BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
RPA Nedir?

RPA Nedir?

RPA nedir? RPA ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
26.07.2023

RPA Nedir?

Farklı sektörlere ait firma ve iş yerlerinde genellikle bilgi çalışanlarının yaptığı uzun zaman alan ve aynı zamanda oldukça dikkat gerektiren birçok rutin işlem bulunur. Bu işler, tekrarlanması gereken ve çalışanlar tarafından yapıldığında hata yapma olasılığı bulunan işlerdir. Tüm bu işlerin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlayan bir gelişme olan RPA, bu firma ve işyerleri tarafından “RPA nedir?” şeklinde sık sık araştırılır. RPA yani robotik süreç otomasyonu, yineleme gerektiren bu tür işlerin otomatikleştirilerek yazılım robotları tarafından yapılmasına verilen addır. Yazılım robotları, çalışanlardan farklı olarak birçok tekrar gerektiren işlemi hatasız bir şekilde kısa süre içinde yapabilir ve bunu sürekli hale getirerek işlerde bir sistem ve düzen sağlar. Birçok sektörde kullanım alanına sahip olan RPA’nın gittikçe yaygınlaşması ise geleceğe dair beklentiler arasında yer alır. “Robotik süreç otomasyonu nedir?” sorusunu en genel anlamda tanımlamak gerekirse; herhangi bir iş yerinde çalışan kişinin taklit edilmesi yoluyla çalışanın yapacağı görevlerin robotlar sayesinde yapılmasına denebilir. Kullanıldığında pek çok süreci kolaylaştırarak hız kazandıran robotik süreç otomasyonu, sistemlerin otomatik hale gelmesinini sağlayarak daha birçok konuda şirketlere avantaj sağlar. 

RPA’nın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Dijital dönüşümün giderek hız kazandığı şartlara ayak uydurmak adına pek çok sektörde RPA yazılımları kullanılarak robotik süreç otomasyonuna yer verilir. RPA’nın sağladığı pek çok avantaj, bu sektörlerin sayısını giderek artırarak RPA kullanımını daha da yaygın hale getirir. Kısaca tasarruf, verimlilik, planlama ve dijitalleşme gibi avantajları beraberinde getiren RPA’nın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Robotik süreç otomasyonu bir işi normalden çok daha kısa bir sürede yaparak zaman bakımından tasarruf etmeyi sağlar. Örneğin, bir çalışanın ortalama 10 dakika sürede yapabileceği işi saniyeler içinde yaparak zaman tasarrufu sağlayan sistem, işleri hızlandırarak zaman kazandırır. 
     
  • Robotik süreç otomasyonu, çalışanların sürekli aynı işleri yapmasının önüne geçerek bu işler dışında başka işlere de zaman ayırabilmesini sağlar. Bu durum zaman tasarrufu sağlamanın yanı sıra çalışan kişinin de verimliliğini arttırarak daha sağlıklı bir çalışma ortamı sunar. 
     
  • Dijital ortamda yapılan küçük bir hata, telafisi zor olan büyük sonuçlara yol açabilir. Robotik süreç otomasyonu, yapılan işlemler sonucunda ortaya çıkabilecek hata riskini en aza indirger ve aynı anda birden çok işin hatasız bir şekilde yapılabilmesini sağlar. Bu noktada hata oranını azaltması ve sorunlara kısa sürede çözüm üretebilmesine büyük ölçüde katkı sağlayan RPA, müşteri memnuniyetini de sağlar.
     
  • Robotik süreç otomasyonunun diğer bir avantajı ise 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz çalışabilmesidir. Bu özelliği ile işlerin kısa sürede tamamlanmasını sağlarken işleyişte meydana gelebilecek aksamaların önüne geçer. 
     
  • Robotik süreç otomasyonu kullanmak herhangi bir sistem değişikliği veya altyapı güncellemesi gerektirmediğinden firmalar tarafından kolayca kullanılabilir ve mevcut altyapıya kolayca entegre edilebilir. Bu durum ekstra maliyet ve uğraşa gerek kalmadan kullanabilmeyi sağlar. 

RPA’nın Kullanıldığı Sektörler Hangileridir?

Robotik süreç otomasyonu, firmaların hızlı bir şekilde veri ve işleyişe dair operasyonlarını dijital ortama taşıdığı bu süreçte sağladığı avantajlar ile pek çok alanda kullanılabilir. Bu alanların sayısının giderek artış göstermesi, RPA kullanımının yaygınlaşacağı hakkındaki geleceğe dair öngörüleri daha da güçlendirir. RPA’nın pek çok kullanım alanından birkaçı olarak sanayi ve üretim sektörleri ön plana çıkar. Bu alanlarda RPA’nın pek çok uygulaması kullanılarak sektörlerdeki işlerin yürütülmesi sağlanır. Bankacılık ve finans sektörü de RPA’nın uygulandığı alanlardan diğer bir tanesidir. Özellikle RPA’nın muhasebe uygulamaları sayesinde sektörde kullanımı oldukça yaygındır. RPA’nın geniş uygulama alanları arasında sigortacılık, iletişim ve telekomünikasyon, enerji ve müşteri hizmetleri gibi daha pek çok sektör bulunur.

RPA İle Hangi Uygulamalar Yapılabilir?

Robotik süreç otomasyonu birçok uygulama ile farklı sektörlerde kullanılır. Bu uygulamalar sektörlerde çeşitli kolaylıklar sağlaması ile oldukça sık tercih edilir. Maliyet ve verimlilik gibi konularda rekabetin hız kazandığı farklı sektörler, özellikle RPA sayesinde bu yarışta yerini almayı başarır.

  • RPA’nın kullanıldığı uygulamalardan birini, finansal hizmetlerin yönetilmesi oluşturur. Bu uygulamada özellikle hesap açılış ve kapama, döviz ödeme ve sigorta işlemleri için RPA kullanılır. RPA, özellikle ay sonu gibi belli zamanlarda yoğunluk oluşan finans hizmetlerinin yönetilmesinde hız kazandırarak avantaj yaratır. 
     
  • RPA’nın uygulamalarından bir diğeri ise pek çok sektör için önemli bir süreç olan tedarik zinciri yönetiminin sağlanmasıdır. Bu süreçte ürünlerin satın alınması, stok seviyelerinin görülmesi, ödemelerin otomatik hale gelmesi ve gönderilerin durumunu her an takip edebilme gibi özellikler RPA ile sağlanır ve kesintisiz biçimde yönetilebilir.
     
  • Sağlık hizmetlerindeki fatura hesap yönetimi ve hasta kayıt işlemlerinden bütçeleme ve raporlama uygulamalarına kadar pek çok işlem de RPA ile yapılarak yönetilir. Kesinti ve hata olmaması gereken bir hizmet olan sağlık sektörü için RPA büyük önem taşır. 

RPA Nasıl Çalışır?

RPA nedir ne işe yarar?” sorularının yanı sıra nasıl çalıştığı da merak edilenler arasında olabilir. RPA’nın çalışma sistemi temelde üç bileşene dayanarak özetlenebilir. Bu bileşenlerden ilkini geliştirici araçlar oluşturur. Geliştirici araçlar bileşeni sayesinde RPA ile yapılacak işler tanımlanır. Bu tanımlarda işe dair verilerin detay ve açıklamaları yer alır. Bu detay ve açıklamalar sayesinde robotlar talimatları hatasız bir şekilde gerçekleştirebilir. RPA’nın çalışma sistemini oluşturan İkinci bileşeni ise robot denetleyicisidir. Robot denetleyicileri kullanıcılara özel izinler verme ve gerekli gördüğü zamanlarda RPA kodlamalarını robotlara iletmeyi sağlar. Üçüncü bileşen olan yazılım robotları ise bu iki bileşen sonucunda kendisine verilen talimatları yerine getirme görevini üstlenir. Yazılım robotları, işlemleri gerçekleştirerek RPA’nın çalışma sistemini tamamlar.

RPA İle Geleneksel Otomasyon Çözümleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Robotik süreç otomasyonuna göre daha eski bir kavram olan geleneksel otomasyon çözümlerinin RPA’dan belli başlı bazı farkları bulunur. Bu farklar, “RPA özelliği nedir?” sorusunun sorgulanarak geleneksel otomasyon çözümlerinin özellikleri ile karşılaştırılması ile bulunabilir. İki sistem arasındaki genel fark, RPA’nın daha dijitale yönelik olması ile sunduğu kolay çözümler üretmesi olarak belirtilebilir. RPA ile geleneksel otomasyon çözümleri farklarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Robotik süreç otomasyonu, geleneksel otomasyon çözümlerine göre daha kolay bir kullanım özelliğine sahiptir. Bu sayede işler otomatik olarak halledilerek sistemli bir şekilde yürütülebilir.
     
  • Geleneksel otomasyon sisteminin iş yerlerinin kullandığı sistemlere entegresi zahmetli olurken RPA için entegrasyona gerek duyulmaz. Bu sayede RPA uygulamaları kolayca kullanılabilir. 
     
  • RPA, geleneksel otomasyon çözümlerine oranla daha fazla özelleştirmeye sahiptir. Bu sayede uygulamalar üzerinde pek çok oynama yaparak istenen özelliklerin yüklenmesi mümkün olur.
     
  • Geleneksel otomasyon sistemleri dışarıdan daha çok müdahaleye ihtiyaç duyarken robotik süreç otomasyonunda ekstra bir iş gücüne ihtiyaç duyulmaz. RPA, bu sayede iş gücünden tasarruf sağlayarak verimlilik sağlar.

 

Teknoloji, her zamankinden daha fazla geleceğin iş gücüne yön veriyor. Sen de bu heyecan verici geleceğin bir parçası olmak için techcareer.net'in ücretsiz ve sertifikalı Bootcamp programlarına göz atmak ister misin? Kendini geliştirip yeni iş fırsatlarını yakalacağın eğitimlere buraya tıklayarak ulaşabilirsin. Tabii, bu sırada kariyerini şekillendireceğin teknoloji iş ilanlarına da göz atmayı unutma :) 
 


Daha Fazla

Neural Networks (Sinir Ağları) Nedir? Nasıl Çalışır?

Neural Networks (Sinir Ağları) Nedir? Nasıl Çalışır?

Neural Networks (Sinir Ağları) nedir? Neural Networks ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
23.12.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26