BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Dropbox Nedir? Ne İşe Yarar?

Dropbox Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu blogumuzda, Dropbox'ın temel özellikleri, avantajları ve kullanım alanları hakkında bilgi edinecek, dosya yedekleme, güvenli depolama ve iş birliği konularında nasıl fayda sağlayabileceğini öğreneceksin.
Techcareer.net
Techcareer.net
09.08.2024
6 Dakika

Günümüzün çalışma ortamında tüm dosyaları tek bir sabit sürücüde toplamak pratik değildir. Çünkü herkes, masaüstü bilgisayarından uzaktayken dosyalara erişim ihtiyacı duyar. Ayrıca, dosyaları paylaşmak ve iş birliği yapmak da gerekebilir. Bunlarla birlikte bilgisayara bir şey olması durumunda dosyaların yedeği yoksa tüm çalışmalar kaybolabilir. Dropbox, tüm bu durumlar için kullanabileceğin bir bulut depolama hizmetidir. Dosyaları cihazlar arasında senkronize etmeyi kolaylaştırarak her yerden erişim sağlar. Sen de projelerin için bir bulut depolama hizmeti arıyorsan Dropbox’ın avantajlarını incelemelisin.

Dropbox Nedir?

Dropbox dosyaları paylaşmak, depolamak ve yedeklemek için kullanılan popüler bulut depolama sağlayıcılarından biridir. Bir tarayıcı içinde veya bilgisayar ve cep telefonunda uygulama olarak kullanılabilir. Klasör senkronizasyonu sayesinde bulunduğun her konumdan tüm dosyalarının en güncel versiyonuna istediğin her an erişmeni sağlar. Ayrıca, ekip arkadaşlarınla dosya paylaşmak istediğinde e-posta boyut sınırında sorun yaşarsan çalışmalarını Dropbox üzerinden göndermen mümkün olur.

Dropbox’a abone olduğunda “bulut” olarak bilinen çevrimiçi bir sunucuda sana belirli miktarda depolama alanı tahsis edilir. Dropbox’ı yüklediğinde bilgisayar veya cep telefonunda bulunan diğer klasörler gibi bir klasör oluştuğunu görürsün. Bu klasörün içinde dosyalar oluşturabilirsin. Klasöre koyduğun her şey uygulamayı yükledikten sonra senkronize olur. Yani, yerel olarak sakladığın tüm dosyalar Dropbox sunucusuna da kopyalanacaktır. Bu uygulamayı bilgisayarın ve cep telefonunun yanı sıra hem iOS, iPadOS ve Android işletim sistemini destekleyen tabletlerde de kullanabilirsin.

Dropbox Ne İşe Yarar?

Dropbox, dosyalarını kişisel cihazların ve bulut arasında senkronize tutan çevrimiçi bir depolama alanıdır. Buluta depolanan veriler, 256 bit ile güvenli bir şekilde şifrelenir. Hizmet aynı zamanda sürüm oluşturmayla birlikte dosyalarının geçmişini de saklar. Böylece, dosyalarının kötü amaçlı yazılımlar ya da yanlışlıkla silinmesi durumunda kurtarmana destek verir. Ücretsiz sürüm kullanırsan 30 gün içinde, ücretli sürümlerde ise 180 gün içinde kaydedilen dosyaları geri getirebilirsin. Bunların yanı sıra bu hizmet aşağıdaki durumlarda kolaylık sağlar:

  • Erişimi kolaylaştıran Dropbox özellikleri sayesinde ekip arkadaşlarınla eş zamanlı çalışabilirsin.
  • Dosyalarını görüntülemesi için belirli kişilere erişim verebilirsin. Ayrıca istersen dosyalarını herkese açık hale getirebilirsin.
  • Ek bir depolama cihazı kullanmadan tüm verilerini Dropbox’a yedekleyebilirsin.
  • Dropbox’ın sunduğu 2 GB çevrimiçi depolama alanından ücretsiz şekilde yararlanabilirsin.
  • Ücretli sürümlerle depolama alanını 3 TB’a kadar yükseltebilirsin.

Dropbox Özellikleri Nelerdir?

Ücretsiz sürümü kullansan bile Dropbox, pek çok avantajı beraberinde getirir. Özellikle dosya ve klasörleri paylaşma yeteneği ve izinlerin yönetilebilmesi bulut hizmetinin en sevilen özelliklerinin başında gelir.

Eğer dosyalarını organize etmekte zorlanıyorsan, Dropbox bu konuda da sana yardımcı olabilir. Bu bulut hizmeti, dosya yönetimi için merkezi bir konum sağlar. Dropbox’ı, Windows Gezgini’nde yaptığın gibi klasör yapısını ve organizasyon sistemini ayarlayarak çevrimiçi bir dosya dolabı olarak kullanabilirsin. Bu sayede, ihtiyaç duyduğun an dosyalarını kolaylıkla bulabilirsin.

Dosya ve klasörlerini Dropbox hesabından kaldırmadan Windows veya Mac cihazından da kaldırabilirsin. Bunun için belirli cihazlardan kaldırılacak dosyaları belirlemek için seçici senkronizasyon özelliğini kullanman yeterli olur.

Tüm özellikleriyle bu hizmeti dosyaları yedeklemekten yönetmeye ve ailen ya da iş arkadaşlarınla paylaşmaya kadar birçok durumda kullanabilirsin. Hem masaüstü hem de mobil uygulamaları kullanma yeteneği, platformu kullanıcı dostu hale getirir.

Dropbox Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Dropbox kullanmanın en büyük avantajı, her zaman her yerden gerekli dosyalara erişebilirlik sağlamasıdır. Bu hizmetin uygulamasını iOS ya da Android cihazına yüklersen telefonunda, tabletinden gerekli olan tüm dosyalara erişebilirsin. Bilgisayar ya da cep telefonun yanında olmasa bile internet tarayıcı olan herhangi bir cihazdan Dropbox’a giriş yaparak dosyalara ulaşabilirsin. Bunun yanı sıra diğer Dropbox avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Dropbox dosyalarını aktarım halindeyken yani cihazdan buluta yüklerken şifreler. Bu sayede tüm verilerin güvenli şekilde saklanır.
  • Ortak çalıştığın kişiler, bir Dropbox hesabı olduğu sürece izin verdiğin dosyaları indirebilir.
  • Erişim izinlerinin yanı sıra dilediğin dosyaya şifre koyabilirsin. Böylece kimsenin verilerine erişeceğinden endişelenmezsin.
  • Sakladığın tüm dosyalar otomatik olarak yedeklenir. Yedekleme için ek bir işlem yapmana gerek kalmaz.
  • Ek bir depolama alanı sağlar. Bu sayede bilgisayarın ya da cep telefonunda ekstra uygulamaların için yer açılır.
  • Ekip arkadaşlarınla iş birliği yaparken onlara bazen görseller göndermen gerekebilir. Bu görüntüleri paylaşmak için e-posta kullanmana gerek kalmaz. Dropbox ekran görüntülerini hızlıca paylaşabileceğin bir alan sağlar.

Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox kullanmak için öncelikle bir hesap oluşturman gerekir. Sadece birkaç dakikanı alacak bu işlem için bulut hizmetinin web sitesinde, sol üst köşede yer alan “Get started” butonuna tıklaman gerekir. Ardından da “create an account” seçeneğiyle devam ederek hesap oluşturabilirsin. Hesap oluştururken plan seçme adımı seni karşılar. Bu adımda ücretsiz planı seçebilir ya da 30 günlük deneme süresinden faydalanabilirsin.

Hesabını oluşturup giriş yaptıktan sonra bulut hizmetini bilgisayarına indirebilirsin. İndirmek istemiyorsan dosyaları doğrudan web uygulaması üzerinden yükleyebilirsin. Dosyalarını yedeklemeye başlamak oldukça kolaydır. Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:

  • Web tarayıcın aracılığıyla Dropbox hesabına giriş yaptıktan sonra ana ekranın sağ tarafından “Upload Files”ı seçmelisin.
  • Açılan pencereden senkronize etmek istediğin dosyaları seçerek Dropbox’a yükleyebilirsin.

Eğer bu hizmetin masaüstü uygulamasını kullanmak istersen bilgisayarına yüklediğinde açılan Dropbox dosyasının içine senkronize etmek istediğin dosyaları sürükleyip bırakman yeterli olur. Bunların yanında bulut hizmet aracılığıyla bir dosya veya klasörü paylaşmanın birden fazla yolu vardır. En kolayı; Dropbox klasöründen dosyayı bulduktan sonra üzerine gelip sağa tıklamaktır. Bunun ardından açılır menüde “Paylaş”ı seçebilirsin.

“Paylaş”ı seçtiğinde dosya erişimini doğrudan e-postayla gönderebilirsin. E-posta göndermeyi tercih etmiyorsan da bağlantı oluştur seçeneğini kullanabilirsin. Bunun için “Paylaş”ı seçtikten sonra açılan penceredeki arama çubuğuna erişim vermek istediğin kişilerin e-posta adreslerini ekleyebilirsin. Ardından “Copy Link”e tıklayarak bağlantıyı alabilir ve dilediğin kişilerle dosyalarını paylaşabilirsin.

Dropbox’tan bilgisayarına dosya indirmen de oldukça kolay olur. Bunun için bulut klasöründeki dosyayı seçmen ve sağ tıklaman yeterlidir. Sağ tıkladıktan sonra açılır pencerede “Download” ibaresini görürsün. Buraya tıkladığında dosyan bilgisayarının “İndirilenler” klasörüne eklenir.

Silinen dosyaları bulmak için Dropbox’ı kullanmak istiyorsan da web uygulamasını kullanabilirsin. Web uygulamasının ana ekranının sol tarafından “Deleted Files” butonu bulunur. Buraya tıkladığında en son silinen dosyalarının saklandığını görürsün. Dropbox’ta yapabileceğin daha pek çok şey vardır. Özellikle, bilgisayarda bol bol proje üretiyor ve arkadaşların iş birliği yapıyorsan bu hizmetten yararlanabilirsin.

Teknolojiye dair pek çok haber ve popüler platformlardan haberdar olmak için Techcareer.net’i takipte kalabilirsin. Ayrıca, bir teknoloji tutkunu olarak yeni şeyler öğrenmek istiyorsan, Techcareer.net’te yer alan Bootcamp ya da hackathon etkinliklerine katılabilirsin. Bunlarla birlikte, yepyeni kariyer fırsatları için iş ilanları sayfasını da inceleyebilirsin.

Dropbox ücretsiz mi?

Dropbox ücretsiz bir bulut depolama platformudur. Hesap oluşturup ücretsiz planı seçtiğinde 2 GB’lık depolama alanını kullanman mümkün olur. Ancak platform, daha fazla alana ihtiyacı olanlar için ücretli abonelik seçenekleri de sunar.

Dropbox’ı ne için kullanabilirim?

Dosyaları yedeklemek, ekip arkadaşların iş birliği yapmak ve güvenli depolama sağlamak için Dropbox’ı kullanabilirsin. Bu platforma bilgisayarındaki tüm dosyalarını kaydedebilir, verilerine gerek duyduğun her an erişebilirsin.

İş ilan başvurularını nereden yapabilirim?

İş ilanları sayfasına gidebilir, sana uygun olduğunu düşündüğün pozisyonu seçtikten sonra “başvur” butonuna tıklayarak başvurunu yapabilirsin.

Junior aday olarak iş ilanlarına başvurabilir miyim?

Techcareer.net’te farklı deneyime sahip olanlar için pek çok iş ilanı bulunur. İlan detaylarını görüntüledikten sonra Junior aday olarak sana uygun olduğunu düşündüğün ilana başvurabilirsin.


Daha Fazla

İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Nedir?

İçerik Dağıtım Ağı (CDN) Nedir?

Bu blogumuzda, CDN'nin web sitelerinin hızını ve güvenliğini artırarak performanslarını iyileştirdiğini ve özellikle yoğun trafik alan siteler için kritik önem taşıdığını öğreneceksin.
21.10.2024
7 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26