BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
.Net Framework ve .Net Core Farkları Nelerdir?

.Net Framework ve .Net Core Farkları Nelerdir?

Bu blogumuzda, .NET Framework ve .NET Core arasındaki temel farkları anlayacak ve işletim sistemi uyumluluğu ve uygulama performansı gibi faktörleri öğreneceksin.
Techcareer.net
Techcareer.net
09.09.2024
3 Dakika

Yazılım geliştirme dünyasında Microsoft’un .NET platformu, uzun yıllardır geliştiricilere geniş olanaklar sunan bir ekosistem olarak öne çıkmaktadır. Ancak, teknolojinin sürekli gelişmesiyle birlikte .NET Framework ve .NET Core gibi iki farklı platform ortaya çıkmıştır. Bu yazıda, .NET Framework ve .NET Core arasındaki farkları inceleyerek, projelerinizde hangi platformun daha uygun olduğunu anlamanıza yardımcı olacağız.

Framework Nedir?

Dilimize çerçeve olarak çevrilir. Daha önceden hazırlanıp bizim kullanımımıza göre şekillendirebileceğimiz kütüphanelerin bulunduğu kod dokümanlarıdır. Framework, yazılımcıları sık kullanılan kodları sayfa sayfa yeniden yazmaktan kurtarır. Hazır bir yapı sunar. Framework geliştiricilerin kullandığı daha önceden hazırlanmış kütüphanelerin bulunduğu ve bu mevcut kütüphanelere sürekli olarak yenilerinin eklendiği yapıdır.

.Net Framework Nedir?

.Net Framework, 2002 yılında Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Bir programlama dili değildir aksine pek çok programlama dili ile geliştirme yapmayı sağlayan bir ortamdır. Birden fazla kütüphaneyi ve kitaplığı içerir. Windows makinalarda çalışacak uygulamalar yazılabilmesine olanak sağlamak için oluşturulmuştur. Microsoft’un ürünü olduğu için ilk etapta hedef sadece Windows makinalardı. Bu platform hem form tabanlı hem de web tabanlı uygulamalar oluşturmak için kullanılabilir. İlk versiyon .Net Framework 1.0 olarak duyurulmuştur. Birçok versiyon sonucunda .Net Framework 4.8 final versiyonuna ulaşıldı.

.Net Core Nedir?

.NET Core, Microsoft’un farklı platformlarda (cross platform) uygulama geliştirmek için geliştirdiği açık kaynaklı bir ücretsiz yazılım geliştirme platformudur. Microsoft, .Net Core ile .NET Framework teknolojisini Windows işletim sisteminden bağımsızlaştıracak bir platform geliştirme yoluna gitti. .Net Core, işletim sistemi ve dil’den bağımsızdır. Açık kaynak kodludur. Cross platform olarak çarpraz geliştirme platformudur. Günceldir. .Net Framework yetersiz hale geldiği için .Net Core duyurulmuştur. Microsoft 2016 yılında .Net Core 1.0'ı Windows, MacOS ve Linux da yazılım geliştirmeyi destekleyen bir platform olarak duyurdu. .Net Core’da Cotainer desteği bulunur bu sebeple başlıca docker ve diğer container servislerini destekler.

.Net Core Avantajları Nelerdir?

  • Geliştirme kolaylığı
  • Güvenilirlik
  • Zengin kaynaklar
  • Topluluk desteği
  • Ücretsiz
  • Açık kaynak kodlu
  • Platform bağımsız
  • Güncelleme kolaylığı
  • Yüksek performanslı uygulamalar geliştirme olanağı
  • Yüksek ölçeklenebilirlik
  • Üretkenlik ve zaman tasarrufu

.Net Core Hangi Dilleri Destekler?

Çalışma zamanı, birden fazla programlama dilini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. C#, F# ve Visual Basic dillerini destekler. 

.Net Framework ve .Net Core Arasında ki Farklar Nelerdir?

  • .Net Core ve .Net Framework arasında ki en önemli fark .NET Framework yalnızca Windows işletim sistemini desteklerken, .NET Core, Windows, Linux ve MacOS gibi farklı işletim sistemlerinide destekler.
  • .Net Core daha modern ve günceldir.
  • Bir diğer en önemli fark ise .Net Core açık kaynak kodlu yayınlanmıştır.
  • .Net Core modülerdir. .Net Core en baştan yazılmıştır yani .Net Framework değiştirilerek ortaya çıkmamıştır.

Sonuç olarak, .NET Framework ve .NET Core, farklı ihtiyaçlara ve hedeflere yönelik çözümler sunan iki güçlü platformdur. Eğer yalnızca Windows tabanlı bir uygulama geliştiriyorsanız .NET Framework, köklü yapısıyla ideal bir tercih olabilir. Ancak, platform bağımsız, modern ve yüksek performanslı bir çözüm arıyorsanız, .NET Core’un avantajlarından faydalanabilirsiniz. Hangi platformun kullanılacağına, projenin gereksinimlerine göre karar vermek en doğru yaklaşım olacaktır.


Daha Fazla

Büyük Veri (Big Data) ile Akıllı Şehirler: Geleceğin Şehirleri Nasıl Şekilleniyor?

Büyük Veri (Big Data) ile Akıllı Şehirler: Geleceğin Şehirleri Nasıl Şekilleniyor?

Bu blogumuzda, geleceğin akıllı şehirlerinde 5G, yapay zeka, blockchain ve sürdürülebilir teknolojilerin nasıl kullanılacağını, bu trendlerin şehirleri daha yenilikçi, güvenli ve çevre dostu hale getireceğini gibi konuları öğreneceksin.
16.09.2024
9 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

TwitterInstagramLinkedinYoutubeFacebook

tr


en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26