BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Mobile Developer (Mobil Uygulama Geliştirici) Kimdir? Ne İş Yapar?

Mobile Developer (Mobil Uygulama Geliştirici) Kimdir? Ne İş Yapar?

Mobile cihazlar artık hayatımızın vazgeçilmez parçaları oldu. Bu içerikte mobile uygulama geliştiricilerini ve ne iş yaptıklarını sizler için derledik!
Techcareer.net
Techcareer.net
9.12.2023
6 Dakika

Mobile Developer (Mobil Uygulama Geliştirici) Kimdir? Ne İş Yapar?

Teknolojinin hızla gelişmesiyle mobil cihazlar telefon görüşmesi, mesajlaşma gibi haberleşme işlevlerinin yanı sıra eğlence, iş ve gündelik hayatı kolaylaştıran birçok yetenek kazandı. Geçmişte bir mobil telefon ile yapılabilecekler oldukça kısıtlıyken günümüzde sahip oldukları yüksek işlem gücü ve büyük ekranlarıyla bilgisayarların yerini almaya başladı. Film ve dizi izlemekten tutun iş hayatımızda kullandığımız uygulamalara hatta market alışverişi yapmaya kadar pek çok işi mobil cihazlarımızla halledilebilir hale geldik. Tüm bu gelişmelerin bir sonucu olarak mobil cihazlar için uygulama geliştirme üzerine uzmanlaşmış yazılımcılara ihtiyaç duyulmaya başladı.

Mobil Uygulama Geliştirme Nedir?

Mobil uygulama geliştiricilerinin sahip olması gereken yetkinliklerden, sorumluluklarından ve nasıl mobil geliştirici olabileceğin gibi konulardan bahsetmeden önce daha iyi anlaşılması mobil uygulama geliştirmenin ne olduğundan söz etmeliyiz.

Mobil cihazlar denildiğinde akıllara ilk olarak cep telefonlarımız gelsede aslında tanım taşınabilir tüm cihazları kapsıyor. Cep telefonları, tabletler, akıllı saatler ve giyilebilir cihazların tamamı mobil cihazlar olarak nitelendirilmekte.

İzlediği yöntem açısından mobil uygulama geliştirmeyi native, çapraz platform ve mobile web geliştirme olarak üç başlığa ayrılabiliriz.

Native Uygulama Geliştirme

Yerel uygulama geliştirme çevirisi pek doğru görünmesede uygulamamızın çalışmasını istediğimiz platform için özel olarak, o platformun desteklediği programlama dilleri ile geliştirilmesidir. Android için uygulama geliştirmek istenirse Java ve Kotlin, iOS için uygulama geliştirmek istenirse Swift dilinin kullanılması gerekir.

Çapraz Platform / Hibrit Uygulama Geliştirme

Cross-platform ya da hybrid uygulama geliştirme olarak karşına çıkabilecek bu yöntemde uygulamalarını farklı birden çok platformda çalışabilecek şekilde geliştirirsin. Bu amaç için Flutter, React Native ya da Apache Cordova gibi araçlar kullanılır.

Mobil Web Geliştirme

Her ne kadar bu alan web geliştirmenin konusu gibi görülür ve duyarlı (responsive) tasarımlar oluşturmaktan ibaret olduğu düşünülür. Mobil web tarayıcılarının, işletim sistemlerinin ve uygulama mağazalarının artan desteği ile PWA’ların (Progressive Web Apps) mobil uygulama deneyimi sunmadaki başarısının giderek artması, PWA’ları her geçen gün daha fazla geliştirici tarafından mobil uygulama geliştirmede üçüncü bir yöntem olarak tercih edilmesine sebep oluyor.

Mobil uygulama geliştirmenin ne olduğu konusunda anahtar bilgileri edindiğimize göre mobil uygulama geliştirici rolü hakkında söz etmeye devam edebiliriz.

Mobil Uygulama Geliştirici Kimdir?

Yazılım geliştiriciliği kendi içerisinde üstlendikleri role göre farklı dallara ayrılmakta. Mobil cihazların popülerlik kazanması ve daha komplike işlemleri yerine getirebilir duruma gelmesi bu cihazlar için yazılım geliştirme konusunda yoğunlaşmış uzmanlara ihtiyacı ortaya çıkardı.

Google’ın Android’i, Apple’ın iOS’u ve diğer firmaların farklı işletim sistemleri derken mobil geliştirmenin de kendi içerisinde alt uzmanlık alanlarına bölünmesi gerekmekte. Uygulama geliştirme konusunda uzmanlaştığın platforma göre unvanın değişebilir. Sektör içerisinde Android geliştirici ya da iOS geliştirici olarak yer alabilirsin. Eğer çapraz platform uygulama geliştirme konusunda kariyerinize yön verirsen kullandığın araçlara göre Flutter geliştirici, React Native geliştirici gibi unvanlara sahip olursun.

Mobil Geliştiricinin Sorumlulukları

Mobil uygulama geliştirici, uygulama geliştirme süreci boyunca farklı roller üstlenmekte. Bir sonraki başlıkta bu rolleri irdelemeden önce mobil uygulama geliştiricinin kariyeri boyunca üstlenmesi gereken bazı sorumlulukları mevcuttur. Bu sorumluluklar genel olarak şu şekildedir.

  • Temiz kod yazmak.
  • Yazılım geliştirmenin temel prensiplerine uymak.
  • Uygulamanın performanslı ve istenilen şekilde çalışmasını sağlamak.
  • Beraber çalıştığı ekiple, müşteri ve kullanıcılar ile doğru iletişim kurabilmek.
  • Müşterinin istediği işlevleri gerçekleştiren uygulamalar ortaya çıkarmak.
  • Görsel yönden kuvvetli uygulamalar geliştirmek.
  • Ürün geliştirme sürecindeki ekiplerle uyumlu bir şekilde çalışmak.
  • Mobil uygulama geliştirme alanındaki gelişmeleri takip etmek.
  • Uygulamanın var olduğu süreç boyunca destek sağlamak.

Mobil Geliştirici Ne İş Yapar?

Mobil geliştiricinin yaptığı iş, bir organizasyon içerisinde üstlenmesi gereken rollere göre değişiklik göstersede genel olarak mobil uygulama geliştirme sürecinde geliştiricinin ilgilenmesi görevler ve üstlenmesi gereken belli başlı roller vardır. Bahsettiğimiz bu roller farklı ekipler tarafından gerçekleştirilebileceği gibi mobil uygulama geliştiricinin de üstlenebileceği veya bilgi sahibi olması gereken konulardır. İstersen daha yakından bakalım:

Uygulama Tasarımı

Uygulama geliştirme sürecine bir tasarım ekibi eşlik ediyorsa mobil uygulama geliştiricinin tek yapması gereken tasarım ekibinden gelen tasarımı doğru ve işlevsel bir şekilde uygulamaya aktarmak olur. Özellikle küçük ekiplerde ve kendi uygulamalarını geliştiren indie geliştiricilerde bu adım mobil uygulama geliştiricileri tarafından gerçekleştirilmesi gerekebilir. Bu noktada mobil uygulama geliştiricisinin temel düzeyde de olsa tasarım bilgisine ihtiyacı olur.

Mobil Uygulama Geliştirme

Mobil uygulama geliştirici uygulamanın geliştirileceği platforma göre hakim olduğu programlama dili ile uygulamayı geliştirir. Platforma göre tercih edilen dil değişirken C/C++, Java, Kotlin, Swift, Object-C, Javascript, Dart gibi birçok seçenek mevcuttur. Uygulama geliştirici uzman olduğu ve geliştireceği platforma uygun dili seçerek, belli başlı programlama prensiplerine uyup, okunabilir, temiz kod yazmayı amaçlar.

Uygulama geliştirme süreci sonlandığında ve uygulama yayınlandıktan sonra bazı geliştirmelere ihtiyaç duyulacaktır. Uygulamanın ömrü boyunca mobil uygulama geliştirici uygulamanın geliştirilmesine ve bakımının yapılmasına devam eder.

Test Geliştirme

Uygulama geliştirme sürecinin bir parçası olan testler de mobil uygulama geliştiriciler tarafından hazırlanabilir. Uygulamanın doğru ve olması gerektiği çalıştığı onaylanmalıdır.

Backend Geliştirme

Bir backend geliştirici projeye eşlik etmiyorsa mobil geliştiriciye bu noktada daha fazla iş düşüyor. Eğer bir backend geliştirici varsa ondan gelen verilerin doğru bir şekilde kullanılması ve bazı işlemler için yinede veritabanı işlemleri gerçekleştirmesi gerekebilir.

Mobil Geliştiricinin Sahip Olması Gereken Yetenekler

Mobil uygulama geliştirici olmak istersen pek çok alanda bilgi sahibi olmalısın. Bunlar:

İletişim Yeteneği

Mobil geliştiriciler, uygulama geliştirme süreci boyunca farklı disiplinden birçok ekip ile beraber çalışmak zorundadır. UX/UI tasarımcılar ve backend geliştiriciler ile iletişimi doğru bir şekilde kurmalıdır. Verilen direktifleri, uygulamada gerçekleştirmesi istenilenleri anlamalı, ürün geliştirme süreci boyunca karşılıklı iletişime açık olmalıdır.

Yaratıcılık ve Problem Çözme Yeteneği

Geliştiriciler, uygulama geliştirme süreci boyunca ortaya çıkan sorunlara akılcı ve yaratıcı çözümler ortaya koymalıdır. Karmaşık süreçleri yaratıcı düşünce ile anlaşılır, akıcı ve kolay hale getirmelisin. Bunu gerçekleştirirken performansı ön planda tutarak bütçe sınırları içerisinde hareket etmelisin.

Ekip Çalışmasına Yatkınlık

Genel olarak ekip çalışması yazılım geliştirme süreçlerinin vazgeçilmezidir. Konu mobil uygulama geliştirme olduğunda tasarımcılar, ürün geliştirme ekibi, backend geliştiriciler hatta finans ekibi ile iletişimde kalmalıdır. Ekip içerisinde belirlenen iş bölümüne uyup zamanlama konusunda hedeflere bağlı kalmalısın.

Kendini Sürekli Geliştirmek

Her meslek için geçerli bir madde olmasına rağmen yazılım geliştirme alanında teknolojinin bu denli hızlı gelişmesinden dolayı güncel kalmak son derece mühimdir. Yeni çıkan teknolojileri takip edip projene artı değer kazandıracak gelişmeleri uygulamanın yanı sıra hali hazırda kullandığın teknolojilerdeki gelişmeleri de gözden kaçırmamalısın.

Mobil uygulama geliştirmek için kullandığın, dil ya da kütüphane bir sonraki sürümünde projenin performansını artıracak ya da yeni özellikler katabileceğin geliştirmeler sunabilir. Bu pozitif etkinin yanı sıra uygulama sürecinde sizi geriye atabilecek değişikliklere de gidebilir, Kullandığın üçüncü parti bir kütüphane bir sonraki sürümle uyumlu çalışmaz hale gelebilir hatta bu kütüphanelere destek sonlandırılabilir. Bu yüzden gelişmeleri dikkatli bir şekilde takip ederek güncel kalman gerekir.

Yazılım Geliştirme ve Programlama Bilgisi

Sıra mobil uygulama geliştiricisinin sahip olması gereken teknik yeteneklere geldi. Mobil uygulama geliştirici hangi platforma uygulama geliştirmeye karar verirse versin bilgi sahibi olması gereken pek çok konu mevcut.

Native uygulama geliştirme ile ilgilenirsen öğrenmen gereken diller Android için Java ve Kotlin iken iOS platformu için uygulama geliştirmek istersen Swift ve ​​Objective-C olarak karşına çıkacaktır.

Cross-platform uygulama geliştirmeye yönelecek olursan seçeneklerin biraz daha fazla. Flutter’ı tercih edebilirsin. Dart dilini ve Flutter framework’ünü kullanarak Android, iOS, web ve masaüstü için uygulama geliştirebilirsin. React Native ise bir diğer seçeneğin. React yazarak yine Android ve iOS için uygulamalarını geliştirebilirsin. Hatta cordova gibi araçlarla HTML, CSS, Javascript kullanarak uygulamalar geliştirebilirsin. Bunları kullanarak PWA’lar hazırlamak da başka bir seçeneğin.

Uygulama geliştirmek için tercih ettiğin dilin popüler kütüphanelerine aşina olmalısın. Bu kütüphaneler artık neredeyse bu dillerin ayrılmaz bir parçası olmuş durumdadır. API’lar ile çalışmaya alışkın olmalısın, JSON formatını kullanabilmelisin. Nesne tabanlı programlama prensibine aşina olmalısın. Yazılım geliştirme mimarileri hakkında bilgi sahibi olmalı ve projelerinde uygulayabilmelisin. Uygulamanı doğrulabilmek için test yazabilmeli ve döküman oluşturabilmelisin. Versiyonlamaya alışık olmalı, Git kullanabilmelisin.

Mobil Uygulama Geliştirici Olmak için Ne Gerekir?

Kariyerine mobil uygulama geliştirici olarak yön vermek istersen bilgi sahibi olman gereken pek çok alan mevcut. Yazılım geliştirme süreçleri, algoritmalar ve mobil uygulama geliştirmede kullanılan programlama dillerini bilmelisin. Uygulama geliştireceğin platformu yakından tanımalı, sana sunduğu imkanları iyi bilmesin. Yaratıcı düşünme ve problem çözme sürecinde farklı bakış açılarına şans vermeyi öğrenmelisin. Daima iletişime açık olmalısın.

Mobil Uygulama Geliştirici Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Mobil uygulama geliştirici olmak için her ne kadar üniversitelerin bilgisayar mühendisliği ve benzeri bölümlerinde eğitim almış olmanız gerekiyor gibi görünsede farklı alanlardan insanlar da mobil geliştirici olabilir. Mobil uygulama geliştirici olmaya karar verirsen ilk yapman gereken hangi platform için geliştirme yapmak istediğini belirlemek, ardında da o platforma en uygun dili seçip bu konuda eğitimlere katılmak olmalı.

Mobil Uygulama Geliştirici Hangi Alanlarda Çalışabilir?

Mobil cihazlar adeta bir parçamız haline gelirken gündelik hayattaki birçok görevi bu cihazlarımız ile gerçekleştiriyoruz. En basitinden telefonunuza yer alan uygulama mağazasını açarak orada yer alan uygulamalara göz atabilirsin. Kahve sipariş etmekten kullandığınız bankaya kadar her iş için bir uygulama mevcut. Mobil uygulama geliştirici olarak çalışabileceğiniz alanlar ise oldukça fazla. Genellemek gerekirse finans, seyahat, oyun geliştirme, sağlık, e-ticaret bu alanlardan sadece birkaçı.

Günümüzde mobil uygulama geliştirici olmak iyi bir kariyer seçeneğidir.Mobil cihazların yükselişi hiç şüphesiz devam edecek ve mobil uygulama geliştiriciliği yakın gelecekte de hiç şüphesiz iyi bir kariyer tercihi olarak kalacak. Her geçen dakika yeni bir mobil uygulama, mağazalarda yerini alıyor. Mobil uygulama geliştiriciliği hemen hemen her şirketin ihtiyaç duyduğu bir rol. İş imkanları ise bir o kadar fazla.

Kariyerine mobil uygulama geliştiricisi olarak başlamak istersen Techcareer.net’in ücretsiz Bootcamp eğitimlerinden sana uygun olduğunu düşündüğüne katılarak ilk adımı atabilirsin. Hackathon yarışmaları ile yaratıcı düşünce ve problem çözme yeteneklerini vurgulayarak iş imkanı elde edebilirsin. Discord kanalımızda senin gibi mobil uygulama geliştirmeye adım atanlar ile tanışabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

Mobil uygulama geliştiricileri freelance ve remote çalışma imkanlarına sahip mi?

Yazılım geliştiricileri dünyanın pek çok yerinde freelance veya remote çalışma imkanı elde edebilir. Buna mobil uygulama geliştiricileri de dahil. İş ilanlarımıza göz atarak hayalindeki işe başvurabilirsin.

Mobil uygulama geliştiricileri için iş imkanları fazla mı?

Mobil uygulama ekosistemi gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Mobil uygulama geliştiricileri için ise iş imkanları sürekli artmakta. Üstelik kendi uygulamalarını geliştirip yayınlayarak da gelir elde edebilir ve deneyim kazanabilirsin.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Techcareer.net’in düzenlediği bootcamp’lere teknoloji alanında kariyer hedefleyen, mezun olacak, yeni mezun veya son birkaç sene içerisinde mezun olmuş, tam zamanlı bir işte çalışmayan herkes katılabilir.




 










 








 


Daha Fazla

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bu blogumuzda, Bootstrap’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve web geliştirmede neden önemli olduğunu öğrenerek, mobil öncelikli ve duyarlı web siteleri oluşturmak için Bootstrap'i nasıl kullanabileceği konusunda bilgi kazanacaksın.
22.11.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26