BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Software Developer Kimdir? Ne İş Yapar?

Software Developer Kimdir? Ne İş Yapar?

Software Developer nedir? Software Developer ne iş yapar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
15.03.2024
8 Dakika

Software developer, kullanıcıların bilgisayarda ve mobil cihazlarda film izleme, tablolar oluşturma, oyun oynama gibi belirli görevler gerçekleştirmesine olanak tanıyan uygulamalar tasarlar. Bazıları daha çok uygulama oluşturmaya odaklanırken diğerleri cihazları yöneten veya ağları kontrol eden büyük sistemler yapar. Tüm bunlar için software developer olarak çalışanlar diyagram ve modeller kullanarak, kod yazarak ve genel işlevselliği sağlayarak kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak yazılımlar oluşturur. Yazılım, sektörlerin ötesine geçerek geliştiricilerin birçok farklı alan için programlar tasarlamasına olanak sağlar.  

Software Developer Kimdir?

Software developer yazılımlar geliştiren, sistemleri tasarlayan, oluşturan, test eden ve bakım yapan uzman kişidir. Bu uzmanlar, programların arkasındaki yaratıcı ve yenilikçi beyinlerdir. Çalışmaları büyük ölçüde tüketicilere yönelik yazılımlar oluşturmaya ve geliştirmeye odaklanmıştır. Buna tüketicilerin ihtiyaçlarının anlaşılması, gerekli programların geliştirilmesi, performansın izlenmesi ve gerektiğinde güncellenmesi de dahildir.

Yazılım geliştirme alanında çalışan uzmanların bir kısmı uygulamalar geliştirir, bir kısmı ise uygulamalara güç sağlamaya yardımcı olan temel sistemler kodlar. Bu nedenle software developer’lar iki ana türde incelenebilir:

  • Applications Software Developer: Bilgisayar ve mobil cihazlar için uygulamalar tasarlar. Bunlar oyun, kelime işlemci hatta tüketicilere satışı yapılacak özel yazılımlar olabilir.
     
  • Systems Software Developer: Yazılımların düzgün çalışmasını sağlayan sistemleri oluşturur. Daha çok endüstriyel, sağlık, bilimsel, veri ve bilgi işlem uygulamaları üzerine çalışır. Kısaca systems software developer, kurumlara yönelik çözümler tasarlar.

İki ana türün yanı sıra yazılım geliştiriciliğinin alt kırılımları da bulunur. Software development alanında çalışanlar, ek beceriler edinerek aşağıdaki pozisyonlarda uzmanlaşabilir:

  • Backend developer
  • Frontend developer
  • Full-Stack developer
  • Game developer
  • Mobile developer
  • Blockchain developer

Software Developer Ne İş Yapar?

Software developer, yeni bir program veya uygulama oluşturmak için kodlama yapar. Ayrıca, mevcut programların kodunu kontrol eder ve günceller. Tüm gereksinimleri karşılayan bir yazılım sunmak için diğer geliştirici ve müşterilerle yakın işbirliği içinde olması gerekir. Bunlar için yazılım geliştirme süreci boyunca çeşitli görevleri olur. Bu görevler, uçtan uca yazılım geliştirme yaşam döngüsünü içerir. Yazılım geliştirmenin yaşam döngüsü ise şu şekildedir:

  • İhtiyaç analizinin yapılması: Bir geliştirme projesi üzerinde gerçek bir çalışmaya başlamadan önce bazı ön varsayımların yapılması gerekir. Bu nedenle software developer genellikle müşteri, son kullanıcı ve diğer paydaşlarla birlikte çalışır. Çalışmanın sonucunda uygulama veya sisteme yönelik ihtiyaçlar net bir şekilde anlar. Ancak ihtiyaç analizi bununla bitmez. Projenin kapsamının ve hedeflerinin net şekilde çözülmesini sağlamak için bu gereksinimleri analiz edip belgeler.
  • Yazılım ürünlerinin tasarlanması: Software developer kullanıcı arayüzü, veritabanı, algoritma ve sistem mimarisi dahil olmak üzere yazılım uygulamaları ve sistemleri için tasarım özellikleri oluşturur. Verimli ve ölçeklenebilir çözümler oluşturma amacıyla tasarım araç ve metodolojileri kullanır. Bazı projelerde uygulamaların görünüm ve kullanılabilirliğinin organize edilmesi için UX ve UI tasarım uzmanları ile birlikte çalışır.
  • Kod yazma: Geliştiriciler, Java ve Python gibi özelleştirilebilir yüksek seviyeli dillerden Assembly gibi basit ve hafıza açısından verimli düşük seviyeli olanlara kadar birçok programlama dilini kullanarak kod yazar. Ayrıca, uygulama ve sistemleri hızlı şekilde geliştirme amacıyla çok sayıda çerçeve ve kütüphane kullanır.
  • Test ve Hata Ayıklama: Kod yazma süreci, her zaman sorunsuz ilerlemez. Sisteme veya hassas verilere zarar vermeden oluşan hataları tespit etmek ve düzeltmek software developer’ın sorumluğundadır. Bu nedenle programcılar, hataları ve diğer sorunları belirlemek için kapsamlı olan testler gerçekleştirir. Birim, entegrasyon ve performans testleri bunlardan en önemli olanlardır.
  • Belgelerin Hazırlanması: Belgeleme, geliştiricilerin işinin önemli bir parçasıdır. Bu sayede ekip arkadaşları, gerektiği durumlarda kod tabanında ne gibi gelişmeler olduğunu anlayabilir. Software developer’lar bu aşamada kullanım ve kurulum kılavuzları, API dokümanları da dahil olmak üzere çeşitli belgeler hazırlar.
  • Yenilikleri Takip Etmek: Bir software developer, sürekli öğrenme ve mesleki gelişim faaliyetleri yoluyla yazılım geliştirme alanındaki son teknolojileri, araçları, trendleri takip etmelidir.

Software Developer Nasıl Olunur?

Soft developer olmak için kapsamlı programlama bilgisi ve deneyimi ile birlikte sosyal beceriler edinmek gerekir. “Software developer ne demek?” soruna cevap aldıktan sonra bu alanda çalışmaya karar verdiysen özellikle programlama bilgisi konusunda aşağıdaki 5 alan üzerine çalışmalısın.

  • Veri Yapıları ve Algoritmalar: Verileri sıralamak, aramak ve işlemek için diziler, bağlantılı listeler, yığınlar, grafikler ve algoritmaların öğrenilmesi gerekir. Veri yapılarını anlamak, verimli yazılım geliştirmenin temelidir.
  • Tercih Edilen Programlama Diline Hakim Olmak: C+, C#, Java, JavaScript veya diğer popüler dilleri öğrenerek programlama becerisi edinmek gerekir. Bu, sözdizimini, veri türlerini, kontrol yapılarının ve dile özgü diğer özelliklerin anlaşılmasını da içerir. Dillerin temellerinin yanı sıra software developer, her özel programlama dili kullanılması gereken çerçeve gibi destekleyici teknolojileri de öğrenmelidir.
  • Metodoloji: Yazılım geliştirme yaşam döngüsü birden fazla aşamayı kapsayan karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle Agile, Waterfall, Scrum ve DevOps gibi çeşitli yazılım geliştirme metodolojilerine aşina olmak geliştiriciler için önemlidir. Bunların gerçek projelere nasıl ve ne zaman uygulanacağını bilmek de yaşam döngüsünü etkin bir şekilde yönetmek için gerekir.
  • Veritabanı Yönetimi: Veritabanı, her yazılım sisteminin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle geliştiricilerin SQL, MYSQL, Oracle ve MongoDB gibi yönetim sistemlerine aşina olması gerekir.
  • İşletim Sistemleri: Süreç yönetimi, dosya sistemleri, sistem çağrıları da dahil olmak üzere işletim sistemlerinin ilkelerini bilmesi gerekir. Programlama projelerinde sıklıkla kullanılan Linux gibi farklı işletim sistemlerinde verimli şekilde çalışan yazılımlar geliştirmek için önemlidir.
  • Test Prosedürleri: Geliştiricilerin bilmesi gereken üç temel test bulunur. Birim testi, değişiklik gerekip gerekmediğini belirlemek için ayrı ayrı kod satırlarıyla alanların değerlendirilmesini içerir. Entegrasyon testi, program kodunun farklı alanlarının başarılı şekilde birleştirilip birleştirilmediğini denetlemek için yapılır. Sistem testi ise bir ürünün kullanıcı beklentilerine uygunluğunu analiz eder. Projenin doğru olması için geliştirmecilerin bu testler hakkında yetkin olması gerekir.
  • Kriptografi: Kriptografi, genellikle anahtar adı verilen bir şifreleme kodu veya parola kullanarak gizli kalması gereken verileri saklama yöntemidir. Burada algoritmik formüller kullanılır. Software developer, harici aracıların bir ürün hakkındaki bilgileri öğrenmesini önlemek için sıklıkla şifreleme teknikleri kullanır.
  • Metin Düzenleme Yazılımları: Metin düzenleme yazılımları, geliştiricilerin kelime işlemcilerde kullanılan tüm biçimlendirmeleri kaldırır. Programcıların standart bir dosyada düz metin oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanır. Soft developer, kodu başka bir sisteme aktarmak ve sorunsuz şekilde biçimlendirmek için gereken metin ve sembolleri yazarken bu yazılımları kullanır. Atom, Notepad++, TextMate, Brackets bu yazılımlardan bazılarıdır. Özellikle Brackets, macOS, Windows ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabilir. Aynı zamanda Git veya benzeri geliştirme araçlarıyla birleştirilebilir. Açık kaynaklı olan Atom da önemli metin düzenleme yazılımlarından biridir. Geliştiriciler için optimize edildiğinden Git’e ve diğer faydalı araçlara erişim sağlar.

Software Developer Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Software developer olmak için öncelikli olarak en popüler programlama dillerinin sözdizimi ve amacı hakkında kapsamlı bir eğitim alman gerekir. Özellikle Java, Python, HTML, CSS, SAS, SQL gibi programlama dillerinden birkaçına hakim olmak şarttır. Bu eğitimlerde nesne yönelimli programlamanın ilkeleri hakkında bilgi edineceksin. Veritabanı yönetimi de software developer olmak isteyenlerin alması gereken eğitimler arasındadır. SQL gibi dillerde geliştiriciler daha büyük veri kümelerini toplayıp düzenleyebilir ve tablo tasarım işlevlerini gerçekleştirebilir. Bunların yanı sıra git gibi kod havuzlarını anlaman, Agile ve Scrum iş akışları hakkında bilgi sahibi olman gerekir.

Geliştirici olmak isteyenlere yönelik birçok etkinlik için bootcamp eğitimlerine katılabilirsin. Bu etkinliklerde Git ve Github kullanımdan yazılım dillerine ve web geliştirmeye kadar birçok eğitimi bulabilirsin. Tüm eğitimler genellikle 6-8 hafta arası sürer. Profesyoneller tarafından düzenlenen eğitimlerde hem teorik bilgiler edinebilir hem de öğrendiklerini pratiğe dökebilirsin.

Software Developer Olmak için Hangi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?

Software developer olmak için programa becerilerinin yanı sıra problem çözme yeteneği ve etkili iletişim gibi kişisel özelliklerini de geliştirmen gerekir. Bunlar yazılım geliştirme alanında kritik bir rol oynar. Çünkü geliştiriciler; ekip odaklı ve tempolu bir ortamda çalışır. Etkili iletişim de problem çözme ve işbirliği için önemlidir. Geliştirilmesi gereken kişisel özellikler şöyle sıralanabilir:

  • İletişim Becerisi: Hem sözlü hem de yazılı iletişim becerileri; bir geliştiricinin fikirlerini, gereksinimlerini ve teknik kavramları ekip üyelerine, müşterilere ve paydaşlara aktarabilmesi için kritik öneme sahiptir. Ayrıca geri bildirim ve talimatları doğru şekilde anlamak ve yorumlamak da iletişim becerileri gerektirir.
  • Takım Çalışması: Geliştirme, farklı becerilere ve bakış açılarına sahip ekiplerle çalışmayı içeren işbirliğine dayalı bir çabadır. Başarı için bir takımda iyi çalışabilme, işbirliği yapma, fikirleri paylaşma ve olumlu bir takım dinamiğine katkıda bulunma yeteneği gerekir.
  • Zaman Yönetimi: Projeler için genellikle bir teslim tarihi belirlenir. Bununla birlikte projelerin tamamı aynı anda birden fazla görevi yönetmeyi içerir. Zamanı etkili bir şekilde yönetme ile planlama yeteneği, projelerin başarıyla tamamlanması için önemlidir.
  • Problem Çözme: Programlama tamamen karmaşık sorunlar hakkında çözüm bulmakla ilgilidir. Analitik düşünme, eleştirel akıl yürütme, yaratıcılık gibi güçlü problem çözme becerilerine sahip olmak software developer’ın zorlukları verimli şekilde tanımlamasına yardımcı olabilir.
  • Detaycılık: Kodlama, yazılım testi ve hata ayıklamada doğruluğu sağlamak için ayrıntılara titizlikle dikkat edilmesi gerekir. Küçük hatalar bile önemli sorunlara yol açabilir. Detaycılık da bu noktada devreye girer.

Techcareer.net, dijital yetenekleri bilişim sektörünün uzmanlarıyla bir araya getirir. Bunun için bootcamp eğitimlerinin yanı sıra hackathon ve hiring challenge etkinlikleri de düzenler. Sen de software developer olarak çalışmak ve bu alanda kendini geliştirmek istiyorsan Techcareer.net’i takipte kalabilirsin. Kariyer rehberi sayfasını inceleyerek, kariyerin için gerekli olan teknolojilerden haberdar olabilirsin.

Sık Sorulan Sorular

Software developer ne iş yapar?

Software developer, kullanıcıların ihtiyaçlarını analiz ettikten sonra bunları karşılayan yazılımlar tasarlayıp geliştirir. Ayrıca müşterilerin mevcut program ve sistemlerini denetleyerek yükseltme önerilerinde bulunur.

Software developer olmak ne kadar sürer?

Software developer olmak için bir eğitim sürecine, proje üretimine ve kodlama deneyimine ihtiyacın olur. Temel kodlama dillerini öğrenmek minimum 3-4 ay sürer. Ardından bireysel projelerinle bir portföy oluşturabilir, 1 ila 3 yıl arasında deneyimle software developer olarak çalışmaya başlayabilirsin.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Bilişim alanında kariyer hedefleyen herkes bootcamp eğitimlerine katılıp en güncel teknolojiler hakkında bilgi sahibi olabilir. Ancak eğitimler, birbirinden farklı pek çok alanda verildiğinden bootcamp sayfasına giderek eğitim detaylarını inceleyebilir, sana uygun olanı seçerek hemen başvurunu gönderebilirsin.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Bilişim sektörüne yeni dijital yetenekler kazandırmayı amaçlayan Bootcamp eğitimleri ücretsizdir.

 


Daha Fazla

IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu

IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu

IAB Akademi tarafından Google ve Techcareer.net desteğiyle düzenlenen IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu programda yer alarak sen de hayalini kurduğun Dijital Pazarlama kariyerin ilk adımlarını ücretsiz şekilde atabilirsin.
14.01.2025
1 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26