Cloud Computing Paas Modeli̇ Nedi̇r?
Cloud Computing Paas Modeli̇ Nedi̇r?
‘’Cloud Computing’’ ya da Türkçe adıyla ‘’Bulut Bilişim’’, telefon, bilgisayar, tablet ve diğer tüm cihazlar için ihtiyaç duyulduğu takdirde kullanılan bilişim hizmetlerine verilen genel isim. Cloud Computing sistemindeki ‘’Cloud’’ kelimesi dosyaların getirilmesini sağlayan konum hakkında bilgi veriyor. Dünya genelinde pek çok firma yedekleme işlemini bulutlar sayesinde gerçekleştiriyor. Cloud Computing ise pek çok bilişim uzmanı ve bilgisayar araştırmacısı tarafından internetin geleceği olarak görülüyor. Örneğin; bu kuramcılar kullanılmakta olan hard disklerin yerini çevrimiçi ortamda bulunan bu bulutların alacağını öngörüyor. Belirli bir altyapıya ihtiyaç duymadan çevrimiçi olarak uygulamalara ulaşma imkanı tanıyan Cloud Computing sistemi, bilişim sektörünün gelişmesi ile daha da ön plana çıkıyor. Aynı zamanda Cloud Computing sisteminin ek olarak herhangi bir yazılıma ya da işleme gerek olmadan kişilere hizmetin sunulmasını sağlaması da ilgili kişilerin bu sistemi tercih etmesindeki önemli nedenler arasında yer alıyor.
Bulut bilişim sistemi ile ilgilenen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de ‘’Cloud Computing Paas nedir?’’ oluyor. Bu model, kişilerin ihtiyaçlarını büyük ölçüde ve kısa bir süre içerisinde giderebilen bulut bilişim hizmetleri arasında yer alıyor. Cloud Computing Paas modelini bir platform servisi olarak tanımlamak da mümkün. İngilizcesi ‘’platform as a service’’ olan platform servisi hizmeti, kişilerin ihtiyaç duydukları platformların bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlar üzerinden internet aracılığıyla kişilere ulaştırılmasını sağlıyor. Gelişen teknolojiler ile ortaya çıkan ve kullanımı oldukça önemli olan Cloud Computing Paas modeli, hem pek çok şirket tarafından kullanılıyor hem de bireysel olarak tercih ediliyor. Özellikle freelancer çalışanlar, bilgisayar programcıları ya da profesyonel kişiler tarafından kullanılan Cloud Computing Paas, kullanan herkese önemli avantajlar sağlıyor.
Cloud Computing Paas Modelinin Diğer Modellerden Farkı Nedir?
Kişilerin yerel konumları üzerinden herhangi bir altyapıya ihtiyaç duyulmadan ihtiyacı olan sistem, Cloud Computing sistemi tarafından karşılanıyor. Cloud Computing sisteminin içerisinde Infrastructure as a Service (IaaS), Software as a Service (SaaS) ve Platform as a Service (PaaS) olmak üzere 3 farklı sistem modeli bulunuyor. Bu modeller hakkında araştırma yapan kişilerin cevabını merak ettiği bir başka sorular ise ‘’Cloud Computing Paas modeli ne işe yarar?’’ ve ‘’Diğer modellerden farkı nedir?’’ oluyor. Infrastructure as a Service (IaaS) olarak adlandırılan hizmet, Cloud Computing sisteminin en temel hizmet modeli olarak ön plana çıkıyor. Bu modelde sunucuların altyapıları sistem tarafından kişilere temin ediliyor. Bu sayede oluşan sanal sunucu sayesinde kişiler bulut hizmetinden yararlanma fırsatına sahip oluyor.
Bir diğer hizmet olan Software as a Service (SaaS) modeli ise bir yazılım hizmeti olarak kullanılıyor. Software as a Service modeli, kişilerin ihtiyaç duyduğu finans, CRM ya da muhasebe uygulamalarının kullanımında gereken yazılımları sunuyor. Bu yazılımları bulut üzerinden sunan SaaS modeli, kişilere ekstra bir maliyet sunmadan kullanılması ile sık sık tercih edilen yazılım modelleri arasında yer alıyor. Kişilerin yazılım bilgisine ihtiyaç duymadan farklı lokasyonlar üzerinden tüm beklentilerini karşılamaya yönelik hazırlanan bu program herkes tarafından kullanılabiliyor. SaaS modeline en büyük örnek ise Gmail olarak veriliyor.
Platform as a Service (PaaS) ise diğer modellerden farklı olarak bir platform hizmeti sunuyor. Özellikle uygulama geliştiren kişilere yönelik yazılım ve donanım imkanı sunarak bu kişilerin geliştirmekte oldukları uygulamaların daha kolay bir biçimde geliştirilmesine olanak sağlıyor. Çok katmanlı bir yapıya sahip olan Platform as a Service modelini kullanan kişiler, modelin sunduğu geniş hizmetleri alabildikleri için yalnızca verileri yöneterek istedikleri sonucu elde edebiliyor. Bu sayede de altyapı problemi ile karşılaşılmıyor. Cloud Computing Paas örnekleri ise iş uygulamalarının bulut sistemine aktarımını gerçekleştirme ya da yazılımı geliştirme olarak verilebiliyor.
Cloud Computing Paas Modeli Avantajları
Modern dünyada pek çok şirket Cloud Computing hizmetlerinden faydalanarak iş yükünü hafifletip çalışma verimliliğinin artmasını sağlıyor. Kendi ihtiyaçları için en yüksek avantajı sağlayan Cloud Computing hizmetinin tercih edilmesi ile şirketler, kendilerine uygun bir kullanım planı hazırlıyor. Cloud Computing Paas modeli bu bulut sistemini kullanan kişilere çeşitli avantajlar sağlıyor. Platform hizmeti sunan Cloud Computing Paas programı, kişilerin en kolay kullanabileceği programlardan biri olarak ön plana çıkıyor.
- Kişiler, her bilgisayarda uygun zaman ve koşullarda istedikleri hizmeti Cloud Computing Paas modeli sayesinde alma şansına sahip oluyor.
- Kullanan kişilere üst seviyede bir güvenlik imkanı sunan Cloud Computing Paas modeli, kişilere çalışmalarına istedikleri anda ulaşma şansını sunuyor.
- İhtiyaç duyulduğu takdirde kullanıcıların tüm problemlerinin çözülmesine yönelik hizmet sunan Cloud Computing Paas modeli, özellikle şirket içi kullanımlarda çalışanların iş yüklerini büyük ölçüde azaltmayı sağlıyor.
- Cloud Computing Paas modeli, kurum kullanımlarında veri gizliliğini ve veri güvenliğini sağlıyor. Aynı zamanda aynı kurum içerisinde kullanımında elde edilen verilerin şeffaf bir biçimde paylaşılmasına da imkan tanıyor.
- Çalışma konforunun artırılması ile doğru orantılı olarak iş verimliliğinin de artmasını sağlayan Cloud Computing Paas modeli sayesinde çalışma hızı da artış gösteriyor.
- Cloud Computing Paas hizmeti sayesinde hızlı ve pratik bir biçimde program geliştirilerek yapılandırılması sağlanabiliyor. Aynı zamanda bu projelerde iş birliği yapma imkanı da sunan Cloud Computing Paas modeli, kolay bir kullanıma sahip olması ile bilgi eksikliği durumunda bile rahat bir biçimde kullanılıyor.