BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Geliştiriciler için En İyi React Frameworkleri

Geliştiriciler için En İyi React Frameworkleri

React frameworkleri nelerdir? Gelin bu yazıda bu sorunun cevabını inceleyelim!
Techcareer.net
Techcareer.net
16.02.2024
8 Dakika

Hiç şüphesiz React framework dünya genelinde front-end web geliştiriciler tarafından en çok tercih edilen kütüphanelerin başında gelir. Yeniden kullanılabilir kullanıcı arayüzleri oluşturmanı sağlayan React, sanal DOM kullanımı ile gelişmiş nesne tabanlı modellemeler yapabilmeni mümkün hale getirir. Ayrıca React ile oluşturduğun uygulamalar hem daha stabil çalışır hem de büyük projeleri ölçeklendirebilmeni kolaylaştırır. React frameworkleri sayesinde projelerini geliştirmene yardımcı olacak araçlara sahip olabilir, farklı tasarım bileşenlerini dilediğin gibi kullanmaya başlayabilirsin.

React Framework Nedir?

React, Meta (Facebook) şirketi tarafından geliştirilen çok yönlü bir JavaScript kütüphanesidir. React sayesinde geliştiriciler web sayfaları ve mobil uygulamalar için profesyonel kullanıcı arayüzleri oluşturabilir. React frameworkleri ise kullanışlı bileşenleri içinde barındıran ve daha kapsamlı arayüzler oluşturmaya yarayan yardımcı web araçlarıdır. Modüler yapısı ile öne çıkan React kütüphaneleri özellikle büyük projelerde ekip sinerjisini yükseltir, zamandan tasarruf etmeni sağlar ve daha verimli bir şekilde çalışabilmene yardımcı olur.

Geliştiriciler için En İyi React Framework ve Kütüphaneleri

Piyasada hem web geliştiriciler hem de işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılan React frameworklere yakından göz atalım.

Storybook

Son zamanların popüler web geliştirme araçları arasında yer alan Storybook, React framework için özel olarak tasarlanan bir UI (User Interface) aracıdır. Tam olarak bir framework özelliği taşımasa da React ve diğer birçok platform için ortak UI bileşenleri üretir. Açık kaynaklı bir uygulama olan Storybook, tek bir bileşen üzerinde çalışmana izin vererek projelerini daha hızlı bir şekilde geliştirebilmene olanak tanır. React uygulamalarıyla kolay entegrasyon sağlayan bu kütüphane, özel web paketi yapılandırmaları sayesinde çalışma verimliliğini büyük oranda artırır. Hızlı kullanıcı arayüzü geliştirmek için ideal bir seçenek olan Storybook, geniş eklenti ekosistemi ile React kullanımını daha keyifli hale getirir.

Material Kit React

Google'ın materyal tasarımına benzer bir şekilde faaliyet gösteren Material Kit React, ücretsiz olarak sunulan bir Material-UI kitidir. Işık, yüzey, alan ve hareket gibi bileşenlerden faydalanan bu kit, görsel çeşitlilik açısından oldukça zengindir. Uçtan uca uyumlu görüntüler, ahenkli renk paletleri ve büyük ölçekli tipografiler sayesinde React ile oluşturduğun projelere ekstra özellikler eklemen kolaylaşır. Material Kit, geliştirdiğin bir web projesinin veya mobil uygulamanın görünüm ve işlevler açısından tutarlı olmasını sağlar. Kit ayrıca düğmeler, rozetler, kaydırıcılar, menüler, sayfa geçiş butonları, gezinme çubukları ve sekmeler gibi çeşitli öğeleri de bünyesinde barındırır. Bu React frameworkü sayesinde dilediğin her öğenin stilini, yapısını, boyutunu ve rengini kolayca özelleştirebilirsin.

Ant Design for React

Popüler react frameworkleri arasında yer alan Ant Design for React, kurumsal projelerde sıklıkla kullanılır. Modern bir tasarım sistemi ile gelen bu çatı, Ant-Design projesine dayanır. Yüksek kaliteli bileşenler ve demolar içeren uygulama çok yönlü, akıcı ve etkileşimli kullanıcı arayüzleri oluşturmana yardımcı olur. Mobil uygulamanı, bloğunu veya e-ticaret siteni yerelleştirmek için de Ant Design tarafından sunulan React UI bileşenlerinden yararlanabilirsin. TypeScript ile yazılan uygulamalar sayesinde daha öngörülebilir, statik ve güvenli web uygulamaları tasarlayabilirsin. Kurumsal kimliğe uygun kullanıcı arayüzlerini yüksek kaliteli React bileşenleri ile bir arada kullanabilirsin. Ayrıca tema özelleştirme araçları ile gece-gündüz modlarını veya kişiselleştirilebilir tema uygulamalarını da kullanıcı arayüzüne kolayca dahil edebilirsin.

Material UI

Google'ın materyal tasarımından gücünü alan Material UI, geliştiricilerin ihtiyaç duyduğu zengin renk paletlerini ve komplike tasarım bileşenlerini içerir. Sürekli güncellenen bir kütüphane olmasının yanı sıra materyal tasarımına rafine bir stil ekleme imkânı sunar. Güncellenen haliyle MUI olarak da bilinen bu yapı Material UI, Joy UI, MUI Base ve MUI sistem olmak üzere dört temel bileşenden oluşur. Renkli React UI bileşenlerini barındıran Joy UI tasarım kütüphanesi, canlı tasarımlar hazırlamanı sıradan bir iş haline getirir. MUI Base de biçimlendirilmemiş bileşenleri kompakt şekilde değerlendirmeni veya düşük seviyeli komponentleri CSS’e entegre etmeni mümkün kılar. MUI sistemi ise tasarımlarının düzenini hızlandıracak CSS şablonları oluşturmanı sağlar.

React Admin

React Admin, yönetici panelini dilediğin güvenlik protokollerine ve temel kimlik doğrulama sistemine uygun olarak ayarlayabilmeni sağlar. REST ve GraphQL tarzındaki back-end sistemlere adapte olabilecek şekilde tasarlanan React Admin, material-ui, redux ve react-router gibi diğer frameworkler ile de uyum içinde çalışır. Super-fast UI yapısı sayesinde hızlı şekilde render yapmak ve server tarafından seri geri dönüşler almak da kolaylaşır. Uluslararasılaştırma (i18n) özelliği, projeni hazırladığın ülkelerin yerel dillerine uyumlu şekilde dönüştürür. Basit, kompakt, basamaklı ya da sekmeli form düzenini destekleyen React Admin, kontrol panelini özelleştirmenin ve menü düzenini esnek bir şekilde optimize etmenin önünü açar. Sayfa alanları, mesaj kutuları ve veri düzenleme araçları gibi bileşenler de özel tasarım şablonları üzerinden yönetilebilir.

React Redux

Uygulama durum yöneticisi olarak çalışan React Redux, state bileşenleri üzerinden verimli yapılar oluşturmanı ve karmaşık bileşenleri düzenli bir şekilde bir arada kullanabilmeni sağlar. Yüksek hacimli projeler ile birlikte popülaritesi her geçen yıl biraz daha artan React Redux sade, stabil ve kullanımı pratik bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. İstemci, sunucu ve yerel ortamlar üzerinde kararlı bir şekilde çalışan Redux, test edilmesi kolay JavaScript uygulamaları yazmana destek olur. Redux, React uygulamalarında karşılaşılan hataları ayıklamak için de rahatlıkla kullanılabilir. Önceden yüklü DevTools araçları ile gelen Redux, uygulama durumundaki değişiklikleri tespit eder, anormallikleri kaydeder ve hata raporları oluşturur. Merkezi state bileşen yönetimi, ara yazılım desteği sayesinde bağımsız web araçları geliştirebilmene de yardımcı olur.

Blueprint UI

React tabanlı bir kullanıcı arayüzü araç seti olan Blueprint UI, modern web ve masaüstü uygulamaları oluşturmak üzere tasarlanır. Komplike web arayüzleri ve veri yoğun sistemler için optimize edilen Blueprint, yönetilebilir React bileşenlerinden oluşur. Geniş bir arşiv ve öğrenim sürecini destekleyen dokümantasyonlar ile sunulan framework, React projelerini dilediğin gibi kişiselleştirebilmene yardımcı olur. Koyu/Açık Tema seçenekleri sayesinde aydınlık ve karanlık arka plan setleri kurabilmek de kolaylaşır. Kullanıcılar tek bir buton ile önceden hazırlanmış temalar arasında geçiş yapabilir. Çoklu dokunmatik arayüz desteği de yeni nesil mobil cihazlar üzerinde tam hakimiyet kurabilmeni sağlar. Özelleştirilebilir tasarım öğeleri ise arayüz içine eklenebilen tablolar, simgeler, saatler ve takvimler gibi özel bileşenleri oluşturabilmeni mümkün hale getirir.

Evergreen UI

Web üzerinde etkileyici projeler geliştirmek için tasarlanan Evergreen UI, son yıllarda popülaritesi hızla artan React frameworklerinden biridir. Kullanıma hazır React bileşenleri ile sunulan bu sade framework hem kurumsal düzeye hem de bireysel kullanıma uygun olarak optimize edilebilir. Esnek, sade ve şekillendirilebilir bir arayüze sahip olan Evergreen, karmaşık kullanıcı arayüzü sorunlarını geride bırakmana yardımcı olur. React uygulamalarını en iyi şekilde tasarlamanı sağlayan Evergreen, kurulum aşamasının hemen ardından kullanılabilen birbirinden eğlenceli React bileşenleri ile gelir. React UI Primitive'in üzerine inşa edilen modern UI, çeşitli web uygulamalarını hayata geçirmek üzere kolayca kişiselleştirilebilir ve çok yönlü yapısı ile değişen tasarım gereksinimlerini başarıyla karşılar.

React Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Etkileşimli kullanıcı arayüzlerinin karmaşık süreçlerini basitleştiren React, güçlü bir JavaScript kütüphanesidir. Stabil, hızlı, interaktif kullanıcı arayüzleri geliştirmeyi kolaylaştırır ve popüler UI frameworkleri ile uyum içinde çalışır. Günümüzde hem startuplar hem de Fortune 500 şirketleri tarafından tercih edilen React’ın kurumsal alanda da eli oldukça güçlüdür. Geliştirici desteğini arkasına alan React kütüphanesine hakim olmak, iş bulma sürecinde yazılımcılara büyük avantaj sağlar. ReactJS kullanmanın başlıca diğer avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Basitleştirilmiş Komut Dosyası Oluşturma: ReactJS, JSX isimli ücretsiz bir sözdizimi uzantısı ile gelir. Bu sayede HTML işaretlemelerini çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirmek mümkün olur. Modern IDE’ler ile uyumlu yazma kısayolları da hızlı ve hatasız kodlama yapabilmeni sağlar. HTML modellerini ReactElement ağaçlarına dönüştürebilme kolaylığı, kodları pratik bir şekilde derlemene imkân tanır.
  • Bileşen tabanlı mimari: ReactJS'nin en önemli avantajları arasında bulunan bileşen tabanlı mimari, yazılımcıların kullanıcı arayüzü oluşturabilmeleri için yeniden kullanılabilir bileşenler tasarlamasına izin verir. Modüler tasarım yapısı, uygulama bakım ve ölçeklendirme süreçlerini kolaylaştırır, web uygulamalarının performansını ve birlikte çalışabilirliğini artırır.
  • Hızlı işleme özelliği: React'ın ağaç modeli mimarisi, ağacın tepesinde yapılan bir kod değişiminin ağacın tamamını etkilemesi anlamına gelir. Sanal DOM çatısı ise web trafiğini ve isteklerini daha hızlı ve verimli bir şekilde yönlendirmeye imkân tanır. ReactJS’nin sanal DOM özelliği, yüksek hacimli uygulamalara verimli işleme ve öngörülebilir işlem doğruluğu kazandırır.
  • SEO dostu altyapı: ReactJS'in bir diğer önemli avantajı da sunucu taraflı işleme (server-side rendering), dinamik işleme ve meta etiketleme yöntemleri ile indekslemeyi pratikleştirmesidir. Modern server altyapısı ve güncel SEO araçları sayesinde web sitelerinin arama motorlarındaki görünürlüğünü organik bir şekilde yükseltmek ve ücretsiz trafik çekmek kolaylaşır.
  • Mobil uyumluluk: ReactJS öncelikli olarak web uygulamaları için kullanılsa da bu framework çatısının en güçlü yönleri arasında mobil uyumluluk yer alır. Reach Native ile hem Android hem de iOS uyumlu mobil uygulamalar geliştirebilmek mümkündür.
     

Sen de web geliştirme alanında bir kariyer yapmak istiyor ve kurumsal kimliği güçlü bir framework üzerinde uzmanlaşmak istiyorsan kesinlikle React’ı tercih edebilirsin. React ve diğer web geliştirme eğitimleri için Techcareer.net tarafından ücretsiz olarak sunulan Bootcamp maratonlarına katılabilirsin. Eğitim sürecinin ardından junior web geliştirici iş ilanları için başvuruda bulunabilir, kariyerine emin adımlarla yön vermeye başlayabilirsin.


Sık Sorulan Sorular

React için ne kadar JavaScript bilmek gerekir?

React kütüphanesine adım atmadan önce temel düzeyde JavaScript öğrenmen tavsiye edilir. Bu sayede hem JSX sözdizimine aşinalık kazanabilir hem de yazdığın kodların ardındaki mantığı daha kolay bir şekilde anlayabilirsin.

React frameworklerini öğrenmek için nasıl bir yol izlenmelidir?

ReactJS ve frameworklerini öğrenmek için internette çok sayıda dokümantasyon ve kaynak vardır. Bu kaynaklara ek olarak hızlandırılmış eğitim kampları olan bootcamplere de katılabilirsin.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Techcareer.net tarafından belli dönemlerde açılan Bootcamp eğitimlerine tamamen ücretsiz olarak katılabilirsin.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Techcareer.net bootcamp eğitimleri siber güvenlik, front-end web geliştirme, veri bilimleri ve oyun geliştirme gibi oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle eğitimlerin seviyesi, süresi ve katılım şartları birbirinden farklı olabilir. Eğitim özelinde katılım şartlarını inceleyebilir, senin için en uygun olanlar arasından seçimini yapabilirsin.

İş ilan başvurularına hangi özellikleri sağlarsam başvurabilirim?

Tıpkı bootcamp maratonlarında olduğu gibi iş başvuruları için de işveren tarafından belirlenen başvuru şartlarını sağlaman gerekir.

 


Daha Fazla

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bu blogumuzda, Bootstrap’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve web geliştirmede neden önemli olduğunu öğrenerek, mobil öncelikli ve duyarlı web siteleri oluşturmak için Bootstrap'i nasıl kullanabileceği konusunda bilgi kazanacaksın.
22.11.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26