BootcampHackathonHiring ChallengeTüm Etkinlikler
İş İlanlarıEğitimlerŞirketler
En İyi WordPress Eklentileri

En İyi WordPress Eklentileri

Wordpress nedir? Wordpress eklentileri ne işe yarar? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
Techcareer.net
Techcareer.net
09.12.2024
5 Dakika

Açık kaynak kodlu bir “İçerik Yönetim Sistemi” (CMS) olan Wordpress, herhangi bir kodlama yapmadan kullanıcıların kendi web sitelerini hazırlamasına olanak tanıyan popüler bir web aracıdır. Kişisel web sayfaları, bloglar, haber siteleri veya e-ticaret siteleri Wordpress ile kolayca hayata geçirilebilir. Modüler yapıda geliştirilen Wordpress’i kullanmak için ise bazı özel eklentilere ihtiyaç duyulur. Wordpress eklentisi nedir, ne işe yarar, bu eklentiler nasıl kurulur, en popüler eklentiler nelerdir? Haydi gel, yakından göz atalım.

Wordpress Eklentisi Nedir?

WordPress eklentisi, WordPress ile hazırladığın internet sitene dahil edebileceğin önemli bir yazılım bileşenidir. Özel olarak tasarlanan bu eklentiler Wordpress’i hem daha verimli hem de daha hedefine uygun olarak kullanabilmeni sağlar. Temel seviyede Wordpress eklenti kullanımının hiçbir maliyeti yoktur. Dilediğin gibi kurulum yapabilir, eklentileri kullanabilir ve eklentiler üzerinde gerekli değişiklikleri yapabilirsin. Premium tema ve eklentiler için ise ekstra ödeme yapman gerekebilir, ancak popüler eklentilerin büyük çoğunluğuna ücretsiz olarak ulaşabilirsin. Wordpress eklentileri sayesinde web siteni daha işlevsel hale getirebilir, hem görsel açıdan göze hoş görünen hem de performans açısından seni yarı yolda bırakmayan web siteleri hazırlayabilirsin.

Wordpress Eklentileri Ne İşe Yarar?

Wordpress eklentileri ve işlevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Formlar, anketler, iletişim sayfaları, alışveriş sepetleri, abonelik sistemleri ve sosyal medya paylaşım butonları gibi işlevsel araçlara kolayca ulaşabilmeni sağlar.
  • İçeriklerini, ürünlerini veya hizmetlerini sosyal medya gibi diğer platformlar ile entegre etmeni kolaylaştırır.
  • Modüler yapı içinde istediğin özelliklere ve işlevlere sahip olabilecek şekilde siteni özelleştirebilmeni mümkün hale getirir.
  • Güvenlik eklentileri, güvenlik açıklarını en aza indirmene ve kötü amaçlı yazılımlardan korunmana katkıda bulunur.
  • Sayfaları optimize eden eklentiler, gereksiz dosya yüklerini hafifleterek site önyükleme hızlarını iyileştirir.
  • SEO dostu eklentiler sayesinde etkili bir şekilde endeksleme yapman ve arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkman mümkün olur.

En İyi Wordpress Eklentileri

İnternette farklı kullanım ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilen binlerce Wordpress eklentisi bulunur. Bu eklentiler arasından seçim yaparken ise oldukça dikkatli olman gerekir. Gereksiz eklentiler sitenin yükünü artırabileceği gibi belli güvenlik açıklarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle bir eklentiyi yüklemeden önce o eklentinin indirilme sayısı, kullanıcı yorumları, güncelleme desteği ve işlevselliği gibi özelliklerine mutlaka göz atmalısın. Wordpress kullanıcıları tarafından onay gören ve kullanışlı yapısı ile öne çıkan 10 popüler Wordpress eklentisini yakından inceleyelim.

1. Yoast SEO

Wordpress kullanıcılarının olmazsa olmazı Yoast SEO, dünya genelinde en çok indirilen 10 eklentiden biridir. İçeriklerini güncel SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) kurallarına uygun olarak düzenlemene yardımcı olan eklentinin kullanımı da oldukça pratiktir. Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorlarının üst sıralarında görünür olman için SEO’ya özellikle dikkat etmen gerekir. Yoast SEO ile meta başlık ve tanımlamalar ekleme, etiketleme yapma, içerikleri sınıflandırma ve XML site haritası oluşturma gibi işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsin.

2. WP Rocket

En iyi Wordpress eklentileri arasında yer alan WP Rocket, web sayfalarının normalden daha hızlı yüklenmesini sağlayan bir önbellek eklentisidir. Sadece sayfa açılış hızlarını iyileştirmekle kalmaz; HTML, CSS ve JavaScript dosyalarının sıkıştırılması, veri tabanının optimize edilmesi ve gereksiz dosyaların temizlenmesi gibi işlemleri de sorunsuz bir şekilde gerçekleştirir. Ücretli bir eklenti olan WP Rocket özellikle büyük hacimli Wordpress sitelerinin stabil olarak çalışmasına yardımcı olur.

3. Jetpack

Automattic tarafından geliştirilen Jetpack eklentisi hemen her alanda işine yarayabilecek kullanışlı bir araçtır. Bir ücretsiz ve üç ücretli plan ile sunulan Jetpack, çok yönlü yapısı sayesinde ürün ve hizmetlerin pazarlanması, site analizi, sosyal medya paylaşımları, reklam yönetimi, güvenlik önlemleri ve tasarım geliştirme gibi konularda sana yardımcı olur.

4. Akismet

Automattic imzalı bir diğer uygulama olan Akismet, Wordpress kullanıcıları tarafından en çok indirilen eklentiler arasında yer alır. Anti-Spam görevi üstlenen eklenti spam yorumları algılar, engeller ve raporlar. Wordpress kullanıcılarının çok iyi bildiği bir durum olan spam yorumlar site yöneticileri için önemli bir sorundur. Ayrıca promosyon içerikler, konudan alakasız yorumlar ve kötü amaçlı linkler sitenin mevcut kullanıcılarını da rahatsız edebilir. Akismet tüm spam gönderileri ve mesajları filtreleyerek senin için otomatik olarak engeller.

5. WooCommerce

En popüler e-ticaret WordPress eklentileri arasında yer alan WooCommerce, web siteni e-ticaret sayfasına dönüştürebilmene veya satış sayfası oluşturabilmene olanak tanır. Ürün listeleme, ürün detaylandırma, vitrin hazırlama ve sipariş takibi gibi tüm e-ticaret araçlarına tek bir eklenti üzerinden ulaşabilirsin. Eklenti ile gelen yönetici paneli sayesinde eklediğin tüm ürünleri, sisteme düşen siparişleri, gönderi bilgilerini ve satış raporlarını da kolayca takip edebilirsin.

6. All-in-One WP Migration

Arka plan işlemlerinden biri olan migration (site taşıma) normalde oldukça zahmetli ve teknik bir süreçtir. All-in-One WP Migration eklentisi ise tek bir tuşla Wordpress web siteni bir bilgisayardan diğer ana bilgisayara taşımanı sağlar. Eklentiyi kurduktan sonra harici bir dosya üzerinden verileri sürükleyip bırakman yeterlidir.

7. LiteSpeed Cache

Ücretsiz bir WordPress eklentisi olan LiteSpeed Cache, web sitenin yüksek performansta çalışabilmesi için önbellek yönetimini üstlenir. Gelişmiş ön belleğe alma özellikleri sayesinde anlık veri akışı, kaynakların kullanımı ve kullanıcı oturumları web sitenin trafiğine uygun olacak şekilde eklenti üzerinden yönetilir.

8. bbPress

Bir diğer popüler Wordpress eklentisi olan bbPress, forum kurmak ve yönetmek için tercih edilen ücretsiz bir uygulamadır. Kullanımı oldukça pratik olan bbPress sayesinde forum alanlarını, başlıkları, yorumları, kategorileri ve içerikleri kullanıcı paneli üzerinden yönetmek mümkün olur.

9. Wordfence

Güvenlik sağlayıcı Wordpress eklentiler için iyi bir örnek olan Wordfence, zararlı yazılımların web sitelerine ulaşmasını engellemek için kullanılır. Web ortamını kötü niyetli saldırılardan uzak tutmak için tasarlanan eklenti çok yönlü bir güvenlik duvarına sahiptir. Bu güvenlik duvarı şüpheli trafik algıladığında site yöneticisini uyarır. Merkezi kontrol paneli üzerinden tüm WordPress web sitelerinin trafiğini izleyebilir, güvenlik durumunu anlık olarak takip edebilirsin.

10.  Elementor

Günümüzdeki birçok ücretli ve ücretsiz tema ile birlikte gelen Elementor, estetik sayfalar oluşturabilmene olanak tanıyan bir eklentidir. Bu eklenti ile web siteni belli renkler, şekiller ve tasarım şemaları üzerinden planlayabilir; sayfa satırlarını, galerileri ve reklam alanlarını dilediğin gibi sayfa içine yerleştirebilirsin.

Wordpress Eklentileri Nasıl Kurulur?

Yukarıda sıralanan popüler Wordpress eklentilerini ve binlerce diğer eklentiyi Wordpress arayüzü üzerinden kolayca yükleyebilirsin. Wp-admin sayfasından arayüze ulaştıktan sonra “Eklentiler” sekmesine tıklaman yeterlidir. Eklentiler ekranında yer alan arama butonuna aradığın eklentinin ismini yazabilir ve ilgili uygulamaya kolayca ulaşabilirsin. Eklentinin altındaki “Şimdi Kur” butonuna tıklayıp eklentiyi anında aktif hale getirebilirsin.

Sen de Wordpress web siteleri, temaları ve eklentileri geliştirmek için PHP ile Web Geliştirme, Frontend Web Geliştirme ve Backend Web Geliştiriciliği gibi eğitimlere katılabilirsin. Web geliştirme alanında kariyer yapmak istiyorsan Techcareer.net tarafından ücretsiz olarak sunulan Bootcamp etkinliklerine katılabilirsin. Kapsamlı eğitim sürecinin ardından junior web geliştirici iş ilanları için başvuruda bulunabilir, hayalini kurduğun kariyere kavuşabilirsin.


Daha Fazla

Veri Güvenliği için Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunursunuz?

Veri Güvenliği için Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunursunuz?

Veri Güvenliği nedir? Zararlı Yazılımlardan Nasıl Korunursunuz? Techcareer.net olarak Teknoloji Yeteneğinin Kod Günlüğü ile teknoloji dünyasındaki merak ettiklerinizi yanıtlıyoruz.
20.01.2025
6 Dakika

TECHCAREER

Hakkımızda
techcareer.net
Türkiye’nin teknoloji kariyeri platformu

SOSYAL MEDYA

LinkedinTwitterInstagramYoutubeFacebook

tr

en

Tüm hakları saklıdır
© Copyright 2025
support@techcareer.net
İşkur logo

Kariyer.net Elektronik Yayıncılık ve İletişim Hizmetleri A.Ş. Özel İstihdam Bürosu olarak 31/08/2024 – 30/08/2027 tarihleri arasında faaliyette bulunmak üzere, Türkiye İş Kurumu tarafından 26/07/2024 tarih ve 16398069 sayılı karar uyarınca 170 nolu belge ile faaliyet göstermektedir. 4904 sayılı kanun uyarınca iş arayanlardan ücret alınmayacak ve menfaat temin edilmeyecektir. Şikayetleriniz için aşağıdaki telefon numaralarına başvurabilirsiniz. Türkiye İş Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü: 0212 249 29 87 Türkiye iş Kurumu İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Ümraniye Hizmet Merkezi : 0216 523 90 26