BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Oyun Geliştiriciliği: Dijital Dünyanın Yeni Yüzü

Oyun Geliştiriciliği: Dijital Dünyanın Yeni Yüzü

Bu blogumuzda, dijital oyun geliştirmenin temel unsurlarını ve yeni teknolojilere sürekli adapte olmanın önemini öğreneceksin.
Techcareer.net
Techcareer.net
24.06.2024
6 Dakika

Oyun geliştiriciliği, son yıllarda hızla yükselen ve büyük ilgi gören bir alan haline geldi. Özellikle, oyun geliştirici maaşları ve kariyer olanakları konusundaki artan ilgi, birçok kişinin bu alana yönelmesine neden oluyor. Peki, oyun geliştiricisi nasıl olunur ve bu yolculukta sizi neler bekliyor? Bu yazıda, kendi deneyimlerimden, oyun geliştirici olmak isteyenler için gerekli adımlardan, kullanabileceğiniz oyun geliştirme programları ve alabileceğiniz eğitimlere kadar her şeyi az çok anlatacağım. 

Oyun Geliştiricisi Nasıl Olunur?

Oyun geliştiricisi olmak için öncelikle bu alana ilgi duyman ve gerekli becerilere sahip olman gerekiyor. İşte bu yolda atman gereken temel adımlar:

  1. Eğitim: İyi bir temel oluşturmak için oyun geliştirme eğitimi alman şart. Bu eğitimler, üniversitelerde verilen bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği bölümlerinde olduğu gibi, çeşitli özel kurslar ve çevrimiçi platformlar üzerinden de alınabilir.

    Yani illaki “Oyun geliştirme bölümü” gibi sizin sadece paranızı almak amacıyla kurulan özel üniversitedeki bölümlere gitmeniz gerekmiyor. Kendi çabanız ve araştırmalarınız ile yol almanız mümkün. Burada önemli iki tane etmen var. İlki pes etmemek. Çünkü bu süreçte çok fazla yorulacak çok fazla saçma problemle uğraşacaksınız.  

    Yılmadan çalışmaya, araştırmaya devam etmeniz önemli. Diğer bir önemli şey ise nereden başlayacağınızı, nasıl araştıracağınızı ve hangi alana yöneleceğinizi iyi seçmek. Bu süreçte fikriniz değişemez mi elbette ki değişebilir. Sadece bir işi yarım bırakmanızı çok önermiyorum. Yarım bıraktığınız zaman sanki zamanınız boşa gitmiş gibi hissettirebiliyor. Ve açıkçası bu his sizin geliştiriciliği tamamen bırakmanıza da sebep olabiliyor. Bir geliştirici tavsiyesi eğer bu duruma düşerseniz birazcık ara verin. Ara verip geri döndüğünüz zaman daha verimli ve odaklı çalıştığınız fark edeceksiniz.

    Ve mutlaka ingilizce araştırma yapın. Türkçe kaynak bulmak çok zor olduğu gibi bulduğunuz kaynaklarda içerik olarak çok dolu olmayacaktır.
     
  2. Programlama Dilleri: Oyun geliştirme için en yaygın kullanılan programlama dilleri arasında C++, C#, Python ve Java yer alır. Bu dillerden en az birini iyi derecede öğrenmek önemlidir.

    Oyun geliştirme programlarının çoğu C# dilini destekliyor. Dolayısıyla bu dili çok iyi öğrenmen oldukça önem arz ediyor. Ancak şunu unutmaman lazımki kendi yazılım dili olan oyun geliştirme programları da mevcut. Bunun en büyük örneği Unreal Engine. C# kullanma şansını sunsa da kendine ait bir yazılım dili de mevcut. Hatta yurtdışında bazı iş alımlarında bu dilin bilinirliği bir gerekçe olarak sunuluyor.
     
  3. Oyun Motorları: Unity, Unreal Engine, Godot gibi popüler oyun motorlarını öğrenmek, oyun geliştiriciliğinde sana büyük avantaj sağlar. Bu motorlar, oyunlarınızı daha hızlı ve verimli bir şekilde geliştirmene yardımcı olur.  

    Ben program olarak genel olarak Unreal Engine kullansam ve önersem de zor olduğunu özellikle belirtiyorum. Daha kolay bir programdan başlayayım temel atıp sonra başka bir şeye geçeyim ben dersen Unity’ye bakabilirsin. Bazı yönleri geliştiricileri ciddi anlamda çileden çııkarsa da başlangıç için daha kolay bir programdır.
     
  4. Portföy Oluşturma: Küçük projeler yaparak ve bu projeleri bir portföyde toplayarak yeteneklerini göstermek, iş başvurularında ve kariyerinde sana yardımcı olacaktır. 

Oyun Geliştirici Maaşları

Oyun geliştirici maaşları, deneyim seviyesine, çalışılan şirkete ve ülkeye göre değişiklik gösterir. İlk başta çok maaş alırım diye değil bu işi gerçekten seviyorsanız seçmeniz gerektiğine belirterek başlayayım. Çünkü bu süreçte belirli bir süre hiç para kazanamadığınız dönemlerde oluyor. Elbette bir oyun şirketinde çalışıyorsanız düzenli bir maaşınız olabilir.  

Yurt dışında genellikle, yeni başlayan bir oyun geliştiricisi yıllık* ortalama 50.000 - 70.000 dolar arasında bir maaş alırken, deneyimli bir geliştirici bu rakamın iki veya üç katına kadar çıkabilir. Türkiye'de ise durum birazcık daha farklı ilerliyor. Oyun geliştiriciliği sektörü Türkiye'de yeni büyüyen bir sektör (mobil oyun geliştiriciliği harici söylüyorum) yine deneyim ve çalışılan firmanın büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterse de, genellikle aylık 17.003 - 20.000 TL arasında değişmektedir.

Ama Türkiye'de çalışmayı düşünüyorsan maaş beklentini bu civarın üstünde tutmamanı öneririm en azından başlangıç için aksi taktirde birazcık hayal kırıklığı ve umutsuzluğa uğrayabilirsin.

Mobil Oyun Geliştirmek

Mobil oyun geliştirmek, günümüzde oyun geliştiriciliği alanında en popüler ve karlı segmentlerden biri haline geldi. Türkiye'de de oyun geliştiriciliği anlamında en gelişen sektördür kendileri. Android ve iOS platformları için oyun geliştirmek, geniş bir kitleye ulaşma fırsatı sunar. Mobil oyun geliştirme süreci, genellikle şu adımlardan oluşuyor:

  • Fikir Geliştirme: Başarılı bir mobil oyun için ilgi çekici ve özgün bir fikir bulmak çok önemlidir. Çünkü mobil oyun sektörünün en büyük problemi birbirinin kopyası olan çok fazla oyun olmasıdır. Özgün bir fikir bu anlamda seni fazlasıyla ön plana çıkarır.
  • Tasarım ve Prototip: Oyunun temel mekaniklerini ve tasarımını oluşturduktan sonra, bir prototip yaparak oyunun oynanabilirliğini test etmek gerekir. Mobil oyunlarda bu aşama diğer platformlara göre çok daha basittir. Dolayısıyla bu kısımda zorlanacağını düşünmüyorum.
  • Geliştirme: Programlama ve oyun motorları kullanarak oyunu geliştirme aşamasıdır. Mobil oyunlar daha çok “ Time Killer (zaman öldürme, öldürücü)” olarak geçtiklerinden daha basit olurlar. Grafikleri çok iyi olsun, mekanik anlamında yenilikçi bir şey yapayım hikayesi sürükleyici bir oyun yapayım diye düşünüyor olabilirsin. Ancak mobil platformlarda genelde bu tarz şeyler oyunlardan beklenmiyor. Dolayısıyla daha basit mekanikleri olan kolay anlaşılabilir oyun yapman daha mantıklı olacaktır. Bu anlamda kullanım kolaylığı ve basit öğrenimi olduğu için Unity’yi kullanmanı tavsiye ederim.
  • Test ve Yayınlama: Oyunun farklı cihazlarda test edilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından, Google Play Store ve Apple App Store gibi platformlarda yayınlanır. Google Play ücretlendirme olarak daha uygunken çok fazla birbirinin kopyası olan oyun mevcuttur App Store ise bunun tam tersi fiyatlandırma olarak birazcık daha pahalıdır ancak kopya oyun sayısı oldukça azdır. 

Oyun Geliştirme Programları ve Kursları

Oyun geliştirme sürecinde kullanabileceğin birçok program ve kurs bulunmaktadır. İşte en popüler olanlarından bazıları:

  • Unity: Hem 2D hem de 3D oyunlar için kullanılan, en popüler oyun motorlarından biridir. Kapsamlı eğitim kaynakları ve topluluk desteği ile ideal bir seçimdir.
  • Unreal Engine: Özellikle yüksek kaliteli grafikler ve büyük projeler için tercih edilen güçlü bir oyun motorudur.
  • Godot: Açık kaynaklı ve ücretsiz bir oyun motoru olup, özellikle bağımsız geliştiriciler arasında popülerdir.
  • Coursera ve Udemy: Bu platformlarda oyun geliştirme konusunda kapsamlı kurslar bulabilir ve sertifika alabilirsin. Ancak sana hiçbir şey katmayacak para tuzağı kurslara dikkat et!
  • GameMaker Studio: Özellikle 2D oyun geliştirme ve mobil oyunlar için ideal olan bu araç, kullanıcı dostu arayüzü ile dikkat çeker. 

Dijital Oyun Geliştirme

Dijital oyun geliştirme, teknoloji ve yaratıcılığın birleştiği bir alandır. Bu süreç, oyun tasarımı, yazılım geliştirme, grafik tasarım ve ses tasarımı gibi birçok disiplini içerir. Dijital oyun geliştirme sürecinde başarılı olmak için, sürekli olarak yeni teknolojileri takip etmek ve kendinizi geliştirmek önemlidir. Sürekli biri araştırma, yeni teknolojilere adaptasyon gerektirir.  

Sonuç olarak, oyun geliştiriciliği, büyük bir yaratıcılık ve teknik bilgi gerektiren, ancak başlarda az ilerleyen süreçte oldukça ödüllendirici bir kariyer yoludur. Bu alanda ilerlemek isteyenler için doğru eğitim ve araçlarla donanmış olmak, başarılı bir kariyerin anahtarıdır.

Bunlar dışında aklında sormak istediğin bir soru varsa veya bir şey danışmak istersen bana her zaman Instagram üzerinden ulaşabilirsin. Benim yardım olamayacağım bir konuysa bile seni doğru kaynaklara, insanlara yönlendirebilirim. Oyun geliştiriciliği yolunda önünün açık olmasını diliyorum dostum. Ve çok sevdiğim bir cümleyle yazımı bitiriyorum. 

“Akıl ve mantığın halledemeyeceği mesele yoktur.”


Daha Fazla

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bootstrap Nasıl Öğrenilir?

Bu blogumuzda, Bootstrap öğrenme ve kullanımına yönelik kapsamlı bir rehber edineceksin ve bu çerçeveyi etkin bir şekilde kullanmaya başlaman için pratik adımlar öğreneceksin.
13.09.2024
5 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu Olarak 31/08/2021-30/08/2024 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 17/08/2021 tarih ve 9317662 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26