BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
SSL Sertifikası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

SSL Sertifikası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

SSL Sertifikası nedir? SSL Sertifikası çeşitleri nelerdir? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
16.08.2024
6 Dakika

SSL sertifikası, web sunucuları ve web tarayıcıları arasında veri aktarımını şifreli bağlantılar aracılığıyla gerçekleştiren bir dijital sertifikadır. SSL’in tam olarak ne olduğu ve nasıl kullanıldığını anlayabilmek için öncelikle “SSL açılımı nedir?” sorusunun cevabı verilmelidir. SSL Secure Sockets Layer, Türkçe’ye güvenli giriş katmanı olarak çevrilmiştir. TLS (Transport Layer Security) ve SSL (Secure Sockets Layer), bir bilgisayar ağından geçen ve iletişim sağlayan protokol türleridir. İç ağlarda oturum şifrelemesi de dahil olmak iletilen verileri şifreleyerek güvenliğini sağlar. Yani hassas verilerin aktarımı sırasında bir çeşit şifreleme yapar. Ancak TLS, SSL’i temel alır ve SSL versiyon 3’ün bilinen güvenlik açıklarının çözümü olarak yayınlanmıştır. Günümüzde genellikle SSL, TLS’i de kapsar. SSL veri şifreleme yöntemi ile veri bütünlüğü ve kimlik doğrulama yapılabilir. Bazı SSL türleri daha sık kullanılır. Bunlar;

  • Standart SSL, yalnızca domain adını kapsar ve 2048 bit şifreleme özelliğine sahiptir. Genel bir network üzerinde bulunan verilerin güvenliği için tercih edilir.
  • Wildcard SSL, web sitesinin domain adına ek olarak sınırsız sayıda eklenebilecek alt domainleri de korur. Bu nedenle bir diğer adı da subdomain destekli SSL’dir.
  • Rapid SSL, genellikle kişisel web sitelerinde kullanılır. Belgesiz olarak hizmet sağlar ve 128-256 bit tek-kök şifreleme sistemini kullanır.
  • EV SLL, güvenlik seviyesi en yüksek olan SSL sertifikasıdır. Sertifika sahibinin ticari ve hukuki varlığını da kapsar. Pek çok kurumsal doğrumala içerir ancak sertifika veren şirketlerin bu bilgileri onaylaması sonucunda alınır. Başvuru onaylansa bile sertifika alınamayabilir. Web sitesi sahibinin mutlaka hukuki ya da ticari faaliyet belgesinin de ibraz edilmesi talep edilir. Sertifika onaylandıktan sonra tarayıcıya web sitesi veya ünvan eklenir. Bu sayede sayfanın güvenli olduğu ilan edilmiş olur.
  • Birleşik İletim Sertifikası (UCC), birden fazla domain, host adı ve subdomaini koruyabilir. Çok sayıda web sitesinde kullanım için idealdir. Ancak sonradan eklenen domainleri kapsamayabilir.

SSL sertifikasının kullanıcı tarafında sağlayacağı avantajlar, mesajlaşma uygulamalarından bir örnek ile açıklanabilir. Gönderilen mesajlar başka bir uygulama ya da kişi tarafından okunamaz, değiştirilemez ve yalnızca hedeflenen kişiye ulaşabilecek şekilde karşı tarafın sunucusuna gönderilir. Mesajların okunmaması ve değiştirilmemesi için SLL iki yöntem kullanır. Bunlar;

  • Şifreleme
  • İmzalama çözümleridir.

Şifreleme, içerikleri okunamaz duruma getirir ve mesajlara zararlı yazılımlar tarafından erişilse dahi mesajın kim tarafından ne zaman görüntülendiği önemsizdir. İmzalama ile mesaj alıcıya dijital bir imza ile ulaşır. Böylece alıcı göndericiden ve mesajın orijinalliğinden emin olur. Bu iki yöntem için bazı anahtar kodlar kullanılır. Anahtarlar genellikle 128 bittir ve basit sayılardan oluşur. Ayrıca mesajların şifrelenmesi ve imzalanması için RSA gibi bazı algoritmalar da kullanılabilir. Mesajlaşma uygulamalarında kullanılan bu yöntem ile bir ağ üzerinden veri aktarımı da güvenle gerçekleştirilebilir. SSL bütün bu uygulamaların yapılmasını sağlayan temel protokoldür. Yazımızın devamında “SSL güvenlik sertifikası nedir?” sorusunun cevabı ve SSL kullanımının avantajları hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsin.

SSL Nasıl Alınır?

Bir web sitesi sahibinin SSL sertifikası yetkililerine başvurarak sertifika alması gerekir. Ardından bu sertifikayı web sunucusuna yüklemelidir. Bu işlem genellikle bir web sunucusu ile yapılır. Sertifika yetkilileri, web sitesi sahibinin kimlik bilgilerini doğrulayan üçüncü bir taraftır. Verilen sertifikanın bir kopyasını kendisinde tutar. Ayrıca bir çok yetkili firma sertifika sağladığı için ücret talep eder. Ancak farklı ücretsiz sertifika türleri bulmak da mümkündür. En uygun sertifikayı seçebilmek için özellikleri detaylı olarak bilinmelidir. Ayrıca sertifika sağlayan internet güvenliği ve performans şirketlerinden teknik destek de alınabilir.

SSL sertifikaları hakkında bilinmesi gereken en önemli konulardan biri de sertifikanın HTTP ve HTTPS internet protokolleri üzerindeki etkisidir. Bunun için öncelikle HTTP ve HTTPS arasındaki farkları iyi anlamak önemlidir. HTTPS’deki S, güvenli anlamına gelen ‘secure’ kelimesinin baş harfidir. HTTPS, SLL ya da TLS sertifikasına sahip bir HTTP’dir. HTTPS’ler meşru bir firma tarafından verilen SSL sertifikasına sahiptir. Bu web sitesinde akan trafik SSL güvencesi ile şifrelenir ve imzalanır. İnternet üzerinde de HTTPS’e geçişi teşvik etmek amacıyla çok sayıda tarayıcı HTTP protokolüne sahip web sitelerini güvensiz olarak işaretler. Bu politika sayesinde HTTPS yardımıyla, SSL’in kullanılması yalnızca kullanıcı verilerini değil kullanıcıların birbiri ile iletişimini de güvende tutar.

SSL sertifikası temin edilebilecek çok sayıda sertifika yetkilisi firma bulunur. Her birinin SSL kurulum adımları birbirinden farklı olabilir. Genellikle kullanıcılarına 3 farklı türde sertifikadan birini seçebilme imkanı verirler. Bunlar; DV, OV, IV, EV sertifikalarıdır. DV türü SSL, domain koruması sağlar ancak en düşük seviye korumaya sahiptir. OV, kimlik doğrulamasını da içerir. Kuruluşlar böylece kendi yetki alanlarında bulunan diğer yetkililere uygun bir şekilde kayıtlı olduklarını gösterebilirler. Ayrıca DV’den daha yüksek bir güvenlik standardına sahiptir. EV sertifikaları, bireysel olarak verilmez. EV türü sertifikaları, yalnızca işletmelerin kullanması beklenir. Sertifika başvurusu sırasında çok sayıda belge ihtiyacı olabilir, bu sayede ziyaretçilere maksimum düzeyde güven sağlar. IV sertifikaları, bireysel doğrulama sağlar ve DV sertifikalarından daha fazla doğrulama gerektirebilir. Dolayısıyla daha fazla güven sağlar. Kuruluşun ya da kişinin adı da sertifikaya eklenir. Bu sayede sertifika da sahibi de ek bir güven kazanabilir. Ayrıca IV sertifikaları da OV sertifikaları gibi farklı olarak kod imzalama, belge imzalama, e-posta korumaları gibi özellikler sunabilir.

SSL Sertifikası Kullanımının Avantajları

SSL sertifikası kullanımı, özellikle güvenlik konusunda web sitesi sahibine ve kullanıcılarına çok sayıda fayda sağlar. Ancak SSL sertifikalarının sağladığı güvenliği ve önemini incelemeden önce SSL sertifikaları nasıl çalışır ve ağdaki verileri nasıl korur bilmek gerekir. SSL sertifikalarının çalışma adımları;

  1. Bir sunucu/tarayıcı SSL ile korunan bir web sitesine ya da bir web sunucusuna bağlanmaya çalışır.
  2. Bağlantı sağlanmaya çalışılan web sunucusunun, bağlantı sağlayan tarayıcı ya da web sitesini tanıması gerekir. Bu amaç ile bir istek gönderilir.
  3. Web sunucusu bu isteği, SSL sertifikasının bir kopyasını tarayıcı/sunucuya ileterek yanıtlar.
  4. Tarayıcı/sunucu, SSL sertifikasına güvenip güvenmediğini kontrol eder ve bir yanıt gönderir.
  5. Daha sonra web sunucusu SSL şifreli bir oturum başlatmak amacı ile dijital imzalı bir onay gönderir.
  6. Son olarak şifreli veriler, istek gönderen tarayıcı/sunucu ile web sunucusu arasında paylaşılır.

Web siteleri ile kullanıcılar arasında veri aktarımları SSL sayesinde daha güvenli hale gelir. Bu güvenlik gereksinimi gün geçtikçe daha önemli olmaktadır. Web sitesine eklenen SSL sertifikası sayesinde sitedeki tüm işlemler ve veriler şifrelenerek korunur. Sayfayı ziyaret eden kullanıcıların web sitesine ilettiği bilgiler sunuculara güvenle gönderilir. Olası bir siber saldırıya karşı da bilgiler güvenle saklanır.

SSL sertifikalarının en sık kullanıldığı yerlerden biri de e-ticaret siteleridir. Bu siteler için SSL sertifikasına sahip olmak kritik bir öneme sahiptir. Kullanıcılar üye olarak kişisel bilgilerini e-ticaret siteleri ile paylaşabilirler. Ayrıca üye olmadan da kişisel veriler ve kredi kartı bilgileri e-ticaret sitelerinde saklanabilir. Bu nedenle sayfalar güven ve itibar kaybetmemek için SSL sertifikası alırlar. Sayfayı ziyaret eden müşteriler buradan alışveriş yapmanın güvenli olduğunu bilir. Bu şekilde e-ticaret sitelerinin müşteri dönüşüm oranları da artar.

SSL sertifikası kullanımının bir diğer avantajı da SEO açısından önemli olmasıdır. Arama motorlarının SEO kriterlerinden biri de SSL sertifikası alınmasıdır. Kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek isteyen ve kullanıcılarına güvenli bir gezinme sağlamak isteyen arama motorları, web sayfalarının arama sonuçlarında SSL sertifikasına sahip web sitelerini filtreleyerek üst sıralara taşıyabilir. Web siteleri için hayati öneme sahip SSL sertifikaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Techcareer.net Bootcamp eğitimlerini inceleyebilirsin.


Daha Fazla

Neural Networks (Sinir Ağları) Nedir? Nasıl Çalışır?

Neural Networks (Sinir Ağları) Nedir? Nasıl Çalışır?

Neural Networks (Sinir Ağları) nedir? Neural Networks ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
23.12.2024
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2024
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26