BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Twitter API Nedir? Nasıl Kullanılır?

Twitter API Nedir? Nasıl Kullanılır?

Twitter API nedir? Twitter API ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
24.11.2023

Twitter API Nedir? Nasıl Kullanılır?

Dünyada olup bitenlerin konuşulduğu Twitter, her gün 150 milyonu aşkın kişi tarafından kullanılan en popüler sosyal medya platformları arasında yer alır. Bu denli büyük kullanıcı nüfusunun oluşturduğu veri miktarı sebebiyle pazarlamacılar, Twitter API’larına ilgi duyar. API’lar aracılığıyla Twitter; şirketlerin, geliştiricilerin ve kullanıcıların platform verilerine erişmesini sağlar. Peki, API’lar nasıl kullanılır ve bunlarla neler yapılabilir?

Twitter API nedir?

Twitter API; Twitter verilerini incelemeye, okumaya ve yazmaya olanak tanıyan uygulama programlama arayüzüdür. Tweet oluşturmak, profil okumak, takiplerin verilerine erişmek için kullanılır. Aynı zamanda belirli lokasyonlar için hedeflenen konulardaki yüksek hacimli tweetlere erişmeye de yardımcı olur.

API’lar, birbirleriyle iletişim kurmak isteyen iki uygulama arasında aracı hizmet sağlayan yazılımlardır. Bu yazılımları kullanarak yaptığın her istek, önce sunucuya iletilir. Ardından sunucudan yanıt sana ulaşır. Bu, ekstra güvenlik katmanı sağlarken, telefonundaki uygulama ve şirketin yazılımı gibi iki uygulama arasındaki boşluğu kapatır. İki yazılım uygulamasının birbiriyle erişimi için API, anahtar yöntemlerini kullanır. Bu uç nokta yöntemleri şunlardır:

  • GET: Bazı verileri alma yöntemi
  • POST: Verileri oluşturma yöntemi
  • PUT: Verileri güncelleme yöntemi
  • DELETE: Verileri kaldırma yöntemi

Twitter API’ları, birbirinden benzersiz olan uç noktalar aracılığıyla platformun sağladığı bilgilere de güvenle erişmen için çalışır. Uç noktalarla birlikte API’ın dikkat çeken bazı özellikleri vardır. Bunlar şu şekildedir:

  • Verilerin işlenebilmesi için dört ana nesneyle çalışır. Bu nesneler Tweetler, Varlıklar, Kullanıcılar ve Yerler olarak ayrılır.
     
  • API’daki değişiklik ve çağrılar, platformun kötüye kullanılma ihtimaline karşı güvenlik için erişim belirteçleri ile kısıtlanmıştır.
     
  • Twitter API; SSL yerine HTTP’ye dayanır.
     
  • API operasyonunu sosyal ağa uyarlamak için kütüphane kısıtlamaları, oluşturulan sayfalama ve belirli parametreler de dahil olmak üzere belirli önlemler bulunur.

Twitter API Ücretsiz, Basic, Pro ve Enterprise olmak üzere dört farklı abonelik paketiyle kullanıcılara sunulur. Bu aboneliklerin özellikleri şöyledir:

  • Ücretsiz abonelik: API’ı kullanmaya başlamak için ihtiyacın olan tüm özellikleri içerir. Ancak erişimi aylık 1500 tweet, bir uygulama kimliği ile sınırlar.
     
  • Basic: Aylık 3000 kullanıcı düzeyinde tweet, 50.000 uygulama düzeyinde tweet, 10.000 okuma sınırlamalı tweet, 2 uygulama kimliği sağlar.
     
  • Pro: Bu planda 1.000.000 uygulama düzeyinde tweet ve üç uygulama kimliği sunar.
     
  • Enterprise: Büyük şirketler, eksiksiz akışlar ve özel bir hesap ekibi için bu plan seçilmelidir. Bu plan, platformun tüm arşivine erişim gibi daha fazla özelliğin kullanılabileceği abonelik türüdür. Kampanya yönetimi ya da Twitter yönetim hizmetlerini sunmak için platformun verilerini kullanmak isteyenler açısından iyi bir tercih olacaktır.

Twitter API Nasıl Kullanılır?

Twitter API kullanmak için bir öncelikle hesabına özel olarak düzenlenecek API anahtarı oluşturman gerekir. Bu işlemin ardından da uygulamayı ve hesabını yetkilendirmelisin. Tüm bu işlemleri yapmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsin:

1- Bir Komut İstemi Terminali Aç

Herhangi bir şey kullanmadan önce terminalin nasıl açılacağını bildiğinden emin olmalısın. Bunun için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsin:

  • Windows: Başlat’a gittikten sonra açılan ekranda “cmd” kelimesini arayarak komut istemini açabilirsin. Microsoft, Ocak 2020 itibarıyla Windows 7’ye yönelik genel desteğini durdurduğu için Windows 7 veya daha eski bir sürümü kullanıyorsan Başlat>Tüm Programlar>Donatılar>Komut İstemi yolunu tercih edebilirsin.
     
  • Mac: Sırasıyla Finder>Uygulamalar>Yardımcı Programlar>Terminal seçimleriyle komut istemini açabilirsin. Alternatif olarak CMD+Space tuşlarına basarak Spotlight’ı açabilir ve terminal ifadesini arayabilirsin.

2- Twitter Geliştirici Hesabı Oluştur

Benzersiz bir API anahtarı oluşturmak için geliştirici hesabına ihtiyacın olacak. Hesabı aktif hale getirdikten sonra uygulama yönetimi sayfasını açmalı ve bir uygulama oluşturmalısın. Oluşturduğun uygulamaya isim vermeli, URL ve 100 kelimelik açıklama kısımlarını doldurmalısın.

3- Ruby’yi Yükle ve Twurl’u Başlat

Twurl’u çalıştırmak için açık kaynaklı, okunması ve yazılması kolay bir söz dizimine sahip olan Ruby’ye ihtiyacın olacaktır. Ruby yüklendikten sonra bilgisayarına Twurl’u da indirmelisin. Bu iki araç sayesinde tüm istemlerini tek seferde gerçekleştirebileceksin.

4- Bir API Anahtarı Oluştur

API çağrılarını göndermek için Twitter, geliştirici hesabında benzersiz bir anahtar atar. Buna erişmek için geliştirici hesabına giriş yapmalı ve uygulama yönetimi ekranından “Ayrıntılar” kısmını seçmelisin. Burada “Anahtarlar ve Belirteçler”e tıklamalı, gizli anahtar ve tüketici API’ını kopyalamalısın.

5- Twitter Uygulamanı ve Hesabını Yetkilendir

Twitter uygulamanı ve hesabını yetkilendirmek için terminaline aşağıdaki komutu yazmalısın:

  • twurl authorize -consumer -key <key> -consumer - secret <secret>

Buradaki <key> ve <secret> kısmına kendi edindiğin API anahtarlarını eklemelisin. Ardından bir PIN almak için verilen sonuçta yer alan URL’i kopyalayıp tarayıcına yapıştırmalısın. Sonra karşına çıkacak olan PIN’i terminaline eklemelisin.

Twitter API’ına eriştikten sonra uygulamayı açmadan mesaj veya medya gönderme gibi kullanıcı etkinliklerini gerçekleştirebilirsin. Twurl ve cURL gibi komut satırı araçlarını kullanarak, uygulamayı verimli şekilde yönetebilirsin.

API ile yalnızca X’teki genel bilgilere erişebilirsin. Direkt Mesaj göndermek veya almak gibi belirli istemlerden sorumlu olan uç noktalar, bilgilere erişmeden önce ek izinler gerektirir. Bu izinler, Twitter tarafından varsayılan olarak verilmez. Erişimi sağlayıp sağlamayacağını uygulama bazında seçmen gerekir. Twitter API’larının beş ana gruba ayrıldığı çeşitli uç noktalar hakkında detaylar şöyledir:

  • Hesaplar ve Kullanıcılar: Geliştiricilerin bir hesabın profilini ve ayarlarını programlı bir şekilde yönetmesine, kullanıcıları sessize almasına veya engellemesine, kullanıcılar ile takipçileri yönetmesine, yetkili bir hesabın etkinliği hakkında API aracılığıyla bilgi talep edilmesine Twitter tarafından izin verilir.
     
  • Doğrudan Mesajlar: Direkt Mesaj uç noktası, belirli bir uygulamaya izin vermiş kullanıcıların DM konuşmalarına sınırlı erişim sağlar. İşletmelerin sahip olduğu hesaplardan pazarlama ve marka etkileşimi deneyimleri için müşterilerle doğrudan iletişim kurmak üzere insan veya chatbot destekli konuşmalar oluşturulabilir.
     
  • Gönderiler ve Yanıtlar: Herkese açık gönderi ve yanıtlar, kullanılan API aracılığıyla incelenebilir. Anahtar kelimeler aratılarak veya belirli hesaplardan örnekler istenerek gönderilere erişilebilir.
     
  • Reklam Hizmetleri: İşletmelerin reklam kampanyalarını otomatik olarak oluşturması ve yönetmesine yardımcı olmak için API paketleri kullanılabilir. Geliştiriciler, konuları ve ilgi alanlarını belirlemek için herkese açık gönderileri kullanabilir. Böylece, işletmelerin farklı hedef kitlelere yönelik reklam stratejileri belirlemesi sağlanabilir.
     
  • Yayıncı Araçları: Yazılım geliştirici ve yayıncıların Twitter zaman çizelgelerini, paylaşım düğmelerini ve diğer Twitter içeriklerini web sayfalarına yerleştirebileceği araçlar, platform tarafından sunulur. Bu araçlarla Twitter’daki herkese açık konuşmalar, web deneyimine taşınabilir.

Twitter API ile Neler Yapılabilir?

Twitter API ile yeni tweetler oluşturabilir, takipçilerin verilerine erişebilir, tweetleri analiz edebilirsin. Bunların hepsini bir dizi komut aracılığıyla tek seferde, Twurl gibi komut satırı araçlarını kullanarak gerçekleştirebilirsin. API ile yapabileceklerinden bazıları şöyledir:

  • Tweet Gönderme: “status/update POST” uç noktasını kullanarak tweetlerini gönderebilirsin.
     
  • Tweetlere Yanıt Verme: Bir tweete yanıt vermek için tıpkı yeni bir tweet gönderirken yaptığın gibi “status/update POST” uç noktasını kullanabilirsin.
     
  • Medya Dosyaları Yükleme: Twurl kullanarak 5 MB'a kadar görsel, 15 MB’a kadar GIF, 15 MB’a kadar video gönderebilirsin.
     
  • Yerel Trendleri Belirleme: Satışın hedeflendiği bölgedeki insanların neler hakkında konuştuğunu öğrenmek için “trends/place GET” uç noktası kullanılabilir. Böylece, hedef kitle için trend olan konular öğrenilebilir, markaların tanıtımı için tartışmaların nasıl kullanılacağına karar verilebilir.
     
  • Belirli Bir Hashtag Altındaki Tweetleri Alma: Belirli bir etikete sahip tüm tweetleri almak için “search/tweets GET” uç noktasını kullanabilirsin. Bu işlev, şirket veya rakiplerinin pazarlama kampanyalarını değerlendirmek için kullanılabilir. Belirli bir hashtag üzerinde paylaşılan tüm tweetlere tek seferde erişmek hedef kitleye özel stratejilerin belirlenmesine de katkı sağlar.
     
  • Botlar Oluşturma: Twitter API dünyasının derinliklerine inmek istiyorsan tüm bunları ve diğer uç noktaları bot oluşturmak için de kullanabilirsin. Böylece belirli içerikler otomatik olarak paylaşılabilir, canlı güncellemeler görüntülenebilir veya takipçilere etkinlikler hatırlatılabilir.

Twitter API ile oluşturulan ve dünya çapında yayılan pek çok örnek mevcut. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • TweetBot: Twitter kullanıcılarına kusursuz bir reklam deneyimi sunmak için Twitter API’ını kullanır. Tweetleri filtreleme, zaman çizelgeleri ve etkileşim gibi pek çok özellik sunar.
     
  • Tweetmap: Tweetleri konuma dayalı şekilde gösteren uygulamalardan biridir. En popüler Twitter API örnekleri arasında yer alan bu uygulama, hangi hashtaglerin nerede trend olduğunu belirlemeyi kolaylaştırır.
     
  • Tweetagram by Bannerbear: Dikkate değer tweetlerden grafikler oluşturmak için kullanılabilen bir araçtır. Grafik oluşturmak için tweetin bağlantısını girmek yeterlidir.
     
  • Twitterrific: Twitter uygulamasındaki veri akışının yoğunluğundan bunalanlar için geliştirilmiştir. Hashtagları sessize almayı sağlar.
     
  • Chirp for Twitter: Küçük ekranda kullanılmak üzere tasarlanmış bir iOS uygulamasıdır. Tweet göndermeyi, okumayı sağlar. Aynı zamanda Direkt Mesaj özelliği de bu uygulama üzerinden kullanılabilir.
     
  • TweetDeck: 2011 yılında Twitter tarafından satın alınan TweetDeck, tam işlevselliğe sahip bir kontrol paneli olarak işlev görmek için Twitter API kullanır. Bildirimlerin, tweetlerin ve trend konuların hepsini aynı anda görmeyi sağlar. Ayrıca tamamen kişiselleştirilmiş bir deneyim için kullanıcı ekranındaki sütunlar özelleştirilebilir.

Bunlar gerçek dünyadaki Twitter API kullanım örneklerinin yalnızca birkaçıdır. Müşterilerin sevebileceği bir uygulama oluşturmak veya sosyal medya etkileşim çalışmalarını güçlendirmek için Twitter API’larını kullanabilirsin. Genel olarak Twitter, hedef kitleyle iletişim kurmak ve onlardan bir içgörü edinmek için iyi fırsatlar sunar. Twitter API’ına erişim sayesinde derin müşteri ve rakip analizi yoluyla pazarlamaya yönelik stratejilerin belirlenmesi kolaylaşır.

Sistemi Twitter ile doğru bir şekilde entegre etmek için temel düzeyde de olsa Java, JavaScript, Objective-C ve Ruby’i bilmen gerekir. Özellikle bu yazılım dilleri arasından Ruby ve JavaScript işini oldukça kolay hale getirecektir. Techcareer.net’te düzenlenen bootcamp etkinlikleri ile yazılım dilleri de dahil olmak üzere sektöre özel pek çok alan hakkında eğitim alabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

Herkes Twitter API kullanabilir mi?

Herkes Twitter API kullanabilir. Ancak tüm yeni geliştiricilerin Twitter API’a erişmesi için bir geliştirici hesabına başvurması gerekir. Onaylanmış bir geliştirici hesabına sahip olmayan mevcut geliştiriciler, Twitter’ın talimatlarına uyarak bir hesap için başvurmalıdır.

Twitter API neden önemlidir?

Twitter API, geliştiricilerin dünya çapında olup bitenlerle ilgili verilere erişmesini sağlayan bir yol sunar. Geliştiriciler, ilgi çekici olayları dinlemek ve bu olaylara dayalı olarak eylemleri tetikleyen uygulamalar oluşturmak için API’ları kullanır.

Bootcamp eğitimleri ücretli mi?

Tüm bootcamp eğitimleri, dijital yetenekleri bilişim sektörünün önde gelenleriyle buluşturmak için ücretsiz şekilde düzenlenir. Eğitimlere katılarak hem teorik hem de pratik bilgi edinebilirsin. Eğitimi başarıyla tamamladığında sana özel hazırlanan sertifikayı özgeçmişine ekleyebilirsin.

Bootcamp başvuru koşulları nelerdir?

Her bootcamp etkinliğinin başvuru koşulları değişiklik gösterse de kendini teknoloji alanında geliştirmek isteyen herkes eğitimlere katılabilir. Eğitimler özelinde başvuru koşullarını incelemek için bootcamp sayfasını ziyaret edebilir, koşullar sana uyuyorsa dakikalar içerisinde etkinlik başvurunu tamamlayabilirsin.

 

 

 


 

 


Daha Fazla

IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu

IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu

IAB Akademi tarafından Google ve Techcareer.net desteğiyle düzenlenen IAB Uygulamalı Dijital Pazarlama Okulu programda yer alarak sen de hayalini kurduğun Dijital Pazarlama kariyerin ilk adımlarını ücretsiz şekilde atabilirsin.
14.01.2025
1 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26