Symfony Framework Nedir?
Symfony Framework Nedir?
Yazılımcılar tarafından geliştirilen Framework, uygulama veya yazılım geliştirmek için kullanılır. PHP programlama dili için geliştirilen Symfony Framework nedir? Yazılım ve uygulama geliştirirken iş yükünü azaltan Framework, önceden hazırlanan kod kütüphaneleri olarak tanımlanır. En popüler Framework alanlarından biri olan Symfony ise, PHP programlama dili ile uyumlu olacak şekilde geliştirilen bir sistemdir. Yazılımcılar sıfırdan bir kod oluşturmak yerine önceden hazırlanmış olan kod üzerinde oynama yaparak yazılım veya uygulama geliştirebilir. Bu işlem için bir Framework’e ihtiyaç duyulur. En çok kullanılan programlama dillerinden biri olan PHP dili için geliştirilen Symfony Framework’un eseri olarak günümüzde birçok web sitesini görmek mümkündür.
Symfony Framework Tarihçesi
Dünyada en sık kullanılan programlama dili olan PHP için geliştirilen bu sistem, köklü bir topluluğa sahiptir. Symfony, 2005 yılından itibaren başarılı bir yazılım geliştirici topluluğu tarafından geliştirilir. Symfony aynı zamanda Yahoo’nun yazılım geliştiricileri tarafından desteklenir. Topluluğun liderliğini üstlenen Fabien Potencier tarafından geliştirilen bu sistem, birçok yazılımcının sorunlarına çözüm kaynağı sunmayı başarır. 2005 yılından itibaren deneyimli ve köklü bir yazılım topluluğu tarafından geliştirilen Symfony, açık kaynaklı bir sistem olarak kullanılır. Symfony Framework’un aktif olarak çalıştığı ortamlar ise; Windows, Unix ve MacOS işletim sistemleri olarak sıralanabilir.
Symfony Framework Nasıl Çalışır?
Framework’ler, yazılımcılara önemli ölçüde zamandan tasarruf etme fırsatı sunar. Yazılım ve uygulama geliştiriciler, sıfırdan bir kod geliştirmek yerine daha önceden oluşturulmuş bir kod üzerinde oynama yaparak diledikleri uygulamayı daha kısa bir süre içinde geliştirebilir. Symfony Framework’u kullanan yazılım ve uygulama geliştiriciler, kullandıkları programlama dilini bilgisayarın anladığı bir dile çevirmeye ihtiyaç duyar. Framework ise bu noktada devreye girer. Kodları makine diline çevirirken Symfony Framewok’un derleyici özelliği kullanılabilir. Yazılım ve uygulama geliştirme sürecinde kullanılan yüksek seviyeli kodları daha anlaşılabilir hale getirebilirsin. PHP dilinde oluşturduğun kaynak kodu Windows veya MacOS işletim sistemi üzerine indirebilir ve kurduktan sonra kod geliştirme sürecine başlayabilirsin. Güvenlik ve pratiklik açısından avantaj sağlayan bir Framework çeşidi olarak Symfony, dünya genelinde en sık kullanılan sistemler arasında yer alır.
Symfony Framework Ne İşe Yarar?
Framework’ler, yazılımcıların pratiklik açısından tercih ettiği sistemlerdir. Peki popüler bir Framework türlerinden biri olan Symfony Framework ne işe yarar? Symfony Framework’u kullanarak her türlü yazılım ve uygulama geliştirebilirsin. En popüler programlama Framework çeşitlerinden biri olan Symfony, PHP dili ile yapılan herhangi bir yazılımı normalden daha kısa sürede gerçekleştirmek amacıyla kullanılır. Önemli yazılım topluluğu tarafından geliştirilen ve desteklenen Symfony Framework’un dünya genelinde önemli bir kullanıcı kitlesi bulunur. Dolayısıyla sürekli olarak kendini geliştirir. Bu nedenle güncellenen güvenlik özellikleri nedeniyle birçok yazılımcı tarafından şüphe duymadan kullanılmaya devam edilir. Herhangi bir yazılım veya uygulama geliştirme projesinde birden fazla yazılımcının çalışması durumunda, işlemlerin daha düzenli olarak uygulanması için Symfony Framework’u kullanabilirsin.
Symfony 4.0 Sürümünün Özellikleri Nelerdir?
Symfony Framework özelli sürekli olarak güncellendiği söylenebilir. Önemli yazılım toplulukları tarafından düzenli olarak güncellenen ve yeni özellikler eklenen sistemin 2 ve 3.sürümünün ardından 4.sürümü ortaya çıkar. 4.sürümü olarak sürülen Symfony Framework kullanmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Sistemin klasör yapısı, yazılımcıların kod yönetimini daha kolay uygulamasını sağlar.
- Symfony’nin 4.sürümü bir önceki sürümlere kıyasla daha hafif olduğu için daha az sayıda dosya içerir.
- Sürümün flex özelliği ile arzu edilen paketler projeye kolay bir şekilde ekleme yapılabilir.
- Symfony’nin Console satırı ile birçok uygulama aynı anda daha pratik ve hızlı bir şekilde hazırlanabilir.
- Symfony Console yazılımcının uygulayacağı birçok işlemi otomatik olarak gerçekleştirir.
Symfony 6.0 Sürümünün Avantajları Nelerdir?
Symfony’nin son geliştirilen sürümü 6’nın öne çıkan avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Yazılımcılar geliştirdiği kodu normal zaman diliminden 5’te 1’i oranında daha kısa sürede tamamlayabilir.
- Hazır kütüphane oluşturma özelliği ile geliştirmek istediğin projede bir satırlık kod oluşturarak kolay bir şekilde kullanabilirsin.
- Geliştirici toplulukları tarafından sistemin güvenlik tedbirleri sürekli olarak güncellenir.
- SQL ve XSS gibi birçok siber saldırılara karşı yüksek ve hızlı koruma sağlar.
- Bir uygulama veya yazılım geliştirme projesinde birden çok yazılımcının aynı anda bir konfigürasyonda çalışmasına imkan tanır.
- CSS özelliği ile resimler pratik bir şekilde düzenlenebilir.
- Twig ve Doctrine ORM önceden sistemde yüklü olarak bulunur.
- Yazılım ve uygulama geliştirme sürecinde yapılan her işlemin performansı araç çubuğu özelliği ile ölçülebilir.
Symfony Dizin Yapısında Neler Bulunur?
Symfony Framework dizin yapısı 9 farklı kategoride açıklanabilir. Sistemin dizin yapısı şu şekilde sıralanabilir;
- Bin: Web site oluşturma sürecinde gerekli olan tüm uygulamalar burada toplanabilir ve çalıştırılabilir.
- Src: Modüller ve Kontrol dosyalarının bulunduğu dizin kaynağıdır.
- Assets: Web sitede oluşturmak istediğin tüm dökümanları bu dizinde bulundurabilirsin.
- Config: Yazılım veya uygulama geliştirme projesinde ihtiyaç duyulan eklentileri konfigüre etmek için bu dizin yapısı kullanılır.
- Vendor: 3.parti uygulamaların toplandığı yapıdır.
- Templates: Twig veya Doctrine ORM motoru şablonlarının yer aldığı dizin yapısıdır.
- Var: Symfony ile oluşturulan dosyalar bu dizin yapısında toplanır.
- Test: Sistem tarafından otomatik olarak test edilen dosyalar bu dizin yapısında toplanır.
- Translations: Birden fazla dil seçeneği bulunan web siteleri, dil dosyalarını bu dizin yapısında bir araya getirir.