gibi birçok popüler web API’ı verileri etkili bir şekilde toplar, değiştirir ve günceller. Aklına gelebilecek hemen hemen her platformun bir HTTP kütüphanesi olduğu için HTTP hizmetleri; tarayıcılar, mobil cihazlar ve geleneksel masaüstü uygulamaları da dahil olmak üzere çok çeşitli istemciler tarafından kullanılabilir.

ASP.NET Web API Nedir?

ASP.NET Web API birden fazla platform aracılığıyla erişilebilen HTTP tabanlı hizmetler oluşturmak için kullanılan çerçevedir. Web API de adından da anlaşılacağı gibi web tabanlı arayüzlere yönelik olan bir API biçimidir. Bu nedenle sunucu-istemci mimarisine dayalı web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Web API’ları ile ilgili en önemli kavramlar şu şekildedir:

  • HTTP: HyperText Transfer Protocol, web üzerinde HTML, belge, resim ve benzeri verileri aktarmak için kullanılan iletişim protokolüdür.
     
  • REST ve RESTful hizmetleri: REST, HTTP aracılığıyla veri manipülasyonu için API’lar oluşturmaya yönelik çalışan stildir. RESTful ise REST stili kullanılarak oluşturulan, istemcilerin iletişim kurması ve kaynaklara erişmesine olanak tanıyan etki alanını uç noktaları altında barındıran web hizmetleridir.
     
  • REST ve RESTful hizmetleri: REST, HTTP aracılığıyla veri manipülasyonu için API’lar oluşturmaya yönelik çalışan stildir. RESTful ise REST stili kullanılarak oluşturulan, istemcilerin iletişim kurması ve kaynaklara erişmesine olanak tanıyan etki alanını uç noktaları altında barındıran web hizmetleridir.

Web API ile geliştirilecek web uygulaması, iki tür komut dosyasından oluşur:

  • İstemci tarafı komut dosyaları: Kullanıcılara bilgi sunmak amacıyla hazırlanan web formlarını tasarlamak için JavaScript, HTML ve diğer istemci tarafı komut dosyası yazma dillerinin kullanıldığı komut dosyalarıdır.
     
  • Sunucu tarafı komut dosyaları: ASP ve diğer sunucu tarafı komut dosyası dilleri, iş mantığı, bilgi depolama ve bilgi alma gibi veritabanlarıyla ilgili işlemleri gerçekleştirmek için kullanılır.

Bu özellikleriyle web API, farklı türdeki istemci cihazlarından istekleri alır ve bunları işlemesi için web sunucusuna gönderir. Web sunucusu da istenen verileri istemciye dönüştürür. Bunun gibi özellikleriyle ASP.NET Web API, ASP.NET’in MVC web uygulamalarıyla benzer şekilde çalışır ancak hizmet verilerini HTML görünümü yerine yanıt olarak gönderir. ASP.NET Web API, .NET Framework üzerinde RESTful hizmetler oluşturmak için de ideal bir platformdur. MVC’nin filtre, eylem sonuçları, denetleyici, model bağlama, yönlendirme gibi özelliklerini içerir.

Kullanıcı deneyimi iyi olan, tüm tarayıcı ve cihazlarla uyumlu siteler oluşturmak için ASP.NET’i düşünmek gerekir. Web API’ını kullanarak istek/yanıt emirleri, URI’lar (Uniform Resource Identifier), önbelleğe alma, içerik biçimlendirme ve daha fazlası gibi HTTP özelliklerine erişebilirsin.

ASP.NET Web API Özellikleri Nelerdir?

ASP.NET Web API güvenli, ölçeklenebilir ve esnek web uygulamaları oluşturmaya olanak tanıyan özelliklerle donatılmıştır. En önemli ASP.NET Web API özellikleri şu şekildedir:

  • ASP.NET çerçevesinde oluşturulmuştur. İstek veya yanıt hattını destekler.
     
  • Çerçeve, API sunucusuyla iletişim için HttpClient’i içerir. HttpClient, ASP.MVC sunucu tarafında, Windows Form veya Console’da kullanılabilir.
     
  • Web API, birden fazla yanıt verme veri formatıyla uyumludur. XML, JSON ve BSON formatını da destekler.
     
  • ASP.NET MVC ile aynı denetleyici ve yönlendirme kavramlarını kullanır.
     
  • IIS’de kendi kendine barındırılan veya .NET 4.0+ sürümünü destekleyen başka bir web sunucusunda barındırılabilir.

WCF olarak da bilinen Windows Communication Foundation da ASP.NET Web API’ye benzeyen hizmet odaklı uygulamalar oluşturmaya yarayan bir çerçevedir. Birden fazla cihaz için ek yapılandırma ayarlarına ihtiyaç duyan WCF hizmetleriyle karşılaştırıldığında ASP.NET Web API, REST web hizmetleri aracılığıyla web uygulamalarının geliştirilmesine katkı sağlar. Aşağıdaki tablodan ASP.NET Web API’ın WCF’den ayrıldığı noktaları inceleyebilirsin.


ASP.NET Web API

WCF
Açık kaynaktır ve .NET çerçevesiyle birlikte gelir..NET çerçevesiyle birlikte çalışır.
Yalnızca HTTP protokolünü destekler. HTTP, TCP, UDP ve özel aktarım protokolünü destekler.
HTTP fiillerini yöntemlerle eşler.

Niteliklerle dayalı programlama modelini kullanır.

 

Güvenilir mesajlaşma ve işlemi desteklemez.Güvenilir mesajlaşma ve işlemleri destekler.
HttpConfiguration sınıfı kullanılarak yapılandırılabilir ancak web.config'te yapılandırılamaz.Bir hizmeti yapılandırmak için web.config ve öznitelikleri kullanır.
ASP.NET MVC’ye benzer yönlendirme ve denetleyici konseptini kullanır. Hizmet, Operasyon ve Veri Sözleşmeleri kullanır.
RESTful hizmetler için iyi bir seçenektir.RESTful hizmetler için sınırlı bir seçenektir.

Bu özelliklere dayanarak aşağıdaki işlemlerde ASP.NET Web API’ını kullanmalısın:

  • ASP.NET sadece .NET Framework 4.0 veya üstünü destekler. Bu sebeple Frame 4.0 ve üstü bir sürüm kullanıyorsan bu çerçeveyi kullanmalısın.
     
  • Yalnızca HTTP protokolünü destekleyen bir hizmet oluşturmak istiyorsan Web API, hızlı ve yüksek performanslı bir deneyim sunacaktır.
     
  • RESTful HTTP tabanlı hizmet oluşturuyorsan, WCF’nin sınırlamaları seni zorlayabilir. Bu durumda ASP.NET’i kullanmalısın.
     
  • Web API’yi kullanmak için ASP.NET MCV’ye aşina olman gerekir. Farklı noktaları olsa da iki çerçeve de birçok noktada eşleşir.

WCF’yi kullanman gereken durumlar da şöyle sıralanabilir:

  • .NET Framework 3.5 ile işlem yapıyorsan WCF’yi kullanmalısın. Web API .NET 3.5 ve altını desteklemez.
  • Oluşturacağın hizmetin HTTP, TCP, Adlandırılmış kanal gibi birden fazla protokolü desteklemesi gerekirse WCF’yi tercih etmelisin.
  • Güvenilir mesajlaşma, işlemler, mesaj güvenliği gibi standartlarla hizmet oluşturmak istiyorsa WCF iyi bir tercih olacaktır.
  • İstek-Yanıt, Tek Yön ve Çift Yönlü mesaj alışverişi kalıplarını kullanmak istiyorsan WCF kullanmalısın.


Bu özelliklerden yola çıkarak uçtan uça mesaj güvenliği, dağıtılmış işlemler, mesaj kuyrukları, çift yönlü iletişim, tek yönlü mesajlaşma gibi senaryolarda WCF kullanabilirsin. SOAP tabanlı hizmetler ve bağlamalar için de WCF oldukça uygundur. Çünkü WCF, SOAP tabanlı olduğu için HTTP üzerinden standart XML şeması kullanır. Ancak bu durum performansın düşük olmasına da sebep olur. Öte yandan ASP.NET Web API, daha basit ve hafif hizmetler için iyidir. XML dahil her türlü metin biçimini kullanabilir ve WCF’den hızlıdır. Ayrıca WCF’e kıyasla herhangi bir veri sözleşmesi ve yapılandırma gerekmez.

Neden ASP.NET Web API Tercih Edilmeli?

Bazı özel durumlar için hizmetler oluştururken ASP.NET Web API’ı tercih etmelisin. Aşağıda bu özel durumlara örnekler verilmiştir:

  • Yerel Uygulamalar için Bir Arka Uç: Cep telefonlarına yönelik yerel uygulamalar oluşturmak için ASP.NET Web API oldukça idealdir. SOAP’a ihtiyaç duymaz ve Windows dışındaki mobil cihazlarda çalışan herhangi bir yerel uygulama, çerçeveyi arka uç olarak kullanabilir.
     
  • Ajax Tabanlı Web Uygulamalarının Geliştirilmesi: Web uygulamalarının oluşturulması için ASP.NET Web API kullanabilirsin. APS.NET Web API geliştirme hizmetleri sağlayıcıları, AJAX’a bağlı istemci web uygulamaları geliştirmek için bu çerçeveyi kullanır. WCF RESTful hizmetleri gibi yapılandırma ayarlarına ihtiyaç duymayan web uygulamaları için kullanabilirsin.
     
  • Kolay Hizmet Oluşturma: ASP.NET Web API, geniş bir hedef kitleye ulaşmak için HTTP hizmetlerine güç veren hafif bir mimariye sahiptir. En yakın çerçeve olan WCF ile karşılaştırıldığında hizmetlerin oluşturulmasını daha hızlı ve kolay hale getirir.

API.NET Core, çeşitli amaçlarla kullanılabilecek farklı türde web API’ları oluşturmaya uygundur. Geliştiricilerin ölçeklenebilir ve güvenli olan API’lar oluşturmasına olanak tanır. ASP.NET ile geliştirmenin performans, esneklik, platformlar arası destek gibi birçok avantajı vardır. Web API geliştirme için ASP.NET’in tercih edilmesinde etkili olan farklı özellikler de şu şekildedir:

  • Web API’leri ve kullanıcı arayüzleri oluşturmak için birleşik araç ve özellikler sağlar.
     
  • ASP.NET’in yerleşik test özellikleri bulunur. Yerleşik test özellikleri sayesinde oluşturduğun hizmetlerin verimliliği ve güvenilirliğini hızlıca gözden geçirme şansı yakalarsın.
     
  • Razor Pages, ilişkili verileriyle tek bir dosyada web sayfası oluşturmana olanak tanıyan sayfa odaklı bir yaklaşım sunar. Bu yaklaşım sayesinde hem zamandan kazanırsın hem de hata yapma olasılığın minimuma düşer.
     
  • Windows, macOS ve Linux sistemlerinde uygulamalar geliştirmek için çalışabilen platformlar arası bir çerçevedir. Geliştirilen uygulamalar, tüm platformlarda sorunsuz çalışabilir.
     
  • Açık kaynaklı bir çerçeve olduğundan geliştirilmeye açıktır.
     
  • Zaman ve mekandan bağımsız olarak bulutu destekler. Yerleşik bağımlılık enjeksiyonuna sahiptir.
     
  • ASP.NET hızlı, hafif ve modüler bir HTTP istek hattı sunar. Bu istek hattı sayesinde basit kavramlarla geliştirmeni hızlıca tamamlayabilirsin.
  • Birden fazla veri formatı için yerleşik destek sağlar.
     
  • Yönlendirmeyi ve OADATA’yı (açık veri protokülü) destekler.
     
  • CRUD işlemleri için GET, PUT, POST ve DELETE gibi standart web kavramlarını kullanır.

 

Eğer API’lara meraklıysan ve ASP.NET hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorsan Techcareer.net’i takipte kalmalısın. Techcareer.net, yazılıma ilgi duyan herkesi bir araya getiren bir ekosistemdir. Yeni bootcamp eğitimlerine, hackathonlara katılmak ve iş ilanlarını incelemek için de Techcareer.net’i takip etmelisin. Eğer dilersen buraya tıklayarak Techcareer.net’in Discord komünitesine de katılabilir, güncel iş ilanları ve duyurular hakkında anında bilgi sahibi olabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

ASP.NET MVC ile ASP.NET Web API’ı arasındaki fark nedir?

ASP.NET MVC hem görünümleri hem de verileri döndüren web uygulamaları oluşturmak için kullanılır. Ancak ASP.NET Web API, görünümü değil yalnızca verileri döndüren kolay ve basit bir yöntemle tam gelişmiş HTTP hizmetleri oluşturmak için tercih edilir.

Neden ASP.NET Web API kullanılmalı?

Basit, SOAP tabanlı olmayan HTTP hizmetleri için ASP.NET Web API kullanmalısın. Aynı zamanda Web API ile HTTP’ye dayalıdır ve RESTful şekilde tanımlanması, kullanıma sunulması ve son kullanıcıya ulaştırılması daha kolaydır Ayrıca, NET 4.0 ve üzeri olan Framework sürümlerinde mutlaka ASP.NET Web API’ı kullanmak gerekir. Bunların yanı sıra bu çerçeve, hafif bir mimariye sahip olduğu için akıllı telefon gibi sınırlı bant genişliğine sahip cihazlarda da kullanılabilir. Bulut tabanını desteklediği ve açık kaynaklı olduğu için bu çerçeve üzerinde, zaman ve mekandan bağımsız olarak her yerde çalışmaya devam edebilirsin.

İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?

İş ilan başvurularını iş ilanları sayfasından yapabilirsin. Techcareer.net iş ilanları sayfasında en prestijli markaların ilanlarını dijital yeteneklerle buluşturur. Kendine uygun olan ilanı seçmek için “Çalışma Konumu”, “Çalışma Şekli” ve “Deneyim” butonlarından filtreleme yapabilirsin. Filtreleme sonucunda gösterilen ilanlara tıklayarak detayları görüntüleyebilirsin. Kendine uygun olduğunu düşündüğün ilana “başvur” butonuna tıklayarak hemen başvurunu gönderebilirsin.

Junior aday olarak iş ilanlarına başvurabilir miyim?

Techcareer.net’te her deneyime özel birçok ilan bulunur. İlanların detaylarını inceleyerek Junior adaylara uygun olan ilanları görüntüleyebilir, kendine uygun olduğunu düşündüğün iş yerine hemen başvurunu gönderebilirsin.
 


Daha Fazla

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) nedir? Design Thinking ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
30.12.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26