BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
En Çok Kullanılan Git Komutları

En Çok Kullanılan Git Komutları

Kaynak kodunda yapılan değişiklikleri takip ve kontrol etmek için kullanılan git komutları, günümüz yazılım dünyasının en önemli araçları arasında yer alır.
Techcareer.net
Techcareer.net
16.11.2023

En Çok Kullanılan Git Komutları

Kaynak kodunda yapılan değişiklikleri takip ve kontrol etmek için kullanılan git komutları, günümüz yazılım dünyasının en önemli araçları arasında yer alır. Gelişmiş bir DevOps aracı olan Github ise yazdığın kodları ve projeleri dünyanın her yerinden paylaşmana olanak tanır. Github komutları olarak da bilinen git komutları ile projelerini yönetebilir ve yapılan değişiklikleri kolayca takip edebilirsin.


Git Komutu Nedir?

Modern bir versiyon kontrol aracı (VCS) olan Git ve GitHub, dosya kümesi içinde gerçekleştirilen değişiklikleri izlemeni kolaylaştırır. Çevrimiçi erişime olanak tanıyan Github, dağıtılmış bir sürüm kontrol sistemi olarak da düşünülebilir. Git komutları ile sürüm kontrol sistemine ait araçları çalıştırabilir, dosyaları listeleyebilir ve veriler üzerinde değişiklikler yapabilirsin.

Git Komutları Nelerdir?

Git hem gelişmiş işlemlere hem de dahili bileşenlere tam erişim sağlamak üzere tasarlanan son derece zengin bir komut setine sahiptir. Pratik, hızlı, ölçeklenebilir ve dağıtılmış kontrol sistemi sayesinde uzaktan veriye müdahale etmek ve yetkilendirilmiş sorumluluklar dahilinde değişiklikler yapmak mümkündür. Git komutları kullanımı ile çok sayıda yazılımcı tek bir proje üzerinde çalışabilir ve çalışmalarını eş zamanlı olarak dünyanın her yerinden yürütebilir. Sen de git kullanımı ile açık kaynak kodlu projelere dahil olabilir veya kendi projeni geliştirerek etkileyici bir portföy oluşturabilirsin. Haydi gel, bu süreçte sana yardımcı olacak en popüler 20 git komutuna yakından göz atalım.

1. git clone

Git klonlama komutu olarak bilinen git clone ile herhangi bir URL adresinden veri klonlayabilirsin. Klonlama komutu sayesinde farklı bir yerden projenin güncel sürümünü indirebilir ve proje dosyalarını bilgisayarındaki veya lokal server alanındaki güvenli bir konuma taşıyabilirsin. Bu komutu kullanarak tüm projeyi klonlayabileceğin gibi bir projenin belli alt dallarını da spesifik olarak belirterek kopyalayabilirsin.

Örnek

git clone [url]

git clone [url] -b [depo adı]

2. git config

Temel git komutları arasında yer alan git config, yapılan değişikliklerin hangi kullanıcı tarafından gerçekleştirildiğini görmeni sağlar. Git üzerinde yaptığın çalışmaları özelleştirmene ve iş akışına uygun olarak optimize etmene olanak tanır. Bu komutu kullanarak yazar ismi ve e-posta adresi gibi bilgileri kolayca yapılandırabilirsin. Ayrıca proje üzerinde gerçekleştirilen değişiklikler geriye dönük olarak takip edilebilir ve hangi güncellemelerin hangi kullanıcı tarafından gerçekleştirildiği rahatlıkla görüntülenebilir. Her konfigürasyon seviyesine uygun git yapılandırmaları da kullanıcı özelinde ayarlanabilir.

Örnek

git config –global user.name “[isim]”

git config –global user.email “[e-mail adresi]”

3. git init

Lokal alanda hazırlayacağın projelerine start vermek için git init komutunu kullanabilirsin. Yeni bir depo başlatmak istiyorsan bu komuttan yararlanabilirsin. Get init bilgisayarında .git uzantılı bir depo açar ve lokal dosyalarını buraya kaydedebilmene olanak tanır.

Örnek

git init [depo adı]

4. git add

Popüler git komutları arasında yer alan git add, projeni veya proje içindeki bir dosyayı depo alanına eklemeni sağlar. Bu aynı zamanda değiştirilen dosyaları hazırlamak için kullanman gereken bir komuttur. Tek tek dosyaları aşamalandırabilir veya birden fazla dosyayı tek seferde ekleyebilirsin.

Örnek

git add [dosya adı] (Belirtilen dosyayı depoya ekler.)

git add *  (Birden fazla ekleme yapar.)

5. git commit

Bu komut herhangi bir dosyayı sürüm geçmişine kalıcı olarak kaydetmene olanak tanır. Git commit komutu, git add komutu ile eklediğin diğer dosyaları da kaydeder. Dosyalar son halini alır ve kalıcı olarak veri tabanına işlenir. Dosyaları kaydetmeden önce kullanabileceğin bilgileri ve değişim aşamalarını da akılda kalacak şekilde not edebilirsin.

Örnek

git commit -a

git commit -m “[kayıt mesajını yazın]”

6. Git branch

Bu komut geçerli depodaki tüm yerel dalları, sınıfları veya bölümleri listelemek için kullanılır. Git branch ile veri havuzundaki tüm alt dosyaları veya sınıfları listeleyebilir, proje haritasını daha planlı bir şekilde kurgulayabilirsin. Git branch önüne ekleyebileceğin -d ek komutu sayesinde oluşturduğun sınıfları dilediğin gibi silebilirsin.

Örnek

git branch (Tüm bölümleri veya sınıfları listeler.)

git branch [bölüm adı] (Yeni bir sınıf veya bölüm ekler.)

git branch -d [bölüm adı] (Belirtilen bölüm veya sınıfı siler.)

7. git diff

Bu komut henüz basamaklandırılmamış olan dosyalardaki değişimleri gösterir. Dosyalar arasındaki farklılıklar da git diff komutu üzerinden takip edilebilir.

Örnek

git diff git diff –staged  (Taslak ile son sürüm dosyası arasındaki değişiklikleri gösterir.)

git diff [ilk bölüm(dosya)] [ikinci bölüm(dosya)]  (Belirtilen iki dosya arasındaki farkları gösterir.)

8. git reset

Bu komut dosyanın aşamalarını kaldırır ancak dosya içeriğini korur. Resetleme yöntemi sayesinde yeni bir işlem yapmadan ve bilgilerini kaybetmeden değişimleri geri alabilmen mümkün olur.

Örnek

git reset [dosya] (Dosya aşamasını kaldırır, dosya içeriğini korur.)

git reset [commit] (Belirtilen işlemden sonrakileri geri alır ve yapılan diğer değişiklikleri korur.)

git reset –hard [commit] (Lokal olarak konumlandırılan tüm işlemleri ve işlem geçmişini temizler.)

9. git rm

Dosyayı çalışma dizininden temizler ve bu işlemi basamaklandırır. Bu komut, çalışma dizininde yer alan dosyalar arasında temizlik yaparken sıklıkla kullanılır.

Örnek

git rm [dosya]

10. git status

Bu komut, kaydedilmesi gereken tüm dosyaların aşamalı bir şekilde listelenmesini sağlar. Git status komutunu kullandıktan sonra ekranda listelenen dizinler veya dosyalar üzerinde rahatlıkla işlem yapabilirsin.

Örnek

git status

11. git log

Log almak olarak da bilinen bu komut, geçerli dosyaların sürüm geçmişini listelemek için kullanılır. Git log ile işlem kayıtlarını hem görüntülemek hem de listelemek mümkün olur. Alt parametreler ve komut dizinleri ile kullanılabilen git log, sıralamayı kayıt zamanına göre sondan başa doğru listeler.

Örnek

git log

git log -follow [dosya] (Belirtilen dosyanın yeniden adlandırma bilgisi de dahil olmak üzere tüm bilgilerini ve sürüm geçmişini listeler.)

12. git show

Temel git komutları içinde olan git show, kullanıcı tarafından belirtilen işlemin (commit) meta verilerini ve içerik değişikliklerini gösterir.

Örnek

Git show [commit(işlem)]

13. git tag

Bu komut belirtilen işlemi (commit) etiketlemek için kullanılır.

Örnek

git tag [commitID]

14. git checkout

Bu komut bir daldan (branch) diğerine geçiş yapmak için kullanılır. Git checkout komutu sayesinde projeni alt dallara ayırman da kolaylaşır. Proje haritası sayesinde aynı proje içinde alt projeler veya deneme projeleri geliştirebilirsin.

Örnek

git checkout [branch adı]

git checkout -b [branch adı] (Bu komut yeni bir dal oluşturur ve aynı zamanda ona geçiş yapar.)

15. git merge

Birleştirme komutu olarak da bilinen git merge belirtilen uzantıyı veya dalı başka bir uzantı ile birleştirir.

Örnek

git merge [branch adı]

16. git remote

Bu komut lokal sunucudan veya bilgisayarından uzak sunucuya bağlanmak için kullanılır. Uzaktan sunucuya bağlanmak için ilk olarak bağlantı adı ardından da uzak sunucuya ait bağlantı linkini eklemen yeterlidir.

Örnek

git remote add [bağlantı adı] [Uzak Server Linki]

17. git push

Bilgisayarda veya lokal sunucuda bulunan commit’leri yani işlem demetlerini uzak depo alanına aktarmak için kullanılır.

Örnek

git push [değişken adı] master (Belli işlem demetlerini uzak sunucuya gönderir.)

git push [variable name] [branch] (Bu komut belirtilen değişkeni uzak depoya gönderir.)

git push –all [değişken adı] (Bu komut tüm işlem demetlerini uzak depoya gönderir.)

git push [değişken adı] :[branch name]  (Bu komut, uzak depoda özel olarak belirtilen işlem demetini siler.)

18. git pull

Bu komut uzak sunucuda yapılan değişiklikleri çalışma dizinine getirir ve birleştirir.

git pull [Depo Bağlantı Linki]

19. git stash

Üzerinde çalışılan ancak nihai haline ulaşmamış dosyaları geçici olarak kaydeder.

Örnek

git stash save (Değiştirilen tüm dosyaları geçici olarak saklar.)

git stash pop (En son saklanan dosyaları geri yükler.)

git stash list (Saklanan tüm değişiklik kümelerini listeler.)

git stash drop (En son saklanan değişikliği listeden siler.)

20. git rebase

Bu komutu yeniden temellendirme ya da belirtilen işlem demetlerini birleştirme için kullanabilirsin.

Örnek

git rebase [branch adı]

Git Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
 

Git veya Github kullanımının yazılımcılara sağladığı başlıca faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ücretsizdir: Açık kaynak kodlu bir uygulama olduğu için git kullanımı tamamen ücretsizdir. Çalıştığın veya destek olduğun projeye dilediğin zaman özgürce katkıda bulunabilirsin.
     
  • Yüksek performanslıdır: Dosya adları veya versiyonları yerine doğrudan dosya içeriğine odaklanabilmeni sağlar. Bu sayede diğer sürüm kontrol yazılımlarından veya sistemlerinden daha hızlı ve stabil çalışır.
     
  • Üst düzey güvenlik sağlar: Git; yazılan kodları, kütüphaneleri ve değişiklik geçmişini SHA1 isimli karma algoritma ile güvende tutar. Dosyalar, dizinler, temel veriler ve revizyonlar kriptografik açıdan güvenli bir algoritma ile korunur.
     
  • Yaygın olarak kullanılır: Git hem akademik alanda hem de iş dünyasında birçok büyük kuruluş tarafından yaygın olarak kullanılan popüler bir versiyon kontrol aracı (VCS) haline gelmiştir.

Günümüzde Git kullanımı bir yazılım geliştiricinin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Deneyimli yazılımcılardan akademisyenlere, proje yöneticilerinden bootcamp öğrencilerine kadar her seviyede kullanıcı Github üzerinden farklı projelere ulaşabilir ve özgürce katkıda bulunabilir. Sen de Git eğitimleri ve diğer eğitimler için Techcareer.net tarafından ücretsiz olarak sunulan Bootcamp maratonlarına katılabilir, kısa süre içinde yeteneklerini geliştirebilirsin. Eğitim sürecinin ardından alanına en uygun iş ilanları için başvuruda bulunabilir, yazılım alanında kariyer yapmak için ilk adımı atabilirsin.

Sık Sorulan Sorular

GitHub ve Git arasındaki farklar nelerdir?

Git, geliştiricilerin yazdıkları kodlardaki değişiklikleri takip etmelerine imkân tanıyan bir sürüm kontrol sistemidir. GitHub ise git depoları için tasarlanan bulut tabanlı bir barındırma hizmetidir. Git sistemlerinden farklı olarak Github kullanan bir yazılımcı, uzaktan yetki erişimi ile farklı bir ülkeden ve bilgisayardan ana git komutlarına erişim sağlayabilir.

Git komutlarını ezberlemek gerekir mi?

Alt parametreleri ile birlikte düşünüldüğünde yüzlerce git komutu vardır, ancak bunların tamamını ezberlemen gerekmez. Sadece önemli komutları bilmen ve gerektiğinde dokümantasyon üzerinden diğer komutlara ulaşman yeterli olacaktır.

Git kullanmak geliştiricilere ne tür avantajlar sağlar?

Kullanımı oldukça pratik olan git uygulamaları kod tabanındaki her değişiklik için yalıtılmış ve güvenli bir ortam sağlar. Kullanıcılar lokal server kısıtlaması yaşamadan uzaktan erişime açık her dosyaya kolayca ulaşabilir. Dallandırma (branching) yeteneği de Git kullanımının bir diğer önemli avantajıdır.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Techcareer.net tarafından sunulan Bootcamp eğitimleri ücretsiz olarak sunulur.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Techcareer.net Bootcamp maratonu farklı seviyelere uygun olarak tasarlanır. Katılım şartlarını kontrol ederek senin için en uygun eğitim seçenekleri arasından seçimini yapabilirsin.

Junior aday olarak iş ilanlarına başvurabilir miyim?

Evet, gerekli eğitimleri tamamladıktan hemen sonra junior iş ilanları için başvuruda bulunabilirsin.


 

 

 

 

 

 






 


Daha Fazla

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bu blogumuzda, Bootstrap’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve web geliştirmede neden önemli olduğunu öğrenerek, mobil öncelikli ve duyarlı web siteleri oluşturmak için Bootstrap'i nasıl kullanabileceği konusunda bilgi kazanacaksın.
22.11.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26