BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Yazılım Mühendisliği Okumak 101

Yazılım Mühendisliği Okumak 101

Yazılım Mühendisliği nedir? Yazılımla alakalı bölümler hangileri? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
01.07.2024
7 Dakika

Merhaba! Ben Safa Rahman Cenkci. Aksaray Üniversitesinde Yazılım Mühendisliği okuyorum. Bu yazımda sizlere Yazılım Mühendisliği sıralamalarından, maaşlarından ve iş koşullarından başlayarak Yazılım Mühendisliğinin tam olarak ne olduğuna, Yazılım Mühendisliği ders içeriklerine ve mezun olduktan sonra hangi alanlarda çalışabileceğimize, Yazılım Mühendisliği okumanın nasıl hissetirdiğine kadar geniş bir yelpazede bilgiler sunacağım. Hazırsanız, keyifli bir okuma deneyimi için arkanıza yaslanın ve devam edin!

Yazılım Mühendisliği Sıralamalarını Neden Sürekli Yükseliyor?

İnsanların kafasında senelerdir yer etmiş olan “Okuyun! Memur olun. Sırtını devlete daya.” düşüncesi nedeniyle uzun yıllar boyunca Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık gibi bölümlerin sıralamaları sürekli yükseliyordu ancak doktorlarımızın ve eczacılarımızın karşılaştığı zorlu çalışma koşulları, bölüm seçimlerini ciddi şekilde etkiledi. Artık ebeveynler, çocuklarını teknolojiyle alakalı bölümlere yönlendirmeye başladı. Yeni repliğimiz ise “Geleceğin mesleği yazılım ve bilgisayar mühendisliği. Teknoloji hiç eskimiyor, bu meslek de eskimez.” oldu. Bu nedenle, ebeveynler çocuklarını bu mesleklere yönlendirerek onların geleceğini şekillendirmeye çalışıyorlar. Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği sıralamaları bu yüzden her sene yaklaşık 20 – 30 bin öne gitmektedir.

Yazılım Mühendisliği Maaşları Nedir? Fakir Mi Kalacağız?

2024 yılı itibariyle internetteki verilere göre yazılım mühendisliği maaşları 28.000 TL’den başlayıp 110.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Yazılım mühendisliği okuyan birisi olarak bana sorarsanız ilk işe başladığımda o dönemin asgari ücretinin 2-3 bin TL yukarı bir fiyatından maaş alarak işe başlayacağımı düşünüyorum. Sonrasında ise yıllar geçtikçe Junior ve Senior gibi lakaplarımız var. Seviye atlıyormuş gibi düşün, deneyimin artıyor. Seviye atlayınca hem lakabın değişiyor hem de aldığın maaş artıyor ve daha rahat bir yaşama adım atıyorsunuz. Durum böyle olunca fakir kalacağımızı hiç zannetmiyorum çünkü bölümümüz her gün kendini yeniliyor ve sen de kendi bilgilerini sürekli yenilersen bu piyasada aranan eleman olman kaçınılmaz oluyor. Seni havada, karada her yerde kapıyorlar.

Yazılım Mühendisliği İş Koşulları Nasıl? Bizi Çok Zorluyorlar Mı?

Ben de 1.sınıf Yazılım Mühendisliği öğrencisi olarak sadece DenizBank’ta Online Staj yapabildim. Bu nedenle bu konuda pek fazla deneyimim yok ama etrafımda konuştuğum kişilere göre Donanım odaklı bir şirkette çalışıyorsanız sürekli işyerine gidip gelip mesai yapmanız gerekebilir ve bazı şirketler çok fazla şekilde mesaiye de bırakıyorlarmış. Ancak, sadece yazılım odaklı bir şirkette çalışmak genellikle daha rahat oluyor. Bu tür şirketler, hibrit çalışma modeline (bazen iş yerine gidip bazen uzaktan çalışmak) daha yatkınlar. Bölümü okumaya başladıktan sonra kendin kafadan eliyorsun zaten çalışmak istediğin şirketle çalışmak istemediğin şirketleri.

Yazılım Mühendisliği Tam Olarak Ne Peki?

Yazılım Mühendisliği, bir makinenin veya yazılan bir kodun daha hızlı ve maksimum verimle çalışmasını sağlayan düzenlemeleri yapan kişilerin işidir. Yazılım mühendisinin işi sadece oturup kod yazmak değildir. Aslında, yazılım mühendisleri zaten var olan bir kodu veya makineyi daha sade ve hızlı çalışacak şekilde düzenlerler. Bu noktada, kodun ne işe yaradığını ve hangi kodlama dillerinin kullanıldığını bilmek çok önemlidir, çünkü ancak bu bilgileri bildiğinizde okuduğunuz kodu anlayabilir ve soruna etkili bir çözüm üretebilirsiniz. Unutmayın, herkes kod yazabilir ama herkes kodu optimize edemez.

Yazılım Mühendisliği Ders İçerikleri Neler?

1. Dönem Ders İçeriklerim

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
  • Türk Dili I
  • Yazılım Mühendisliğine Giriş
  • Programlamaya Giriş ve Algoritma
  • Temek Bilgisayar Bilimleri
  • Fizik I
  • Matematik I

2. Dönem Ders İçeriklerim

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
  • Türk Dili II
  • Lineer Cebir
  • Nesne Tabanlı Programlama
  • Veritabanı Programlama
  • Fizik II
  • Matematik II

Muaf Olduğum Dersler

  • Yabancı Dil I
  • Yabancı Dil II

Derslerimiz arasında klasik olan İnkılap, Türk Dili, Fizik ve Matematik dışında bilgisayarla ilgili dersler de vardı. Algoritma dersinde kod yazarken kodu nereye koyacağımızı öğrendik, Algoritmayı iyi öğrenmezseniz geçmiş olsun. Algoritma yazılımın temel taşıdır. Yazdığınız kodun belirli bir çalışma sırası vardır, ekranda yukarıdan aşağıya doğru teker teker okunur Eğer kodu yanlış bir yere koyarsanız, kodunuz ya yanlış çalışır ya da hiç çalışmaz İşte bu ders bu yüzden var. Sıradaki derse geçmeden önce Algoritma dersinin Programlamaya Giriş kısmında ise C# dilini öğreniyoruz. Öğretilen kodlama dili okuldan okula değişebilir, bize bunu öğrettiler. Temel Bilgisayar Bilimleri dersinde ise Bilgisayarın parçaları, bir bilgisayar nasıl toplanır? gibi konuları ve Microsoft Word, Microsoft Excel programlarını temel seviyede öğrendik. Yazılım Mühendisliğine Giriş dersi ise daha çok sözel bir dersti. Aynı algoritmada olduğu gibi şemalar vardı, Proje geliştirme şemaları o şemalara göre proje geliştirme sürecinde ne zaman? ne yapmalıyız? Sorularının cevaplarını bulduk. İş hayatında işimize yarayacak bir dersti.

İkinci dönem ise gene aynı İnkılap, Türk Dili, Fizik, Matematik derslerinin devamını gördük. Hayatımıza yeni dersler girdi; Veritabanı Programlama ve Lineer Cebir. Nesne Tabanlı Programlama ise Algoritma dersimizin devamıydı. Nesne Tabanlı Programlama kısmında gene C# dilini kullanarak Masaüstü uygulama geliştirmeyi öğrendik. Veritabanı Programlama dersimizde ise MySQL kullanarak bir veritabanı oluşturduk ve Veritabanı içerisinde istediğimiz veriyi nasıl çekeriz? Nasıl profesyonel bir şekilde veritabanı oluştururuz? onu öğrendik. Lineer Cebir’de bildiğiniz gibi matematiğin farklı bir kısmı ama kolay bir ders. İlk senem böylece bitmiş oldu.

Mezun Olduk Şimdi Nerede Çalışacağız?

Donanım alanına ilgi duyuyorsan Aselsan, Tusaş, Havelsan, Baykar gibi şirketlerde iş bulma şansın yüksek fakat bu şirketler işe alım yaparken ilk şartları olan üniversite sınav sıralamana ve üniversite not ortalamana bakıyorlar. Bana biraz absürt gelse de şirketlerin kendi kararı bir şey diyemiyoruz. Sadece yazılım alanında çalışmak istersen de aklına gelebilecek birçok şirket var; İntertech, Mercedes, Bankalar vb. şirketlerde çalışabilirsin. Yazılım mühendisliği alanında şu an çok fazla iş imkanı mevcut. Bu yüzden, iş bulma konusunda endişelenmene gerek yok.

Yazılım alanında çalışırken Front-End ve Back-End terimlerini sıkça duyacaksın. Front-End, bir uygulama veya site oluştururken kullanıcının etkileşime girdiği ekranı ifade eder. Yani, uygulamaya veya siteye girdiğinde tıkladığın butonlar, animasyonlar gibi öğeler bu alanda yapılır. Back-End ise, siteye veya uygulamaya girdiğinde o butona tıkladığında ne olacağını belirleyen kısımdır. Kısacası, Back-End işlerin nasıl olacağını anlatan, Front-End ise kullanıcının gördüğü ekranda rahatça istediğini bulmasını ve güzel görünmesini sağlayan kısımdır. Front-End veya Back-End çalışanı olarak da çalışma bölümün ve şirketin değişebilir.

Son Konumuz: Yazılım Mühendisliği Okumak Nasıl Hissettiriyor?

Burada kendimi anlatarak başlayacağım. Adım Safa Rahman Cenkci, Aksaray Üniversitesi'nde Yazılım Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim. Girişimci bir ruhum vardı ve bunu üniversite yıllarımda kullanmak istedim. İlk senemden itibaren Aksaray'da ve diğer şehirlerde birçok bağlantı kurdum. Maceram, okulumuzda kurulan Social Life isimli girişimin sosyal medya hesaplarını yöneterek başladı. Ardından, okulumuzdaki 3-4 öğrenci topluluğunun da sosyal medya hesaplarını yönetmeye başladım ve böylece çevrem giderek büyüdü.

2022 yılında kurulan ASÜ Teknoloji Atölyesi topluluğunda Topluluk Başkanı olarak görev almaya başladım. Hem şirketlere geziler düzenledik, hem yüz yüze hem de online söyleşiler organize ettik ve çok sayıda etkinlik gerçekleştirdik. Bu süreçte proje yapmak istiyordum ve okulumuzda fikir aşamasında olan "Gürman İnovasyon" isimli öğrenci girişimine katıldım. Gürman İnovasyon’da, Teknofest Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışması için elektrikli araç yapımına halen devam ediyoruz.

Kendi projemi de hayata geçirmek istedim ve TARİNO adında, Teknofest Tarım Teknolojileri alanında bir proje fikri geliştirdik. Ancak rapor kısmında baraj puanını geçemediğimiz için projemiz şu anlık durdu. Bu aradaki süreçte DenizBank Online Stajım onaylandı ve 5 hafta boyunca stajıma sürekli devam ettim. Şehir dışındaki topluluklara da başvurmaya başladım. Öncelikle Etkin Kampüs – Kampüs Temsilcisi oldum. Sonrasında T3 Vakfında gönüllü olarak çalışmaya başladım ve ardından eğitmenliğe başvurdum. Seçildim, ancak bursiyerliğe de başvurmuştum ve seçildim. "Sen Geleceksin" bursiyeri olduğum için eğitmenliği bırakmak zorunda kaldım.

Bu sırada T3 Vakfı, T3 AI’LE adında ChatGPT’nin Türk versiyonu üzerine çalışıyordu. Bu projeye de başvurdum ve topluluğa dahil oldum, halen çalışmaktayım. Son olarak, kripto para birimi Solana'nın Türkiye’de kurulmuş olan Solana Allstars Türkiye topluluğunda Aksaray İl Sorumluluğu ve Sosyal Medya Tasarımı görevlerini üstlenmekteyim. Tüm bunları bir seneye sığdırdım. Gerçekten, çalışmak çok zevkli bir şey.

Peki sorumuzu cevaplayayım. Benim gibi aktif bir şekilde hem yazılıma hem de dışarıdaki topluluklarla çalışırsanız Yazılım Mühendisliği okumak çok güzel hissettiriyor fakat sabah çıkıp okula gidip akşam evinize gidip yatarak vaktinizi geçirirseniz sıradan bir üniversite hayatı yaşamış olursunuz. Seçim tamamıyla size ait. Yazdığım bu yazı sizlere yardımcı olduysa ne mutlu bana! Bana ulaşmak isterseniz iletişim bilgilerimi aşağıya bırakıyorum.

Safa Rahman Cenkci
Aksaray Üniversitesi, Yazılım Mühendisliği 
LinkedIn


Daha Fazla

Neural Networks (Sinir Ağları) Nedir? Nasıl Çalışır?

Neural Networks (Sinir Ağları) Nedir? Nasıl Çalışır?

Neural Networks (Sinir Ağları) nedir? Neural Networks ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
23.12.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26