BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
Firewall Nedir? Ne İşe Yarar?

Firewall Nedir? Ne İşe Yarar?

Firewall nedir? Firewall ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
20.12.2024
6 Dakika

Verilerin işletmelerin can damarı haline geldiği günümüz dünyasında sağlam siber güvenlik önlemlerine duyulan ihtiyaç artık bir zorunluluk halini alıyor. Sürekli gelişen siber tehditler ortamında güçlü bir kalkan oluşturan firewall, sayısız kötü niyetli saldırıya karşı durmayı başarır. Gelen ve giden trafiği yorulmadan filtreleyerek yetkisiz erişim, kötü amaçlı yazılım enfeksiyonları ve hizmet saldırılarına karşı bariyer koyarak çalışır. Temelde tehdit oluşturmayan trafiğin içeri girmesine izin verirken tehlikeli olan trafiği dışarıda tutar.

Yeni nesil firewall, tüm ağdaki dış saldırıları tespit etmek, bunlara tepki vermek için hızlı ve sorunsuz şekilde tepki verebilir. Aynı zamanda, ağın daha etkili bir savunma stratejisi için politikalar belirleyebilir ve istilacı ya da şüpheli etkinlikleri, kötü amaçlı yazılımları hızlı bir şekilde tespit edip kapatmak için hızlı değerlendirmeler yapabilir. Entegre iziniz giriş önleme sistemi (IPS) ile birlikte çalışabilen firewall türleri, Ağ trafiğindeki tüm veri paketlerini, daha güvenli bir ortama geçmelerine izin verilmeden önce inceler ve doğrulamayı hedefler. Dijital etkinliğinin hemen hemen her noktasında işine yarayacak bu sistem hakkında daha derine inmek için okumaya devam edebilirsin.

Firewall Nedir?

Ağ güvenlik duvarı olarak da bilinen firewall, bir bilgisayar ağına yetkisiz erişimi önlemek için tasarlanmış güvenlik sistemidir. Genellikle erişimi olmayan internet kullanıcılarının internete bağlı özel ağlarla veya intranetlerle arayüz oluşturamamasını sağlamak amacıyla kullanılır. Bir ağ veya bilgisayar farklı bir ağla, örneğin internetle, ilişkilendirilir. Bilgisayara ya da ağa giren-çıkan ağ trafiğini kontrol eder. Eğer bir güvenlik duvarı mevcut değilse hemen hemen her veri bilgisayardan veya ağdan çıkabilir, herkes veya program içeri kolaylıkla girebilir.

Güvenlik duvarı, fiziksel donanım, dijital yazılım, yazılım hizmeti (SaaS) veya sanal özel bulut gibi çeşitli biçimlerde bulunabilir. Ağ güvenliğinin önemli bir bileşeni olarak kabul edilen bu sistem hem kişisel hem de kurumsal ortamlarda kullanılır. Windows, Linux ve Mac cihazları dahil birçoğu yerleşik bir güvenlik duvarıyla birlikte gelir. Çoğu kuruluş, siber güvenlik cihazları ile entegre edilmiş bir güvenlik bilgileri ve olay yönetim stratejisi içeren güvenlik duvarı sistemini kullanır. Antivirüs programlarıyla birlikte çalışan güvenlik duvarı ise firewall’dur.

Firewall Nasıl Çalışır?

Fiziksel dünyada firewall, ‘yangın’ın yayılmasını önlemek için tasarlanmış bir araçtır. Bu fiziksel bariyer, alevlerin neden olduğu hasarı büyük ölçüde en aza indirebilir. Peki bilgisayar dünyasında bir firewall ağı korumak için nasıl çalışır?

Bilgisayar ağlarında bir güvenlik duvarı, yetkisiz erişimi engellemek için özel bir ağa veya özel ağdan tasarlanmış bir yazılım/donanım aracıdır. Çeşitli firewall özellikleri, gelen ve giden ağ trafiğini izler ve bir dizi güvenlik kuralına göre bu trafiğin durması veya gitmesi (izin verilmesi veya engellenmesi) gerektiğine karar verir. Güvenlik duvarını bir gece kulübündeki güvenlik görevlisi olarak düşünebilirsin; firewall kurumsal ağların, uygulamaların, veritabanlarının ve diğer kaynakların girişinde bulunur. Hangi veri paketlerinin geçeceğine ve hangilerinin reddedileceğine karar vermek için gelen ve giden trafiği inceler.

Firewall Ne İşe Yarar?

Güvenlik duvarının en kritik işlevi, harici ağ ile korunan ağ arasında bir sınır oluşturarak güvenliği sağlamaktır. Güvenlik duvarı, korunan ağa giren ve çıkan tüm paketleri (veri parçalarını) denetler. Denetim tamamlandıktan sonra önceden yapılandırılmış bir dizi kural ile iyi niyetli veya kötü amaçlı hareketler ayırt edilebilir. Güvenlik duvarı bu aktivasyonlara bir kural seti içinde olup olmadığına bakılmaksızın uyar, böylece korunan ağa girmemelerini sağlar. Hareketler bilgi kaynağını, hedefini ve içeriğini içerir. Güvenlik duvarları da bu saldırı aktivasyonlarını okuyarak ve protokole uygun bir şekilde yeniden düzenler, yönlendirme kurallarına göre şekillendirir.

Ağ güvenlik duvarının bilgisayarı koruduğu önemli riskler arasında hizmet reddi (DoS) saldırıları, makrolar, uzaktan oturum açma, backdoors, spam ve virüsler yer alır. Backdoors, saldırganların içeri girmek için kullandıkları güvenlik açıklarına sahip uygulamalara açılan kapılardır. DoS saldırıları, bilgisayar korsanı bir sunucuya bağlanmak için izin istediğinde ve sunucu yanıt verdiğinde, bu isteği yapan sistemi bulamadığında gerçekleşir. Makrolar, masum görünen verilerin içine gizlenir ve bilgisayara girdiğinde sistemde hasara yol açar. Bu tip durumlarda firewall bağlantı isteklerinin meşru olup olmadığını kontrol edebilen ve ağı koruyabilen bir duvar örer.

Firewall Türleri Nelerdir?

Firewall çeşitleri yazılımsal ya da donanımsal olabilir. Yazılım güvenlik duvarları, bilgisayarlara yüklenebilen programlardır ve ağ trafiğini port numaraları aracılığıyla düzenler. Donanım güvenlik duvarı ise ağ geçidi ile ağ arasında kurun ekipmandır. Bulut sistemlerin diğer adı bulut güvenlik duvarı olarak bilinir. Bunların yanı sıra trafik filtreleme yöntemlerine, yapılarına ve işlevlerine göre birden fazla firewall türü bulunur.

Packet Filtering

Packet filtering firewall, ağlar arası veri akışını kontrol eder. Kullanılan paketin veri aktarımına izin verip vermeme kararı, paketin kaynak veya hedef adresine, verilerin aktarılacağı uygulama protokollerine ve benzeri faktörlere bağlıdır.

Proxy Hizmeti

Bu tip bir güvenlik duvarı, kullandığın ağı korumak için uygulama katmanındaki mesajları filtreler. Belirli uygulamalar arasında bir ağdan diğerine geçit görevi görür.

Durum Denetimi

Durum denetimli güvenlik duvarı kullandığın ağın durumuna, bağlantı noktasına ve protokolüne göre trafiğe izin verir veya engeller. Bu noktada kuralları ve filtreleme tercihlerini kendin belirleyebilirsin.

Yeni Nesil Güvenlik Duvarı

Yeni nesil güvenlik duvarları, port/protokol denetimi ve engelleme ötesinde daha fazla özellik sunar. Bu güvenlik duvarları, derin paket denetimi, izinsiz girişi önleme ve güvenlik duvarının dışından bilgi eklemeye karşı sağladığı kontrolle bilinen ağı güçlendirir.

Birleşik Tehdit Yönetimi (UTM)

UTM cihazları genellikle durum denetimli güvenlik duvarı, saldırı önleme ve antivirüs özelliklerini birbirine bağlantılı bir şekilde entegre eder. Bu cihazlar, ek hizmetleri ve genellikle bulut tabanlı yönetimi de içerecek şekilde tasarlanmıştır, böylece kullanımı basit ve kullanıcı dostudur.

Tehdit Odaklı NGFW

Tehdit odaklı bir NGFW, güvenlik duvarlarına gelişmiş tehdit algılama ve azaltma özellikleri eklemene olanak tanır. Bu sistem, ağ ve uç nokta olaylarını korele ederek kaçamak veya şüpheli davranışları kolaylıkla bulabilir.

Firewall Nasıl Kurulur?

Herhangi bir ağda güvenlik duvarı sistemi kurmanın öncelikle dört önemli adımı vardır.

  1. Bilgisayar korsanlarının güvenlik duvarı yönetim sistemine erişmesini istemeyiz. Bu nedenle yönetici erişimini yalnızca güvenilen ve buna gerçekten ihtiyacı olan kişilere vermek akıllıcadır. Sonrasında oturum açma bilgileri güçlü parolalarla güvence altına alınabilir. Bununla birlikte sınırlı ayrıcalıklara sahip kullanıcılar da oluşturulabilir.
  2. Erişim kontrolleri ayarlandıktan sonra hassas veriler içeren kaynakları internetten gelen trafiğin sınırlı olduğu ağın derinlerine yerleştirerek ağda birden fazla bölge oluşturulur.
  3. Ağ trafiğini kontrol etmek için kuralları yapılandırıp ayarlamalar yapmak gerekir. Ağın farklı bölgelerine giden trafiği kontrol etmek için veriler farklı kurallara göre filtrelenir. ACL’ye göre izin verilenin dışındaki herhangi bir trafik türünü kısıtlamak için ‘Tümünü Reddet’ ayarı seçilir.
  4. Son adımda diğer adımlarda yapılandırılan kurallara göre filtrelenmesi amaçlanan trafiğin engellendiğini doğrulamak için güvenlik duvarı test edilir. Güvenlik duvarının gücünü görmek için penetrasyon testi uygulanabilir.
     

En yeni güvenlik duvarı teknolojileri ve stratejileriyle odaklanan ve katılımcılarını bu yönde donatmak için tasarlanmış kapsamlı içerikleriyle Techcareer.net, aranan bir siber güvenlik uzmanı olman için sana rehberlik etmeye hazır! Alanına en uygun iş ilanları ve siber güvenlik uzmanlarının deneyimleri ile kariyerine yön verecek bağlantılar kurmak için hemen kayıt olabilir, Discord kanalı ile topluluğun bir parçası haline gelebilirsin.


Daha Fazla

Veri Güvenliği için Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunursunuz?

Veri Güvenliği için Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunursunuz?

Veri Güvenliği nedir? Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunursunuz? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
20.01.2025
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26