BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Her Yazılımcının Bilmesi Gereken Yazılım Algoritmaları

Her Yazılımcının Bilmesi Gereken Yazılım Algoritmaları

Yazılım Algoritmaları nedir? Yazılım Algoritmaları ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
27.09.2023

Her Yazılımcının Bilmesi Gereken Yazılım Algoritmaları

Alanında başarılı bir yazılımcı olmanın en temel şartlarından birinin algoritma ve veri yapıları hakkında bilgi sahibi olmak olduğunu söylemek mümkün. Neredeyse tüm programlama dillerinin temelini oluşturan algoritmalar, aslında kişilerin problemleri çözebilme yeteneği ile bağdaştırılıyor. Yazılım da, var olan bir problemin, Java ya da C++ gibi programlama dillerini kullanarak bilgisayarın sahip olduğu donanıma yön vermeyi sağlayan işlemler bütününe deniyor.

Bir problemin çözümünü sağlamak amacıyla kullanılan en basit yollardan biri olan algoritmalar, yapılması gereken tüm işlemlerin mantıklı ve sıralı bir biçimde kullanılmasını ifade ediyor. Belirli bir sonu ve başı olan yazılım algoritmaları, yalnızca yazılım geliştirme ya da programlama için değil günlük hayatta yapılacak olan çeşitli matematik işlemlerinin daha pratik bir biçimde çözülmesi için de kullanılıyor. 

Hayatın pek çok alanında yer eden algoritmalar arasında bazı popüler yazılım algoritma örnekleri bulunuyor. Her yazılımcının bilmesi gereken yazılım algoritmalarını en temelde 3 ayrı başlık altında incelemek mümkün. Bu başlıklardan biri olan sıralama algoritmaları, yüksek sayılarda bulunan verilerin düşükten yükseğe ya da yüksekten düşüğe sıralanmasını veya belirli bir alfabetik sıraya konulmasını sağlıyor. Var olan problemin karışıklığının giderilmesini sağlayan sıralama algoritmaları, öğrenmesi en basit algoritma olarak adlandırılıyor. Bu sistem de kendi içerisinde şu şekilde ayrılıyor:

  • Seçerek Sıralama: Seçerek sıralama (Selection Sort) algoritması, boyutu küçük olan dizilerin sıralamasını yapması ya da sıralı ise yerlerini değiştirilmemesini sağlaması ile tercih edilen algoritmalar arasında yer alıyor. Bu özellik ile birlikte kullanıcılara daha yüksek bir performans sunuyor.
     
  • Yığın Sıralaması: Diğer bir adı Head Sort olan yığın sıralaması algoritması, bir yığında kök durumundaki veriyi kaldırarak son yaprak veri ile değiştirip yeni veriyi aşağı doğru sıralayarak işlemeye devam ediyor. 
     
  • Birleştirmeli Sıralama: Birleştirmeli sıralama (Merge Sort) algoritması, bu tür sistemler içerisinde en verimli türlerden biri olarak adlandırılıyor. Bu algoritma içerisinde her alt liste tek bir öge haline gelene kadar bölünerek parçalanıyor. Bu alt listeler sıralı bir duruma gelene dek bu işlem tekrarlanıyor. 
     
  • Hızlı ya da Çabuk Sıralama: Hızlı ya da çabuk sıralama (Quick Sort) algoritması, veri yapıları aynı olan elemanları böl ve yönet metodu ile işleyerek gerçekleştiriliyor. Uzun süreli işlemlerin yanı sıra daha kısa ve pratik olan hızlı ya da çabuk sıralama algoritması, tekrar eden işlemleri ile seçilen elemanlara bağlı olarak sıralama işlevini yerine getiriyor.
     
  • Eklemeli Sıralama: Diğer adı Insertion Sort olan eklemeli sıralama algoritması, sıralı bir dizinin her tekrarda bir öge içermesini sağlayan bir sistem olarak kullanılıyor. Bu sıralama algoritmasında var olan tüm elemanların sıralı bir biçimde listelenmesi ile birbirleriyle karşılaştırılması sağlanıyor. Ardından tüm veriler eş zamanlı bir biçimde yeniden sıralamak mümkün. 
     
  • Kabarcık Sıralama: Kabarcık sıralama ya da başka bir deyişle Bubble Sort algoritmasında bir listede var olan tüm elemanlar yanında bulunan eleman ile karşılaştırılıyor. Bu sıralamada ilk seçilen elemanın değeri yanında bulunan diğer elemandan daha büyük ise bu iki eleman yer değiştiriliyor. Sırası ile ikinci üçüncü, üçüncü dördüncü gibi devam eden bu işlem, tüm liste tam olarak sıralanıp bitene kadar tekrar ediliyor.

Arama Algoritmaları

Bir diğer algoritma başlığı olan arama algoritmaları, var olan bir veri yapısında, spesifik olarak bulunması istenen verinin aranması için kullanılıyor. Çalışma süreleri ve kolaylık düzeyleri farklılık gösteren sistem içerisinde de farklı algoritma türleri kullanılıyor. 

  • Interval Search: Interval Search, sıralı bir veri yapısı bulunan algoritmalarda kullanılıyor. 
     
  • Linear Search: Özellikle kodlamaya yeni başlayan yazılımcıların kullandığı Linear Search ile aranan veriyi bulmak için her bir veriye tekrar bakılıyor. Bu nedenle bu arama algoritmasının kullanımı oldukça basit olsa da zaman ayrılması gerekiyor.
     
  • Sequential Search: Eğer veriler belirli bir sıra ile tutulmuyorsa Sequential Search kullanılıyor. 
     
  • Binary Search: Bu algoritmada, aranan verinin bulunması için daima ortadaki veriye bakılıyor. Bu veri ile aranan veri aynı değilse arama işlemi sürdürülüyor. 

Dijkstra algoritmaları ise oldukça basit bir mantıkla oluşturulan bir yazılım algoritması örneğini oluşturuyor. Modern dünyada oldukça popüler olan dijkstra algoritmaları, son nokta olarak belirlenen noktadan belirlenecek en kısa yol ile hedefe ulaşmayı sağlama amacını taşıyor. Bu algoritma türü özellikle oyun programlamada sıklıkla kullanılıyor. Kişiler için hem en iyi hem de en mantıklı çözümü sunan dijkstra algoritması kullanılırken kenarlara, kenarların ağırlık değerlerine ya da grafın yönüne dikkat edilmesi gerekiyor.

Yazılımcıların Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yazılım dünyasına yeni adım atan yazılımcıların ya da bilgisayar mühendislerinin, bu alanda nasıl bir kariyer yapabilecekleri ya da nasıl daha sağlam adımlar atabileceklerine yönelik soruları bulunuyor. Özellikle yazılımcıların bilmesi gereken her şeyin tek bir liste altında toplanması mümkün olmasa da genel hatları ile bir çerçeve çizilmesi mümkün. Bu sektöre girerken ya da sektör içerisindeyken yazılımcıların bilmesi gerekenler şu şekilde sıralanıyor:

  • Algoritma ve Veri Yapıları: Yazılım dünyasına adım atan ve programcılık ile ilgilenen kişilerin mutlaka yazılım algoritma dersleri alması gerekiyor. Algoritmaları ve veri yapılarını bilmeden bu işi yapmak pek mümkün değil. Bu konular özellikle iş mülakatlarının da ana sorularından biri olarak kişilerin karşısına çıkıyor. Kişiler ister kendi kendine öğreniyor olsun ister bir ders alıyor olsun veri yapıları ve algoritmaların mutlaka öğrenilmesi gerekiyor. 
     
  • Metin Editörleri: Yazılım için algoritmanın öğrenilmesinin ardından programlama ya da yazılım için mutlaka öğrenilmesi gereken bir diğer faktör de Vim gibi metin editörleri. Programcı ya da yazılımcıların hemen her gün kullanacakları metin editörleri, kullanılan en önemli araçlar arasında yer alıyor. Metin editörlerinin yanında sık kullanılan klavye kısayollarının da öğrenilmesi gerekiyor. Bu sayede daha verimli ve hızlı çalışma imkanı mümkün. 
     
  • SQL ve Veri Tabanı: Bir yazılımcının bildiği en temel ve en gerekli bilgilerden biri de SQL kullanma becerisi. Dolayısıyla bir yazılım geliştiricisinin temel veri tabanı ve SQL kavramları hakkında bilgi sahibi olması bekleniyor. 
     
  • Sürüm Kontrolü: Sürüm kontrolü, bir kodun saklanması ve takım içerisinde işbirliğinin sağlanması gibi noktalarda yardımcı olması ile her yazılımcının mutlaka bilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Yazılım geliştiricilerin Git ya da SVN gibi sürüm kontrolünü yapmasını sağlayan uygulamalar hakkında bilgi sahibi olması, işlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor.
     
  • Microsoft Excel: Proje uzmanları ya da iş insanları için geçerli olduğu gibi yazılımcılar için de kullanımı oldukça önemli olan Microsoft Excel, özellikle veri analizinin yapılmasında yazılımcılara büyük avantaj sağlıyor. Bunun yanında verilerin kontrolünü sağlamak, proje planlamak ya da yaşanan ilerlemeyi görebilmek için de kullanılabilen Excel, geliştiricilere büyük avantajlar sunuyor. Kısaca yalnızca elektronik tablolamayı sağlamaktan daha fazla işleve sahip olan Excel’in tüm özelliklerinin derinlemesine öğrenilmesi ile yazılım geliştiriciler daha fazla imkana sahip oluyor. 
     
  • Programlama Dilleri: Yazılım geliştiricilerin mutlaka bilgi sahibi olması gereken konulardan birinin programa dilleri olduğunu söylemek mümkün. Programlama dili hakkında bilgi sahibi olmadan kodlama yapılamıyor. Dolayısıyla en azından Java’nın bilinmesi gerekiyor. Kolay bir kullanımı olması ile ön plana çıkan Java, kullanıcıların temel işlemlerden büyük işlemlere pek çok ihtiyacın giderilmesini sağlıyor. Bunun yanında yazılım ya da program geliştiriciler, Python ya da C++ gibi diğer programlama dillerini de öğrenerek kendilerini bu alanda daha da geliştirme şansına sahip oluyor. 
     
  • Linux ya da Unix: Yazılım geliştiriciler, Linux ya da Unix kullanarak daha etkili çalışabiliyor.
    Komut Dilleri: Yazılım geliştiricilerin programlama dilleri kadar komut dillerine de önem vermesi gerekiyor. Programlama aşamasında oluşabilecek muhtemel problemlerin önüne geçilmesi, komut dilleri ile mümkün oluyor. Komut dilleri kullanan yazılımcılar, iyi bir komut dili kullanarak sıradan işlemleri bile otomatik bir hale getirebiliyor. 
     
  • Network Temeli: Yazılımcıların bir program ya da uygulamayı daha iyi anlayabilmek, geliştirmek ve sürdürülebilir kılmak için ağ temellerini iyi anlaması gerekiyor. 
     
  • Chrome Eklentileri: İyi bir yazılımcı olmak isteyen kişilerin işlerini daha kolay bir hale getiren Chrome eklentileri bulunuyor. Ücretsiz bir biçimde kullanılabilen ve birbirinden farklı işlevleri bulunan bu eklentiler sayesinde yazılımcılar pek çok imkana sahip oluyor. Bu eklentilere ise çeşitli örnekler verilebiliyor. Örneğin Booom isimli eklenti daha pratik bir Dribbble kullanımı sunuyor. Sonsuz bir görsel sunan bu eklenti, yazılımcıların görsel ihtiyaçlarını karşılıyor. Highly Highlighter isimli eklenti makalelerde yer alan en önemli kısımların belirlenmesini ve kişilerin daha etkili çalışabilmelerini sağlıyor. Font Playground isimli eklenti ise genel olarak tüm Google fontları ile herhangi bir değişim yapılmasına ihtiyaç duyulmadan web siteler üzerinde değişim yapmayı sağlıyor. Bu eklenti içerisinde birbirinden farklı renk ve yazı stilleri yer alıyor. Daha pek çok örnek verilebilecek olan bu eklentiler sayesinde yazılımcılar zamandan da tasarruf etme imkanına sahip oluyor.

 

Yukarıda bahsedilen bilgiler ve öneriler, yazılım ve teknoloji alanında kendini geliştirmek ve başarılı bir kariyer yolculuğuna adım atmak için oldukça önemlidir. Eğer bu alanda yeteneklerini artırmak ve kendini iş dünyasına hazırlamak istiyorsan, techcareer.net'in ücretsiz ve sertifikalı bootcamp programlarına buraya tıklayarak katılabilirsin. Techcareer.net, yazılım ve teknoloji konularında uzmanlaşarak kariyerinde bir adım öne geçmene yardımcı olmayı hedefler. Ayrıca, teknoloji alanında ilgi çekici iş fırsatları arıyorsan, platformdaki [teknoloji iş ilanlarına] buraya tıklayarak göz atabilir, hayalindeki pozisyona ulaşmak için ilk adımı atabilirsin!


Daha Fazla

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) nedir? Design Thinking ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
30.12.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26