
Wordpress E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Online mağazaların ve pazaryerlerinin yükselişe geçtiği günümüzde çevrimiçi bir işletme açmak oldukça mantıklı bir adım olabilir. Bunun için WordPress’i kullanabileceğini biliyor musun? Bu platform, web sitesi sahiplerinin her türlü ürünü satmak için eksiksiz bir e-ticaret altyapısı kurmasına yardımcı olan pek çok araca sahiptir. Bu araçlar sayesinde WordPress e-ticaret sitesi kurulumu yapmak da oldukça kolay olur. Deneyimli bir web geliştirici ya da çevrimiçi satışta tamamen yeni biri olsan da WordPress’te birkaç adımla e-ticaret sitesi kurabilirsin.
E-Ticaret Siteniz için Neden WordPress Kullanmalısınız?
WooCommerce gibi popüler eklentilerle sorunsuz şekilde çalışabildiği için WordPress’i e-ticaret siten için kullanmalısın. Bu eklentiler sayesinde web siteni tamamen işlevsel bir çevrimiçi mağazaya zahmetsizce dönüştürebilirsin.
Eklentiler de dahil olmak üzere WordPress e-ticaret sitesi kurmak isteyenler için birçok avantaj sunar. En başta ölçeklenebilirlik sağlayan WordPress yeni bir işe başladığında ilerlemeni takip etmen için kolaylık sağlar. Hedeflerine ulaştığında da web siteni yeni bir platforma taşıman gerekmez. Çünkü WordPress hem büyük hem de küçük çaplı satışları yapabileceğin yeterli alt yapıyı sağlar.
İhtiyaçlara göre şekillendirilebilmesi WordPress’in en büyük avantajlarındandır. Bunun için platformda birçok eklenti yer alır. Eklentiler, işletmen için ihtiyaç duyduğun tüm işlevlere sahip bir site oluşturmana yardımcı olur. Çok sayıda ticaret odaklı eklentiyle çalışabildiğin için WordPress’i zamanla ihtiyaçlarına göre güncelleştirebilirsin.
WordPress’in en önemli faydalarından biri de siteni oluşturmak için kullanabileceğin çok sayıda şablon seçeneğidir. Markanın benzersiz stilini kapsayan bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsan bu platformda seçebileceğin 8000’den fazla tema, 1000’den fazla ticaret odaklı şablon bulunur. Seçtiğin şablonu kendine göre özelleştirmen de mümkün olur.
WordPress, SEO dostu bir site oluşturmana da yardımcı olur. İnsanların ürünlerini Google gibi arama motorlarında bulmalarını sağlamak istiyorsan sıralama için optimize edilmiş bir siteye ihtiyacın olur. WordPress ile sitenin arama sonuçlarında sıralanmasına yardımcı olacak eklentiler kullanabilirsin. Bunun için en popüler olan eklentiler YoastSEO ve RankMath’dir.
Tüm özelliklerinin yanında WordPress dünyanın en popüler site oluşturma platformu ve içerik yönetim sistemidir. Arkasında çok sayıda kullanıcı ve geliştirici topluluğu vardır. Bu topluluk sayesinde WordPress ürün ve hizmetleri, sürekli güncellenir. Güncellemelerle birlikte eklentilerin tamamı da dijital dünyanın trendlerine göre geliştirilir. Sürekli geliştirilmesi de web site sahipleri için bu platformu ideal hale getirir.
WordPress E-Ticaret Sitesi Kurulumu için İzlemeniz Gereken Adımlar
Alan adı seçmek, WordPress e-ticaret sitesi yapımı için izlemen gereken ilk adım olmalıdır. Bu adım web sitenin temeli olacaktır. Tüketiciler, alan adı sayesinde markanı tanıyacaktır. Bunun için .com ya da .net uzantılarına sahip bir alan adı satın almalısın. Alan adını seçerken içine anahtar kelimeleri ekleyebilirsin. Anahtar kelimeler, arama motorlarında görünürlüğünün artmasına da katkı sağlar. Ardından aşağıdaki adımları izleyerek çevrimiçi mağazanı kurmaya başlayabilirsin:
Ana Sunucunu Belirlemeli ve WordPress’i Sunucuya Yüklemelisin
Web siteni başlatmak için verileri barındıran bir sunucunun olması gerekir. Bunun için öncelikle mağazanın neye ihtiyacının olduğunu düşünmelisin. Barındırma sunucu seçerken WordPress ile uyumlu çalışabildiğinden, web siten için istediğin hıza, depolama alanına ve güvenilirliğe sahip olduğundan emin olmalısın. Ardından WordPress’i kullanabilmek için onu sunucuya yüklemen gerekir. Platformun sunucuya yüklenmesi WordPress e-ticaret sitesi kurma aşamasında, sadece birkaç dakikanı alır.
E-Ticaret Eklentisini Kurmalısın
WordPress için e-ticaret eklentisi, temalar ve temel kodun yanı sıra bir siteyi oluşturan temel unsurların listesini oluşturmasını sağlar. Tıpkı temalar gibi eklentiler de sitenin belirli işlevlerini yerine getirecek şekilde geliştirilmiştir.
E-ticaretle ilgili eklentiler, alışveriş sepetleri, ödeme portalları gibi bireysel özellikleri ayarlamana da olanak tanıyan birçok seçeneği içerir. WooCommerce de burada devreye girer. WooCommerce’i kurmak için WordPress’te oturum açmalısın. Kontrol panelinde yer alan arama çubuğunda bu eklentiyi arayabilirsin. Gösterilen sonuçlarda bu eklentiyi bulduğunda “Şimdi Yükle”yi seçerek kurulumu tamamlayabilirsin. Bunun ardından WordPress e-ticaret sitesi kurulumu tamamlanmış olacaktır.
Bu eklentiyi kullanarak aşağıdakileri yapabilirsin:
- Ürünlerini satmak için göz alıcı vitrinler oluşturabilirsin.
- Sayfanı arama motorları için kolayca optimize edebilirsin.
- Ürün sayfalarını özelleştirebilirsin.
- Gönderim seçeneklerini rahatlıkla belirleyebilirsin.
WooCommerce’in yanı sıra tüm dünyada popüler olan e-ticaret odaklı eklentiler şunlardır:
- Ecwid: Bu eklenti, mağazandaki envanteri korumana, ürün satmana, raporları dışarı aktarmana yardımcı olur.
- BigCommerce: Sınırsız bant genişliğine sahip depolama alanıyla avantaj sağlar. Bu sayede sitenin kaldırabileceği kadar trafikle, istediğin kadar büyük bir mağazaya sahip olabilirsin.
- WP eCommerce: Ücretsiz ve açık kaynaklı bir alışveriş sepeti eklentisidir. Müşterilerin ürünlerini veya hizmetlerini nasıl satın alabileceğini adım adım gösterir.
Ürün veya Hizmetlerini Eklemelisin
Kontrol paneline gidip “Ürünler” sekmesine tıklayarak satılık ürün veya hizmetleri ekleyebilirsin. Ekleme yapmadan önce ürünün adı, resmi ve açıklaması gibi ayrıntıları da detaylı şekilde doldurmalısın. Açıklamalar kısmına web sitenin arama motoru optimizasyonunda iyi performans göstermesine yardımcı olacak kelimeleri de eklemen gerekir. Ürün sayfasındaki tüm alanları doldurduğunda “Yayınla” butonuna tıklayarak müşterilerinin ürünlerini görmesini sağlayabilirsin.
E-Ticaret Odaklı Bir WordPress Teması Seçmelisin
Artık bir mağazan var. Ancak mağazanın istediğin şekilde görünmesi için bir tema seçmelisin. Temalar WordPress sisteminin en temel bileşenidir. Binlerce ücretsiz ve premium sürümde olan temalar mevcuttur. Bunları doğrudan WordPress tema dizininden veya dünya çapındaki üçüncü taraf geliştiricilerden alabilirsin. Temalar, sitenin görünümünü ve düzenini oluşturmana destek verir.
E-ticaret dostu temalar, kullanıcılara ürünleri sergilemenin çeşitleri yollarını sunar. Bunları kullanarak web sitene açılış sayfaları ekleyebilir, öne çıkan ürün resimlerini oluşturabilirsin. Bunun yanında da kullanıcılara bir rehber niteliğinde olacak blog sayfanı açabilirsin.
Faydalı Eklenti ve Uzantıları Belirlemelisin
WordPress’te web sitenin görünümünü ve işlevini geliştirmek için yapabileceklerin neredeyse sınırsızdır. Markanı daha iyi yönetmene yardımcı olacak eklenti ve uzantıları, platformun kütüphanesinde bulabilirsin. Burada bazı ödeme ağ geçitleri de vardır. Bunlar müşterilerine daha fazla ödeme türü sunmana olanak tanır.
Platformda bulabileceğin bazı uzantılar da web siteni daha iyi yönetmene olanak sağlar. Hangi ürünlerin daha iyi performans gösterdiğini belirlemene yardımcı olacak uzantıları belirleyebilirsin. Bunlar sayesinde trafik almayan ürünlerini tespit edebilirsin.
Güvenliği Sağlayan Özellikleri Eklemelisin
Her çevrimiçi işletmenin kimlik, konum, kredi kartı bilgileri müşteri verilerini koruması gerekir. Bu sebeple sitenin güvenliğini sağlayan özellikleri es geçmemen gerekir. Bu özellikler, müşterilerinin bilgilerini bilgisayar korsanlığına karşı korumaya destek verir. Bunun için öncelikli olarak, sitene bir SSL sertifikası eklemelisin. WordPress güncellemeleri genellikle güvenlik sorunlarını düzeltmeyi amaçlar. Bu sebeple, SSL sertifikasının ardından tüm eklentilerini güncel tutmalısın.
Sen de WordPress gibi açık kaynaklı platformlara, web sitelerini geliştirmeye ve e-ticarete meraklıysan Techcareer.net’de dijital dünyaya dair en son trendleri bulabilirsin. Bunun yanı sıra Techcareer.net’ten kendini her zaman geliştirebileceğin bootcamp eğitimlerini de takip edebilirsin. Bootcampler sayesinde web sitesi kurma, tasarlama ve yazılımla ilgili birçok eğitim alabilirsin. Ayrıca teknoloji meraklılarıyla uzmanları bir araya getiren bir platform olan Techcareer.net’in iş ilanları sayfasında da güncel ilanları bulabilir, kendine uygun olduğunu düşündüğüne hemen başvurabilirsin.