Yazılım Öğrenmeye Nasıl Başlanmalı?
Yazılım Öğrenmeye Nasıl Başlanmalı?
Bir ekran dolusu bilgisayar koduna ilk baktığında muhtemelen çok farklı bir alfabesi olan yepyeni bir dil okuyormuş gibi hissedersin. “Print” ve “input” gibi bazı kelimeler tanıdık gelebilir ancak bunların etrafını çevreleyen yeni semboller ve sayılar görürsün. Birçok yazılımcı Python, C++ ve diğer önde gelen kodlama dillerini ilk kez incelediğinde kendini kaybolmuş hisseder. Fakat yazılımcılar, bu dilin zarif bir web sitesine, heyecan verici bir video oyununa veya değerli bir telefon uygulamasına nasıl dönüşeceğini kısa sürede öğrenebilirler. Sen de kodlama yolculuğuna başlayıp yazılım öğrenmek için çalışmadan önce neler yapman gerektiğini biliyor musun?
Yazılım Nasıl Öğrenilir?
Çok karmaşık gibi görünse de yazılım, düzenli çalışma ve disiplinli bir süreçle kolayca öğrenilebilir. Herkesin yazılım öğrenmek için farklı sebepleri vardır. Bazıları bunu bir hobi gibi görürken, bazıları bir uygulama yaratmak için harika bir fikre sahip olup, yeterli kodlama deneyimine erişmemiş olabilir. Bunun yanı sıra kodlama becerisine değer veren sektörlerde çalışan profesyoneller, kariyerlerini ilerletmek için gereken becerileri kazanmak isteyebilir. Yazılım öğrenmeye aşağıdaki adımları izleyerek başlayabilirsin:
1) Online Eğitimlere Katıl
Kodlamayı öğrenmenin en iyi yollarından biri çevrimiçi eğitimlerdir. Bu eğitimler, uzman kişiler tarafından çeşitli dillerde ve teknolojilerde iyi içerikler sağlar. Yazılım öğrenmeye sıfırdan başlayan insanların da kodlama konusundaki bilgilerini geliştirmesine yardımcı olur. Bazı kurslar performansa dayalı sertifikasyon da sağlar. Bu durum da iş başvurusu sırasında avantaj elde etmene yardımcı olabilir. Techcareer.net'de bootcamp etkinlikleriyle kendini geliştirme fırsatı bulacağın platformlardan biridir.
2) YouTube Kanallarını Takip Et
İnsanların kodlama ve programlamayla ilgili videolar bulabileceği bir platformdur. Özel olarak hazırlanmış içerik ve konuların açıklamasında kullanılan metodolojiler nedeniyle kodlama ve programlamaya ilişkin YouTube videoları, yazılım öğrenmek isteyenler arasında oldukça popülerdir.
3) Gerçek Zamanlı Projelere Katıl
Gerçek zamanlı projeler, kodlamayı öğrenmenin en iyi yoludur. Bir ekiple çalışma fırsatı sağlar ve daha pratik bilgiler edinmene destek olur. Bu projeler, kodlama ve programlama becerilerinin geliştirilmesini de desteklediği gibi konunun derinlemesine öğrenilmesi için de faydalı olur.
4) Coding Challenge Etkinliklerini İncele
Bu etkinlikler kodlamayı öğrenmeye başlarken yardımcı olabilecek çeşitli teknolojiler ve programlama dilleri üzerine çalışma fırsatı sağlar. Coding Challenge etkinliklerinde çevrimiçi ve çevrimdışı olarak görüntüleyip üzerine çalışabileceğin zorluklar bulunur.
5) Kodlama Öğrenmeyi Kolaylaştıran Araçları Kullan
Kod yazmak için herhangi bir özel araca ihtiyacın olmasa da öğrenme aşamasında yardımcı olacak birçok araç bulunur. Bu araçları araştırman ve kullanmaya başlaman, kendini daha hızlı geliştirmene destek verebilir. En popüler araçlar şöyle sıralanabilir:
- Kod Düzenleyiciler: Metin düzenleyicileri; renk kodlaması, otomatik tamamlama, bul ve değiştir, karanlık mod gibi kodlamayı kolaylaştıracak özellikler içerir. Sadece yeni başlayanlar değil profesyoneller de bu araçları sıklıkla kullanır. Notepad++, Sublime Text, Emacs yeni başlayanlar için en iyi seçeneklerdir. Ayrıca VS Code da hem profesyoneller hem de yeni başlayanlar tarafından her zaman tercih edilen bir araçtır.
- Console: Kodlamaya başladığında bilgisayarını daha iyi tanımak istersin. Terminal olarak da bilinen console, işletim sisteminin metin tabanlı arayüzüdür. Dosyaları bulmaya ve bunlar üzerinde komutları standart grafik kullanıcı arayüzünden daha hızlı şekilde yürütmeye destek verir.
- Stack Overflow: Soru-cevap tabanlı web siteleriyle tanınan bir topluluktur. Bilgisayar programlamada geniş bir konu yelpazesine sahiptir. Bu web sitesi, programlama ve kodlamaya dayalı konulara yönelik soru ve cevaplardan oluşur. Bunu kullanmak, programın nasıl çalıştığı ve işlediği hakkında fikir almana ve kendini geliştirmene katkı sağlar.
- Proje Yönetimi: Birçok proje basit başlasa da ilerledikçe karmaşık hale gelir. Bir proje yönetimi aracı kullanarak dosyaları paylaşmak, zaman çizelgelerini güncellemek ve kodlama projelerini ayrı bölümlere ayırmak mümkün hale gelir. Proje yönetim araçları kullanarak zaman çizelgesine sadık kalabilir, yan projeleri ve ekstra dosyaları rahatça takip edebilirsin.
6) Başkalarının Kodladığı Sayfaları İncele
Diğer yazılımcıların kodlarına göz atmak ilham verebilir ve kodlama becerilerini ileriye taşımana yardımcı olabilir. Özellikle GitHub, kod paylaşımı için yaygın olarak kullanılan bir programlama kaynağıdır. Aynı zamanda yazılımcıların bir araya geldiği en büyük topluluktur. Farklı dillerden birçok kaynak kodunun paylaşıldığı GitHub, projeler üzerinde bir ekiple çalışma fırsatı da sağlayabilir.
Yazılım Öğrenmeye Hangi Yazılım Diliyle Başlamak Gerekir?
Yazılım öğrenmeye en az bir kodlama dili, bilgisayarın anlayabileceği bir dizi sözdizimi ve kural bilgisi öğrenerek başlamak gerekir. Ancak bazı dilleri öğrenmek diğerlerine göre daha kolaydır. Bu sebeple yeni başlayanların bu dilleri öğrenmesi daha faydalı olur. Örneğin Assembly ve Machine gibi düşük seviyeli dilleri makineler mükemmel şekilde okusa da insanlar, bunları çözümlemekte zorlanır. Yüksek seviyeli diller ise yeni başlayanlar için en iyi seçeneklerdir. Bunlardan bazıları yapıya daha fazla odaklanırken diğerleri daha etkileşimlidir ve karmaşık işlevleri gerçekleştirebilir.
Aşağıdaki yeni başlayanlar için en iyi dillerden bazılarını bulabilirsin. Yanlış olanı seçme konusunda endişelenme çünkü bu diller, temel kavramları paylaşır. Bu sebeple birinden başlayıp diğerine rahatça geçebilirsin.
- HTML
Hypertext Markup Language yani HTML, internetin temelidir. Web sayfalarının içeriğini ayarlamak için kullanıldığından bir sayfayı yüklediğinde tarayıcın tarafından oluşturulan bir HTML belgesi görürsün. HTML, örneklenmesi en kolay dildir. Bunun nedeni teknik olarak bir programlama dili olmamasıdır. Çünkü HTML, komut dosyalarını çalıştırmaz ve işlevsel programlar oluşturmaz. Yine de çevrimiçi her ortamda kullanılabildiğinden interneti anlamak için önce HTML’i çözmen gerekir.
- CSS
HTML, bir web sayfasında hangi içeriğin görüneceğini yönetir ancak bu içeriğin nasıl göründüğünü etkilemez. Bu noktada Cascading Style Sheets yani CSS devreye girer. CSS dili, HTML’in stilini yönetir. Renkler, boyutlandırma, yazı tipleri de dahil olmak üzere tüm sayfa düzenlerini organize eder. CSS de bir programlama dili değildir. Neredeyse her zaman HTML ile birlikte kullanıldığından ikisini beraber öğrenmen gerekir.
- JavaScript
Javascript, statik web sayfalarını dinamik sayfalara dönüştüren programlama dilidir. Sayfa öğelerinin hareket etmesine, tıklama gibi kullanıcı eylemlerine tepki verilmesine ve sayfada var olmanın ötesinde de birçok işlemin gerçekleştirilmesine olanak tanır. Web geliştirmeyle ilgileniyorsan, zaten HTML ve CSS hakkında bilgin varsa bir sonraki adım JavaScript olmalıdır. Bu üç dil birlikte web içeriğinin çoğunu oluşturur. Ayrıca JavaScript kodu, tarayıcıda kolayca test edilebilir.
- Python
Kullanıcı dostu sözdizimi ve çok yönlülüğü nedeniyle yeni başlayanlar arasında popülerdir. Bu dilin kodunun çoğu İngilizce gibi okunabilir. Bu özelliği de yeni başlayanların işlevler gibi temel kavramları öğrenmesini kolaylaştırır. Python’un ayrıca birçok kod kütüphanesi bulunur. Bunlar sayesinde işlevleri kendin yazmana gerek kalmaz.
- C/C++
C, yazılıma yeni başlayanlar arasında popüler olan bir başka dildir. Python’dan daha karmaşıktır ve genellikle yeni başlayanların aynı şeyleri başarmak için daha fazla kod yazmasını gerektirir. C++, C’nin devamı niteliğindedir. Karmaşık uygulamaların programlanmasını kolaylaştırır.
- Java
JavaScript ile karıştırılmaması gereken genel amaçlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. İnsanlar tarafından okunması ve anlaşılması kolaydır. Çoğu zaman karmaşık görevler tek bir komutla gerçekleştirilebilir. Java, Android mobil uygulamalarında popüler şekilde uygulanmaktadır.
- SQL
SQL, bir veritabanındaki verileri güncellemek, depolamak ve almak için kullanabileceğin dillerdendir. Teknik olarak bir sorgu dili olduğundan diğer programlama dillerinden farklıdır. Dolayısıyla SQL’i öğrendiğinde onunla web sayfaları oluşturman mümkün olmaz.
Yazılım Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?
Yazılım öğrenmenin en önemli faydası, uluslararası projeler de dahil olmak üzere pek çok alanda iş bulma fırsatının olmasıdır. Bunun yanı sıra yazılımcılar, freelance çalışma olanağı bulabilir. Böylelikle farklı projelere dahil olup kendilerini sürekli geliştirme olanağı bulur. Yazılım öğrenmenin faydaları şöyle sıralanabilir:
- Bağımsız bir çalışan olabilir veya büyük bir şirket bünyesinde çalışabilirsin. Kariyer seçeneklerini yaşam tarzına göre kendin belirleyebilirsin.
- Her endüstrinin kendi yazılım türüne ve onu kendi spesifikasyonlarına göre oluşturabilecek kişilere ihtiyacı olur. Dünya dijitalleştikçe ve çevrimiçi olarak yönetildikçe yazılımcılara olan talep de artacaktır.
- Yüksek talep, yazılımcıların yüksek getirilerle çalışma fırsatı bulmasını da sağlar.
- Yazılım öğrenmenin en büyük faydalarından biri de öğrenmeye her daim devam edebilecek olmandır. Her zaman öğrenebileceğin yeni araçlar ve teknolojik gelişmeler sayesinde sürekli kendini yenileme fırsatın olur.
- Zor sorunları çözmeyi seviyorsan yazılım senin için oldukça iyi bir alandır. Yazılımın bir istemci için belirli bir eylemi nasıl gerçekleştirebileceğini veya kodunu nasıl daha verimli şekilde yazabileceğini araştıracak ve problemler üzerine sürekli çalışacaksın.
Yazılım Öğrenmek Ne İşe Yarar?
Yazılım öğrenmek, bilgisayarlarla iletişim kurmak ve onların belirli görevleri yerine getirmesini sağlamak için programlama dillerini anlamana, yazmana ve bu alanda uzman olmana yarar. Dünya dijitalleştikçe yazılım öğrenmenin önemi de bilgisayarlardan akılı telefonlara, dizüstü bilgisayarlardan fitness takipçilere kadar pek çok alanda kendini göstermiştir.
Yazılım öğrendiğinde bir şirketin müşterilerinin ihtiyaçlarını analiz edebilirsin. Ardından bu ihtiyaçları karşılayan yazılımlar tasarlayıp, geliştirip, test edebilirsin. Mobil uygulama geliştirme, UX/UI üzerine çalışabilir, web, oyun ya da veritabanı geliştiricisi olabilirsin. Hemen hemen her sektörde çalışma, araştırma ve öğrenme fırsatı yakalayabilirsin. Yazılım öğrenmek aynı zamanda veri mühendisliği, makine öğrenimi mühendisliği, data analizi konularında da çalışma fırsatı sağlar. Yeni yetenekleri sektörün önde gelenleriyle bir araya getiren Techcareer.net’i inceleyebilir, iş ilanlarına göz gezdirebilir, teknoloji ve yazılım eğitimleri alarak bu alanda kendini kolaylıkla geliştirebilirsin. Aynı zamanda Techcareer.net çevrimiçi eğitimlerini takip edebilir, düzenli çalışarak ve programlama dillerinden bazılarını çözümleyerek yazılım öğrenmeye başlayabilirsin.
Bootcamp katılım şartları nelerdir?
Bootcamp katılım şartları etkinliğin türüne göre değişebilir. Çünkü bootcamp etkinliklerinde yazılım teknolojilerinden ürün yönetimine kadar birbirinden farklı birçok uzmanlıkta eğitimler düzenlenir. Katılmak istediğin eğitimin detaylarını öğrenmek için “Başvur” butonuna tıklayabilirsin. Etkinlik detayları senin için uygunsa, Github veya Google hesabınla Techcareer’e giriş yaparak etkinlik kaydını oluşturabilirsin.
Bootcamp eğitimleri ücretli midir?
Bootcamp eğitimleri, bilişim alanında kariyer yapmak isteyen yetenekleri sektöre kazandırmak için tamamen ücretsiz şekilde düzenlenir.
Hackathon yarışmalarına katılım şartı nelerdir?
Hackathon yarışmalarına katılım şartı, her etkinlik özelinde farklılık gösterir. Tıpkı bootcamp eğitimleri gibi hackathon yarışmaları da birbirinden farklı konularda düzenlenir. Katılım şartlarını ve başvuru bekleyen etkinleri incelemek için buraya tıklayarak ziyaret edebilir, sana uygun etkinliklere hemen başvurunu yapabilirsin.
Hiring Challenge süresi ne kadar?
Hiring Challenge süresi, düzenlenen etkinlik türüne göre farklılık gösterir. Bu süre etkinlikte çözülecek iOS, Android ve Algoritma sorunlarına uygun olacak şekilde belirlenir. Ancak, sorun ne olursa olsun bir yarışma söz konusu olduğundan Hiring Challenge’a katıldığında ne kadar hızlı olursan rekabette o kadar fazla öne geçersin. Çünkü Hiring Challenge’larda hız, katılımcılara ekstra puan getirir.