VDS (Virtual Dedicated Server) Server Nedir? Ne İşe Yarar?
Günümüzün dijital dünyasında işletmeler erişim alanlarını genişletmek ve müşteri tabanlarını büyütmek için teknolojiden yararlanır. Bulut bilişimin ortaya çıkmasıyla birlikte Virtual Dedicated Server, yüksek performanslı barındırma arayanlar için en ideal çözümlerden biridir. Web uygulamaları oluşturmak, dağıtmak veya barındırmak için kiralama olanağı sağlayan sanal bir makine olan Virtual Dedicated Server yani VDS, standart sunucular gibi birçok kişi tarafından paylaşılmaz. Bu da işletmeler için pek çok avantajı beraberinde getirir. Haydi gel, tüm detaylara bir göz atalım.
VDS Nedir?
VDS, kullanıcılara özel bir sunucu olarak, sanal makine sağlayan bir barındırma hizmeti türüdür. Kendi işletim sistemini çalıştıran ve CPU, RAM, depolama gibi özel kaynaklara sahip sanallaştırılmış bir sunucudur. VDS ile kullanıcılar, sunucu ortamı üzerinde daha fazla kontrole sahip olur. Yani bir VDS server satın aldığında kendi yazılım ve uygulamalarını yükleyebilirsin. Tüm bu özellikleri VDS’nin VPS barındırma yöntemine göre güvenilir ve esnek olduğunu anlamına gelir.
VDS, VPS ile benzer kavramlar olduğundan karıştırılabilir. VPS; işletim sistemi düzeyinde sanallaştırmayı içerirken VDS donanımın sanallaştırılmasını sağlar. Müşteri deneyimi açısından birbirine çok benzese bile birbirinden farklı kavramlardır.
VPS ile VDS temelde aynı hizmeti verir. Bu hizmet de kullanıcının sanal ortamda özel bir sunucu satın almasıdır. Dolayısıyla VDS’nin tüm avantajları VPS için de geçerlidir. İkisi de ihtiyacına göre kişiselleştirebileceğin, diğer kullanıcılardan tamamen izole çalışabileceğin, internet üzerinden erişebileceğin yazılım tabanlı sunuculardır.
VDS, sanallaştırma teknolojilerinin yardımıyla bir fiziksel sunucunun birkaç sanal sunucuya bölünmesi anlamına gelir. Bu sunucuların her biri kendi işletim sistemine, kaynak havuzuna ve tam yönetim erişimine sahiptir. Bu özel sunucuların yönetimi sunucu donanımı tarafından gerçekleştirilir. VPS’de aynı mantıkla birkaç sanal sunucuya bölünür. Ancak sunucuların her biri ana işletim sistemi tarafından yönetilir.
VDS Nasıl Çalışır?
VDS, fiziksel sunucunun bir parçası olarak, sunucudan bağımsız çalışır. Bir hipervizör, fiziksel makineyi birkaç sanal makineye ayırır. Bunlarla birlikte VDS çalışma şekli aşağıdaki şekildedir:
- Hipervizör fiziksel sunucunun kaynaklarını her birinin kendi işletim sistemi, uygulamaları ve dosyaları olacak şekilde böler.
- Bu bölünme sayesinde VDS’de ihtiyacın olan işletim sisteminin bir kopyasını çalıştırabilir, buraya yazılım yükleyebilir ve dosyalarını yönetebilirsin.
- Tüm bunları, CPU, RAM ve disk belleği gibi sana tahsis edilen bilgi işlem kaynakları dahilinde gerçekleştirebilirsin.
Hipervizör, yalnızca kaynakları her bir sanal makineye tahsis etmekle kalmaz aynı zamanda o makiniyeyi izole eder. Bu da farklı sunuculardaki uygulamaların kullanıcılarının, tıpkı farklı fiziksel sunucular kullanıyormuş gibi birbirinden etkilenmemesini sağlar.
Neden VDS Server Kullanmalısınız?
Güvenlik, yüksek performans, ölçeklenebilirlik ve uygun maliyetleri ile birçok avantaj sağladığı için VDS server kullanmalısın. VDS server kullanmanın avantajları şöyledir:
- Sanal özel sunucu yani VDS’i kullanmanın en büyük avantajı, geliştirilmiş performans ve tutarlılıktır. VDS sayesinde kullanıcılar, CPU, RAM ve disk alanı gibi kaynakları kendine göre özelleştirebilir.
- Virtual Dedicated Server kullandığında web siten ve uygulaman, paylaşımlı bir hosting planına göre daha fazla trafiği işleyebilir. Bu sayede siten de daha hızlı yüklenebilir. Hız; SEO’ya; iyi bir kullanıcı deneyimine ve dönüşüme katkı sağlar.
- Her VDS kendi işletim sisteminde çalıştığı için aynı sunucudaki diğer kullanıcıların web sitendeki performansı etkileyip etkilemeyeceğini düşünmene gerek kalmaz.
- Özel olarak ayrılmış bir sanal sunucu kullanmanın bir diğer yararı da güvenliktir. Her VDS’in kendi işletim sistemiyle çalışması paylaşımlı hosting planlarından daha fazla güvenlik sağlar.
- Virtual Dedicated Server kullandığında güvenlik yapılandırmaları, erişim kontrolü ve yazılım kurulumları da dahil olmak üzere sunucunun güvenlik ayarları üzerinde tam kontrole sahip olursun.
- VDS, yüksek derecede ölçeklenebilirlik sağlar. Bir VDS’te barındırdığın web sitendeki trafik ya da diğer kaynaklar artarsa CPU, RAM ve disk alanını rahatlıkla büyütebilirsin. Bu sayede web siten popüler hale geldikçe kaynaklarının tükenmesi konusunda endişelenmezsin.
- VDS sağlayıcıları, genellikle kullanıcılara teknik destek sağlar. Sunucunla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşırsan, teknik destek ekibinden yardım alabilirsin.
- Virtual Dedicated Server ile sunucuda root erişimin elde edersin. Yani ihtiyacın olan herhangi bir yazılım veya uygulamayı sunucuya kurabilirsin.
- Sanal sunucu satın aldığında web sitenin SEO’su da gelişebilir. Çünkü VDS, paylaşımlı hosting planlarına kıyasla daha iyi performans ve tutarlılık sağlar. Bu sayede arama motorlarındaki sıralaman daha rahat yükselir.
Bu özelliklerinin yanı sıra sanal özel sunucu sana ait bir IP adresiyle birlikte gelir. Bu sayede web siten aynı sunucudaki diğer kullanıcılarla paylaşılmayan benzersiz bir IP’e sahip olur. Bu IP sayesinde sunucuna internet bağlantısı olan her yerden erişebilirsin. Gerekli durumda VDS ile verilerini kolayca yedekleyebilirsin.
Tüm bu özellikleri sayesinde Virtual Dedicated Server’ı ölçeklendirmek, paylaşımlı bir web hosting hesabını ölçeklendirmekten daha kolay olur. İşletmen büyüdüğünde, sağlayıcıların çoğu makinene özel ek kaynaklar sağlayabilir. Bu da web sitenin eşzamanlı olarak daha fazla ziyaretçiyi işlemesine olanak sağlar.
VDS paylaşımlı hosting’e göre daha yüksek fiyatlarla satılsa da çok fazla kaynak ve işlevsel özellik sağlar. Paylaşımlı hosting planının sunabileceğinden daha fazla kaynağa ihtiyaç duyan işletmeler için fiziksel bir sunucu satın almaya göre daha uygun maliyetli çözümler sağlar. Virtual Dedicated Server satın aldığında sadece ihtiyacın olan kaynaklar için ödeme yaparsın.
VDS Sunucu Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
VDS sunucu satın alırken, RAM, CPU ve depolama alanı miktarı da dahil olmak üzere sunucu tarafından sağlanan özelliklerin ihtiyacını karşılayıp karşılamadığına dikkat etmelisin. Küçük bir web siten varsa onu bir VDS sunucunda barındırman gerekmez. Böyle durumlarda paylaşımlı hostinglere elbette yönelebilirsin. Ancak, burada web sitenin çalışmasının da paylaşımlı hostingi kullananların oluşturduğu yüke bağlı olacağını unutmamalısın. Ayrıca, ihtiyaç duyduğun ağ VDS barındırma sağlayıcısının kaynaklarını gerektiği gibi yükseltebilmen için kolaylık sağladığından da emin olmalısın.
7/24 güvenilir ve duyarlı teknik destek sunan bir barındırma sağlayıcısı seçmelisin. Çünkü, sunucunda her an beklemediğin gelişmelere olabilir. Bir anda trafik artar ve kaynakların yetersiz kalırsa kullanıcıları kaybedebilirsin. Ancak, erişilebilir teknik destek sunan VDS barındırma sağlayıcıları sana her aksaklıkta destek verecektir. Bununla birlikte barındırma sağlayıcısının %99.9 çalışma süresi garantisine sahip olmadığına da emin olmalısın.
Hem kullanıcıların emniyeti hem de site performansı için olmazsa olmaz etkenlerden biri de güvenliktir. Barındırma sağlayıcısının güvenlik duvarları, DDoS koruması ve kötü amaçlı yazılım taraması gibi özellikler sunup sunmadığını da gözden geçirmelisin. Bunlar, web siteni bilgisayar korsanlarından koruyacak ve müşterilerinin güvenliğini sağlayacak önlemlerdendir.
Sen de web geliştirmeye, yazılıma sanal sunuculara meraklı olan bir teknoloji tutkunuysan Techcareer.net’i takipte kalmaya devam etmelisin. Techcareer.net’de yer alan Bootcamp eğitimleri sayesinde birçok alanda kendini geliştirebilir, yeni tecrübeler edinebilirsin. Bootcamp eğitimlerinde edindiğin bilgileri pratiğe dökme ve eğitim süresince birçok proje geliştirme fırsatı da yakalayabilirsin. Ayrıca bu platformda teknolojiye dair pek çok iş ilanını da bulabilirsin. Sana uygun olan pozisyonlara iş ilanları sayfasından hemen başvuru yapabilirsin.