BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bootstrap Nedir? Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bootstrap nedir? Bootstrap ile neler yapılır? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
22.11.2024
5 Dakika

Eğer front-end alanında kendini geliştirmek istiyorsan, muhtemelen Bootstrap ve onun çeşitli versiyonlarını duymuşsundur. İlk olarak 2011 yılında Twitter’ın geliştiricileri olan Mark Otto ve Jacob Thornton tarafından piyasaya sürülen Bootstrap en popüler CSS çerçevelerinden biridir. Sen de web tasarımında ziyaretçileri ihtiyaçlarını karşılayacak işlevselliğe sahip olmasını istiyorsan, bu çerçeveden yararlanabilirsin.

Bootstrap ziyaretçilerin kullandığı cihaz veya tarayıcı ne olursa olsun, düğme ve form gibi ögeleri tutarlı bir şekilde görüntüleyen duyarlı düzenler oluşturmanı sağlayan açık kaynaklı bir çerçevedir. Bu çerçeve yeniden kullanılabilir kodlardan oluşan bir koleksiyon sunduğu için sıfırdan bir site oluşturmana da gerek kalmaz.

Bootstrap Nedir?

Bootstrap; duyarlı ve mobil öncelikli web siteleri geliştirmek için kullanılan bir CSS çerçevesidir. Bu ücretsiz araç seti; duyarlı bir ızgara sistemi, genel CSS ayarları, düğmeler, gezinme çubukları ve formlar da dahil olmak üzere önceden oluşturulmuş kapsamlı bileşenler ile birlikte gelir. Aynı zamanda gelişme sürecini hızlandırmak için Bootstrap’i JavaScript eklentileriyle de birlikte kullanabilirsin.

HTML, CSS ve JavaScript ile geliştirilmeye yönelik açık kaynaklı bir set olmasına rağmen Bootstrap CSS çerçevesi olarak anılır. Bunun ilk nedeni CSS’in her seviyede teknik deneyime sahip kişiler için öğrenilmesinin daha kolay olmasıdır. İkinci nedeni de CSS’in tarayıcılarda daha hızlı çalışmasıdır. Bu nedenlerle Bootstrap, genellikle JavaScript yerine CSS ve HTML’de kullanılır. Aynı zamanda CSS şablonlarının yer aldığı Bootstrap kütüphanesi, JavaScript kitaplığından çok daha büyüktür.

Bootstrap Ne İşe Yarar?

Bootstrap duyarlı web siteleri oluşturmayı daha kolay ve hızlı hale getirir. Bu sebeple de özellikle front-end developerlara hitap eder. Bu araç setinin bu kadar popüler olmasının diğer sebepleri ise şu şekildedir:

  • Formlar, tipografi, düğmeler, tablolar, modeller, görüntü karuselleri ve diğer birçok bileşen için HTML ve CSS tabanlı tasarım şablonlarını kullanarak web siteleri oluşturmayı sağlar.
  • HTML ve CSS tabanlı tasarım şablonlarının yanı sıra Web geliştirmede işini kolaylaştırabilen JavaScript eklentileriyle de çalışır.
  • Bootstrap ile geliştirilen duyarlı web siteleri telefon, tablet ve bilgisayarlar gibi modern cihazlarla işletim sistemi fark etmeksizin uyum sağlar.
  • Chrome, FireFox, İnternet Explorer, Edge, Safari ve Opera da dahil olmak üzere tüm modern tarayıcılarla uyumlu şekilde çalışır.

Neden Bootstrap Kullanırız?

Her şeyden önce açık kaynaklı olduğu için Bootstrap kullanırız. Bu araç setini indirmesi ve kullanması ücretsizdir. Tüm modern tarayıcı ve cihazlarla uyum sağlamasının yanı sıra tamamen özelleştirilebilir. Ancak, bu özellikler birçok popüler CSS çerçevesinde mevcuttur.

Bootstrap’i diğerlerinden ayıran öncelikle mobil cihazlara yönelik geliştirilmiş olmasıdır. Yani kod, önce mobil cihazlar için optimize edilir daha sonra da büyük ekranlarda görüntülenecek şekilde optimize edilir. Böylece Bootstrap ile derleme yapmak, sitenin tüm cihazlar için uygun olmasını ve ziyaretçilerin dokunmatik yakınlaştırmayı sorunsuzca kullanabilmesini destekler.

Bootstrap Kütüphanesinin Kullanımı Kolay mı?

Bootstrap kütüphanesinin kullanımı oldukça kolaydır. Tipografi, formlar, düğmeler gibi arayüz bileşenleri şablonlarla birlikte gelir. Önceden tasarlanmış bu şablonları kullanarak sıfırdan kodlama yapmaya gerek kalmadan sitene kullanıcı deneyimini zenginleştiren özellikler ekleyebilirsin.

Web siteni kişiselleştirmek için basit Bootstrap kodları ve anlamları üzerine çalışman yeterli olur. HTML dilinde yer alan <p>, <pre>, <header> gibi kodlar bile kişiselleştirme adımında kolaylık sağlar. Özellikle HTML, CSS ve JavaScript konusunda bilgi sahibiysen Bootstrap kütüphanesini hemen kullanmaya başlayabilirsin. Bu araç seti sezgiseldir, basit yöntemlerle çalışır.

Kullanımı kolay olmasına rağmen Bootstrap, teknik işlevlerle doludur. Bu sebeple teknik bilgisi olmayan biri için karmaşık olabilecek mevcut sınıfları ve bileşenleri bulunur. HTML, CSS bilgin hiç yoksa önce bu diller üzerine çalışman, ardından da Bootstrap’e geçiş yapman işini kolaylaştırabilir.

Bootstrap ile Neler Yapılır?

Bootstrap ile duyarlı, mobil öncelikli web siteleri yapılır. Bir web sitesinin tüm arayüz ögelerinin her türlü ekran boyutunda çalıştırılması saplanır. Bunun için belirli arayüz bileşenleriyle gelir. Bunlar gezinme çubuklarını, ızgara sistemlerini, görüntü karusellerini ve düğmeleri içerir. Bootstrap kullanarak yapabileceklerin şu şekildedir:

  • Bootstrap önceden tanımlanmış bir ızgara sistemi içerir. Bu sayede sıfırdan bir grid oluşturmak zorunda kalmazsın. Izgara sistemi satır ve sütunlardan oluştur. Bu sistem sayesinde CSS dosyasına medya sorguları girmek yerine mevcut gridin içinde bir ızgara oluşturabilirsin.
  • Bootstrap’in ızgara sistemi, veri giriş sürecini de basit hale getirir. Çünkü bu sistem çok sayıda medya sorgusu içerir. Böylece web projenin ihtiyaçlarına göre her sütuna özel kesme noktaları tanımlayabilirsin.
  • Izgara sistemi hem masaüstü hem de mobil tabanlı projeler için kullanabileceğin iki konteyner sınıfı sağlar. Bunlardan ilki sabit konteyner (.container) ikincisi ise akışkan konteynerdir (.container-fluid).
  • Bootstrap, görselin görüntülenmesini ve yanıt verme hızını önceden tanımlanmış HTML ve CSS kurallarıyla yönetir. Projene .img-responsive sınıfını eklediğinde, görüntülerin kullanıcı ekran genişliğine göre otomatik olarak yeniden boyutlandırılmasını sağlarsın.
  • Resim boyutlarının küçültülmesi site optimizasyon sürecinin bir parçası olduğundan bu araç seti, web sitenin performansına da fayda sağlar.

Bu araç setiyle yapılabilenlere rağmen Bootstrap’in belirli proje türlerine uygun olmayan sınırlamaları vardır. Bootstrap, tutarlı bir görsel stile sahip olduğundan, bir projeyi diğerinden farklı kılmak için yoğun bir özelleştirme yapman gerekir. Aksi takdirde, bu çerçeveyle oluşturacağın tüm web siteleri aynı gezinme, yapı ve tasarım bileşenlerine sahip olur.

Çok sayıda fonksiyona sahip olmak, büyük dosya boyutları anlamına gelir. Bu büyük dosya boyutları, Bootstrap kullanırken dikkatli olmazsan web sitenin yüklenme süresini yavaşlatabilir. Yüklenme süresinin yavaşlamasıyla birlikte sunucuna ekstra yük de oluşturabilir. Bu sorunu önlemek için yalnızca ihtiyacın olan sınıfları eklediğinden ve dosyaların küçültülmüş sürümünü kullandığından emin olmalısın.

Bootstrap Örnekleri Nelerdir?

Web projelerin için Bootstrap çerçevesini kullanmaya başlamak için bu araç setiyle geliştirilen siteleri görmek isteyebilirsin. En popüler Bootstrap örnekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Etsy: Bootstrap’in e-ticaret siteleri için kullanılıp kullanılmayacağı konusunda şüphelerin varsa Etsy’i incelemelisin. Sergilenen birçok öğe olmasına rağmen bu sitenin karmaşık görünmediğini görürsün.
  • Colorlib: Colorlib, Bootstrap kullanılarak oluşturulmuştur. Aynı zamanda sitenin kendisi de herhangi niş için kullanışlı olan Bootstrap şablonları sağlar. Burada basit olanlardan en karmaşık e-ticaret sitelerine ve pazar yerlerine kadar her şeye sahip olan şablonları bulabilirsin.
  • Wokine: Wokine, Bootstrap çerçevesiyle ne kadar çok şey başarabileceğinin en iyi örneklerindendir. Web sitesinin tamamı Fransızca olmasına rağmen tasarımı seni etkileyecektir. Detaylara gösterilen özen, kaydırma geçişleri, paralaks efekti, yarı kaplamalı menü de dahil olmak üzere Wokine, ziyaretçilere ilham veren iyi bir tasarım sağlar.
  • Jack Watkins: Jack Watkins web sitenin tasarımı için ilham olabilecek Bootstrap tabanlı bir web sitesidir. Web sitesinin tüm iç sayfaları, ana sayfa ile uyumlu içerisindedir.
  • PopArt Studio: Yenilikçi ve orijinal bir tarza sahip olan PopArt Studio, Bootstrap tabanlı başka bir web sitesidir. Zaman çizelgesi tarzında tasarlanmış bir ana sayfaya sahiptir.

Sen de web geliştirmeye ve yazılım dillerine ilgi duyuyor, yeni şeyler öğrenmeyi seviyorsan Techcareer.net’i takip etmeye devam etmelisin. Techcareer.net’de yer alan bootcamp eğitimleri sayesinde yazılım teknolojilerine dair her şeyi öğrenebilirsin. Bununla birlikte, kariyerinde yeni seçimler yapmak istiyorsan iş ilanları sayfasına da mutlaka göz gezdirmelisin. Bu sayfada birçok teknoloji markasının yayınladığı ilanı görüntüleyebilir, kendine uygun olana birkaç adımda başvurabilirsin.


Daha Fazla

Neural Networks (Sinir Ağları) Nedir? Nasıl Çalışır?

Neural Networks (Sinir Ağları) Nedir? Nasıl Çalışır?

Neural Networks (Sinir Ağları) nedir? Neural Networks ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
23.12.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26