Ideathon Nedir?
Ideathon Nedir?
Ideathon ne demek diye sorulursa; yarışmacıların grup ya da bireysel olarak fikirlendirildiği, yarışmacıların kısa sürede belirlenen İdeathon başlığı hakkında çözmeye çalıştıkları bir yarışmadır. Temel tanımı açısından fikir atölyesi olarak dile getirilebilir. Katılımcılar Ideathon'da deneyimli kişilerden mentorluk alarak fikirlerini oluşturup geliştirirler. Ekipler inovatif, özgün ve uygulanabilir projeleri seçen jüriye asansör sunumları yapar ve ilk üçe giren takımlara ödülleri organizatörler verir.
Ideathon Nasıl Yapılır?
Ideathon nasıl yapılır sorusu da sıklıkla sorulan soruların başında gelir. Öncelikle tüm katılımcılara Ideathon'un konusu ve kuralları hakkında bilgi verilerek mentorlar tanıtılır ve ideathon yarışmacılarına kaç saat süre verileceği, katılımcıların pitching'i kaç dakika yapacakları anlatılır. İdeathon başladığında, takımlar İdeathon unvanı hakkında fikirler üretir. Mentorlar ekipleri ziyaret eder ve meydan okuyanlar sorunlarını ve fikirlerini fikir sorunları konusunda yardımcı olan bir akıl hocası ile paylaşır. İdeathon sürecinde bazı yaygın tasarım modellerini kullanırlar ve 4-5 saatlik Idea maraton ekipleri bir prototip sergileyerek fikirlerini jürilere sunar. Genel olarak sunumların ardından ilk üçe giren takımlar farklı ödüller kazanır. Ideathon nedir yarışması nasıldır sorularına bu aşama cevap niteliğindedir.
Ideathon etkinlikleri farklı amaçlarla düzenlenebilir. Kurumların aslında ilk yapması gereken şey, düzenlemeyi planladıkları ideathon sona erdiğinde ulaşmak istedikleri sonuca erişmektir. Amaç bir sorunu çözmek veya yeni bir iş fikrinin ortaya atılması veya yenilikçi kişilerin belirlenmesi ve kadroya alınması olabilir. Çerçeve çizildikten sonra detaylı bir şekilde etkinlik planlanmalı, mentorlar ve eğitim adımları belirlenmelidir. Temel olarak fikir geliştirme ve beyin fırtınası yapma ortamı oluştuğu için bir sürü fikir ile kurumlar hedeflerine kısa sürede ulaşma fırsatı yakalayabilir. Ideathonlar sayesinde şirketler kısa zamanda birçok yaratıcı fikir sahibi olur. Proje ya da ürün için ayrılan zaman ve bütçenin daha verimli bir biçimde kullanılabilmesi adına daha hızlı karar alabilir ve bunlarla birlikte tasarruf yaparak şirket yüklerini azaltabilirler. Mükemmel bir ideathon örneğinden bahsedilecek olursa tüketicilerin yeni bir cips çeşidi bulmaya davet edildiği ünlü Lays kampanyası verilebilir. Açık uçlu bir ideathon olarak düzenlenmiş ve tüm yeni fikirlerin memnuniyetle karşılandığı bir ortam hazırlanmıştır.
Ideathon’un Avantajları
Ideathon nedir sorusu kadar avantajları da büyük merak uyandırıyor.
- Katılımcıların yenilikçi yönlerini ortaya çıkarır.
- Katılımcılar fikirlerini ve becerilerini kurumlara ve topluma duyurabilirler.
- Toplum ve insanlar ile şirketler arasında işbirliği sağlar.
- Sektörlerin ve ülkenin kalkınması için önemlidir.
Genç Ideathon Nedir?
Genç ideathon nedir sorusuna verilebilecek cevap; Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençlerin profesyonel ve sosyal gelişimlerini desteklemek için inovasyon ve girişimciliğe olan alakasını artırarak üretilen projelerde kısa sürede verim almak adına düzenlenen fikir atölyesi şeklindedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı, genç ideathon ile kurumun ihtiyaç duyduğu alanlarda ve yeni oluşturulabilecek hizmetlerde fikirlerini gençler ile geliştirmeyi amaçlıyor.
Ideathon ve Hackathon Farkı Nedir?
Hackathonlar, 2 gün veya daha uzun süren maraton programlama etkinlikleri olarak tanımlanabilir. Çoğu zaman programcılar ve tasarımcılar, katıldıkları etkinliğin olduğu yerde kalır ve bütün gece kodlama yapar. Ideathon nedir etkinliğin içerikleri nelerdir merak edilir. Ideathon'lar beyin fırtınası etkinlikleridir, bunlar genellikle katılımcı sayısına bağlı olarak 1-5 saat arasında sürer. Katılımcılar fikirlerini ortaya atarlar, geri bildirim almak için onlara sunarlar ve ne üzerinde çalışmaları gerektiğini veya bu konuda nasıl hareket etmeleri gerektiğini söylerler. İdeathon'lar tek bir ortak konuyla sınırlı değildir. Birçok Hackathon, temelde İdeathon'ları içinde barındırır. İdeathonlar, beyin fırtınası ve fikir planlamaları çerçevesinde ilerlerken Hackathon daha uzun süreli yapım aşamalarını da içinde barındırır. İdeathon'ların hackathonlara ve diğer yeni nesil maratonlara göre en önemli farkı, etkinliğin çıkış amacı ve sonuçlanma noktasında fikir düzeyinde olmasıdır. Hackathon'larda bir ürün veya ürün prototipi son ürün olarak her şey hazır biçimde bir jüriye sunulur. Ideathon'larda sunumlar bir fikir veya öneri seviyesinde gerçekleşir.
Techcareer.net ailesi olarak Ideathon gibi yaratıcı etkinlikleri destekliyor ve dijital yeteneklere ücretsiz fırsatlar sunmaya çalışıyoruz. techcareer.net ile yakın zamanda açılacak olan Hackathon-Hiring Challenge gibi heyecan verici etkinlikleri ve ücretsiz ve sertifikalı teknoloji eğitimlerini kapsayan Bootcampleri buradan inceleyebilirsin. Teknoloji yolculuğunda yalnız değilsin!