BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Power BI Nedir?

Power BI Nedir?

Power BI nedir? Power BI ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
15.11.2023

Power Bi Nedir?

Power Bi nedir? Power Bi, Microsoft’un bulut tabanlı iş analitiği ve zekası platformudur. İş zekası, aslında karar verme ve eyleme eşlik edecek biçimde verileri ve veriler arasındaki bağlantıyı anlamakla alakalıdır. Teknoloji bakımından bakıldığı zaman Power Bi, ham ve karmaşık verileri, anlamı bir iş öngörüsüne çevirmek adına bir dizi araçtır.

Power Bi, Excel tablolarından, yerel veritabanlarından veya içerisinde yer alan 140’tan fazla bağlayıcı ile alakalı kaynaklara bağlantı oluşturup hızlı bilgi toplama özelliği ile işlerini kolay ve hızlı biçimde hallederek farklı analizler oluşturur. Power Bi, özel yazılımın yanı sıra detaylı modelleme ve gerçek zamanlı analiz işlemlerinizi de gerçekleştirir. Aynı zamanda sağlam ve kurumsal seviyede birinci sınıf bir hizmettir.

Bu noktada “Microsoft Power Bi nedir?” sorusu merak edilir. Microsoft Power Bi, herkesin kendi verilerine kolaylıkla erişmesine, canlı panolar ve raporlar hazırlamasına ve herhangi bir zamanda ilişkili görselleştirmeler sayesinde verileri keşfetmesine imkan tanıyan bir SaaS platformudur. Microsoft power bi ile, verilerin nerede yer aldığına bakılmaksızın bütün veriler tek bir yerde görüntülenebilir ve iş planlarına yukarıdan bir bakış sağlanabilir. 

Microsoft Power Bi Özellikleri Nelerdir?

Power Bi, şirket verilerini düzenleyerek görsel bakımdan daha ilgi çekici gösterge paneli hazırlamaya yardımcı olur. Microsoft power bi, beklenen riskleri en az seviyeye indirerek, şirket işlemlerine yukarıdan bir bakış açısı sunar. Bulut tabanlı bir uygulama olan MS Power Bi nedir, özellikleri nelerdir? MS Power Bi, excel ya da açık kaynaklardaki veriyi birleştirerek, etkileşimli gösterge panellerin, yaratıcı raporların ve veri analizinin diğer kullanıcılar ile paylaşılması gibi özellikler sunar. Power Bi’nin özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Geniş veri gruplarından içgörüler elde etmeye yardımcı olur: Excel sayfaları, 1 milyonun üzerinde satırla sınırlıdır. Standart bir satır limitine bile erişmeden geniş veri grupları ile çalışırken Excel’in verimi düşer. Power Bi ise veriyi küçülterek geniş veri grupları üzerinden analitik zeka çözümleri ve içgörüler elde etmeye yardımcı olur. 100 milyondan fazla satırdan oluşan iyi modellenmiş bir veri Power Bi ile kolaylıkla analiz edilir.
     
  • Planlı verilerin eş zamanlı raporlanmasına olanak sağlar: Power Bi, panlı güncelleme özelliği ile raporları elle düzeltme gereği olmadan otomatik bir şekilde halleder. Hızlı bir biçimde verileri günceller ve içgörülerin incelenmesine yardımcı olur.
     
  • Verilerin ve raporların güvenli bir şekilde saklanmasına yardımcı olur: Power Bi, verilerine güvenli bir şekilde korunmasına yardımcı olur. Microsoft’un güvenlik özellikleri vasıtasıyla veri kaybından korur ve buna karşı çözümler sunar. 
     
  • R ve Python ile özelleştirilebilir raporlar hazırlanabilir: R ve Python yazılımlarındaki açık kaynaklı veri paketleri Power Bi arayüzüne eklenebilir. Yazılım bilgisine gerek olmadan raporlar kişiselleştirilebilir ve görsellerle zenginleştirilebilir.
     
  • Birden fazla veri grubu kolaylıkla filtrelenir: Birden fazla veri grubundan yalnızca gerek duyulan verilen filtrelenebilir. Veri kaynaklarına rahatlıkla bağlanabilir ve birden fazla kaynaktan veri alınabilir.

Microsoft Power Bi Neden Kullanılır?

Microsoft Power Bi, 2021 yılında analitik ve iş zekası platformları içerisinde 14 defa üst üste lider olmuştur. Peki Power Bi nedir ne için kullanılır? Power Bi, dünyanın en büyük ve en hızlı şekilde gelişen iş zekası platformlarından biridir. Power Bi;

  • Daha kolay ve hızlı bir şekilde içerik geliştirmeye yardımcı olur. 
  • Görsel ve analiz destek çözümleri daha basit ve daha kolay uygulanabilir.
  • Microsoft Azure sistemleri üzerinden hizmet sağladığı için daha güvenli ve daha verimli çözümler sunar.
  • Sağladığı çapraz platform desteği ile bütün cihazlardan ulaşım imkanı vardır.
  • Lisans ücretleri daha uygun bir seviyede uygulanır.
  • Tek bir lisans ile başka bir platform üzerinde istenilen kadar kullanıcı ulaşım sağlanır.
  • Pek çok uygulama ile etkileşimli çalışır ve hizmet verir.

Power Bi İle Neler Yapılır?

  • Birden fazla veri kaynağı dahil olmak üzere verileri bağlar.
  • Sorgular ile verileri şekillendirir.
  • Veri görselleştirmeleri ve raporları bir araya getirmek için veri modellerini kullanır.
  • Başkalarının faydalanması, temel alması ve paylaşması adına raporları paylaşır. Raporların paylaşılması da diğer veriler gibi yapılabilir ancak bunun en uygun tekniklerinden biri raporları Power Bi hizmetine yükler.

Power Bi Yapısal Bileşenleri Nedir?

  • Power Bi Desktop: Veri modelinin oluşturulduğu, excel, sql, xml, json gibi farklı veri kaynaklarında veri çekebilen, verilerin temizlenip düzenlendiği bir windows masaüstü uygulamasıdır.
     
  • Power Bi Web Hizmeti: Burada çalışma ortamları ile raporlar görüntülebir ve diğer kullanıcılarla içerik paylaşılabilir. Web hizmetinde free, premium ve pro olmak üzere 3 tip lisans mevcuttur.
     
  • Power Bi Mobil: Panoların ve raporların görüntülenebilmesi adına geliştirilen bir mobil uygulamadır.

Power Bi Nasıl Çalışır?

Power Bi nedir nasıl kullanılır? Power Bi, öncelikle veri kaynaklarına bağlanır ve Power Bi Desktop üzerinde rapor oluşturarak başlar. Sonrasında bu oluşturulan rapor, Power Bi Desktop’tan Power Bi Web’e aktarılarak yayımlanır. Bu aktarım, Web ile Mobil kullanımının gerçekleşmesi adına yapılır. Bazen de, paylaşımı yapılan rapor kullanıcılarının raporu düzenlemek, pano yapmak ve kendi çalışmalarını da paylaşmak adına kullanılabilmesi için onlara da kendi yaptığına benzer izinler vermek isteyebilirsin. Microsoft Power Bi ile kurma, kullanım ve yönetim aşamalarını uçtan uca kontrol eder ve istediğin aracı kullanabilirsin.
 


Daha Fazla

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) Nedir?

Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünme) nedir? Design Thinking ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
30.12.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26