Front End Developer Nedir? Nasıl Olunur?
Front End Developerlar, ilgi çekici ve kullanıcı dostu olan web siteleri tasarlamak için bilgi ve yeteneklerini kullanır. Kullanıcıların uygulama ve web sitesine sorunsuz şekilde erişmesine olanak tanıyan JavaScript, CSS ve HTML gibi programlama dillerini uygular. Yani, bir web sitesini ziyaret ettiğinde gördüğün tasarım öğeleri, bir front end developer tarafından oluşturulmuştur. Peki dijital çağın en gözde mesleklerinden olan front end developer olmak için gerekli teknik ve sosyal becerilerin, bu alanda kullanılan mevcut dillerin ne olduğu biliyor musun?
Front End Developer Nedir?
Front end developer, ön uç web geliştiricisi olarak çalışan, arayüz tasarımından ve uygulamasından sorumlu profesyoneldir. Kullanıcı arayüzleri oluşturmak üzere çalışır. Bir sitenin veya uygulamanın her bir bölümünün ne yapacağı ve nasıl görüneceğini belirleyen uygulama düzenine de kullanıcı arayüzü denir.
Tüm web siteleri, ürün satın alınan pazaryerleri, bloglar front end developerlar tarafından kullanıcı dostu bir arayüzle geliştirilir. Bu geliştirme için front end developer aşağıdaki sorumlulukları üstlenir:
- Kullanıcı deneyimi iyi olan web sayfaları oluşturmak
- HTML gibi işaretleme dillerini en iyi şekilde kullanmak
- Web sitesinin bakımı ve iyileştirilmesi
- Maksimum hız için optimizasyon
Front end, bu siteleri ve uygulamaları oluştururken web geliştirmenin dikkate alınması gereken web geliştirme alanlarından biridir. Adından da anlaşılabileceği gibi bu alan web uygulamasının ön ucuyla ilgilidir. Yani, kullanıcının bir butona tıklamak, bir sayfayı kaydırmak, bir formu doldurmak gibi işlemleri yaptığı alanın tamamı front end olarak adlandırılır.
Web geliştirmenin diğer alanı olan back end, front end kısmından farklı olarak altyapı, veritabanı bağlantısı ve iletişim gibi arka planda çalışan görevleri ifade eder. Veri depolama güvenlik, site performansı ve diğer sunucu işlevleri, back end geliştiriliciğini kapsar. Yani front end web sitesinde görünen, back end ise görünmeyen işlemlerdir.
Front End Developer Ne İş Yapar?
Front end developer, kullanıcıların uygulamaya erişmek için etkileşime girdiği kullanıcı arayüzü (UI) ve kullanıcı deneyimi (UX) oluşturmaktan sorumdur. Web sitesinde görünen tüm işlevleri front end developer denetler. Kullanıcıların sorununu çözen iyi bir web sitesi ve uygulama için front end developer programlama dilleri ve araçlarıyla birlikte yaratıcılığını ve deneyimini kullanır. Bunun için Front End Developerlar aşağıdaki görevleri yerine getirir:
- Kullanıcı deneyimi için çeşitli programlama dillerini kullanır.
- Web sayfalarını tasarlamak için çeşitli işaretleme dillerinden yararlanır.
- Web sitesini iyileştirmek için çalışır.
- Mobil tabanlı özellikler tasarlar ve tasarımın akıllı telefonlarla uyumlu olduğundan emin olur.
- Web sayfalarının en iyi hız ve ölçeklenebilirlik için optimize edilmesini sağlar.
- Kullanılabilirliği artırmak için web geliştiriciler ile iş birliği yapar.
- Kullanıcı ve müşterilerden gelen geri bildirimleri toparlar ve sorunlar için çözüm oluşturur.
- Back end developerlarla kodlama ve sorun giderme konularında birlikte çalışır.
Front End Developer Olmak için Ne Gerekir?
Front end developer olmak için bazı teknik bilgileri öğrenmek, donanım ve yazılım becerilerini geliştirmek gerekir. Eğer sen de front end developer olmak istiyorsan aşağıdaki adımlar sana yardımcı olabilir:
1. HTML, CSS ve JavaScript Bilgisi
HTML, tüm web sayfalarının ve uygulamalarının iskeletidir. Web sayfasını oluşturmak için paragraflar, bölümler, başlıklar ve gezinme çubuklarını öğeler halinde yapılandırmak gerekir. HTML de bunun için kullanılır. Ancak HTML, tek başına yeterli olmaz. Onu sunulabilir kılmak için CSS bilgisine ihtiyaç duyulur. CSS, bir web sayfasının görünümünü geliştirmek için kullanılır. Yani HTML biçimlendirme, CSS ise stil sayfasıdır denilebilir. İyi bir front end developer olmak için bunları öğrenmen, bunlara ek olarak da JavaScript’i bilmen gerekir.
Javascript, web sayfalarını daha etkileşimli hale getirmeyi sağlayan programlama dilidir. Animasyonları, dinamik stili, butonlara tıklandığında oluşan efekt ve davranışları Javascript kullanarak yazabilirsin.
2. Kodlama Pratiği
Profesyonel bir front end developer olmak için tutarlı bir şekilde kodlama pratiği yapman gerekir. Bu pratikler, kavramları iyice öğrenmeni sağlar. Ne kadar çok pratik yaparsan, kavramları o kadar iyi anlayabilir, yazılım dillerine hakimiyetini de kolaylıkla geliştirebilirsin.
3. Command Line ve Versiyon Control Bilgisi
Kodlama için pratik yaparken, web tasarımıyla ilgili dosyaları görüntüleme ve dosya sisteminde gezinme gibi temel kavramları da pekiştirmelisin. İşletim sistemi işlevlerine bir metin arayüzü aracılığıyla erişebilir, kodlamanın temellerini de öğrenmeye başlayabilirsin. Bir front end developer olarak, command line’ın nasıl çalıştığını anlamalısın. Çünkü bu, işletim sistemi işlevlerine bir metin arayüzü aracılığıyla erişmene olanak tanır. Birçok profesyonel, kütüphaneleri ve çerçeveleri kurarken hızı ve performansı nedeniyle CLI’leri tercih eder.
Front end geliştiricileri ayrıca Git gibi en yaygın kullanılan sürüm kontrol sistemlerine de aşina olmalıdır. Kodlama yaparken sıklıkla kodlama geçmişini ve diğer bilgileri kontrol etmek isteyeceksin. Bu sırada sürüm kontrol sistemleri, işleri daha kolay hale getirir. Kaynak kodunda yaptığın tüm değişiklikleri verimli bir şekilde kontrol etmenize olanak tanır. Özellikle bir ekiple çalışıyorsan bu sistemler, hangi değişikliklerin yapıldığını takip etmene de destek verecektir.
4. API’ler Üzerine Çalışma
Açılımı application programming interface olan API, farklı uygulamaların birbiriyle iletişim kurmasına ve etkileşime girmesine olanak tanıyan bir protokoldür. Profesyonel bir front end developer olarak API’lere ve bunların nasıl kullanılacağına ve değiştirileceğine aşina olman gerekir. API’lar, back and ve veritabanlarıyla etkileşim için de oldukça önemlidir. Çok sayıda API türü bulunsa da front end developerlar için en yaygın olanları şöyledir:
- RESTful API: REST prensiplerine dayanan, oluşturma, okuma, güncelleme, silme işlemlerini gerçekleştirmek için standart HTTP yöntemlerini kullanan API’dır.
- GraphQL API: RESTful API'lara göre daha esnek ve verimli bir alternatif olan GraphQL, müşterilerin yalnızca ihtiyaç duyduğu verileri talep etmeye olanak tanır. Böylece gereksiz veri alımını azaltır.
5. JavaScript Kütüphanesi
JavaScript kütüphanesi, web geliştirmeyi kolaylaştıran önceden yazılmış komut dosyalarıyla doludur. Bunları araştırarak en popüler olanları çözümlersen, öğrenme sürecinde komut dosyaları sana oldukça fayda sağlayabilir. React, Angular, Vue JavaScript kütüphanesinde front end developerların da kullandığı popüler komut dosyalarıdır.
6. Çevrimiçi Portföy Oluşturma
Portföyünü oluşturma, bir front end developer olarak uzmanlığını göstermenin en kolay yolu olacaktır. Projelere yeni başladığından her portföyünün bir müşteri projesi olmasına gerek yoktur. Sorumluluk üstlenip yaratıcı olabilir, iyi bir proje ortaya koymak için yeni araç ve kitaplıklardan yararlanabilirsin.
Yeni projeler üzerine çalışırken hatalarla karşılaşabilirsin. Kodlamanın en büyük tehlikelerinden biri küçük bir şeyi değiştirdiğinde tüm sistemin bozulmasıdır. Sorununu düzeltmeye çalışsan bile işler her zaman eskisi gibi olmayabilir. Gerekli durumlarda GitHub gibi platformlardan destek alabilirsin. Geliştiricilerin oluşturduğu bu platformlar aynı zamanda güncel kalmanı da sağlar. Bu sayede yenilik ve güncellemeleri de kolayca takip edebilirsin.
7. Sosyal Beceriler
Front end developer olarak çalışanların hem yazılı hem de sözlü iletişiminin iyi olması gerekir. Çünkü bu uzmanlık hem teknik ekiple hem de müşteriyle etkileşimde olmayı gerektirir. Bu sebeple sözlü ve yazılı iletişim becerilerini geliştirmelisin. Aynı zamanda bir front end developer olarak detaycı olmalı ve titiz davranmalısın.
Front end developerlar yaşam boyu öğrenmeyi, araştırmayı, teknolojik gelişmeleri takip etmeyi seven kişilerdir. Teknoloji güncellendikçe, web siteleri gelişir; yanıt verme, erişilebilirlik ve görünüm konusundaki beklentiler her zaman değişir. Bu sebeple güncel kalmalı ve zaman içinde yeni kodlama dillerini ve kütüphaneleri öğrenmenlisin.
Front End Developer Nasıl Olunur?
Teknik bilgi ve donanımı artırarak front end developer olunur. Teknolojik gelişmeler ve artan ihtiyaçlar sebebiyle bir front end developerın aşağıdaki becerilere sahip olması gerekir:
- HTML, CSS, JavaScript’e ek olarak jQuery gibi kodlama dillerini bilmek.
- Sunucu tarafında CSS’in nasıl çalıştığını anlamak.
- UX ve UI için Adobe IIustrator gibi grafik tasarım uygulamalarında deneyim sahibi olmak.
- Görsel tasarımları koda dönüştürmek için Adobe Photoshop ve Sketch gibi tasarım araçlarıyla çalışabilmek.
- Müşterilerinin başarısının artmasına destek vermek ve kullanıcı deneyimini artırmak için SEO’nun temel ilkelerini bilmek.
- Hızlı ve verimli kullanıcı deneyimleri sağlamak için web performansı optimizasyon tekniklerini anlayabilmek.
- Tarayıcılar arası uyumluluk konusunda deneyim ve olası sorunlarla geçici çözümler hakkında bilgi sahibi olmak.
- Back end teknolojileri ve bunların front end sistemleriyle nasıl entegre edildiğine ilişkin temel anlayışı geliştirmek.
- Kapsamlı kullanıcı deneyimleri oluşturmaya yönelik web erişilebilirlik standartları ve en iyi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak.
- Problem çözme, hataları etkili bir şekilde ayıklama ve düzeltme yeteneği.
Kodlama dillerini ve tasarım araçlarının temellerini öğrenmek genellikle çok uzun sürmez. Doğru plan ve etkili çalışmayla bunların öğrenilmesi sadece birkaç ay sürer. Ancak uzmanlığı edinmek, deneyime ve uygulamaya bağlıdır. Teknik bilgi ve becerileri edinmek için çevrimiçi etkinliklere ve online eğitimlere katılabilirsin.
Bilişim sektörüne yeni yetenekleri kazandırmayı amaçlayan Techcareer.net; bootcamp ve Hackathon etkinlikleriyle kariyer yolculuğuna destek verir. Bootcamp eğitimleri, robotik kodlamadan programlama dillerine kadar pek çok alanda düzenlenir. Eğitimler sırasında uzman eğitmenlerden teorik bilgiler edinme fırsatı yakalarsın. Aynı zamanda edindiğin teorik bilgileri, pratiği dökme şansın da olur. Kendini geliştirdikten sonra da Hackathon etkinliklerine katılabilir ve bu yarışmalarda ödüller kazanabilirsin.
SSS
Front end developer olmak için ne kadar süre çalışmak gerekir?
Front end developer olmak için çalışman gereken süre geçmiş deneyimine ve kodlama bilgine göre değişir. Eğer yazılım dillerini öğrenmeye yeni başlıyorsan, yoğun bir çalışma temposuyla yaklaşık üç aylık bir süreye ihtiyacın olur. Ardından front end alanında uzmanlaşmak için mutlaka öğrendiğin dilleri uygulayabileceğin yeni projelere katılmalı, API ve JavaScript kütüphaneleri üzerinde çalışmalısın.
Bootcamp katılım şartları nelerdir?
Bootcamp katılım şartları, her etkinliğe göre farklılık gösterir. Bu şartları, bootcamp sayfasında duyurulan etkinliklere göz atarak öğrenebilirsin. Ancak bu etkinliklerin her biri genellikle, teknoloji alanında kariyer hedefleyen herkesi kapsar. Yazılım teknolojilerine ilgi duyuyor ve bu alanda uzman olmak istiyorsan, sen de bootcamp’lere katılabilirsin.
Bootcamp eğitimleri ücretli midir?
Bootcamp eğitimleri, bilişim sektöründe uzmanlaşmak isteyenler için tamamen ücretsiz şekilde düzenlenir. Yaklaşık 6 ile 8 haftalık ücretsiz eğitimlerden oluşan bootcamp etkinlikleri süresince projeler geliştirebilir, uzmanlaşmak istediğin alana dair en güncel bilgi ve teknolojileri öğrenebilirsin.
Hackathon yarışmalarına katılım şartı nelerdir?
Hackathon yarışmalarına katılım şartları da etkinliklerin türüne göre değişiklik gösterir. Katılım detaylarını görmek için etkinlikleri inceleyebilirsin. Ancak Hackathon etkinliklerinin hemen hemen hepsi, mutlaka belirli alanlarda bilgi ve deneyim gerektirir. Bu sebeple ilgi duyduğun alan için düzenlenen Hackathon yarışmalarına hazırlanmalısın.
İş ilan başvurularına hangi özellikleri sağlarsam başvurabilirim?
Teknoloji sektöründe önde gelen firmaların başvurularında iş ilanına yönelik olarak farklı deneyim ve uzmanlık seviyesi istenir. Bu nedenle uzmanı olduğun alanda yeni kariyerine başlamak için detaylı bir iş ilanları incelemesi yapabilir, sana uygun olan pozisyonları değerlendirebilirsin.