BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Model United Nations (MUN) Simülasyonuna Yeni Bir Bakış Açısı: Model Global Actors (MoGA)

Model United Nations (MUN) Simülasyonuna Yeni Bir Bakış Açısı: Model Global Actors (MoGA)

MUN (Model United Nations) nedir? MoGA (Model Global Actors) nedir? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
7.06.2023
8 Dakika

Model United Nations (MUN) Simülasyonuna Yeni Bir Bakış Açısı: Model Global Actors (MoGA)

Çevresel ve küresel olarak sorunların tartışıldığı MUN konferansı pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Öğrenciler tarafından gerçekleştirilen konuşmalar ve dünya çapındaki sorunlar bu konferans sırasında kayıt altına alınıyor ve çeşitli çözümler üretiliyor. Kısaca MUN sistemi dünya genelindeki sorunların çözülmesi için büyük olanak sağlayan uygulamalar arasında yer alıyor.  Tüm bunların yanı sıra MUN'a katılan her bir öğrenciye de konferans  sonrasında etkinliklere katılma imkanı tanınıyor. Festivallere ve gösterilere katılan öğrenciler bu sayede yüksek verim alabiliyor ve avantajlar sağlanabiliyor. MUN’da pozisyonlar bu nedenle oldukça fazla önem taşıyor. MUN konferansına katılan her bir öğrenciye konferans sonrasında katılım belgesi veriliyor. Bu sertifikaların CV içerisine eklenmesi de mümkün oluyor. 

Konferansa katılım sağlamak için de yalnızca öğrenci olmak yeterli olmuyor. Konferansa katılım gerçekleştirmek isteyen kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Eğer sizler de konferansa katılım sağlamak ve düşünceleriniz ile dünyanın problemlerini çözmek istiyorsanız içeriğin devamından konferansa katılım şartları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Model United Nations Konferansına Nasıl Katılım Sağlanır?

Dünyanın pek çok ülkesinde yapılan ve pek çok kişinin katılımı ile gerçekleşen MUN konferanslarına katılım sağlamak için belli başlı kurallara uyum sağlanması ve prosedürlerin  yerine getirilmesi gerekiyor. Model United Nations konferanslarına katılım gerçekleştirmek isteyen öğrencilerin ilk olarak okudukları üniversitelerinde yer alan öğrenci işlerine gitmesi ya da internet sitesi üzerinden başvurusunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu başvuru işlemi gerçekleştirildikten sonra önemli olan bir diğer nokta ise konferansa katılım sağlamak için istenilen şartlara uyum sağlamak oluyor.  Çünkü her yıl Model United Nations konferansına katılım gerçekleştirilmesi için belirli şartlar aranıyor. Tüm bunların yanı sıra konferanstaki konuşmaların ve münazaraların İngilizce gerçekleştirilmesi nedeniyle katılım sağlamak isteyen kişilerin ek olarak İngilizce bilgisine sahip olması gerekiyor.  Mun bu nedenle belirli şartları karşılayanların katılım gerçekleştirebileceği konferanslar arasında yer alıyor.

Sizler de bu şartlara uyum sağlıyorsanız konferansın yapılma zamanı öncesinde açılan başvuru sürecinde başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece herhangi bir sorun yaşamadan başvurunuzu oluşturabilir ve sorunsuz bir şekilde başvuru sürecinizin tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

Model United Nations (MUN) Konferansına Katılmanın Avantajları Nelerdir?

Model United Nations (MUN) konferansına katılım gerçekleştirmenin kişisel olarak pek çok avantajı bulunuyor. Bu avantajlara göz atıldığında aşağıdaki şekilde sıralama gerçekleştirmek mümkün oluyor.

  • Yeni insanları tanımak ve arkadaşlıklar kurmak mümkün oluyor. Bu sayede pek çok alandan kişi ile tanışılabiliyor ve iletişim becerileri geliştirilebiliyor.
  • Diplomasi başta olmak üzere dünya genelindeki küresel sorunların pek çoğu hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.
  • Liderlik becerisinin geliştirilmesi sağlanıyor.
  • İngilizce geliştirilebiliyor ve İngilizce iletişim kurma becerisi gelişiyor.
  • İkna becerisi sağlanabiliyor.
  • Sosyal etkinliklere katılım gerçekleştirilebiliyor.
  • Sertifika sahibi olunabiliyor.

Gelecek nesillerin daha iyi bir dünyada yaşamaları ve yaşanabilecek olan sorunlara çözüm yollarının oluşturulması bu etkinliğin en büyük avantajı oluyor. Programa katılan öğrenciler kendilerini ‘birey’ olarak görmelerinin yanı sıra ‘değerli’ olarak da görüyor. Düşüncelerinin tüm dünyayı etkileyebileceğini, herkese yayılabileceğini ve en önemlisi de gidişatı değiştirebileceğini gören kişilerin hayata karşı daha verimli olması kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle hem maddi olarak hem de manevi olarak konferans ve simülasyonların katılımcılarına pek çok katkı sağladığı, avantajlar sunduğu görülüyor.

MoGA (Model Global Actors) Nedir?

Tüm dünyada hızla yayılan MoGa da  pek çok kişinin dikkatini çekiyor ve MoGA nedir sorusu ise her geçen gün daha fazla kişi tarafından merak ediliyor. MoGA günümüzde oldukça fazla kullanılan bir simülasyon. Dünya genelindeki öğrencilerin soyut ve teorik olan şeyleri somut hale getirmesi ve birikimlerini tecrübe edebilecek duruma gelmeleri için oluşturulmuş olan bu program oldukça fazla önem taşıyor. Temelde MUN’dan yola çıkılarak geliştirilen Model Global Astors; MUN’un eksiklerinin kapatılarak geliştirilmiş ve simülasyona dönüştürülmüş hali olarak karşımıza çıkıyor.  MoGA simülasyon hakkında pek çok şey merak ediliyor. Peki, bu yeni  Moga simülasyon tam olarak nedir?

Diğer aktörler de eklendiği zaman Mun’un benzeri olacak şekilde ile ilerleme gerçekleştirildiği görülüyor. Bu da demek oluyor ki Mun’a oranla metotsal olarak değil epistemolojik olarak değişime gidiliyor.  Örneğin ne, nasıl değişimi değil de ‘kim’ değişimi yapılıyor. Aktörler değişim gösterdiği için organizasyonlarda da birtakım değişimler yaşanması kaçınılmaz oluyor.

MoGA’nın sorunsuz bir şekilde işlemesi için ilk olarak konunun belirlenmesi gerekiyor. Konu belirlendikten sonra örneğin ‘çevre’ konusu ele alınıyorsa şu ana göre değil bir sonraki seneye göre planlamalar gerçekleştiriliyor. Böylece öngörülü bir şekilde konferans yapılıyor ve gelecekte olacak olumsuz olayların nasıl engellenebileceğine yönelik düşünceler ortaya atılıyor. Öğrencilerin yapmış oldukları varsayımlar da bu doğrultuda inceleniyor.  Genellikle bu durum Newton Beşiği ile örneklendiriliyor.

Newton beşiğine göre bulunuyor olduğu beşik MoGA diye nitelendiriliyor.  En solda yer alan bilye 2023 yılına kadar geçen süreyi belirtiyor ve gerçekleşmiş olan bilye olarak karşımıza çıkıyor. Durağan olan bilyeler ise öğrencilerin yeteneğini,  kendilerini ifade etme güçlerini ve karşılarında olan kişileri etkileme becerilerini ifade ediyor.

En sağda yer alan bilyeler ise 2024 senesini temsil ediyor. Gelecek  yıl MoGA’da 2024 yılına kadar edilgen olmuyor. 2024 tarihi, 2023’de gerçekleştirilen konferansta sanki gerçekleşmiş gibi kabul ediliyor.  Bu da demek oluyor ki katılımcılar 2023 yılında uygulanan  konferansta 2024 yılını hayal ediyor. Böylece konferans içerisinde ele alınan pek çok şey geleceğe yönelik oluyor ve gelecekle ilgili çözüm yolları aranıyor.  Bu şekilde geleceğe yatırım yapılması sağlanıyor. Pek çok sorunun önceden belirlenmesi mümkün oluyor ve sorunlara karşı farklı çözüm yollarının ortaya çıkabileceği görülüyor. Özellikle genç zihinlerin problemlere nasıl baktığı da bu konferans ve simülasyonlar sayesinde öğrenilebiliyor. Kişiler hem fikirlerini özgür bir şekilde dile getirebiliyor hem de fikirlerinin kullanıldığını görebiliyor.

MoGA Nasıl Gerçekleştirilir?

MoGA nedir sorusundan sonra sıklıkla merak edilen bir diğer soru ise MoGA’nın nasıl gerçekleştirildiği oluyor. Bu simülasyonun kendi içerisinde pek çok aşaması bulunuyor. Bu aşamalar tek tek uygulanıyor ve en sonunda istenilen sonuç elde ediliyor. Peki, aşamaları neler oluyor?

İlk olarak konferans sırasında konuşulacak olan konunun belirlenmesi gerekiyor. Bu konu genellikle çevre ile ilgili oluyor. Örneğin çevre kirliliği, doğal olaylar örnek verilebiliyor. Bizler yazımızın bu kısmında örnek olarak ‘Çevre’ konusunu elde almış oluyoruz. Çevre konusu ele alındıktan sonra bu çerçeve doğrultusunda bir bildirge hazırlanıyor. Hazırlanan bildirgede gelecekte yaşanması beklenen olumsuz olayların üzerine gidiliyor. Böylece öğrenciler simülasyonda neyi temsil edeceklerini, kurumları, şirketleri ve devletleri konferans öncesinde belirliyor. Belirlenen kurallara göre seçimlerini yapan öğrenciler çeşitli örgütleri de seçebiliyor. WHO, Tesla, Avrupa Enerji Komisyonu bu örgütler arasında yer alıyor. Tüm seçimler tamamlandıktan sonra örnek olacak olan konu üzerinden çıkarımlar yapılıyor ve yeni fikirler oluşturuluyor. Bu fikirler özellikle dünya için önemli olan farklı problemlerin çözümünde kullanılıyor. Çözüm önerilerinin toplanması ile birlikte ise birbirinden farklı raporlar oluşturuluyor ve bu raporlar dünyanın geleceği için  özenle kayıt altına alınıyor.

Çevre konusunda ele alınan fikirler bugünün dünyasına göre değil bir yıl sonraki olası durumlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Değerlendirme sürecinin ardından kurgulamalar yapılıyor. Örneğin 2023 yılındayken yaşanan çevre kirliliği değil de 2024 yılında yaşanması olası olan çevre kirliliği problemi ve bu problemin çözümüne yönelik fikirler geliştiriliyor.  Geliştirilen fikirler sonrasında ise raporlar oluşturuluyor.  Gerçekçi bir şekilde çözümler ele alınıyor, elde edilen raporlar ise çözüm yolu olarak kayıt altına alınıyor. Burada önemli olan ve dikkat çeken nokta ise katılımcıların fikirlerini özgür bir şekilde belirtebiliyor olması oluyor.

Model United Nations’un (MUN) Önemi Nedir?

Uluslararası bir anlamı bulunan MUN konferansı; öğrencilerin gelişimi için kurulmuş olan ortak bir platform olarak görülüyor.  Konferansa katılım gerçekleştiren kişiler özgür bir şekilde düşüncelerini dile getirilebiliyor. Dünya üzerindeki tüm sorunlar konferansta konuşuluyor ve ek olarak çözümler üretilmeye çalışılıyor.  Öğrenciler de konferans içerisinde çözüm önerisi varsa dile getirebiliyor ve diğer katılımcıların fikirlerinden yararlanıyor.  Farklı ülkelerden katılım sağlayan öğrenciler kendi ülkelerinde yer alan mevcut sorunları ve çözüm yollarını söyleyebiliyor. Birleşmiş Milletler’de ise tüm bu konular rapor haline getiriliyor ve  çözüm önerileri tüm dünya için büyük bir önem taşıyor. MUN konferanslarında genellikle küresel ısınmadan, dünya genelinde yaşanabilecek olan kıtlıktan, işsizlik oranlarından ve fırsat eşitsizliğinden konuşuluyor. Dünya genelini büyük ölçüde etkileyecek olan bu sorunların çözülebilmesi için konuşmalar gerçekleştiriliyor. Kısaca MUN nedir? sorusunu bu şekilde yanıtlamak mümkün oluyor.

MUN konferansları yapılmadan önce  konferansa katılım gerçekleştirecek olan öğrenciler çeşitli araştırmalar gerçekleştirerek konferans konuşmalarına hazırlanıyor.  Bu hazırlık sürecinde çözüm önerileri üzerinde de düşünülüyor. Öğrencilerin gerçekleştirdikleri araştırmalarda ülkelerinde yaşanan sorunların beraberinde dünya genelini ilgilendiren sorunlara da değinmesi gerekiyor.

MUN konferansın içinde gerçekleştirilen konuşmalarda tüm problemler ve çözümler kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor.  Dünyanın genelinde meydana gelen sorunların çözülebilmesi bu aşamada önem taşıyor. Özellikle işsizlik ve küresel ısınma problemlerinin yoğun olduğu günümüzde öğrencilerin bu konulardaki görüşlerine önem veriliyor. Konuşmaların tamamı bir rapor haline getiriliyor Birleşmiş Milletler’in New York şehrinde yer alan genel merkezine iletiliyor.

MUN konferanslarında raporlanmış olan görüşler ve tüm çözüm önerilerin tartışılması çözümlere kavuşulması için önem taşıyor. Bu sebeple öğrencilerin de sorunlara hangi açıdan baktıklarına dikkat ediliyor.

MoGA ve Mun Arasındaki Farklar ve Avantajlar Nelerdir?

Model Global Actors  ve MUN temelde benzer simülasyonlar olarak görülse de aralarında farklılıklar bulunuyor. Bu nedenle kişilerin bu iki simülasyon ve uygulama hakkında tüm detaylara hakim olması büyük önem taşıyor.  MoGA’nın MUN’a göre avantajları ise aşağıdaki şekilde sıralanabiliyor;

  • Öğrenciler  MoGA’nın yapıldığı yılın bir sene sonrasına göre projeler oluşturuyor ve fikirlerini bir sene sonraya göre seçiyor.  Bu duruma göre 2023 yılında gerçekleşecek olan etkinlik 2024 yılında gerçekleştiriliyormuş gibi görülüyor ve oldukça kreatif çözümler ortaya çıkarılıyor.
  • Dünya genelinde çözüm bulacak olan ya da bulması gereken kişilerin yalnızca devletler ve devlet insanları olmadığı bu uygulamalar sayesinde görülüyor. Şahıslar özgür bir şekilde düşüncelerini dile getirebiliyor ve dünya genelinde yaşanacak olan sorunların çözüme kavuşturulması adına çeşitli çalışmalar planlanıyor. Bireysel olarak değerli olunduğunun da farkında varılıyor.

Bu iki maddeye bakıldığında MoGA ve Model United Nations’un arasında farkların neler olduğu da detaylı bir şekilde incelenebiliyor. 
 


Daha Fazla

IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu

IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu

IAB Akademi tarafından Google ve Techcareer.net desteğiyle düzenlenen IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu programda yer alarak sen de hayalini kurduğun Dijital Pazarlama kariyerin ilk adımlarını ücretsiz şekilde atabilirsin.
14.01.2025
1 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26