BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
10 Adımda Python Öğren!

10 Adımda Python Öğren!

Python nedir? Python nasıl öğrenilir? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
27.03.2024
8 Dakika

Python, Guido van Rossum tarafından oluşturulan ve ilk olarak 1991’de piyasaya sürülen üst düzey bir programlama dilidir. Kodun okunabilirliğine önem verilerek tasarlanmış olan bu dilin sözdizimi, kodlama yapanların kavramları mümkün olabildiğince az sayıda kod satırıyla ifade etmesine olanak tanır. Python’da işlevsel programlama ve nesne yönelimiyle birlikte birçok programlama paradigmasında çalışmak mümkün olur. Daha basit bir ifadeyle bu, nesnelerin veya kavramların dijital modellerini oluşturmak veya kodunuzu işlemek gibi farklı şekillerde kod yazılmasına olanak tanıdığı anlamına gelir. Python dili öğrenme için ilk adım, bu dili neden öğrenmek istediğinden emin olmaktır. Görevleri otomatikleştirmek, verileri analiz etmek ya da yazılım geliştirmekle ilgileniyor olsan da, aklında net bir hedef olması seni motive edecek ve öğrenme yolculuğuna odaklanmayı sağlayacaktır.

Python Nasıl Öğrenilir?

Python, her gün kodlama yaparak, yazarak, temel kavramları araştırarak öğrenilir. Yeni bir dil öğrenirken tutarlı olmak oldukça önemlidir. Her gün kodlama üzerine çalışmak kas hafızanı da geliştirecektir. Bu durum ilk başta korkutucu gözükse de her gün 25 dakika çalışarak Python öğrenme için ilk adımı atabilirsin. Ardından temel kavramları öğrenmek, araştırmak ve incelemek daha kolay ve eğlenceli hale gelir.

Tüm bunları yapmadan önce bilgisayarına Python indirmelisin. Kurulumu yaptıktan sonra PyCharm gibi bir IDE kullanarak veya bilgisayarının bash/shell terminalinde hemen kodlamaya başlayabilirsin. Bu aşamada bir programcı gibi düşünmeye başlamalı ve mantığın nasıl oluşturulacağını öğrenmelisin. Bu aşamada;

  • Web seminerlerine ve birlikte kod yazma etkinliklerine katılabilirsin.
  • Python öğrenirken sana yardımcı olacak web düzenleme araçlarını araştırabilirsin.
  • GitHub gibi platformlardan çevrimiçi topluluklarla iletişime geçebilir ve aklına takılanlar hakkında uzmanlara sorular sorabilirsin.

Temel ve orta düzey kodlamada uzmanlaşmak için genellikle 1 ila 3 ay arasında bir süreye ihtiyacın olur. Bu süreçte temel projeleri hayata geçirmeye başlayabilirsin. Örneğin; veri bilimiyle ilgileniyorsan pandaları kullanarak bir veri kümesini analiz edebilirsin. Orta seviye Python yazılım dili öğrenme için ise 4-6 ay çalışman gerekir. Orta seviyeye geldiğinde hata işlemeyi, karmaşık veri yapılarını anlamayı öğrenirsin. Ayrıca, makine öğrenimiyle ilgileniyorsan bu sırada Python Track ile makine öğreniminin temellerini üzerine çalışmaya başlayabilirsin. 7. aydan itibaren ilgi alanına ve kariyer hedefine yönelik bir alanda uzmanlaşman mümkün olur. Bu makine öğrenimi, web geliştirme, otomasyon veya farklı bir alanda olabilir. Örneğin doğal dil işlemeyle ilgileniyorsan, NLTK ve SpaCy gibi kütüphaneler hakkında bilgi edinebilirsin.

10 Adımda Python Öğrenin

Python’ı bilgisayarına kurduktan sonra sözdizimi, veri türleri, değişkenler, diziler, sözlükler, işlevler, koşullu ifadeler ve veri yapıları gibi temel bileşenleri öğrenmelisin. Çünkü bunlar programlama dillerinin temelidir. Bunları kullanarak basit komut dosyaları yazma alıştırması yapabilirsin. Bununla birlikte NumPy, Lambda, JSON gibi farklı kitaplıkları ve modülleri deneyerek bunlar neler yapabileceğini ve nasıl çalışabileceğini görmelisin. Bunun için çevrimiçi eğitimlere katılarak öğrenme sürecini hızlandırabilirsin. Aşağıdaki 10 adım Python öğrenmek için sana yardımcı olacak:

1. Python’ın Temellerini Çöz

Kodun okunabilirliğini vurgulayan Python yazılım dilini öğrenme ve kullanmaya başlamak için aşağıdaki temelleri çözümleyerek işe başlamalısın:

  • Data Structures: Python; listeler, tuple’lar, kümeler gibi değişik veri yapıları sunar. Bu veri yapıları, programdaki verileri depolamak ve değiştirmek için kullanılır.
  • Control Flow: If-statements, for-loops, while-loops gibi kontrol akışı ifadeleri, eylemleri gerçekleştirmene ve tekrarlamana olanak tanır.
  • Functions: Python’daki işlevler, belirli görevleri gerçekleştirirken yeniden kullanılabilen kod bloklarıdır.

2. Orta Düzey Python Kavramlarını Öğren

Temel konulara aşina olduktan sonra ileri düzey konulara geçmeye başlayabilirsin. Bunlar Python anlayışını geliştirmene ve programlama dilini kullanırken karşılaşabileceğin bir dizi sorunla başa çıkmana yardımcı olur. Bu kavramlar şöyledir:

  • Hata işleme ve istisnalar: Python, kodlamadaki hataları ve istisnaları ele almak için araçlar sağlar. Try/except bloklarını ve raise exceptions’ı öğrenmek Python programları yazmak için oldukça önemlidir.
  • Kütüphanelerle çalışma: Python’ın gücü geniş kütüphane ekosisteminden gelir. Sayısal hesaplama için NumPy, veri işleme için Pandas, veri görselleştirme için matplotlib gibi ortak kitaplıkları nasıl içe aktaracağını ve kullanacağını öğrenmelisin.
  • OOP: Classes, objects, inheritance vs polymorphism gibi OOP kavramlarını anlamak, daha düzenli ve verimli kod yazmanıza yardımcı olur.

3. Uygulama Yaparak Öğren

Tüm dillerde olduğu gibi Python’ı da öğrenmenin en iyi yolu uygulama yapmaktır. Sözdizimini öğrenmek ve projeler üzerinde mümkün olan en kısa sürede çalışmak için harcadığın zamanı en aza indirmek isteyebilirsin. Ancak yaparak öğrenme mantığı, çalışmaların aracılığıyla öğrendiğin kavramları gerçek dünyadaki projelere ve alıştırmalara uygulamayı içerir. Burada aşağıdaki ipuçları da senin için faydalı olacaktır:

  • Seni zorlayan projeler üstlen: İlgini çeken projeler üzerinde çalış. Bu, bir görevi otomatik hale getirmek için basit bir komut dosyasından veri analizi projesine kadar herhangi bir şey olabilir.
  • Web seminerlerine ve birlikte kod yazma etkinliklerine katıl: Eğitmenle birlikte kod yazabileceğin çok sayıda çevrimiçi etkinlik bulunur. Bu yöntem, yeni kavramlar öğrenmenin ve bunların nasıl uygulandığını gerçek zamanlı olarak görmenin en etkili yoludur.
  • Öğrendiklerini kendi fikir ve projelerine uygula: Yararlı bulduğun mevcut projeleri veya araçları yeniden oluşturmaya çalış. Bu harika bir öğrenme deneyimi olabilir çünkü seni bir görevi kendi başına nasıl uygulayabileceğini anlamaya zorlar.

4. Mola vermeyi unutma!

Öğrenirken uzaklaşmak ve kavramları özümsemek önemli. Yaygın olarak kullanılan Pomodoro tekniği, öğrenme sürecini kolaylaştırabilir. Bu teknikte 25 dakika çalışıp, kısa bir ara verdikten sonra öğrenmeye devam edersin. Mola vermek, özellikle birçok yeni bilgi edinirken etkili bir çalışma sistemi için kritik bir öneme sahiptir. Özellikle çalışırken hatayla karşılaşırsan ve neyin yanlış gittiğini anlayamazsan mutlaka ara ver. Kodlama yaparken bir dilin ve mantığın kurallarına tam olarak uyman gerekir. Bu nedenle bir tırnak işaretinin bile eksik olması her şeyi bozabilir. Kısa molalar vererek dinlendiğinde hataları görmen daha kolay olacaktır.

5. Bir Portföy Oluştur

Programlama becerilerini geliştirmeye başladığında Github gibi çevrimiçi portföyüne ekleyebileceğin projeler oluşturmak oldukça önemlidir. Seçim yaparken hem ilgini çekecek hem de seni zorlayacak projelere odaklanmalısın. Bu projeler, seni daha uzun süre meşgul edecek ve onları tamamlamak için motive olacaksın. Örneğin; köpekleri seviyorsan onunla yürüyüşe çıkacağın saatleri hatırlatacak bir uygulama oluşturman ideal olabilir. Projeni, tamamladıktan sonra geliştirmene yardımcı olacak geri bildirimler almak için başkalarıyla paylaş.

6. İleri Düzey Python Konularına Erişmekten Çekinme

Öğrenmeye yeni başlasan bile hesap makinesi uygulaması gibi basit projeleri tekrarlama. Yazılım tasarım kalıpları, nesne yönelimli programlama, veri yapıları ve algoritmalar gibi ileri düzey konuları da incele. Bu konulara ilişkin anlayışını derinleştirmek için alıştırmalar ve projeler üzerine çalıştığından emin ol. Böylece bunları herhangi bir kişisel veya açık kaynaklı projede uygulayabilirsin.

7. Hata Avcısı Ol!

Yazılımcılar kod yazarken hatalarla sık sık karşılaşabilir. Bu kaçınılmazdır, hataların motivasyonunu düşürmesine izin verme. Çevrimiçi platformlarda hataların belirleyebileceğin ortak çalışma alanları olduğunu göreceksin. Ortak çalışma alanlarına ve projelere katılarak, yeni içgörüler edinebilirsin. Hata ayıklarken nerede sorun olduğunu bulmak için projeye bütünsel olarak bakmalısın. Kodun yürütülme sırasına göre gözden geçirilmesi ve her parçanın çalıştığından emin olunması, hata ayıklamanın en kolay yoludur. Hatanın nerede olduğuna dair bir fikrin olduğunda aşağıdaki kod satırını betiğine ekleyebilirsin:

  • import pdb; pdb.set_trace()

Bu kod, Python’ın hata ayıklayıcısını çalıştırır ve seni etkileşimli moda geçirir. Hata ayıklayıcı aynı zamanda komut satırından aşağıdaki kodla da çalıştırılabilir:

  • python -m pdb <my_file.py>

 

8. Kendine Meydan Oku!

Öğrenmeyi asla bırakma. Temel konularda uzmanlaştıktan sonra daha zorlu görevler ve projeler araştır. Kariyer hedefine veya kişisel ilgi alanınla alakalı konularda uzmanlaş. Python’da veri bilimi, web geliştirme veya makine öğrenimi de dahil öğrenebileceğin pek çok konu var. Bu sebeple temel kavramları öğrendikten ve kod yazmaya başladıktan sonra uzmanı olmak istediğin alanı belirle.

9. Python Öğrenenlerle Etkileşime Geç

Kodlama tek başına yapacağın bir aktivite gibi görünse de bir ekiple çalışıldığında daha iyi sonuçlar aldığını görürsün. Python’da kodlamayı öğrenirken, bu alanda çalışan diğer insanlarla da etkileşim kurman sana fayda sağlayacaktır. Bu sayede, yol boyunca öğrendiğin ipuçlarını ve püf noktalarını farklı kişilerle paylaşabilirsin.

10. Hackathon’lara ve Kodlama Yarışmalarına Katıl

Edindiğin becerilerine meydan okumak ve bunları topluluğa sergilemek istiyor olabilirsin. Techcareer.net ile ile düzenlenen hackathon etkinliklerine katılarak, iş birliği deneyimi kazanabilir, ayrıca kodlama becerilerini test edebilirsin. Python projeleri üzerine çalışırken başkalarından da yeni şeyler öğrenebilir ve sorunları çözmeye yönelik yeni bakış açıları keşfedebilirsin. Ek olarak bu etkinlikler, diğer katılımcılarla mükemmel ağ oluşturma fırsatları sunar. Bu potansiyel işverenlerle anlamlı bağlantılar kurmaya da dönüşebilir.

Python programlama dilini bilenlere olan talep her geçen gün artar. Bu yazılım dilini bilenler veri bilimi, python geliştiriciliği, veri analistliği, makine öğrenimi mühendisliği gibi alanlarda uzmanlaşabilir. Sen de Python konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorsan Techcareer.net üzerindeki iş ilanlarını, hackathon’ları, teknoloji ve yazılım eğitimlerini inceleyebilirsin. Techcareer.net dijital yeteneklerle bilişim sektörünün önde gelenleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir ekosistemdir. Bu ekosistemde bilişim sektörüne dair pek çok bilgiyi bulabilirsin.

Python Nedir?

Python web siteleri ve yazılımlar oluşturmak, görevleri otomatikleştirmek, verileri analiz etmek için sıklıkla kullanılan bir bilgisayar programlama dilidir. Genel amaçlı bir dil olan Python, herhangi bir spesifik soruna özel olmadığından çok farklı programlar yazmak için kullanılabilir. Çok yönlülüğü ve başlangıç seviyesindeki yazılımcı adaylarına uygun olması Python’ı günümüzün en çok kullanılan programlama dillerinden biri haline getirmiştir.

Bootcamp katılım şartları nelerdir?

Bootcamp eğitimler, Python’dan robotik kodlamaya kadar birçok farklı alanda düzenlenir. Alanlar farklı olduğu için her birinin katılım şartları kendine özeldir. Eğitimlere göz atmak için https://www.techcareer.net/bootcamp sayfasını ziyaret edebilir, ilginizi çeken eğitime tıklayarak katılım şartlarını inceleyebilirsin.

Bootcamp eğitimleri ücretli midir?

Yazılım teknolojilerinden veri bilimine kadar, bilişim alanındaki birçok konuda bilgi sahibi olmanı sağlayan bootcamp eğitimleri ücretsiz olarak düzenlenir. Hangi seviyede olursan ol bu eğitimler, istihdam edilebileceğin bilgi ve donanımlara erişmeni hedefler.  

İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?

İş ilanları butonuna tıkladığın an birbirinden farklı olan pek çok ilan karşına çıkar. Kendine uygun olan ilanları görmek için bu sayfada yer alan “Çalışma Konumu” “Çalışma Şekli” “Deneyim” butonlarından filtreleme yapabilirsin.

Hackathon yarışmalarına katılım şartları nelerdir?

Tıpkı bootcamp eğitimleri gibi hackathon yarışmaları da farklı uzmanlık alanlarında düzenlenir. Bu sebeple yarışmaları, https://www.techcareer.net/hackathon sayfasından takip etmelisin. İlgi alanına özel bir yarışma açıldığında “incele” butonuna tıklayarak, katılım şartlarını gözden geçirebilirsin.


Daha Fazla

Senior Komünite Programı 1.0: Agile ve Scrum Metodolojileri

Senior Komünite Programı 1.0: Agile ve Scrum Metodolojileri

Senior Komünite Programı 1.0 kapsamında Agile ve Scrum Metodolojileri yayını ile Agile yaklaşımı ve Scrum metodolojisi hakkında detayları öğrenin.
03.12.2024
2 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26