BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Frontend Becerilerinizi Geliştirecek Proje Örnekleri

Frontend Becerilerinizi Geliştirecek Proje Örnekleri

Frontend nedir? Frontend projeleri nelerdir? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
28.02.2024
8 Dakika

Bilişim alanında kariyer yapanların çok iyi bildiği bir şey var ki o da öğrenilen bilginin somut bir proje ile desteklenmesi gerektiği. Kodlama öğrenirken yapılanlar ilk etapta basit görünebilir, ancak tek başına kaldığında kullanman gereken araçların sayısı kafanın karışmasına neden olabilir. Bu nedenle, yeni şeyler öğrenmeye başladığında onları sadece öğrenmekle kalmamalı, teorik bilgileri mutlaka içinde kendi emeğinin de olduğu bir proje ile buluşturmalısın.

Deneyimli yazılımcılar tarafından sunulan front-end proje örnekleri ve proje klonları yazılıma başlamak için kullanabileceğin en faydalı kaynaklar arasında yer alır. Bu projeler, web sitelerinin ve uygulamalarının kullanıcı arayüzünü (UI) ve kullanıcı deneyimini (UX) oluşturmak için front-end araçlarını daha rahat bir şekilde kullanmanı sağlar.

Front-End Geliştiriciler Hangi Teknolojilere İhtiyaç Duyar?

Web siteleri, web uygulamaları, mobil uygulamalar ve oyunlar karmaşık arayüzlere sahiptir. Bu arayüzlerin estetik açıdan hoş, işlevsel açıdan da verimli olması için özel olarak kurgulanması ve tasarlanması gerekir. İşte bu noktada devreye front-end yazılımcılar girer. Bir front-end developer tıpkı işinde usta bir terzi gibi eldeki tüm parçaları özenle bir araya getirir, düzenler ve işler. Son ürün olarak kullanıcı deneyimini destekleyen ve işlevsel şekilde çalışan bir ön çalışma alanı hazırlar. Tasarım unsurlarını verimli bir şekilde kullanabilmek için ise başta HTML, CSS ve JavaScript olmak üzere en temel front-end yazılım dillerine hâkim olmak gerekir.

  • HTML: Temel düzeyde öğrenmesi oldukça kolay olan Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) bir web sitesinin veya uygulamasının ana iskeletini oluşturur. Standart bir işaretleme dili olan HTML, web sitelerinin güncellenmesi ve düzenlenmesi için gerekli site şemalarını oluşturmanı sağlar.
     
  • CSS: Basamaklı Stil Sayfaları olarak da bilinen CSS (Cascading Style Sheets), hazırladığın HTML taslağını dilediğin gibi tasarlamana olanak tanır. Yazı türleri, renkler, sayfa boşlukları, site düzeni, sayfa yapısı, görseller, hareketli geçişler ve navigasyon gibi detaylar CSS komutları ile rahatlıkla düzenlenebilir.
     
  • JavaScript: Son yılların en popüler ve çok yönlü yazılım dilleri arasında yer alan JavaScript, front-end geliştirici kariyerinde bir üst seviyeye çıkmanı sağlar. Projelerini kolaylaştırmak ve daha komplike kullanıcı arayüzleri oluşturmak için Angular, React ve Vue.js gibi çeşitli kütüphaneleri ve framework’leri rahatlıkla kullanabilirsin. Node.js ile birlikte back-end alanında da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan JavaScript ile full-stack yazılımcı olma yolunda da önemli bir adım atabilirsin.

Front-End Becerilerinizi Geliştirecek Projeler

Kendi imzanı taşıyan tüm projeler, kodlama becerilerini keskinleştirmene ve programlama tutkunu geliştirmene yardımcı olacaktır. İlk aşamada temel bilgileri öğrenmek için eğitici videoları izleyerek ilerleyebilirsin, ancak sonunda kendi projelerini de oluşturmaya başlamalısın. Haydi gel, bu süreçte sana yardımcı olacak birbirinden öğretici ve eğlenceli 10 front-end projesine yakından göz atalım.

1. Statik Bir Web Sitesi Tasarla

Sıfırdan bir web sitesi tasarlamak veya bir web sitesi klonu oluşturmak front-end temellerini öğrenmek için yapabileceğin en mantıklı projelerden biridir. HTML olarak oluşturduğun site iskeletini ayağa kaldırmak için CSS özelliklerini kullanabilirsin. Yeniden boyutlandırma ve boşluk yerleşimini site tasarım şeması üzerinden kurgulayabilir ve modern web siteleri oluşturmayı öğrenebilirsin. Sayfa düzeni, renkler, yazı tipi ve tablo yapılarını öğrenebilir, flexbox kutular ve responsive versiyon seçenekleri gibi modern CSS özelliklerini bir arada kullanabilirsin. Statik bir web sayfası tasarlama ya da klonlama için belli bir noktaya kadar JavaScript kullanmana da gerek kalmaz.

2. Sanal Bir Sanat Galerisi Oluştur

Bu proje ile sanal bir sanat galerisi oluşturabilir, ziyaretçilerin birbirinden farklı sanat eserleri arasında geçiş yapmasına olanak tanıyan bir görüntüleme sistemi kurabilirsin. HTML, CSS ve JavaScript aracılığıyla sanat koleksiyonlarını aşamalı bir şekilde sergileyebileceğin ve çok yönlü bir kullanıcı deneyimi sağlayabileceğin komplike bir galeri tasarlayabilirsin. Galerinin odalarını, koridorlarını ve diğer tüm çevresel alanlarını gerçeğe uygun olarak planlayabilirsin. React ile gelen hazır responsive şablonları da kullanabilirsin. Bu sayede kullanıcıların sanat galerisini VR gözlükle, mobil uygulama aracılığıyla veya mouse-klavye desteğiyle gezebilmesini sağlayabilirsin. Kullanıcıların resim üzerine geldiğinde eserle ilgili bilgilere ve görsel detaylara kolayca ulaşabilmelerini sağlayan bir iç arayüz de ekleyebilirsin.

3. Bir CRUD Web Uygulaması Hazırla

Açılımı Create (Oluştur), Read (Oku), Update (Güncelle) ve Delete (Sil) olan CRUD fonksiyonu sayesinde yüksek etkileşime sahip bloglar, e-ticaret siteleri, mobil uygulamalar ve kontrol panelleri oluşturabilirsin. Not alma, listeleme, günlük tutma ve yapılacaklar listesi gibi interaktif özelliklere sahip uygulamaları CRUD ile tamamlayabilirsin. Bir mobil uygulama veya web sayfası içinde yer verilen CRUD alanları veri yapıları hakkındaki bilgilerini gösterebileceğin yerlerdir. Front-end yeteneklerini sergilemek için bu özellikleri kullanabilirsin. Vanilla JavaScript ile kodlama yapmakta tedirginlik hissedersen React ve Vue gibi framework çatılarından da destek alabilirsin.

4. Kullanıcı Dostu Bir Menü Tasarla

Popüler front-end projeleri içinde olan modern menüler ve navigasyon barları, yeteneklerini göstermen için ideal araçlardır. İlk aşamada tasarlanması kolay gibi görünse de menü oluşturmak ve bir sitenin navigasyonunu dizayn etmek belli durumlar için oldukça komplike olabilir. Temel HTML, CSS ve JavaScript bilgilerinden yararlanman ve her çözünürlükte sorunsuz bir şekilde çalışan bir site navigasyonu oluşturman beklenir. Bu aşamada projeni responsive tasarım kurallarına uygun olarak şekillendirmen gerekecektir. Büyük monitörler, laptoplar, tabletler ve akıllı cep telefonları için ayrı ayrı tasarım şablonları oluşturman oldukça önemlidir.

5. Fiyat Kart Sayfası Oluştur

Satın alma sayfalarının veya bölümlerinin olmazsa olmazı fiyat kartları, ürün ve hizmetler hakkında daha derli toplu bilgi vermek ve fiyatları kolay bir şekilde göstermek için kullanılan bilgilendirme alanlarıdır. E-ticaret siteleri, ürün veya hizmet sayfaları üzerinde sıklıkla yer verilen fiyat kartları, kullanıcıların farklı fiyatlandırma seçeneklerine kolayca ulaşabilmesini sağlar. Fiyat kartlarını kullanırken HTML listelemelerinden yararlanabilir, CSS ile font ve maddeleme bölümlerini değiştirebilir, kart çerçevelerine gölgelendirmeler ve göz alıcı animasyonlar ekleyebilirsin. Bu sayede bir ürünün ücretsiz, başlangıç, profesyonel ya da işletme ücretlendirmeleri gibi fiyat seçenekleri hakkında çok daha anlaşılır bir bilgilendirme bölümü oluşturabilirsin.

6. Kendi Hesap Makineni Yap

Front-end ile yapılabilecek projeler için bir diğer güzel örnek de hesap makineleridir. Front-end yeteneklerini kullanarak farklı matematiksel işlemleri ve fonksiyonları pratik bir şekilde hesaplamanı sağlayan kullanışlı bir hesap makinesi geliştirebilirsin. Bu hesap makinesini web sitelerinde, mobil uygulamalarında veya masaüstü platformlarında kullanmak üzere özel olarak tasarlayabilir, dilediğin gibi kişiselleştirebilirsin. Hesap makinesi tasarlamak HTML, CSS ve JavaScript bilgilerini sınaman için de iyi bir fırsattır. Esnek bir kutu içine aldığın sayıları ve fonksiyonları işlevsel olarak çalışacak şekilde kodlayabilirsin. Arka plan, renk, çerçeve, sayı stili ve animasyon öğelerini istediğin gibi dizayn edebilir, komplike formüller yazabilir ve bu proje ile hayalindeki hesap makinesini oluşturabilirsin.

7. Modern Bir İletişim Formu Ekle

Tasarlamış olduğun bloğuna modern bir iletişim formu ekleyerek web sitene daha profesyonel bir görünüm kazandırabilirsin. İletişim formu tasarlamak için text, radio, checkbox, submit ve button gibi input özelliğine sahip temel HTML komutlarından da bolca yararlanabilirsin. Kurduğun form tipi HTML iskeletini CSS ile renklendirebilir; çerçeve stillerini, arka plan renklerini, yazı tiplerini ve gölgelendirme seçeneklerini kullanarak göze hoş gelen bir form tasarlayabilirsin. Bu işlemin hemen ardından form üzerine harici bir API entegre ederek gelen kullanıcı bilgilerinin bir e-mail adresine yönlendirilmesini de sağlayabilirsin.

8. JavaScript ile Bir Quiz Uygulaması Geliştir

JavaScript’i öğrenmeye başladığın ilk zamanlarda yeni bir şeyler tasarlamak veya öğrendiğin bilgileri projeye dökmek zorlayıcı bir deneyim olabilir. Küçük bir bilgi yarışması, anket veya eğlenceli bir quiz uygulaması oluşturmak JavaScript bilgilerini kullanman konusunda sana yardımcı olabilir. HTML ve CSS ile hazırladığın kutulara farklı sorular yerleştirebilir, bu soruların hemen altına çoktan seçmeli şıklar ekleyebilirsin. Sorulara yanıt veren kullanıcıların bir sonraki soruya geçiş yapmasını sağlayacak efektler de tasarlayabilirsin. Quiz uygulamasının sonunda doğru ve yanlış cevapları gösterebilir, kullanıcı skorunun ekrana yansıtılmasını sağlayabilirsin.

9. Kendi QR Kod Okuyucunu Oluştur

Bilgiye ulaşımı kolaylaştıran ve satın alma deneyimini daha pratik hale getiren QR kod sistemleri mobil uygulamalar, alışveriş siteleri ve sosyal medya uygulamaları üzerinde sıklıkla kullanılır. Bilgileri uzun uzadıya açıklama zorunluluğunu ortadan kaldıran QR kod uygulamaları, akıllı cep telefonları veya tabletler üzerinden kolayca okunabilir. JavaScript bilgilerini kullanarak oluşturabileceğin bir QR kod eklemesi ile farklı sistemler arasında entegrasyon kurabilir, bilgilerin güvenli bir şekilde paylaşılmasını sağlayabilirsin.

10. Web Siten için Arama Kutusu Hazırla

Arama kutuları bir web sitesinin en önemli araçları arasında yer alır. Sen de son proje olarak kullanıcılar tarafından sağlanan ve veri girişine dayalı bir arama kutusu oluşturabilir, JavaScript bilgilerini kullanarak modern bir arama çubuğu hazırlayabilirsin. Kullanıcıların arama çubuğuna yazdıkları bilgiler doğrultusunda endeksleme şablonları tasarlayabilir ve web sitenden istenilen verileri veya bilgileri kullanıcılara pratik bir şekilde ulaştırabilirsin. Bir API aracılığı ile gelen bilgileri veritabanına da kolayca taşıyabilirsin. Çoklu seçmeli arama bileşenleri oluşturabilir, bilgi havuzu içinden en anlamlı sonuçları kullanıcıların görebileceği şekilde listeleyebilirsin.

Front-End Alanında Kariyer Yapmak İsteyenler Neler Yapmalıdır?

Yukarıda yer alan proje önerileri programlama temellerini öğrenmen ve kariyerinde emin adımlarla ilerlemen açısından oldukça önemlidir. Bu alanda daha profesyonel roller üstlenmek istiyorsan Techcareer.net tarafından ücretsiz olarak sunulan sertifikalı bootcamp programlarına katılabilirsin. Front-end alanında çalışmanı sağlayacak iş ilanları için başvuruda bulunabilir, web geliştirici kariyerine güzel bir başlangıç yapabilirsin.

Sık Sorulan Sorular

Front-end yazılımcı olmak için hangi dilleri bilmek gerekir?

HTML, CSS, JavaScript, Swift, React, Vue, Angular ve Django en popüler front-end yazılım dilleri ve framework’leri arasında yer alır.

Kaç ayda front-end yazılımcı olunabilir?

Birkaç hafta içinde HTML ve CSS temellerini öğrenebilir, front-end yazılımcı olmak için hızlı bir giriş yapabilirsin. JavaScript ve Swift gibi dilleri öğrenmek ise daha uzun bir süreçtir. İyi bir eğitim ve kararlı bir çalışma sayesinde 6 ay gibi bir süre içinde önemli bir seviyeye ulaşabilirsin. Uzman eğitmenler tarafından özel olarak tasarlanan bootcamp eğitimleri de daha hızlı ve planlı bir şekilde yazılım öğrenmene yardımcı olacaktır.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Techcareer.net tarafından ücretsiz olarak sunulan bootcamp maratonlarının katılım şartları eğitimin seviyesine, süresine ve özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

İş ilan başvurularına hangi özellikleri sağlarsam başvurabilirim?

İşveren tarafından belirtilen temel nitelikleri karşılaman halinde dilediğin iş ilanı için başvuruda bulunabilirsin.

Junior aday olarak iş ilanlarına başvurabilir miyim?

Evet, başlangıç seviyesi için uygun olan junior iş ilanlarına başvurabilirsin.


Daha Fazla

IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu

IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu

IAB Akademi tarafından Google ve Techcareer.net desteğiyle düzenlenen IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu programda yer alarak sen de hayalini kurduğun Dijital Pazarlama kariyerin ilk adımlarını ücretsiz şekilde atabilirsin.
14.01.2025
1 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26