BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Bulut Sunucu (Cloud Server) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Bulut Sunucu (Cloud Server) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Bu blogumuzda, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre tercih edebileceği public, private, hybrid ve dedicated olmak üzere dört ana bulut sunucu türünü öğreneceksin.
Techcareer.net
Techcareer.net
14.06.2024
6 Dakika

Bulut sunucular fiziksel bir sunucunun işlevlerinin tamamını yerine getirerek veri işleyen, bilgileri sunan ve depolayan sanal altyapılardır. Bu sunucular, geleneksel bir sunucudan farklı olarak internet üzerinden erişilebilir ve sınırsız istemciye yanıt verebilirler. Genellikle bir veri sağlayıcı tarafından yönetilirler ve bu sunucular için oluşturulmuş veri merkezleri vardır. Kullanıcılar bu veri merkezinde yetkili oldukları cloud server için erişim iznine sahip olurlar. Fiziksel bir sunucu satın alıp belirli bir alanda sunucuyu muhafaza etmek yerine bulut sunucu kullanmanın pek çok avantajı vardır. Bu nedenle yapılan iş ve gereksinimlere uygun olacak şekilde bir cloud server, kullanıcılarına pratik ve ekonomik fayda sağlar. Bir bulut sunucuya erişim için internet bağlantısı ve erişim bilgileri yeterli olacaktır. Ayrıca pek çok kullanıcı bulut sunucular için kullandıkça öde yöntemi ile çalışmalarında maliyeti optimize edebilirler. Yazımızın devamında bulut sunucular hakkında daha fazla bilgi ve bulut sunucu kullanımının faydalarını bulabilirsin.

Bulut Sunucu Nedir?

Bulut sunucular bilgisayar kaynakları olan işlemci, bellek, depolama alanı gibi hizmetleri tamamen sanal ortamda, fiziksel ortamda ya da ikisinin karışımı olarak sunabilen bilgi işlem altyapısıdır. Bu bilgilere dayanarak yapılabilecek en doğru cloud server tanımı, bilgisayar kaynaklarının sanal bir ortamda kullanıldığı ve gereksinimlere göre yapılandırılabildiği bir altyapı sistemidir. Bulut sunucular, bir şirket içerisinde tutulan fiziksel bir sunucunun tüm işlevlerine sahiptir. İş akışlarına göre kullanıcılarına, büyük verileri depolama ve işleyebilme imkanı verir. Bulut sunucu hizmetlerine bir API kullanarak erişildiğinde, bağlantı kurulan fiziksel cihazlar görünmez. Ancak bu cihazların sağladığı sisteme genellikle tek ve kullanışlı bir arayüz aracılığı ile erişilir. Genellikle bulut sunucu hizmet sağlayıcıları aylık ödeme ya da kullandıkça ödeme hizmetleri sunar. Farklı hizmet sağlayıcıları kullanıcıların ihtiyaçlarına göre değişebilen planlar ve paylaşım alanları sunabilir.

Bulut sunucular bulut teknolojisinde oldukça önemli bir hizmettir. Bu sunucular, bulut bilişiminin gelişmesine ve ilerlemesine önemli bir katkı sağlar. Bulut bilişim sistemleri dünyada kullanılan üç farklı model olan;

  • Infrastructure as a service (hizmet olarak altyapı): IaaS
  • Platform as a service (hizmet olarak platform): Paas
  • Software as a service (hizmet olarak yazılım): SaaS modelleri dahil olmak üzere her türlü bulut bilişim ve dağıtım modellerini destekler. Bu sayede kullanıcılarına geleneksel bir sunucuya göre daha fazla avantaj ile deneyim sunar.

Bir bulut sunucu, farklı konumlardaki kullanıcıların erişebilmesini sağlamak için fiziksel bir sunucuyu sanallaştırarak çalışır. Bu işlevi gerçekleştirmek için çoğu zaman hipervizör yöntemi tercih edilebilir. Bu yöntem aracılığı ile bir hiper yönetici ya da sanal makine monitörü kullanarak sanal makinelerin oluşturulması ve çalıştırılması sağlanır. Bir bulut sunucu, sanal makine gibi çalıştıktan sonra bağlı bulunan fiziksel sunucunun bilgi işlem kaynakları bulut sunucuyu oluşturur ya da halihazırda bulunan bulut sunucuya bilgi sağlar. Bu adımların sonunda herhangi bir fiziksel konumda bulunan kullanıcılar tarafından bulut sunuculara erişilebilir. Sunuculara erişim API’ler aracılığı ile yapılır.

Bulut teknolojileri yıllardır gündemde olan ve pek çok kullanıcının geçiş yaptığı teknolojilerden biridir. Bugün tüm bulut teknolojilerinde olduğu gibi bulut sunucuların da fiziksel sunucuların getirdiği sınırlamalara karşılık olarak sağladığı pek çok avantaj vardır. Bu nedenle çok sayıda şirket ve bireysel kullanıcı çeşitli bulut sunucu türlerine geçiş yaparlar.

Bulut Sunucu Avantajları

Bulut sunucu; erişim, maliyet ve kullanım kolaylığı gibi pek çok avantajı beraberinde getirir. Örneğin; bulut sunucu ile bir platform ya da CRM yazılımında tüm kullanıcılar, sahip oldukları herhangi bir cihaz ile istedikleri zaman ve konumda sisteme erişim yapabilirler. Ayrıca bu sayede, dünyanın farklı konumlarında bulunan diğer yetkili kullanıcılar ile bilgi paylaşımında bulunabilirler.

Bulut sunucuların sağladığı en önemli avantajlardan biri de zaman ve maliyet tasarrufudur. Şirket ya da bireysel kullanıcıların verilerine internet bağlantısı aracılığı ile kolaylıkla erişebilmesi projelerde zamanın verimli tüketilmesine yardımcı olur. Ayrıca pek çok hizmet sağlayıcı tarafından sunulan, kullandıkça öde planları sayesinde iş akışına bağlı olarak fiziksel bir sunucuya kıyasla bulut sunucular daha az maliyetli olabilir. Paydaşlara ve müşterilere hizmet vermek amacıyla gerekli olan depolama alanı belirlenir. Bu yöntem sayesinde ihtiyaç duyulan alana sahip olduktan sonra tüketilmeyen alan için para ödemeye gerek yoktur.

Bulut sunucu kullanımında değerlendirilmesi gereken konulardan biri de güvenliktir. Uzaktan erişim imkanı veren sunuculara gerekli güvenlik önlemleri alınmadığında siber suçlular da erişebilir. Ancak yapılan çalışmalara göre veri hırsızlıklarının büyük kısmı şirket içi dahili veriler içerisinde gerçekleşir. Hırsızların şirket dışına çıkan ağlara ve şifrelenmiş veri tabanlarına erişimi daha zordur. Ayrıca kullanıcı bazlı şifreleme ve erişim kısıtları gibi güvenlik önlemlerinin alınması da avantaj sağlayabilir. Bu nedenlerle verilerin bir kısmını şirket dışında harici bir ortamda tutmak avantaj sağlayabilir.

Şirket içi altyapıların kullanılması, bakım ve gereksinimlere daha fazla zaman ayrılmasını gerektirebilir. Bu durumda asıl işlere odaklanmak zor olabilir. Bulut sunucu kullanımı, değişimlere uyum sağlamayı kolaylaştırır. Ek bir alan, bant genişliği gibi ihtiyaçları kolaylıkla ve daha az maliyetle karşılayabilirsin. Bu sayede kazanacağın esnek ve pratik kullanım da cloud server avantajları arasındadır.

Bulut sunucular, bütün paydaşların her an her yerden ulaşılabilmesini sağlar. Ayrıca mobil cihazlarla erişime de destek vermesi sayesinde projelerde yer alan herkesi sürece anlık olarak dahil edebilirsin. Diğer yandan birçok bulut tabanlı hizmet sağlayıcı kullanıcılarına entegre bir raporlama sistemi de sunabilir. Bu sayede verileri izlemek, raporlamak ve hedeflere yoğunlaşmak daha kolay hale gelir. Birden fazla çalışanın olduğu projelerde ekip içi iş birliğini diğer yöntemlere kıyasla daha kolay sağlayabilirsin. Çok sayıda kullanıcıya anlık olarak erişim, veri işleme ve paylaşma gibi imkanlar sunar. Bu sayede ekip çalışmaları daha kolay ve hızlı olabilir.

Bulut sunucular, çeşitli olumsuzluklarda ve felaket senaryolarında da fiziksel sunuculara göre daha güvenli olabilir. Donanımda yaşanan bir sorun ya da ofisi etkileyebilecek bir doğal felakette verilerin kaybolma ihtimali daha düşüktür. Bilgisayarına erişimini kaybetsen bile farklı bir bilgisayarda internet bağlantısı kullanarak verilerine yeniden erişebilirsin. Ayrıca manuel bir güncellemeye gerek olmadan sistem güncellemeleri, yenilemeleri ve yedeklemeleri yapmak da mümkündür. Ayrıca bulut sunucular ekstra fiziksel bir ürün ya da donanım tüketmediği için çevre dostu ve sürdürülebilir yöntemlerden biri olarak kabul edilirler.

Cloud Server Çeşitleri

Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre tercih edebilecekleri dört ana cloud server türü vardır. Bunlar;

  • Public Cloud Server (genel bulut sunucu)
  • Private Cloud Server (özel bulut sunucu)
  • Hybrid Cloud Server (hibrit bulut sunucu)
  • Dedicated Cloud Server (özel bulut sunucular) olarak listelenebilir.

Bulut sunucular arasında en yaygın türlerden biri public cloud server’lardır. Hizmet sağlayıcının sunduğu altyapı kaynaklarının farklı parçaları çeşitli kullanıcılara ayrılmıştır. Private Cloud Server hizmetlerinde üst seviye güvenlik ve kontrol sunar. Paylaşım olmadığından masraflar da private cloud server türünde olduğu gibi bölünmez. Hibrit bulut sunucular, hem özel hem genel bulut sunucu özelliklerini içerir. Özel ve genel bulut teknolojilerine veri ve uygulama paylaşımı yapabilirler. Genellikle ölçeklenebilirlik gerektiren işlerde tercih edilirler. Değişen gereksinimlere uyum kolaydır. Dedicated Cloud Server türlerinde ise sunucu kaynaklarının farklı kullanıcılar ile paylaşılmadığı, kullanıcıya özel bir alan tanımlanmış olan sunucu türüdür. Public cloud server kullanımında karşılaşılabilen güvenlik ve performans sorunlarını önlemek amacıyla tercih edilebilir. Bulut sistemler, sağladığı avantajlar ile gün geçtikçe daha fazla tercih edilirler. Bulut sunuculara geçişler de bulut sistemlerin kullanımında önemli bir yere sahiptir. Sen de bulut sunucular ve çalışmalarına katkıları hakkında daha fazla bilgi için techcareer.net'in sertifikalı, ücretsiz Bootcamp göz atabilirsin.


Daha Fazla

Rancher Nedir? Nasıl Çalışır?

Rancher Nedir? Nasıl Çalışır?

Bu blogumuzda, Rancher'ın ne olduğunu, temel bileşenlerini ve Kubernetes yönetimini nasıl kolaylaştırabileceğiniz hakkında detayları öğreneceksiniz.
18.11.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26