Popüler Angular Mülakat Soruları Nelerdir?
Popüler Angular Mülakat Soruları Nelerdir?
Angular, tüm dünyada web geliştiriciler arasında büyük ilgi gören bir çerçevedir. Ölçeklenebilir web uygulamaları oluşturmak için kullanılan bu çerçeve, bileşen tabanlıdır. Modern uygulama geliştirme dünyasında; geliştiricilerin karşılaştığı zorlukları uçtan uca araçları sayesinde çözdüğü için oldukça popüler olan bu uygulama çerçevesi, birden fazla teknolojiyi bir arada kullanmaya izin verir.
Sen de teknoloji iş görüşmesine hazırlanan bir geliştirmeciysen, en prestijli şirketlerin sorduğu popüler Angular mülakat soruları ve cevaplarını anlaman oldukça önemli. Eğer bir mülakata hazırlanmayıp web geliştirmeyi yeni öğreniyorsan da bu sorular, sana bilişim yolculuğunda rehberlik edecektir. Bu sorularda Angular’ın temel ilkelerinden özel bileşenlerine kadar birçok tanımı öğreneceksin. Ayrıca, güncel teknolojilere dair de bilgi edineceksin. Angular mülakatta temel kavramlarla ilgili sorular olduğunu göreceksin. Özellikle JavaScript, Typescript, Angular Framework, HTML/CSS, RxJS kavramları bu sorularda karşına çıkacak.
En Sık Sorulan Angular Mülakat Soruları ve Cevapları
1) Angular Nedir?
Angular, tamamen TypeScript ile yazılmış açık kaynaklı bir JavaScript çerçevesidir. Uygulamanın bileşenlerini net bir şekilde ifade etmek için HTML’in sözdizimini kullanır. Bu çerçeve, Single Page uygulamalarının oluşturulması için programlanmıştır. Web sayfalarına yapı, tutarlılık, ölçeklenebilirlik ve sürdürülebilirlik kazandırır.
2) Angular’da Kullanılan Teknolojiler Nelerdir?
Angular, Google tarafından geliştirilen bir ön uç JavaScript çerçevesidir. Belirli görevleri kolayca gerçekleştirmek ve yazılımcıların onunla uygulama geliştirirken daha iyi bir deneyim yaşamasını sağlamak için çeşitli teknolojilerden yararlanır. TypeScript ile çalışmasının yanında RxJS’yi de kullanır.
3) Angular Nasıl Çalışır?
Angular ANGULAR.JSON konfigürasyon dosyasıyla çalışmaya başlar. Oluşturucu yolları, konfigürasyonları ve ana dosyayı bulmak için ANGULAR.JSON’a başvurur. Daha sonra yapılandırma için giriş dosyası görevi gören MAIN.TS kullanılır. Bu dosya temel olarak uygulamanın çalışmasını sağlayan tarayıcı ortamının oluşmasına yardımcı olur.
Angular uygulamasının istemci tarafı ise web çerçevesinin ilkelerine göre çalışır. Uygulamayı web tarayıcısına yükledikten sonra aşağıdaki adımlar gerçekleşir:
- Başlatma: Angular framework, giriş noktası görevi gören kök bileşeni önyükleme ile başlatır.
- Bileşenleri İşleme: Angular, bileşenleri önceden tanımlanmış şablonlara göre işler. Her bileşen, kullanıcı arayüzünün yapısını ve düzenini açıklayan bir template içerir.
- Data Binding: Bileşenin modeli ile görünüm arasındaki verilerin senkronizasyonunu kolaylaştıran veri bağlama etkinleşir. Bu senkronizasyon, gerçek zamanlı dinamik güncellemeler olanak tanıyarak verilerin mevcut durumunun tutarlı ve doğru şekilde temsilini sağlar.
- Bileşen Etkileşimi: Bileşenler, hizmetlerin yanı sıra giriş ve çıkış özellikleri aracılığıyla birbiriyle iletişim kurar. Bu sayede, uygulamanın farklı bölümleri arasındaki veri ve işlevsellik alışverişi kolaylaşır.
- Olay İşleme: Angular, olayları yakalayıp yanıtlayarak buton tıklamaları veya form gönderimleri gibi kullanıcı etkileşimlerini yönetir. Bu olaylar, uygulama içindeki belirli eylemleri ve güncellemeleri tetikler.
- Dependency Injection: Angular, modülerliği desteklemek için Dependency Injection’ı kullanır. Bu, bileşenleri belirli işlevler sağlayan hizmetlerin ve yeniden kullanılabilir kod modüllerinin entegrasyonunu basitleştirir.
- Yönlendirme: Uygulama içinde gezinmeyi sağlayan yönlendirici modülü içerir. Rotalar, geçerli URL’e veya kullanıcı eylemlerine göre hangi bileşenlerin görüntüleneceğini belirleyerek tanımlanır.
- Derleme: Bu işlem, dosya boyutlarını azaltarak ve birden fazla dosyayı tek yerde birleştirerek performansı optimize eder.
- Dağıtım: Derlemenin ardından geliştirilen uygulama, bir web sunucusuna veya barındırma hizmetine dağıtılarak kullanıcılar tarafından erişilebilir hale getirilir.
4) Angular Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Angular, geliştiricilerin JavaScript’e aktarılacak güçlü kodlar yazmasına olanak sağlar. Aynı zamanda kodlama, HTTP iletişimi, veri doğrulama, yönlendirme gibi belirli görevlerle ilgili işlevleri modüllere ayırmaya olanak tanır. Bunların yanı sıra Angular’ın en önemli avantajı, tüm geliştirme deneyimini keyifli hale getiren geniş bir araç, kitaplık, çerçeve, eklenti ekosistemine sahip olmasıdır. Bu araç ve kitaplıklar CLI, NgRx, RxJS’yi de içerir.
5) Angular Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?
Angular verimliliği artırmasına rağmen SEO çalışmaları için yapılandırma gerektirir. En büyük dezavantajı bu olabilir. Ayrıca, Angular’ın çok fazla özelliği olduğundan bunların her birini tanımak ve nasıl kullanılacağını öğrenmek zaman alabilir. Bunların yanı sıra bu uygulama, JavaScript paketini ağırlaştırabilir. Bu nedenle onu küçük projeler için kullanman verimsiz olacaktır.
6) TypeScript Nedir?
TypeScript, tutarlılık sağlayan JavaScript üst kümesidir. Kod tabanının anlaşılmasını ve sürdürülmesini kolaylaştırdığı için kullanılır. Bu üst küme; Angular’da uygulanabilen tür ve sınıflar gibi birçok özelliği, JavaScript’e derler. Böylece mevcut özelliklerin her ortamda kolayca kullanılmasına destek verir.
7) RxJS Nedir?
RxJS, Reactive Extensions for JavaScript anlamına gelen bir kütüphanedir. Reaktif programlama yapmanı sağlar. Angular’ın yanı sıra birçok popüler çerçevede de kullanılır.
8) Veri Bağlama (Data Binding) Nedir?
Veri bağlama, herhangi bir internet kullanıcısının tarayıcı kullanarak web sayfasının öğelerini değiştirmesine olanak tanıyan bir olgudur. Dinamik HTML kullanır ve karmaşık komut dosyalarıyla programlama gerektirmez. Formlar, öğreticiler, hesap makineleri ve oyunlar gibi etkileşimli bileşenler içeren web sayfalarında “Data binding” kullanılır.
Veri bağlama, Angular’da temel olan kavramlardan biridir. Bir bileşen ile DOM arasındaki iletişimi tanımlamaya izin verir. Bu sayede verileri itme ve çekme endişesi olmadan etkileşimli uygulamaları tanımlamayı kolaylaştırır.
9) Meta Veri Nedir?
Meta veriler, Angular’a bir sınıfın nasıl işleneceğini anlatmaya yarar. Bileşenler tanıtılmadığı sürece sınıf gibi davranır ve bu tanıtım meta veri yoluyla yapılır. Meta veriler, TypeScript’e decorator kullanılarak eklenir. Decorator’ler, konfigürasyonu ve sınıfların nasıl çalışmaları gerektiğini bilen işlevlerdir.
10) Tek Sayfa Uygulamaları (SPA) Nedir?
Tek sayfa uygulamalar, yalnızca kullanıcı arayüzüne eklenen yeni özelliklerle bir kez yüklenen web uygulamalarıdır. Yeni sayfanın içeriğini görüntülemek için yeni HTML sayfaları yüklemeden dinamik olarak oluşturulur. Bu, JavaScript’in mevcut sayfadaki DOM öğelerini değiştirme yeteneği sayesinde yapılır. Hızlı bir kullanım sağladığı için SPA, kullanıcı deneyiminde kusursuzluk sunar.
11) Angular ve AngularJS’in Birbirinden Ayrılan Noktaları Nelerdir?
Angular ve AngularJS’in birbirinden ayrılan noktalarını aşağıdaki tablodan inceleyebilirsin:
Özellik | AngularJS | Angular |
Dil | JavaScript | TypeScript |
Mobil Destek | Yok | Tüm popüler mobil tarayıcıları destekler |
Mimari | Model-Görünüm-Denetleyici tasarımını destekler | Bileşenleri ve yönergeleri kullanır |
Dependency Injection | Desteklemez | Destekler |
Yönlendirme | @routeProvide yönlendirme bilgilerini sağlamak için kullanılır | @Route yapılandırması yönlendirme bilgilerini tanımlamak için kullanılır |
Yönetim | Kaynak kodu boyutu sebebiyle yönetim zordur | Daha büyük uygulamalar oluşturması ve yönetmesi kolay |
12) Angular’da Hangi Decorator’ler Var?
Decorator’ler Angular özelliklerinin nasıl çalıştığını tanımlayan tasarım deseni ve işlevleridir. Bir sınıfta, hizmette veya filtrede önceden değişiklik yapmak için kullanılırlar. Angular, dört tip decorator’ü destekler.
- Class Decorators
- Method Decorators
- Parameter Decorators
- Property Decorators
13) Angular’daki Template’ler Ne İşe Yarar?
Angular template’leri, buraya özgü öğe ve nitelikler içeren HTML ile yazılır. Model ve kontrolörün bilgileriyle birlikte bu template’ler, kullanıcılara dinamik bir görünüm sağlamak için işlenebilir.
14) Dependency Hierarchy Nasıl Oluşur?
Angular’da bağımlılık hiyerarşisi olarak çevrilebilen Dependency Hierarchy oluşumu, Angular Dependency Injection (DI) aracılığıyla kurulur. DI sistemi, bir uygulaması içindeki farklı bileşenler bağımlılıkları yönetir. Angular’da bağımlılık hiyerarşisi şu şekilde çalışır:
- Bağımlılık Tanımı: Bileşenler, hizmetler veya diğer Angular yapıları bağımlılıklarını ilgili yapıcı parametrelerine bildirir. Bu bağımlılıklar, TypeScript türleri veya decoratör’leri kullanarak belirtilir.
- Bağımlılık Kaydı: Angular’da sağlayıcılar bağımlılık örnekleri oluşturma ve denetleme sorumluluğunu üstlenir. Bunlar, mevcut sağlayıcılar için depo görevi gören ID’de listelenir.
- Bağımlılık Çözümü: Bir bileşen veya hizmet talep edildiğinde DI, yapıcı parametrelerini inceleyerek bağımlılıklarını çözer. Daha sonra bağımlılık enjeksiyon kapsayıcısından ilgili sağlayıcıları arar.
15) Angular Dependency Injection’un (DI) Hiyerarşik Yaklaşımı Nasıldır?
DI sistemi, bağımlılıkları çözmek için hiyerarşik yaklaşım izler. Her bileşenin veya hizmetin, o bileşene veya hizmete özel sağlayıcıları içeren kendi enjektörü vardır. Mevcut enjektörde istenen bir bağlımlılık bulunamazsa Angular, eşleşen sağlayıcıyı bulana veya üst düzey enjektöre ulaşana kadar ana enjektörleri yinelemeli olarak arar.
16) Angular’da Annotations Nelerdir?
Angular’da annotations, bir açıklama dizisi oluşturmak için kullanılır. Bunlar, meta veri kitaplığını yansıtmak için kullanılan ve sınıfta ayarlanan meta verileridir.
17) Angular Direktifleri Nelerdir?
Direktifler, kullanıcının uygulamalarına özel HTML sözdizimi yazmasına olanak tanıyan niteliklerdir. Angular derleyicisi yönergeleri DOM’da çalıştırır. Üç tür direktif desteklenir:
- Structural Directives
- Attribute Directives
- Component Directives
18) AOT derlemesi nedir? Avantajları Nelerdir?
AOT derleyici, Angular HTML ve TypeScript kodunu derleme aşaması sırasında JavaScript koduna dönüştürür. Avantajları şöyle sıralanabilir:
- Hızlı oluşturma
- Template hatalarının tespiti
- Güvenlikte artış
- Daha küçük Angular çerçeve indirme boyutu
19) Pipes Nedir?
Pipes, bir girdi değerini kabul etmek, işlemek ve çıktı olarak geri döndürmek amacıyla tasarlanmış basit işlevlerdir. Angular, birkaç yerleşik pipe’ı destekler. Ancak, ihtiyaçlarınızı karşılayan özel pipe’lar oluşturmanıza da izin verir.
20) Pure Pipes Nedir?
Angular, bir pipe’a iletilen değerde veya parametrede bir değişiklik tespit ettiğinde pure pipe, çağrılır. Parametre ve değer değişiklikleri için pure pipe kullanılır.
21) İmpure Pipes Nedir?
Değerin veya parametrelerin değişmesine bakılmaksızın her değişiklik tespit döngüsü için impure pipe çağrılır. Kanallara iletilen girdileri değiştirmek için impure pipe kullanılır.
22) Angular’da Filtreler Nelerdir?
Filtreler bir ifadeyi biçimlendirmek ve kullanıcıya sunmak için kullanılır. Görünüm şablonlarında, denetleyicilerde veya hizmetlerde filtreler kullanılabilir. Bazıları şu şekildedir:
- Date Pipe: Tarihi belirli bir formatla biçimlendirmeye yarar.
- Json Pipe: Bir nesneyi JSON dizisine biçimlendirmek için kullanılır.
- Uppercase Pipe: Bir ifadeyi büyük harfle biçimlendirmeye yardımcı olur.
23) View Encapsulation Nedir?
View Encapsulation, bileşen içinde tanımlanan template ve stillerin uygulamanın tamamını etkileyip etkilemeyeceğini tanımlar. Üç farklı view encapsulation stratejisi vardır:
- None: Bileşendeki stiller, ana HTML’e yayılır. Bu nedenle stiller, sayfadaki tüm bileşenler tarafından görülebilir.
- Native: Ana HTML’deki stiller bileşenlere yayılmaz.
- Emulated: Ana HTML’deki stiller bileşenlere yayılır.
24) Angular’da Yaşam Döngüsü Ne Anlama Gelir?
Angular’da her bileşenin bir yaşam döngüsü vardır. Hook’lar yardımıyla bu döngü içinde değişiklik yapılabilir. Bu hooklar şöyle sıralanabilir:
- ngOnChanges: Giriş özellikleri değiştiğinde veya sıfırlandığında çağrılır.
- ngDoCheck: Bir güncelleme algılandığında çağrılır.
- ngOnInit: Bileşenin başlatılması için tetiklenir.
- ngAfterContentChecked: Kontrol için çağrılır. Angular, bileşene yansıtan içeriğini denetledikten sonra yanıt verir.
Bilişim sektörüne dair en güncel duyuruları almak ve yeni bilgiler edinmek için Techcareer.net’i takipte kalabilirsin. Ayrıca sektörün yeni haberlerini ve iş ilanlarını takip etmek için Techcareer Discord komünitesine katılabilirsin.
İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?
Techcareer.net iş ilanları sayfasından sana uygun olan ilanları inceleyerek dakikalar içinde başvurunu yapabilirsin. Dilersen “Kolay Başvur” butonu ile ilgi duyduğun pozisyona hemen başvurunu gönderebilirsin. Aktif iş arayışın için ise “Giriş Yap ve Başvur” butonunu seçerek profilini güncel tutabilirsin.
İş ilan başvurularına hangi özellikleri sağlarsam başvurabilirim?
İş ilanlarında farklı pozisyonlar için birbirinden farklı nitelikler aranır. Kendine uygun olan ilanı hızlıca bulmak için ilan sayfasındaki “Deneyim” ve “Çalışma Şekli” butonlarını kullanarak filtreleme yapabilirsin. Filtrelemenin ardından listelenen ilanlara tıklayarak şirketlerin aradığı nitelikleri ve iş tanımlarını detaylı şekilde inceleyebilirsin.